Omul electric

Andrei Cheran
Călătorie în subconștientul omenesc

Spre sfârșitul anului 1970 și începutul anu­lui 1980, doi frați englezi, Lawrence și Lorne Blair, reporteri la celebra revistă "Na­tio­nal Geographic", au călătorit prin toată In­do­nezia în căutarea unor mistici budiști, pentru a cu­lege materialul ne­ce­sar unui serial comandat de ca­nalul de te­leviziune american "Discovery". Deși ma­jori­tatea per­soanelor întâlnite erau, după cum afir­mă Lawrence, "fie înghițitori de foc, hipno­ti­za­tori, fachiri, fie șarlatani", existau și câțiva inși demni de încredere. Dar niciunul nu a fost mai cre­dibil decât un indonezian enigmatic, pe care cei doi frați l-au botezat Dynamo Jack. Individul era vin­decător popu­lar și învățase medicina chinezească tra­di­țio­nală, cu ajutorul căreia făcea vindecări mi­racu­loa­se. Maestru al tehnicilor de acupunctură, el avea în­su­șirea cu totul deo­sebită de a transmite prin acele în­fip­te în piele și un puternic curent "elec­tric", pro­dus de către o energie care ve­nea din inte­riorul cor­pului său. In­ter­vievat de cei doi englezi, el a decla­rat că a învățat această artă de la un maestru taoist, un că­lugăr care trăia în pă­du­re și care l-a ini­țiat vre­me de șapte ani în știința activării centrilor ener­getici ai corpului.

Fluidul invizibil

Într-unul din interviurile realizate cu el, Law­rence redă cuvintele lui Dynamo Jack: "Folosesc și ace pentru acu­punc­tură uneori, dar, în mod obiș­nuit, mă ser­vesc doar de mâini, cu care fac pase magnetice de la o anumită distanță. Uită-te, o să-ți arăt". În clipa aceea, Jack s-a ridicat, și-a desfăcut cureaua și a așe­zat palma lui Lawrence pe ab­do­menul său, la câțiva centimetri deasupra om­bi­li­cu­lui, cerându-i să încerce să țină mâna în acel loc. La în­ceput, englezul a rămas perplex în fața acestei ru­găminți, cel puțin ca­ra­ghioase, dar, în foarte scurt timp, zâmbetul ironic i-a dispărut de pe bu­ze, pentru că a trebuit să-și apese mâna cu toa­tă puterea, pentru a o menține pe trupul lui Jack. Palma sa era împinsă cu mare forță de lângă corpul vindecătorului, de ceva ce părea a fi "o forță incredibilă", un jet de energie care izvora ase­menea unui curent puternic de apă. După câteva clipe, Jack a răsuflat și Lawrence era să-și piardă echilibrul, când mâna sa a alunecat peste stomacul aces­tuia. "Este una dintre cele două chakre pe care le folosesc pentru a genera energie", spu­ne Jack, strân­gându-și centura. Apoi, își întinde mâna, zicând: "Aici este o altă chakră". Law­rence atinge palma deschisă a lui Jack. Indo­ne­zianul trage aer în piept și englezul simte o descărcare electrică atât de puternică, încât țipă de durere și-și retrage brusc mâna.
Apoi, Dynamo Jack i-a cerut asisten­tului său, un tânăr pe nume Mohan, să aducă un ta­buret de lemn și un pa­chet de bețișoare chi­nezești noi. El l-a în­demnat apoi pe Law­rence să străpungă lem­nul taburetului, gros de 2-3 cm, cu un bețișor. Lawrence a încercat de mai multe ori, dar nu a reușit să lase nici cea mai mică urmă pe taburet. "Nu așa", i-a spus Jack și, apu­când bețișorul cu vâr­ful de­getelor, l-a bă­gat printr-o miș­care rapidă, în plan ver­tical, prin lemnul ta­buretului, stră­pun­gându-l. "E foar­te simplu, îți trebuie doar puțin exercițiu." Law­rence s-a uitat la gaura făcută de bețișor pentru a găsi indicii care să-i per­mită să înțeleagă ce făcuse Jack. Ga­u­ra perforată era rec­tan­gulară, la fel ca și bățul, și perfect cu­­rată, fără nicio zgâ­rietură în jurul ei.
Jack a explicat sursa energiei sale. "Toți oamenii stă­pâ­nesc această pola­ritate Yin-Yang, pe care, din păcate, nu știu s-o fo­lo­sească. Eu am în­vă­țat să o activez. Lu­crez cu aceste două chakre. Una e pozi­tivă și alta negativă. Una vine din pământ și alta coboară din cer. Trebuie doar să înveți să le armo­nizezi, pentru a le putea proiecta în afara cor­pu­lui. Lucrul acesta se dobândește prin disciplină și me­ditație. Con­cen­trarea minții are o putere nebănuită. Eu practic acest lucru de 17 ani, meditând în fiecare zi. Trebuie totuși să fii foarte atent la emoții, cum ar fi furia, de exemplu, care poate fi foarte periculoasă. Puterea de con­centrare tre­bu­ie folosită numai pentru a face bine. Ea poate să vindece, dar și să ucidă. Mo­han, ucenicul meu, care practică de pa­tru ani taoismul, mi-a spus că, dacă va simți într-o zi că poate să omoare prin chakre, va renunța. În orice caz, ceea ce se trezește în tine prin armo­ni­za­rea ener­giei Yin-Yang este uluitor, cu mult mai in­te­resant decât im­pre­sionarea celor din jur."

Cel care aprinde focul

În lunile care au ur­mat, frații Blair l-au în­tâlnit de mai multe ori pe Dynamo Jack. Ei l-au însoțit în călătoriile sale, văzându-l cum vindecă oa­meni și cum își exercită straniile puteri. Într-o astfel de călătorie, englezii și-au invitat și mama să-i în­so­țească, pentru a mai exista un al treilea punct de ve­dere, obiec­tiv. Întâlnirea d-nei Blair cu Jack s-a pro­dus într-o cameră de la etajul 9 al unui hotel de lux din Jakarta. "Este foarte greu să-mi activez energia, fiind așa departe de pământ", a spus Jack. "Trebuie să fii în contact cu el." Cu toate acestea, a realizat un experiment uluitor: a luat un ziar, l-a mototolit, l-a ținut în mâna stângă, a îndreptat mâna dreaptă spre el și i-a dat foc. Lawrence își amintește: "Din­tr-odată, în cameră a început să miroasă a ars și m-am trezit alergând după bucățile de ziar aprin­se care zburau prin aer, încercând să le sting, pentru a nu strica mocheta".
Din nefericire, Dynamo Jack nu se lăsa filmat. "Eu sunt un vindecător. Da­că occidentalii mă vor vedea pe peliculă, or să mă considere un iluzionist sau un șarlatan." Cei doi frați știau că are drep­tate, dar tre­buiau totuși să ducă acasă niște dovezi filmate despre ceea ce văzu­seră. Chiar când să se urce în avionul de Londra, au fost imo­bi­lizați la Ja­karta, din cauza unei afec­țiuni ocu­­­­lare pe care a avut-o unul din­tre ei. S-au ho­­tă­rât să mear­gă la Dynamo Jack, să-i aju­te. Nu nu­mai că in­do­nezianul a vindecat ime­diat ochiul bolnav, dar, brusc, a acceptat să fie fil­­mat "ca amintire pen­­tru zilele pe­trecute îm­­preună", după cum a spus. Și, deși afirmase că este epuizat în ur­ma vindecărilor pe care le făcuse în ziua aceea, el a început totuși să a­prin­dă ziare, să stră­pungă taburete cu be­ți­șoa­re chine­zești și să trimită descărcări elec­trice, sub privirile uluite ale echipei de filmare.
Când a fost întrebat de ce a acceptat totuși să fie filmat după atâția ani de împotrivire, Jack a spus că un grup de studenți îl ruga­seră să le destăinuie câteva din­tre tainele lui și că a venit vre­mea să arate lumii pu­terile sale, care pot fi dez­­voltate de oricine. "Da­că oa­me­nii cred că este vor­ba des­pre o simplă sca­ma­torie, în­seamnă că nu vor să recu­noască faptul că dispunem cu toții de niște puteri feno­menale, ascunse în noi."

În transă

În timpul filmă­rilor, când frații Blair au ajuns pe o insulă din Marea Banda, au fost pri­miți, conform tra­di­ției locale, de un grup de tineri îm­bră­cați în cos­tu­me po­pu­lare. U­nul din­tre ei, care ținea în mâ­nă un pahar cu apă, a arun­cat apa în aer și a zdro­bit paharul în palmă fără să se ră­neas­că. Al­ții și-au stră­puns obra­­­jii cu bucăți de bam­bus as­cu­­ți­te. În sfâr­șit, un alt tâ­­năr și-a scos că­mașa și s-a lă­sat lo­vit peste spa­­­­te cu un bo­­lo­van. Ni­ciu­nul din­tre ei nu sim­­țea du­re­rea, pen­­­tru că toți erau în tran­­­să spi­ri­tua­lă. A fost unul din­tre cele mai im­­pre­­sio­nante ex­pe­ri­men­­­te fil­­mate de cei doi en­glezi.

Copiii stelelor

Lanțul muntos de pe insulele Sulawesi, între Borneo și Noua Guinee, a rămas neexplorat până la începutul secolului XX, eveniment care a dus totodată și la descoperirea tribului Toraja ("oa­­menii de deasupra"). Atunci când sunt în­tre­bați despre originea lor, ei povestesc că "îna­inte de nașterea memoriei omenești, stră­moșii noștri au coborât din constelația Pleiadelor, cu va­se care zburau". Toraja își construiesc casele după forma ar­cuită a navelor care i-au adus pe Pământ, iar ritualurile lor fu­nerare trimit sufle­tele morților înapoi, la stele.

Vagabonzii viselor

Tribul nomad Punan Dyak, care trăiește în pă­durile din Borneo, crede că oa­menii au două suflete: unul fizic, ascuns în spiritul conștient, și "va­ga­bondul viselor" sau sufletul din sub­con­știent. Ador­mit sau în transă, "va­ga­bondul vi­selor" că­lătorește în afara cor­­pului, "vede" cu ochi "di­feriți" per­soa­nele pierdute sau ghi­cește pre­­zen­ța ani­ma­lelor săl­ba­tice. Fra­ții Blair s-au con­vins de pu­terea "va­ga­bon­du­­lui vi­selor" când un grup de Punan Dyak, pe ca­re îi în­soțea prin jun­glă, a re­ușit să lo­ca­li­ze­ze cu ușu­rință niște șa­­­mani no­mazi care stră­­bă­teau pă­du­rile in­­do­ne­ziene, la o dis­tan­ță de 60 de ki­lo­me­tri.

Cercul de foc

Serialul "Cer­cul de foc" al lui Law­rence Blair a fost difuzat pen­tru prima dată de te­le­viziunea ame­ri­cană în 1988, fiind apoi co­mer­cia­­lizat sub for­ma a patru casete vi­deo de 60 de mi­nu­te. Es­te un do­cu­ment ex­cep­țio­nal, pentru că re­u­nește zece ani de că­lă­torii ale fra­ți­lor Blair în ar­hi­pe­la­gul atât de pu­țin cu­noscut, for­­mat din cele 14.000 de insule ale In­do­ne­ziei. Fil­mul înfă­ți­șează aventurile ex­traor­di­nare ale ce­lor doi frați, ple­cați în căutarea unui pământ ma­gic, aco­perit de mi­turi străvechi. În afara va­lorii sale do­cumentare, fil­mul in­clude și ex­pe­­rien­­țele para­nor­male că­rora li s-au supus de bu­nă­voie cei doi englezi. "Izo­lați și trăind mult timp printre po­pu­la­ții pri­mi­tive, am fost atrași de ex­periențe spi­ri­tua­le deo­sebite, din­colo de care se as­cunde o aven­tură ex­trem de subtilă și de pe­riculoasă, pe ca­re en­gle­zii care își beau zilnic cea­iul la "five o' clock" nu o pot bănui. Sub­con­ști­en­tul omenesc, care pentru occi­dentali este o lume ne­cu­noscută, re­prezintă, în Indonezia cea ascunsă ci­vi­lizației, un câmp zilnic de an­trenament.