Denumirea științifică a pepenelui roșu este Citrullis lanatus, iar originile acestui fruct le găsim în Africa de Sud, în zonele semideșertice, unde și acum cresc anumite varietăți ale sale sălbatice. În Europa, acest fruct a pătruns încă din vremea Antichității, diferitele sale specii ajungând și pe actualul teritoriu al României. Până acum jumătate de deceniu, varietatea cea mai răspândită avea culoarea cojii de un verde închis și era aproape perfect sferică, fiind de curând înlocuită de pepenele cu coaja verde deschis, mai productiv și mai rezistent. Iată în continuare și câteva elemente despre efectele terapeutice ale acestui fruct:
Un detergent ideal
Miezul său este un amestec de apă (aproape 95%) și zaharuri naturale, cu un gust extrem de agreabil, "condimentat" cu fel și fel de ingrediente miraculoase, cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopenul, o substanță cu efect antioxidant, antitumoral și reglator imunitar. De aici rezultă și proprietățile sale terapeutice: conținutul mare de apă îl recomandă ca prieten al rinichilor și al aparatului urinar, dar și ca detoxifiant. Cu excepția persoanelor cu insuficiență renală, tuturor celor care au nevoie de detoxifiere le este recomandată în această perioadă cura cu pepene.
Cura cu pepene roșu
Zilnic, se consumă minimum 2 kilograme de pepene, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale. Pepenele trebuie să fie bine copt, dulce; să nu se evite consumarea părții de miez din apropierea cojii. Aproape o treime din greutatea unui pepene este reprezentată de coajă, de aceea un pepene pentru o zi de cură trebuie să aibă în jur de 3 kilograme. Durata minimă a unei cure este de douăsprezece zile, durata maximă fiind de o lună. Pe timpul acestui tratament trebuie evitată ingerarea unor alte alimente care blochează procesele de eliminare, cum ar fi cele excesiv sărate, cele cu aditivi sintetici, precum și cele care conțin foarte multe grăsimi saturate.
Beneficii ale curei cu pepene
* Rinichii - sunt primii care beneficiază de efectele curei cu pepene. Apa organică, perfect filtrată, conținută în miez, dar și anumite substanțe cu efect diuretic, antiinflamator și stimulent imunitar, sunt un adevărat medicament pentru nefrită, cistită sau microlitiază renală. Pe perioada curei (mai ales imediat după ingerarea pepenelui), se recomandă evitarea frigului și a curenților de aer, în zona bazinului. Cu trei zile înainte de a începe cura de pepene și în ultimele trei zile de cură, se iau plantele care sfarmă calculii renali, aportul de apă de la pepene ajutând la eliminarea lor. Plantele care mărunțesc calculii renali sunt: frunzele de mesteacăn (Betula alba), frunzele de merișor (Vaccinium vitis idaea), rășina de pin (Pinus sylvestris), boabele de ienupăr (Juniperus communis). Timp de1-2 ore după ce am consumat pepenele și am băut ceaiurile de plante, vom ține pe zona rinichilor o sticlă cu apă foarte caldă.
* Articulațiile - sunt protejate și chiar vindecate de curele de detoxifiere cu pepene suficient de intense. Cura cu pepene roșu este un purificator puternic, care poate fi combinat foarte bine cu proceduri externe pentru vindecare, precum și cu gimnastica medicală recuperatorie. Se recomandă 12-20 de zile de cură de pepene roșu, pentru efectele sale detoxifiante și antiinflamatoare articulare, eficiente în artrită și poliartrită reumatoidă, precum și în artroza cu diferite localizări. Problemele articulare produse de gută sunt și ele ameliorate sau chiar vindecate de cura cu pepene, deoarece mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu pepene ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobilității articulațiilor afectate.
* Colonul - va beneficia și el de efectul fibrelor alimentare și de aportul de apă al curei cu pepene. Pentru rezultate rapide, se va consuma toată porția de pepene (1-2 kg), în fiecare dimineață, pe stomacul gol, fără a mânca apoi nimic, vreme de minimum 4 ore. Prima masă va începe cu patru linguri de tărâțe de grâu înmuiate în apă și, eventual, îndulcite cu miere. Apa și fibrele alimentare, adică substanțele comestibile nedigerabile din compoziția pepenilor, acționează la nivelul intestinului gros ca un piston, împingând afară toate reziduurile. Zaharurile naturale din pepene, împreună cu anumite fibre solubile, favorizează dezvoltarea unei flore sănătoase la nivelul intestinului gros, tratând candidoza digestivă.
* Greutatea corporală - poate fi scăzută în mod natural, fără riscuri de sănătate și cu un efort minim, cu ajutorul curei cu pepene. Deși au un gust dulce foarte plăcut, pepenii roșii sunt, probabil, unul din cele mai bune alimente pentru a da jos kilogramele în plus. Ei sunt foarte săraci în calorii (un pepene de 3 kg are o valoare calorică mai mică decât o treime din rația zilnică necesară), conțin fibre alimentare care rămân mult timp în stomac, împiedicând reapariția senzației de foame și, în plus, au efect laxativ. Pepenii roșii sunt cu adevărat un aliment pe care îl putem consuma fără limite cantitative și fără teama că ne-am putea îngrășa. Consumat înainte de mesele principale, el va limita drastic cantitatea de hrană pe care o vom ingera, acționând astfel ca un reglator natural și foarte plăcut al poftei de mâncare.
* Imunitatea - este reglată, și ea, cu ajutorul unei cure de pepene, care stimulează capacitatea de apărare a organismului, prevenind totodată reacțiile alergice sau autoimune. O parte a secretului său este conținutul de vitamina C, care este printre cei mai puternici agenți imunostimulatori și antialergici cunoscuți. Iar o doză de doar un kilogram de pepene roșu asigură aproximativ 160% din necesarul de vitamina C al unui adult. Un alt agent cu rol în imunitate este licopenul, unul dintre pigmenții care dau apetisanta culoare roșie miezului pepenelui, fiind și un imunostimulent redutabil, cu efect inclusiv în boala canceroasă cu diferite localizări. Această combinație de vitamina C și licopen, prezentă în pepenele roșu, este extrem de favorabilă în afecțiuni cum ar fi: cancerul, alergia, astmul, virozele respiratorii, afecțiunile însoțite de febră și de inflamație, în general.
Precauții și contraindicații la cura cu pepene roșu
În general, pepenele roșu este foarte bine tolerat de organism și nu are niciun fel de reacții adverse. Se va administra cu precauție, în cantități mici la început, doar în cazurile de colită de fermentație, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacidă, pentru a nu accentua aceste tulburări digestive. La persoanele cu digestia dificilă nu este indicată asocierea, la aceeași masă, a pepenelui roșu cu alimente mai grele (prăjeli, fripturi etc.) ori bogate în proteine (ouă, carne), deoarece poate produce indigestie.