Memorie
* Morcovii - sporesc capacitatea de memorizare (de pildă, învăţatul pe dinafară). Elevii, studenţii, actorii sunt sfătuiţi să mănânce înainte de a-şi începe exerciţiile de memorizare o porţie de salată de morcovi cruzi, cu untdelemn şi lămâie.
* Ananasul - este fructul ideal pentru actori şi muzicieni. Cine trebuie să ţină minte pe dinafară texte lungi ori partituri muzicale are nevoie de multă vitamina C. În plus, ananasul conţine mangan şi are extrem de puţine calorii. Se recomandă: un pahar de suc de ananas pe zi.
Fericire
* Ardeii iuţi - cu cât sunt mai iuţi, cu atât mai bine. Substanţele aromatice pe care le conţin stimulează hormonul fericirii din organism: endorfina. Preferaţi ardeii roşii.
* Căpşunile - sunt fructele managerilor. Au gust bun şi atenuează stresul. Dau un sentiment de confort spiritual (datorită pectinei). Doza zilnică: minimum 150 de grame.
* Bananele - secretul lor: serotonina, substanţa care ne dă sentimentul de calm şi încredere, motiv pentru care sunt preferate de sportivii de performanţă. În plus, au multe vitamine şi calciu.
Învăţătură
* Varza - înlătură nervozitatea, procesul de învăţare a lecţiilor decurge fără stres. Se recomandă sub formă de salate, din abundenţă, mai ales în perioada examenelor.
* Lămâile - împrospătează memoria, sporesc capacitatea de asimilare a materiei. Se recomandă un pahar de suc de lămâie cu miere, înainte de teze ori examene.
Concentrare
* Fructele de mare (scoici, creveţi) - se găsesc şi la noi în comerţ, în stare congelată. Sunt o hrană ideală pentru creier. Facilitează atenţia, puterea îndelungată de concentrare. 100 de grame pe zi sunt suficiente. (Se sărează doar după prăjire.)
* Ceapa - se recomandă contra oboselii psihice, a surmenajului intelectual. Ceapa subţiază sângele, îmbunătăţeşte compoziţia de oxigen a creierului. Doza: cel puţin o jumătate de ceapă pe zi.
* Ghimbirul (o plantă rădăcinoasă din care se face şi un rachiu medicinal). La noi se cultivă sporadic, în vreme ce la occidentali trece drept o legumă-minune. Substanţa pe care o conţine, gingeronul, înrudită cu aspirina din punct de vedere chimic, eliberează mintea pentru noi idei. Sângele se subţiază şi circulă mai uşor. Creierul este oxigenat mai bine. O legumă importantă pentru ziarişti şi artişti. Se recomandă o jumătate de rădăcină rasă de ghimbir pe zi, în salată.
* Nucile - reprezintă remediul clasic în maratonul de concentrare (conferinţe, prelegeri, călătorii lungi la volanul maşinii). Întăresc nervii.
* Chimenul - poate provoca "fulgere de gândire". Substanţele sale aromatice stimulează întreg sistemul nervos, facilitând gândirea creativă. Cine are nevoie de inspiraţie să bea constant ceai de chimen. Reţeta: două linguriţe de seminţe zdrobite se opăresc cu o cană de apă clocotită.