Un ospăț pentru Domnul Creier

Rodica Demian
Pentru a-și pu­tea îndeplini în bune condiții sar­cinile, materia ce­nușie are nevoie de energie. Deși cre­ierul nostru nu cântărește mai mult de 2-3% din greutatea corpului, el are nevoie de 20% din ener­gia pe ca­re o înmagazinăm zilnic prin ali­men­tație. Ce mân­căm ne influențează de­ci­siv starea de spirit coti­diană. Anu­mite alimente ne ajută să asimilăm mai ușor, să fim mai rezistenți la mun­că, ne ajută să gân­dim mai re­pede și să ne concentrăm mai bine.­­

Memorie

* Morcovii - sporesc ca­pacitatea de memorizare (de pildă, învățatul pe di­na­fară). Elevii, studenții, actorii sunt sfătuiți să mănânce înainte de a-și începe exercițiile de me­morizare o porție de salată de mor­covi cruzi, cu untdelemn și lămâie.
* Ananasul - este fructul ideal pentru actori și muzi­cieni. Cine trebuie să țină min­te pe dinafară texte lungi ori partituri muzicale are ne­voie de multă vita­mi­na C. În plus, ananasul conține mangan și are ex­trem de puține calorii. Se recomandă: un pahar de suc de ananas pe zi.

Fericire

* Ardeii iuți - cu cât sunt mai iuți, cu atât mai bine. Subs­tanțele aromatice pe care le conțin sti­mu­lează hormonul fe­ricirii din orga­nism: endorfina. Pre­ferați ar­deii roșii.
* Căpșunile - sunt fruc­tele ma­nagerilor. Au gust bun și ate­nu­ea­­ză stresul. Dau un sen­ti­ment de confort spiritual (datorită pectinei). Doza zilnică: minimum 150 de grame.
* Bananele - secretul lor: sero­to­nina, substanța care ne dă senti­men­tul de calm și încre­dere, mo­tiv pentru care sunt pre­ferate de sportivii de per­for­man­ță. În plus, au multe vi­tamine și calciu.

Învățătură

* Varza - înlătură ner­vozitatea, procesul de în­vățare a lecțiilor de­cur­ge fără stres. Se reco­man­dă sub formă de salate, din abundență, mai ales în pe­ri­oada examenelor.
* Lămâile - împrospătează me­mo­ria, sporesc ca­­pacitatea de asi­­milare a materiei. Se reco­man­dă un pahar de suc de lă­mâie cu miere, înainte de teze ori examene.
* Afinele - sunt un aliment ideal pen­tru perioadele de studiu înde­lun­gat. Trebuie mâncate de mai multe ori pe zi, pen­tru că activează iri­garea cu sânge a cre­ie­rului. Cele mai indi­ca­te sunt fruc­te­le proas­pete. (Se coc va­ra, în perioa­da exa­menelor. Se pot conge­la, pen­­­tru a fi con­sumate și iarna.) Se re­co­mandă fruc­tele ca atare sau 2-3 pa­ha­re de suc pe zi (obținut prin mi­xa­re).

Concentrare

* Fructele de mare (scoici, creveți) - se găsesc și la noi în co­mer­ț, în sta­re congelată. Sunt o hra­nă ide­ală pen­tru creier. Fa­ci­litează aten­ția, pu­te­rea în­­de­lun­gată de con­cen­tra­re. 100 de gra­me pe zi sunt su­fi­ciente. (Se să­rează doar după pră­jire.)
* Ceapa - se recomandă contra obo­selii psihice, a surmenajului inte­lec­tual. Ceapa subțiază sân­gele, îm­bunătățește com­­poziția de oxigen a cre­ierului. Doza: cel puțin o jumătate de ceapă pe zi.
* Ghimbirul (o plan­tă rădăcinoasă din care se face și un rachiu me­dicinal). La noi se culti­vă sporadic, în vreme ce la oc­cidentali trece drept o legumă-mi­nu­ne. Subs­tanța pe care o con­­ține, gin­ge­ronul, în­rudită cu as­pi­rina din punct de vedere chimic, eli­berează min­tea pentru noi idei. Sân­gele se sub­țiază și circulă mai ușor. Cre­ierul este oxigenat mai bine. O le­gumă importantă pen­tru ziariști și ar­tiști. Se recomandă o jumătate de ră­dă­cină rasă de ghimbir pe zi, în sa­lată.
* Nucile - reprezintă remediul cla­sic în maratonul de con­centrare (con­ferințe, pre­le­geri, călă­to­rii lungi la vo­la­nul mașinii). În­tă­resc nervii.
* Chimenul - poate provoca "fulgere de gândire". Substanțele sale aroma­ti­ce sti­mu­lează întreg sis­te­mul ner­vos, facili­tând gân­­direa creativă. Ci­ne are nevoie de ins­pi­rație să bea constant ceai de chi­men. Rețeta: două lingurițe de semin­țe zdrobite se opăresc cu o cană de apă clocotită.