Cu milenii în urmă, fructele roșii de zmeură puteau fi întâlnite doar pe coastele abrupte ale unor munții din estul Chinei. Nu se știe cum, dar ele au fost aduse în Europa, unde planta s-a aclimatizat perfect, cucerind toate zonele muntoase și de deal, de la nordul la sudul continentului. În prezent, sunt cunoscute în lume nu mai puțin de 10 specii de zmeură, care au, la rândul lor, câteva zeci de varietăți fiecare, dar cea mai cunoscută și folosită este Rubus idaeus, numită și zmeură europeană. Crește spontan și la noi, iar săpăturile arheologice au arătat că era consumată și folosită în scopuri terapeutice încă din perioada pre-dacică. Cultivarea zmeurei a apărut foarte târziu, abia în ultimele două-trei secole, deoarece creștea spontană și abundent peste tot, dar pe măsură ce s-a practicat agricultura intensivă, iar suprafețele de pădure au fost restrânse și exploatate "științific", vastele întinderi de zmeură au dispărut. Totuși, printre puținele țări care mai au zmeură de pădure, suficient cât să poată fi recoltată în cantități considerabile, se află România.
Pe de altă parte, în clasamentele actuale ale producătorilor mondiali de zmeură, țara noastră nici nu există. Rusia, Polonia și vecina noastră, Serbia, produc împreună aproape două treimi din recolta mondială de zmeură, urmate de Statele Unite și de alte țări europene și asiatice. Dar, deși nu intră în statistici, România este un producător preferat pe piața internațională, prin calitatea fructelor ei crescute în sălbăticie, incomparabile ca parfum și ca gust. Și, după toate semnele - și prin acțiunea lor terapeutică de excepție.
O farmacie într-un fruct
Fructele de zmeură sunt o adevărată colecție de minerale: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate în forme ușor asimilabile, și vitaminele A, B1, B2, D și P, dar mai ales vitamina C, prezentă în cantități impresionante. Numai din aceasta enumerare și ne putem da seama că zmeura este un adevărat izvor de sănătate, fiecare fruct al său fiind o variantă naturală extrem de reușită a suplimentelor de vitamine și minerale care se găsesc în farmacii. Dar aceasta nu este totul: zmeura conține și o categorie de substanțe numite generic cetone, care sunt printre cele mai eficiente medicamente de slăbit. Apoi, acidul clorogenic și pigmenții care-i dau minunata culoare rubinie au un puternic efect anti-îmbătrânire și anticancerigen. Trebuie spus, însă, că aceste substanțe vindecătoare pot fi asimilate exclusiv din zmeura proaspătă și, într-o măsură ceva mai mică, din cea congelată, nu însă și din cea preparată termic. Ca atare, pentru a obține efecte terapeutice, ne vom orienta exclusiv spre consumul zmeurei crude.
1. Cura cu fructe crude
Este metoda cea mai sigură pentru a beneficia la maximum de efectele terapeutice ale acestui fruct. Cura cu zmeură este deopotrivă plăcută și ușor de ținut, punând organismul la treabă, pentru a-și regla digestia și metabolismul. Se consumă, între mese, câte 150-300 grame de fructe pe stomacul gol, vreme de minimum 12 zile la rând. Apoi nu se mănâncă nimic, minimum o oră, deoarece încetinește pe moment procesele digestive și chiar reduce considerabil foamea (de unde și utilizarea sa în tratamentul obezității). Asocierea cu zahărul anulează efectul binefăcător al zmeurii în diabet, obezitate și în ulcer.
Ce boli vindecă
* Obezitate, îngrășare - ținută o perioadă cât mai lungă de timp, cura cu zmeură are efecte puternice pentru reglarea greutății corporale. În cantități mai mari (peste 200 grame), zmeura taie pofta de mâncare, reducând secrețiile gastrice și "anesteziind" foamea, inclusiv dorința de dulce. "De vină" sunt cetonele, substanțe care ajută la eliberarea gradată a glucozei în sânge, inhibând apetitul. Zmeura conține și mult mangan, care crește rata metabolismului, ajutându-ne să "ardem" mai cu spor caloriile. Nu în ultimul rând, zmeura este foarte bogată în fibre alimentare, care dezintoxică rapid organismul și suprimă senzația de foame.
* Cancer - fenolii conținuți de zmeură au un puternic efect anti-oxidant, împiedicând apariția mutațiilor și malignizarea celulelor din organismul uman. Studii făcute în China și în Statele Unite evidențiază că persoanele care consumă frecvent fructe -zmeură, cireșe roșii și negre, mure, afine, căpșuni, coacăze negre și roșii - au un risc mult mai scăzut de a face cancer. Chiar și când persoanele care au consumat aceste alimente-medicament ajung să aibă, totuși, o formă sau alta a bolii canceroase, au șanse mult mai mari de supraviețuire. Conform studiilor, formele de cancer cele mai sensibile la tratamentul cu zmeură sunt: cancerul la sân, cancerul de prostată, cancerul colo-rectal.
2. Siropul de zmeură
Este foarte bine să-l preparăm acum, în miez de vară, pentru a-l avea la îndemână, atunci când este nevoie, în serile reci de toamnă sau de iarnă.
Preparare: Fructele de zmeură se spală bine, se zdrobesc cu o furculiță sau se pun în mixer, apoi se storc printr-un tifon cu ochiuri fine, obținându-se un suc limpede. Se adaugă miere - două pahare și jumătate de miere la un pahar de suc, se amestecă, după care se lasă să se omogenizeze vreme de 7 zile. Se folosește ca atare, administrat cu lingurița, pentru tratarea diferitelor afecțiuni sau diluat cu apă, ca băutură răcoritoare.
Ce boli vindecă
* Afecțiuni pulmonare, sensibilitate la răceli, răgușeală - se consumă zilnic 4-6 linguri de sirop. La fel ca și ceaiul de zmeură îndulcit cu miere, siropul este un remediu salvator pentru persoanele care își solicită foarte mult coardele vocale (profesorii, cântăreții, conferențiarii etc.). La copiii cu sensibilitate la bronșită, cu amigdalită recidivantă, o cură la munte, în care să se consume zilnic fructe de zmeură, ar avea efecte benefice uimitoare. În afara sezonului, când fructul proaspăt lipsește, siropul de zmeură ajută la refacerea epiteliilor lezate de răceală, întărește imunitatea, calmează accesele de tuse. De asemenea, siropul de zmeură este foarte eficient contra bronșitelor cronicizate și previne apariția astmului bronșic.
3. Sucul de zmeură
Este foarte ușor de administrat și, cel mai important, este forma în care vitaminele și enzimele sunt cel mai ușor asimilate de organism.
Preparare: Boabele de zmeură proaspete se curăță de impurități și de părțile stricate, apoi se spală bine cu apă rece (puse într-o sită, ca să nu se sfărâme), după care se pun într-un mixer, unde sunt zdrobite vreme de jumătate de minut. Pasta formată se strecoară prin tifon sau o strecurătoare fină, sucul rezultat fiind consumat imediat. O cantitate de 150 de mililitri de suc este suficientă pentru întreaga zi.
Ce boli vindecă
* Îmbătrânire prematură - un studiu complex, realizat în 2005, în Statele Unite, arătă că zmeura este extrem de bogată în substanțe cu efect anti-oxidant, care protejează organismul de așa-numiții radicali liberi, vinovați de îmbătrânirea accelerată a țesuturilor, degenerarea ADN-ului și apariția diferitelor afecțiuni specifice vârstei a treia (Alzheimer, Parkinson, prolapsul diferitelor organe).
* Alergie - zmeura este o sursă foarte bună de quercitină, o substanță care diminuează reacția alergică, având efect antihistaminic și imunomodulator. Zmeura conține și cantități foarte mari de vitamina C, trei-patru sute de grame din acest fruct, administrate la o singură masă, aducând un aport masiv din această vitamină care reduce intensitatea reacției alergice, previne apariția șocurilor anafilactice, reglează, pe termen lung, procesele imunitare.
4. Ceaiul de zmeură
Este un remediu străvechi, dar pe care foarte puțini dintre noi îl cunoaștem și îl folosim în prezent. Are o putere terapeutică demnă de luat în considerare și, spre deosebire de așa-zisele "ceaiuri de fructe" din comerț, parfumul său este 100% natural, adică discret și foarte plăcut.
Preparare: Se culeg vârfurile tufelor de zmeură, adică fructele cu câteva frunzulițe, făcându-se din ele mici buchețele, care se pun în locuri foarte bine aerisite. După uscare, se mărunțesc și se folosesc la obținerea unui ceai aromat, cu proprietăți vindecatoare excepționale: 1-2 lingurițe de plantă mărunțită se pun într-o cană de apă clocotită și se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească și se filtrează. Se consumă 2-4 căni pe zi.
Ce boli vindecă
Spre deosebire de celelalte forme de administrare recomandate, ceaiul de zmeură este preparat termic și, ca atare, pierde unele din proprietățile plantei. Totuși, faptul că se consumă cald și că în el sunt extrase foarte bine unele principii active (taninurile, de exemplu) este un avantaj real în câteva afecțiuni:
* Ciclu menstrual neregulat, dureros, ori cu hemoragie abundentă - ceaiul de frunze și fructe de zmeură face adevărate minuni în această categorie de afecțiuni. S-au văzut cazuri în care tulburări grave de ciclu menstrual, care nu au răspuns la nici o altă formă de tratament, au fost stabilizate în câteva săptămâni cu 3-4 căni de ceai de zmeură, consumat zilnic. Femeile care suferă de constipație nu vor consuma ceaiul, ci pulberea de fructe și frunze uscate, obținută cu ajutorul râșniței electrice de cafea - câte 4 lingurițe zilnic. Tratamentul este valabil și ca adjuvant, în toate hemoragiile abundente.
* Graviditate - o cană de ceai de zmeură băută zilnic este un remediu excelent în timpul gravidității, fiind considerat de unii specialiști chiar drept cel mai bun ajutor în timpul sarcinii. Previne stările de greață, hemoragiile, reduce durerile și ajută, se pare, chiar la păstrarea sarcinii. Fructele proaspete, în schimb, vor fi consumate cu măsură, nu mai mult de 100 de grame pe zi, deoarece au efecte tonice uterine (în vechime erau folosite în mari cantități pentru a ușura nașterea).
5. Iaurtul cu zmeură
Spre deosebire de iaurturile cu fructe din comerț, rețeta pe care v-o propunem este 100% naturală, obținută fără preparare termică. Ea păstrează toate calitățile zmeurei, ale iaurtului probiotic și ale mierii de albine.
Preparare: O sută de grame de zmeură proaspătă se spală bine și se curăță de eventualele părți stricate, apoi se strivesc cu o furculiță. Totul se combină cu 400 de grame de iaurt Bifidus și miere după gust. Dacă nu aveți timp, toate aceste componente se pot amesteca folosind un mixer (blender) electric. Preparatul rezultat se consumă pe stomacul gol, în mai multe reprize, înaintea meselor principale.
Ce boli vindecă
* Constipație, sindromul colonului iritabil - fibrele alimentare din zmeură sunt substanțe nedigerabile, care acționează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin; în vreme ce acizii organici și zaharurile complexe ajută la normalizarea florei intestinale. Iaurtul Bifidus conține microorganismele de care are nevoie tubul digestiv pentru a funcționa optim. Ca atare, cura cu iaurt de zmeură este unul din cele mai simple și mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipație. Se consumă câte o porție consistentă (de minimum 250 de grame) cu 30 de minute înaintea micului dejun și a cinei. Tratamentul durează măcar 10 zile și poate fi reluat, după o pauză de 4 zile, dacă simțiți nevoia.
* Candidoză digestivă, candidoză în general - un studiu finlandez, realizat în anul 2000, arată că fructele parfumate ale zmeurului sunt un adevărat inamic pentru Candida albicans, datorită antocianilor care inhibă dezvoltarea acestui fung și ajută la eliminarea sa din organism. Se recomandă o cură de 12 zile, timp în care se consumă zilnic iaurt. Restabilește echilibrul microbiologic la nivelul intestinului, dar și al cavității bucale și al întregului organism. Cura cu iaurt de zmeură este un bun adjuvant și în candidoza genitală sau în candidoza pulmonară.