Memorie
* Morcovii - sporesc capacitatea de memorizare (de pildă, învățatul pe dinafară). Elevii, studenții, actorii sunt sfătuiți să mănânce înainte de a-și începe exercițiile de memorizare o porție de salată de morcovi cruzi, cu untdelemn și lămâie.
* Ananasul - este fructul ideal pentru actori și muzicieni. Cine trebuie să țină minte pe dinafară texte lungi ori partituri muzicale are nevoie de multă vitamina C. În plus, ananasul conține mangan și are extrem de puține calorii. Se recomandă: un pahar de suc de ananas pe zi.
Fericire
* Ardeii iuți - cu cât sunt mai iuți, cu atât mai bine. Substanțele aromatice pe care le conțin stimulează hormonul fericirii din organism: endorfina. Preferați ardeii roșii.
* Căpșunile - sunt fructele managerilor. Au gust bun și atenuează stresul. Dau un sentiment de confort spiritual (datorită pectinei). Doza zilnică: minimum 150 de grame.
* Bananele - secretul lor: serotonina, substanța care ne dă sentimentul de calm și încredere, motiv pentru care sunt preferate de sportivii de performanță. În plus, au multe vitamine și calciu.
Învățătură
* Varza - înlătură nervozitatea, procesul de învățare a lecțiilor decurge fără stres. Se recomandă sub formă de salate, din abundență, mai ales în perioada examenelor.
* Lămâile - împrospătează memoria, sporesc capacitatea de asimilare a materiei. Se recomandă un pahar de suc de lămâie cu miere, înainte de teze ori examene.
* Afinele - sunt un aliment ideal pentru perioadele de studiu îndelungat. Trebuie mâncate de mai multe ori pe zi, pentru că activează irigarea cu sânge a creierului. Cele mai indicate sunt fructele proaspete. (Se coc vara, în perioada examenelor. Se pot congela, pentru a fi consumate și iarna.) Se recomandă fructele ca atare sau 2-3 pahare de suc pe zi (obținut prin mixare).
Concentrare
* Fructele de mare (scoici, creveți) - se găsesc și la noi în comerț, în stare congelată. Sunt o hrană ideală pentru creier. Facilitează atenția, puterea îndelungată de concentrare. 100 de grame pe zi sunt suficiente. (Se sărează doar după prăjire.)
* Ceapa - se recomandă contra oboselii psihice, a surmenajului intelectual. Ceapa subțiază sângele, îmbunătățește compoziția de oxigen a creierului. Doza: cel puțin o jumătate de ceapă pe zi.
* Ghimbirul (o plantă rădăcinoasă din care se face și un rachiu medicinal). La noi se cultivă sporadic, în vreme ce la occidentali trece drept o legumă-minune. Substanța pe care o conține, gingeronul, înrudită cu aspirina din punct de vedere chimic, eliberează mintea pentru noi idei. Sângele se subțiază și circulă mai ușor. Creierul este oxigenat mai bine. O legumă importantă pentru ziariști și artiști. Se recomandă o jumătate de rădăcină rasă de ghimbir pe zi, în salată.
* Nucile - reprezintă remediul clasic în maratonul de concentrare (conferințe, prelegeri, călătorii lungi la volanul mașinii). Întăresc nervii.
* Chimenul - poate provoca "fulgere de gândire". Substanțele sale aromatice stimulează întreg sistemul nervos, facilitând gândirea creativă. Cine are nevoie de inspirație să bea constant ceai de chimen. Rețeta: două lingurițe de semințe zdrobite se opăresc cu o cană de apă clocotită.