Fructele verii - Cinci rețete de sănătate cu zmeură

Ilie Tudor
- Acum, în mijloc de vară, pe la margini de pădure, în rariști și pe malurile pâraielor, se coc boabele roșii ale zmeurei. Rubine agățate în tufe, umplu lumea cu frumusețea și cu mireasma lor. Imaginația naturii e nesfârșită, și ca spectacol, dar și ca putere de-a vindeca. Iată cum se poate folosi ZMEURA ca medicament -

Cu milenii în urmă, fructele roșii de zmeură puteau fi întâlnite doar pe coastele abrupte ale unor munții din estul Chinei. Nu se știe cum, dar ele au fost aduse în Europa, unde planta s-a aclimatizat perfect, cucerind toate zonele muntoase și de deal, de la nordul la sudul conti­nentului. În pre­zent, sunt cunoscute în lume nu mai puțin de 10 specii de zmeură, care au, la rân­dul lor, câteva zeci de varietăți fiecare, dar cea mai cunoscută și folosită este Rubus idaeus, numită și zmeură europeană. Crește spontan și la noi, iar săpăturile arheologice au arătat că era consumată și folosită în scopuri terapeutice încă din perioada pre-dacică. Cultivarea zmeurei a apărut foarte târziu, abia în ultimele două-trei secole, deoarece creștea spontană și abundent peste tot, dar pe măsură ce s-a practicat agricultura inten­sivă, iar suprafețele de pădure au fost restrânse și exploatate "științific", vastele întinderi de zmeură au dispărut. Totuși, printre puți­nele țări care mai au zmeură de pădure, suficient cât să poată fi recoltată în cantități considerabile, se află România.
Pe de altă parte, în clasamentele actuale ale produ­cătorilor mondiali de zmeură, țara noastră nici nu există. Rusia, Polonia și vecina noastră, Serbia, pro­duc împreună aproape două treimi din recolta mon­dială de zmeură, urmate de Statele Unite și de alte țări europene și asiatice. Dar, deși nu intră în statistici, România este un producător preferat pe piața inter­națională, prin calitatea fructelor ei crescute în săl­băticie, incomparabile ca parfum și ca gust. Și, după toate semnele - și prin acțiunea lor terapeutică de excepție.

O farmacie într-un fruct

Fructele de zmeură sunt o adevărată colecție de minerale: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate în forme ușor asimilabile, și vitaminele A, B1, B2, D și P, dar mai ales vitamina C, prezentă în can­tități impresionante. Numai din aceas­ta enumerare și ne putem da seama că zmeura este un adevărat izvor de sănătate, fiecare fruct al său fiind o variantă naturală extrem de reușită a suplimentelor de vitamine și minerale care se găsesc în farmacii. Dar aceasta nu este totul: zmeura conține și o categorie de substanțe numite generic cetone, care sunt printre cele mai eficiente medicamente de slăbit. Apoi, acidul clorogenic și pigmenții care-i dau mi­nunata culoare rubinie au un puternic efect anti-îm­bătrânire și anticancerigen. Trebuie spus, însă, că aceste substanțe vindecătoare pot fi asimilate exclusiv din zmeura proaspătă și, într-o măsură ceva mai mică, din cea congelată, nu însă și din cea preparată termic. Ca atare, pentru a obține efecte terapeutice, ne vom orien­ta exclusiv spre consumul zmeurei crude.

1. Cura cu fructe crude

Este metoda cea mai sigură pentru a beneficia la maxi­mum de efectele terapeutice ale acestui fruct. Cura cu zmeură este deopotrivă plăcută și ușor de ținut, punând organismul la treabă, pentru a-și regla digestia și metabolismul. Se consumă, între mese, câte 150-300 grame de fructe pe stomacul gol, vreme de mi­nimum 12 zile la rând. Apoi nu se mănâncă nimic, mi­nimum o oră, deoarece în­cetinește pe moment pro­cesele digestive și chiar re­duce considerabil foamea (de unde și utilizarea sa în trata­men­tul obezității). A­so­cierea cu za­hărul anulea­ză efectul binefăcător al zme­urii în diabet, obezitate și în ulcer.

Ce boli vindecă

* Obezitate, îngrășare - ținută o perioadă cât mai lungă de timp, cura cu zmeură are efecte pu­ter­nice pentru reglarea greutății cor­porale. În cantități mai mari (peste 200 grame), zmeura taie pof­ta de mâncare, reducând secrețiile gas­trice și "anesteziind" foamea, in­clu­siv dorința de dulce. "De vină" sunt cetonele, substanțe care ajută la eliberarea gradată a glu­cozei în sânge, inhibând apetitul. Zmeura conține și mult mangan, care crește rata metabolismului, aju­tându-ne să "ardem" mai cu spor caloriile. Nu în ul­timul rând, zmeu­ra este foar­te bogată în fibre alimentare, care dezintoxică rapid orga­nismul și suprimă senzația de foa­me.
* Cancer - fenolii con­ținuți de zmeură au un puter­nic efect anti-oxidant, împie­dicând apariția muta­țiilor și malignizarea celu­lelor din organismul uman. Studii fă­cu­te în China și în Statele Unite evidențiază că persoa­nele care consumă frecvent fructe -zmeură, cireșe roșii și negre, mure, afine, căpșuni, coacăze negre și roșii - au un risc mult mai scăzut de a face cancer. Chiar și când per­soanele care au consumat aceste alimente-medicament ajung să aibă, totuși, o formă sau alta a bolii canceroase, au șanse mult mai mari de supraviețuire. Conform stu­diilor, formele de cancer cele mai sensibile la trata­mentul cu zmeură sunt: cancerul la sân, cancerul de prostată, cancerul colo-rectal.

2. Siropul de zmeură

Este foarte bine să-l preparăm acum, în miez de vară, pentru a-l avea la îndemână, atunci când este nevoie, în serile reci de toamnă sau de iarnă.
Preparare: Fructele de zme­ură se spală bine, se zdro­besc cu o furculiță sau se pun în mixer, apoi se storc printr-un tifon cu ochiuri fine, obținându-se un suc lim­pede. Se adaugă miere - două pahare și jumătate de miere la un pahar de suc, se amestecă, după care se lasă să se omogenizeze vreme de 7 zile. Se folosește ca atare, administrat cu lingurița, pentru tratarea dife­ri­­telor afecțiuni sau diluat cu apă, ca băutură răco­ri­toare.

Ce boli vindecă

* Afecțiuni pulmonare, sen­sibilitate la răceli, ră­gu­șea­lă - se consumă zilnic 4-6 linguri de sirop. La fel ca și ceaiul de zmeură îndulcit cu mie­re, siro­pul este un remediu salvator pen­tru persoanele care își solicită foarte mult coardele vocale (pro­fesorii, cântăreții, conferențiarii etc.). La copiii cu sensi­bilitate la bronșită, cu amigdalită recidi­vantă, o cură la munte, în care să se consume zilnic fructe de zmeu­ră, ar avea efecte bene­fice uimitoa­re. În afa­ra sezonului, când fructul proaspăt lip­sește, siropul de zmeu­ră ajută la re­facerea epiteliilor le­zate de răceală, în­tărește imuni­tatea, cal­mează accesele de tuse. De aseme­nea, siropul de zme­u­ră este foarte efi­cient contra bronși­telor cronicizate și previne apariția ast­mului bronșic.

3. Sucul de zmeură

Este foarte ușor de administrat și, cel mai important, este forma în care vitaminele și enzi­mele sunt cel mai ușor asi­milate de organism.
Preparare: Boabele de zmeură proaspete se curăță de impurități și de părțile stricate, apoi se spală bine cu apă rece (puse într-o sită, ca să nu se sfărâme), după care se pun în­tr-un mixer, unde sunt zdrobite vreme de jumătate de minut. Pasta formată se strecoară prin tifon sau o strecurătoare fină, sucul rezultat fiind con­sumat imediat. O cantitate de 150 de mili­litri de suc este suficientă pentru întreaga zi.

Ce boli vindecă

* Îmbătrânire prematură - un studiu complex, rea­lizat în 2005, în Statele Unite, arătă că zmeura este extrem de bogată în sub­stanțe cu efect anti-oxidant, care protejează orga­nismul de așa-numiții radicali liberi, vino­vați de îm­bă­trâ­ni­rea accelerată a țesu­tu­rilor, degenerarea ADN-ului și apa­riția diferitelor afecțiuni specifice vârstei a treia (Alzheimer, Par­kinson, prolapsul diferitelor organe).
* Alergie - zme­u­ra este o sursă foarte bună de quer­citină, o substanță care diminuează reac­ția alergică, având efect antihistaminic și imunomodulator. Zmeura conține și cantități foarte mari de vitamina C, trei-patru sute de grame din acest fruct, administrate la o singură masă, aducând un aport masiv din această vitamină care redu­ce intensitatea reacției alergice, previne apa­riția șocurilor anafilactice, reglează, pe termen lung, procesele imunitare.

4. Ceaiul de zmeură

Este un reme­diu străvechi, dar pe care foarte pu­țini dintre noi îl cu­noaștem și îl fo­losim în prezent. Are o putere tera­peutică demnă de luat în considerare și, spre deose­bire de așa-zisele "ceaiuri de fructe" din co­merț, parfumul său este 100% natural, adică discret și foarte plăcut.
Preparare: Se culeg vârfurile tufelor de zmeură, adică fructele cu câteva frunzulițe, făcându-se din ele mici buchețele, care se pun în locuri foarte bine aeri­site. După uscare, se mărunțesc și se folosesc la obți­nerea unui ceai aromat, cu proprietăți vindecatoare excepțio­nale: 1-2 lingurițe de plantă mărunțită se pun într-o cană de apă clocotită și se fierb 1 mi­nut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se ră­cească și se fil­trează. Se consumă 2-4 căni pe zi.

Ce boli vindecă

Spre deosebire de celelalte forme de ad­mi­nistrare recomandate, ceaiul de zmeură este preparat termic și, ca atare, pierde unele din proprietățile plantei. Totuși, faptul că se consumă cald și că în el sunt ex­trase foarte bine unele principii active (taninurile, de exem­plu) este un avantaj real în câteva afecțiuni:
* Ciclu menstrual neregulat, dure­ros, ori cu hemoragie abundentă - ceaiul de frunze și fructe de zmeură face adevărate minuni în această categorie de afecțiuni. S-au văzut cazuri în care tulbu­rări grave de ciclu menstrual, care nu au răspuns la nici o altă formă de tratament, au fost stabilizate în câteva săptămâni cu 3-4 căni de ceai de zmeură, con­sumat zilnic. Femeile care suferă de constipație nu vor consuma ceaiul, ci pulberea de fructe și frunze uscate, obținută cu ajutorul râșniței electrice de cafea - câte 4 lingurițe zilnic. Tratamentul este valabil și ca adjuvant, în toate hemoragiile abundente.
* Graviditate - o cană de ceai de zmeu­ră băută zilnic este un remediu excelent în timpul gravidității, fiind considerat de unii specialiști chiar drept cel mai bun ajutor în timpul sarcinii. Previne stările de greață, he­moragiile, reduce durerile și ajută, se pare, chiar la păstrarea sarcinii. Fructele proaspete, în schimb, vor fi consumate cu măsură, nu mai mult de 100 de grame pe zi, deoarece au efecte tonice uterine (în vechime erau folosite în mari cantități pentru a ușura nașterea).

5. Iaurtul cu zmeură

Spre deosebire de iaurturile cu fructe din comerț, rețeta pe care v-o propunem este 100% naturală, obținută fără preparare termi­că. Ea păstrează toate calitățile zmeurei, ale iaurtului probiotic și ale mierii de albine.
Preparare: O sută de grame de zmeură proaspătă se spală bine și se curăță de even­tualele părți stricate, apoi se strivesc cu o fur­culiță. Totul se combină cu 400 de grame de iaurt Bifidus și miere după gust. Da­că nu aveți timp, toate aceste componente se pot ames­teca folosind un mixer (blender) electric. Prepa­ratul rezultat se consumă pe stomacul gol, în mai multe reprize, înaintea meselor principale.

Ce boli vindecă

* Constipație, sindromul colonului iritabil - fibrele alimentare din zmeură sunt substanțe nedi­gerabile, care acțio­nează ca un piston, împingând ma­te­riile reziduale din intestin; în vreme ce acizii orga­nici și zaharurile complexe ajută la nor­malizarea florei intestinale. Iaurtul Bifi­dus conține microor­ganismele de care are nevoie tubul digestiv pentru a funcționa op­tim. Ca atare, cura cu iaurt de zmeură este unul din cele mai simple și mai efici­ente mijloace pentru a scăpa de constipație. Se consumă câte o porție consistentă (de minimum 250 de grame) cu 30 de minute înaintea micului dejun și a cinei. Tratamen­tul durează măcar 10 zile și poate fi reluat, după o pauză de 4 zile, dacă simțiți nevoia.
* Candidoză digestivă, candidoză în ge­ne­ral - un studiu finlandez, realizat în anul 2000, arată că fructele parfumate ale zmeu­rului sunt un ade­vărat inamic pentru Candida albicans, datorită anto­cia­nilor care inhibă dezvoltarea acestui fung și ajută la eliminarea sa din organism. Se recomandă o cură de 12 zile, timp în care se consumă zilnic iaurt. Resta­bilește echilibrul microbiologic la nivelul intestinului, dar și al cavității bucale și al întregului organism. Cura cu iaurt de zmeu­ră este un bun adjuvant și în candidoza genitală sau în candidoza pulmonară.