Spre sfârşitul anului 1970 şi începutul anului 1980, doi fraţi englezi, Lawrence şi Lorne Blair, reporteri la celebra revistă "National Geographic", au călătorit prin toată Indonezia în căutarea unor mistici budişti, pentru a culege materialul necesar unui serial comandat de canalul de televiziune american "Discovery". Deşi majoritatea persoanelor întâlnite erau, după cum afirmă Lawrence, "fie înghiţitori de foc, hipnotizatori, fachiri, fie şarlatani", existau şi câţiva inşi demni de încredere. Dar niciunul nu a fost mai credibil decât un indonezian enigmatic, pe care cei doi fraţi l-au botezat Dynamo Jack. Individul era vindecător popular şi învăţase medicina chinezească tradiţională, cu ajutorul căreia făcea vindecări miraculoase. Maestru al tehnicilor de acupunctură, el avea însuşirea cu totul deosebită de a transmite prin acele înfipte în piele şi un puternic curent "electric", produs de către o energie care venea din interiorul corpului său. Intervievat de cei doi englezi, el a declarat că a învăţat această artă de la un maestru taoist, un călugăr care trăia în pădure şi care l-a iniţiat vreme de şapte ani în ştiinţa activării centrilor energetici ai corpului.
Fluidul invizibil
Într-unul din interviurile realizate cu el, Lawrence redă cuvintele lui Dynamo Jack: "Folosesc şi ace pentru acupunctură uneori, dar, în mod obişnuit, mă servesc doar de mâini, cu care fac pase magnetice de la o anumită distanţă. Uită-te, o să-ţi arăt". În clipa aceea, Jack s-a ridicat, şi-a desfăcut cureaua şi a aşezat palma lui Lawrence pe abdomenul său, la câţiva centimetri deasupra ombilicului, cerându-i să încerce să ţină mâna în acel loc. La început, englezul a rămas perplex în faţa acestei rugăminţi, cel puţin caraghioase, dar, în foarte scurt timp, zâmbetul ironic i-a dispărut de pe buze, pentru că a trebuit să-şi apese mâna cu toată puterea, pentru a o menţine pe trupul lui Jack. Palma sa era împinsă cu mare forţă de lângă corpul vindecătorului, de ceva ce părea a fi "o forţă incredibilă", un jet de energie care izvora asemenea unui curent puternic de apă. După câteva clipe, Jack a răsuflat şi Lawrence era să-şi piardă echilibrul, când mâna sa a alunecat peste stomacul acestuia. "Este una dintre cele două chakre pe care le folosesc pentru a genera energie", spune Jack, strângându-şi centura. Apoi, îşi întinde mâna, zicând: "Aici este o altă chakră". Lawrence atinge palma deschisă a lui Jack. Indonezianul trage aer în piept şi englezul simte o descărcare electrică atât de puternică, încât ţipă de durere şi-şi retrage brusc mâna.
Apoi, Dynamo Jack i-a cerut asistentului său, un tânăr pe nume Mohan, să aducă un taburet de lemn şi un pachet de beţişoare chinezeşti noi. El l-a îndemnat apoi pe Lawrence să străpungă lemnul taburetului, gros de 2-3 cm, cu un beţişor. Lawrence a încercat de mai multe ori, dar nu a reuşit să lase nici cea mai mică urmă pe taburet. "Nu aşa", i-a spus Jack şi, apucând beţişorul cu vârful degetelor, l-a băgat printr-o mişcare rapidă, în plan vertical, prin lemnul taburetului, străpungându-l. "E foarte simplu, îţi trebuie doar puţin exerciţiu." Lawrence s-a uitat la gaura făcută de beţişor pentru a găsi indicii care să-i permită să înţeleagă ce făcuse Jack. Gaura perforată era rectangulară, la fel ca şi băţul, şi perfect curată, fără nicio zgârietură în jurul ei.
Jack a explicat sursa energiei sale. "Toţi oamenii stăpânesc această polaritate Yin-Yang, pe care, din păcate, nu ştiu s-o folosească. Eu am învăţat să o activez. Lucrez cu aceste două chakre. Una e pozitivă şi alta negativă. Una vine din pământ şi alta coboară din cer. Trebuie doar să înveţi să le armonizezi, pentru a le putea proiecta în afara corpului. Lucrul acesta se dobândeşte prin disciplină şi meditaţie. Concentrarea minţii are o putere nebănuită. Eu practic acest lucru de 17 ani, meditând în fiecare zi. Trebuie totuşi să fii foarte atent la emoţii, cum ar fi furia, de exemplu, care poate fi foarte periculoasă. Puterea de concentrare trebuie folosită numai pentru a face bine. Ea poate să vindece, dar şi să ucidă. Mohan, ucenicul meu, care practică de patru ani taoismul, mi-a spus că, dacă va simţi într-o zi că poate să omoare prin chakre, va renunţa. În orice caz, ceea ce se trezeşte în tine prin armonizarea energiei Yin-Yang este uluitor, cu mult mai interesant decât impresionarea celor din jur."
Cel care aprinde focul
În lunile care au urmat, fraţii Blair l-au întâlnit de mai multe ori pe Dynamo Jack. Ei l-au însoţit în călătoriile sale, văzându-l cum vindecă oameni şi cum îşi exercită straniile puteri. Într-o astfel de călătorie, englezii şi-au invitat şi mama să-i însoţească, pentru a mai exista un al treilea punct de vedere, obiectiv. Întâlnirea d-nei Blair cu Jack s-a produs într-o cameră de la etajul 9 al unui hotel de lux din Jakarta. "Este foarte greu să-mi activez energia, fiind aşa departe de pământ", a spus Jack. "Trebuie să fii în contact cu el." Cu toate acestea, a realizat un experiment uluitor: a luat un ziar, l-a mototolit, l-a ţinut în mâna stângă, a îndreptat mâna dreaptă spre el şi i-a dat foc. Lawrence îşi aminteşte: "Dintr-odată, în cameră a început să miroasă a ars şi m-am trezit alergând după bucăţile de ziar aprinse care zburau prin aer, încercând să le sting, pentru a nu strica mocheta".
Din nefericire, Dynamo Jack nu se lăsa filmat. "Eu sunt un vindecător. Dacă occidentalii mă vor vedea pe peliculă, or să mă considere un iluzionist sau un şarlatan." Cei doi fraţi ştiau că are dreptate, dar trebuiau totuşi să ducă acasă nişte dovezi filmate despre ceea ce văzuseră. Chiar când să se urce în avionul de Londra, au fost imobilizaţi la Jakarta, din cauza unei afecţiuni oculare pe care a avut-o unul dintre ei. S-au hotărât să meargă la Dynamo Jack, să-i ajute. Nu numai că indonezianul a vindecat imediat ochiul bolnav, dar, brusc, a acceptat să fie filmat "ca amintire pentru zilele petrecute împreună", după cum a spus. Şi, deşi afirmase că este epuizat în urma vindecărilor pe care le făcuse în ziua aceea, el a început totuşi să aprindă ziare, să străpungă taburete cu beţişoare chinezeşti şi să trimită descărcări electrice, sub privirile uluite ale echipei de filmare.
Când a fost întrebat de ce a acceptat totuşi să fie filmat după atâţia ani de împotrivire, Jack a spus că un grup de studenţi îl rugaseră să le destăinuie câteva dintre tainele lui şi că a venit vremea să arate lumii puterile sale, care pot fi dezvoltate de oricine. "Dacă oamenii cred că este vorba despre o simplă scamatorie, înseamnă că nu vor să recunoască faptul că dispunem cu toţii de nişte puteri fenomenale, ascunse în noi."
În transă
În timpul filmărilor, când fraţii Blair au ajuns pe o insulă din Marea Banda, au fost primiţi, conform tradiţiei locale, de un grup de tineri îmbrăcaţi în costume populare. Unul dintre ei, care ţinea în mână un pahar cu apă, a aruncat apa în aer şi a zdrobit paharul în palmă fără să se rănească. Alţii şi-au străpuns obrajii cu bucăţi de bambus ascuţite. În sfârşit, un alt tânăr şi-a scos cămaşa şi s-a lăsat lovit peste spate cu un bolovan. Niciunul dintre ei nu simţea durerea, pentru că toţi erau în transă spirituală. A fost unul dintre cele mai impresionante experimente filmate de cei doi englezi.
Copiii stelelor
Lanţul muntos de pe insulele Sulawesi, între Borneo şi Noua Guinee, a rămas neexplorat până la începutul secolului XX, eveniment care a dus totodată şi la descoperirea tribului Toraja ("oamenii de deasupra"). Atunci când sunt întrebaţi despre originea lor, ei povestesc că "înainte de naşterea memoriei omeneşti, strămoşii noştri au coborât din constelaţia Pleiadelor, cu vase care zburau". Toraja îşi construiesc casele după forma arcuită a navelor care i-au adus pe Pământ, iar ritualurile lor funerare trimit sufletele morţilor înapoi, la stele.
Vagabonzii viselor
Tribul nomad Punan Dyak, care trăieşte în pădurile din Borneo, crede că oamenii au două suflete: unul fizic, ascuns în spiritul conştient, şi "vagabondul viselor" sau sufletul din subconştient. Adormit sau în transă, "vagabondul viselor" călătoreşte în afara corpului, "vede" cu ochi "diferiţi" persoanele pierdute sau ghiceşte prezenţa animalelor sălbatice. Fraţii Blair s-au convins de puterea "vagabondului viselor" când un grup de Punan Dyak, pe care îi însoţea prin junglă, a reuşit să localizeze cu uşurinţă nişte şamani nomazi care străbăteau pădurile indoneziene, la o distanţă de 60 de kilometri.
Cercul de foc
Serialul "Cercul de foc" al lui Lawrence Blair a fost difuzat pentru prima dată de televiziunea americană în 1988, fiind apoi comercializat sub forma a patru casete video de 60 de minute. Este un document excepţional, pentru că reuneşte zece ani de călătorii ale fraţilor Blair în arhipelagul atât de puţin cunoscut, format din cele 14.000 de insule ale Indoneziei. Filmul înfăţişează aventurile extraordinare ale celor doi fraţi, plecaţi în căutarea unui pământ magic, acoperit de mituri străvechi. În afara valorii sale documentare, filmul include şi experienţele paranormale cărora li s-au supus de bunăvoie cei doi englezi. "Izolaţi şi trăind mult timp printre populaţii primitive, am fost atraşi de experienţe spirituale deosebite, dincolo de care se ascunde o aventură extrem de subtilă şi de periculoasă, pe care englezii care îşi beau zilnic ceaiul la "five o' clock" nu o pot bănui. Subconştientul omenesc, care pentru occidentali este o lume necunoscută, reprezintă, în Indonezia cea ascunsă civilizaţiei, un câmp zilnic de antrenament.