Chiar dacă nu spuneţi despre ce tip de cancer cutanat este vorba, sper ca următoarele precizări să vă fie de folos, în scopul unei abordări terapeutice corecte, atât pentru forma tumorală primară, cât şi pentru forma recidivantă.
În mod obişnuit, carcinomul bazocelular şi cancerul pavimentos sunt cele mai frecvente tipuri de cancer cutanat. Ambele forme sunt superficiale, se dezvoltă lent şi răspund bine la tratament, mai ales dacă sunt descoperite precoce. Melanomul, în schimb, este o formă mai gravă de cancer cutanat, care poate afecta straturile profunde ale pielii şi are cel mai mare potenţial de a se răspândi la alte ţesuturi ale organismului. Deşi nu toate cancerele cutanate arată la fel, toate presupun o modificare a aspectului pielii, într-o anumită zonă. În general, cancerul cutanat se împarte în două stadii: local, care afectează doar pielea, şi metastazic, care se răspândeşte dincolo de piele. Biopsia este adesea singurul test necesar pentru determinarea stadiului cancerului, deoarece cancerul cutanat bazocelular sau cel pavimentos diseminează rar. În cazul în care formaţiunea este foarte mare sau persistă de ceva timp, se impune examinarea ganglionilor limfatici din zonă sau efectuarea de alte teste, cum ar fi tehnicile speciale cu raze X, pentru a determina dacă există metastaze.
Tratamentul corespunzător pentru cancerul cutanat depinde de mărimea, tipul, profunzimea şi localizarea proeminenţei sau leziunii.
Astfel, terapia cu laser implică utilizarea unui fascicul precis, intens, de lumină care vaporizează tumora, în general cu afectare minimă a ţesuturilor din jur şi cu sângerare, edemaţiere şi cicatrizare minime. Metoda se utilizează pentru tratarea cancerelor cutanate superficiale sau a leziunilor precanceroase.
Excizia chirurgicală poate fi o metodă terapeutică pentru orice tip de cancer cutanat. O excizie largă - îndepărtarea unei mari cantităţi de ţesut cutanat normal din jur - poate fi cea mai bună metodă pentru melanom.
Tehnica chirurgicală Mohs, sub control microscopic, este utilizată pentru cancerele cutanate mari, recurente (ca în cazul dvs.), dificil de tratat, putând fi aplicată pentru ambele forme, bazocelular şi spinocelular. În esenţă, tumora cutanată este îndepărtată strat cu strat, examinând fiecare strat sub microscop, până când nu mai rămân celule anormale.
Chiuretajul şi electrodisecţia sunt tehnici prin care straturile de celule canceroase sunt răzuite cu ajutorul unei lame circulare (chiureta), urmând ca un ac electric să distrugă orice celulă canceroasă rămasă. Această metodă simplă, rapidă, este utilizată pentru tratarea cancerelor bazocelulare mici sau superficiale.
Radioterapia se poate aplica în cazul când este imposibilă practicarea unei tehnici chirurgicale, de regulă pe parcursul a 1-4 săptămâni, zilnic, pentru distrugerea cancerelor bazocelulare şi cu celule scuamoase.
Chimioterapia utilizează medicamente care distrug celulele canceroase. În cancerul cutanat, se poate folosi chimioterapia topică, aplicându-se creme sau loţiuni care conţin agenţi anticanceroşi (utilă pentru cancerele limitate la stratul cutanat superficial). Chimioterapicele se pot administra şi oral sau intravenos, îndeosebi pentru formele neoplazice care s-au răspândit în alte zone ale organismului.
Alte metode de tratare a cancerului cutanat includ:
Terapia fotodinamică, în care celulele canceroase sunt distruse prin combinarea unei lumini intense cu medicamente care cresc sensibilitatea celulelor cutanate la lumină.
Terapia biologică, prin care administrarea de interferon şi interleukină 2 stimulează sistemul imun să lupte cu cancerul.
În sfârşit, studii recente au confirmat că virusul herpetic modificat este eficient împotriva cancerului de piele, atât prin infectarea şi distrugerea celulelor canceroase, cât şi prin declanşarea unui răspuns imunitar adecvat. Tratamentul numit T-VEC urmează să fie introdus pe piaţa europeană în următoarele luni şi se adresează persoanelor cu cancer cutanat într-un studiu mai puţin avansat sau celor care nu au urmat un tratament anterior.
Un tratament naturist pentru cazul dvs. nu se poate preciza decât dacă mă informaţi despre tipul de cancer cutanat pe care l-aţi dezvoltat.
Să auzim numai de bine!
Dr. ANGELA HIMOVITH - tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: dr.himovith@gmail.com
"Am uter fibromatos. Orice sfat venit din experienţă îmi este binevenit"
(Răspuns pentru JEANINA C. - Bucureşti, F. AS nr. 1159)
Stimată doamnă, dacă diagnosticul dumneavoastră a fost pus de un specialist care a avut în mână toate analizele, istoricul dvs. medical şi nu în ultimul rând un RMN, atunci noi suntem în măsură să vă îndrumăm să vă regăsiţi sănătatea.
Fibromatoza este o boală caracterizată prin apariţia unor formaţiuni tumorale benigne (fibroamele) în peretele muscular al uterului. Poate exista un fibrom unic sau mai multe formaţiuni diseminate. Fibroamele apar de obicei la femei la vârsta reproductivă şi sunt direct legate de un dezechilibru hormonal, în sensul creşterii producţiei de estrogeni, ca şi scăderii progesteronului. Tumora poate varia în dimensiuni, de la mărimea unui bob de mazăre, până la mărimea unui grapefruit sau chiar a unui pepene. Fibromul uterin poate să nu aibă nici un simptom şi să fie descoperit întâmplător, la o ecografie abdominală de rutină. Se poate, însă, manifesta prin sângerări în afara menstrei (metroragie) sau în timpul menstrei (menoragie, menstră prelungită şi abundentă), fiind însoţit de simptome ca dureri abdominale, dureri de spate, senzaţie de disconfort la urinat şi/sau scurgeri vaginale (leucoree).
Tratamentul este de obicei unul chirurgical şi constă fie în extirparea doar a tumorii în sine (miomectomie), fie a uterului ca atare (histerectomie). În afara tratamentului chirurgical, există şi terapia hormonală, care însă are propriile ei efecte adverse. Una din cele mai concludente analize pentru o femeie până la 45-50 de ani este RMN-ul, singura în măsură să ajute la punerea unui diagnostic precis, fără a exista cea mai mică eroare. Deci, nu uitaţi să cereţi doctorului dumneavoastră să vă trimită să faceţi un RMN, înainte de a lua orice altă decizie.
Ce puteţi face pentru a va îmbunătăţi starea de sănătate:
* Consumaţi legume bogate în DIM (di-indolil-metan - o substanţă care scade estrogenul în sânge); acestea sunt: broccoli, conopidă, varza de Bruxelles şi frunza de viţă. De asemenea, consumaţi fibre din cereale integrale, legume şi fructe, care ajută la eliminarea excesului de estrogen. Se ştie că fibroamele sunt sensibile la estrogeni. Evitaţi xenoestrogenii din mediul înconjurător. Xenoestrogenii sunt substanţe chimice artificiale care mimează estrogenii naturali şi stimulează creşterea fibroamelor. Se regăsesc în pesticide, insecticide, în unele creme de protecţie solară, în răşinile epoxi, ca şi în plasticul policarbonat.
* Produsele noastre, Elixir of Youth Canadian Sweet Extract, Lifeforce Canadian Sweet Extract, Immunoforce Canadian Sweet Extract şi Digestton Canadian Sweet Extract recomandate în această afecţiune, sunt preparate naturale, care ne-au arătat de-a lungul anilor efectul benefic al substanţelor active pe care le conţin. Această combinaţie are acţiune asupra imunităţii, în primul rând, apoi a digestiei, a circulaţiei, dar şi asupra echilibrului hormonal, căci ele au fost cu grijă alese şi cercetate, şi iată că drumul nostru lung şi anevoios ne-a răsplătit prin rezultatele pe care le avem. Suntem prea mici în faţa naturii, o ocolim când ne întinde mâna, dar nu avem nici o putere când se dezlănţuie, ne grăbim luând un medicament convenţional, care pentru moment pare că ne-a ajutat, fără să bănuim că poate produce mai târziu suferinţe. Nu o dată am spus "boala vine cu căruţa şi nu pleacă cu avionul", adică, altfel spus, ca să poţi scăpa de o afecţiune, trebuie să aştepţi şi să ai răbdare. Spun asta, întrucât produsele naturale îşi arată efectul în timp.
* Produsele noastre urmăresc cauza şi nu simptomul.
* Substanţele active din formulele noastre (după cum au arătat-o de-a lungul anilor, cercetătorii, farmaciştii şi regresia bolii) au următoarele însuşiri:
- reglează echilibrul hormonilor sexuali feminini;
- reglează secreţia de estrogeni şi ajută, atât în fibromatoză, cât şi în simptome legate de ciclul menstrual (dureri, sângerare excesivă), dar şi în sindromul premenstrual;
- ajută la eliminarea din organism a estrogenilor în exces, prin stimularea detoxifierii hepatice;
- normalizează circulaţia sângelui la acest nivel, tonifică peretele uterin şi scade local inflamaţia. Datorită efectului substanţelor active pe care îl conţin, unele din aceste plante au fost numite "plantele femeii".
Pentru orice întrebare vă puteţi adresa la numerele de telefon puse la dispoziţie sau ne puteţi scrie pe e-mail. Puteţi vizita şi site-ul www.secret-herbs.net