Ajutoarele naturale ale digestiei

Ilie Tudor
- "Obosită" după alimentația mai săracă din timpul iernii, pusă la încercare de fenomenele meteorologice specifice tranziției de la iarnă la primăvară și suprasolicitată, în plus, de abundența meselor de sărbători, digestia noastră are, cu siguranță, nevoie de câteva ajutoare -

SALATA VERDE - cel mai blând stimulent al digestiei

Diferitele tipuri de salate verzi sunt printre puținele alimente cu gust amărui din bucătăria tradițională ro­mânească. Iar acest gust este dat de niște principii active din frun­zele de salată care au pro­prietăți cu adevărat mi­ra­cu­loase, mai ales atunci când sunt consumate în can­tități mari. Ele stimulează diges­tia și metabolismul, dre­nea­ză și tonifică ficatul, inten­sifică tranzitul intestinal, înlă­tură atonia ("lenea") organelor interne, curăță vasele de sânge și reglează activitatea anumitor glande endo­crine. În medicina monahală, alături de semințele și uleiul de dovleac, salata era un remediu purificator de bază, fiind folosită pentru tratarea unei vaste game de boli, de la simplele colite, la afecțiunile produse de intoxi­cația cronică. Iată câteva indicații medicale ale salatei verzi:
* Digestie lentă - cu un sfert de oră înainte de masă, se consumă salată verde, acrită cu oțet de mere și presărată cu puțin piper negru. Efectul tonic di­gestiv apare imediat: secreția gastrică este mărită ușor, la fel ca și cea biliară, mișcările tubului digestiv sunt inten­sificate, ușurând astfel digestia și prevenind stările de greutate în stomac, greață etc.
* Îngrășare, obezitate - se consumă salată verde, atât înainte de masă, cât și în timpul ei, cu alte feluri de mâncare. Dacă veți reuși să consumați 500 g de salată pe zi, veți constata, după o săptămână, o pier­dere semnificativă de kilograme. Motivul? Accelera­rea proceselor de eliminare, reducerea volumului de hrană bogată în calorii și, nu în ultimul rând, o reglare spontană a apetitului. Salata verde este un ajutor foarte prețios, mai ales acum, de sărbătorile pascale, când este consumată în timpul unor mese hiper-calorice și ajută, astfel, la diminuarea cantității de hrană grea ingerată.
* Constipație - se recomandă adăugarea de ulei de măsline în salată și acrirea ei cu oțet de mere și mie­re sau, atunci când apar, cu suc de fructe verzi (corcodușe, prune, caise etc.). Având un volum mare salata verde joacă rolul unui piston care împinge conținutul intestinului și îl curăță, în timp ce celelalte două ingrediente menționate facilitează procesele de eliminare.
Precauții: Persoanele care suferă de colită de fer­mentație vor consuma cu moderație salata verde, și doar atunci când este de curând preparată, altfel exis­tând riscul agravării acestei afecțiuni.

FRUNZELE DE LEUȘTEAN - ajutorul vezicii biliare

Leușteanul, nelipsit din tradiționalele borșuri ro­mâ­nești, este mai degrabă o plantă medicinală, decât zarzavat. Principiile active pe care le conține au o puter­nică acțiune terapeutică asupra apa­ratului respi­rator, a aparatului reno-uri­nar, asupra sistemului endo­crin și, mai ales, a celui digestiv. Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic, putând deveni, la nevoie, cu condiția să fie dozat cores­punzător - și o soluție efi­cientă în multe afecțiuni digestive:
* Stări de greață, diskinezie biliară - se mestecă 1-2 frunze proas­pete de leuștean, înainte și după masă. Este un tratament simplu, dar cu efecte puter­nice, deoarece stimulează secreția de sucuri gastrice, favorizează peristaltis­mul și eliberarea bilei din cole­cist. De asemenea, frunzele proaspete de leuș­tean con­sumate ca atare au efecte antiinflamatoare asupra tu­bu­lui digestiv, fiind un adjuvant util în cazul colitelor și al problemelor pancrea­tice.
* Anorexie - cu un sfert de oră înainte de masă, se consumă una-două frunze proas­pete de leuștean, care se mestecă îndelung. Uleiurile volatile și substanțele amare pe care le conțin sunt un excelent stimulent di­ges­tiv și măresc, în mod armonios, pofta de mâncare. Datorită acidului angelic conținut în frunzele sale, are și efecte tonice nervoase și psihice, fiind eficient în cazul anorexiei psihice. Un element inte­resant este că, atunci când sunt consumate în can­tități mai mari (cinci-zece frunze odată), efectul frunzelor de leuștean este opus, diminuând pofta de mâncare și blocând apetitul alimentar excesiv.
* Indigestie, dispepsie - se face o cură de zece zile, timp în care se consumă suc de leuștean, câte două lingurițe, înaintea meselor principale. Are puter­nice efecte de stimulare a secrețiilor care ajută în pro­cesul de digestie, amplifică peristaltismul tu­bului di­ges­tiv. Dacă nu aveți con­secvența necesară pentru o cură sistematică, puteți mesteca ocazional, atunci când simțiți nevoia de a vă mări puterea digestivă, câ­teva frunze de leuștean, cu 5-10 minute înainte de masă.
Precauții: Nu se folosește în cantități mari în pe­rioada sarcinii.

SCORȚIȘOARA - ajută la digerarea dulciurilor și grăsimilor

Obținută din scoarța unor arbuști care cresc în Asia de sud-est, scorțișoara este un condiment cu multiple puteri tămăduitoare. În Europa, este folosită mai ales ca însoțitor pentru dulciuri, fiind o prezență nelipsită în plăcinta cu mere, în orezul cu lapte, în diversele feluri de cozonac, ciocolată etc. Un obicei culinar de bun augur, întrucât are darul de a diminua - e drept că parțial - efectele nocive ale zahărului și amido­nu­lui, dar și de a ușura digestia grăsimilor. Iată câteva indicații:
* Prevenirea gastritei - un vârf de lingu­riță de pulbere de scorțișoară, administrat cu 5-10 minute înainte de masă, este un foarte bun tonic pentru diges­tie, fiind recomandat în gastrita hipo-acidă, întrucât amplifică secreția de sucuri gastrice. Interesant este că în aproape 50% din cazuri, același remediu funcțio­nează și în gastrita hiper-acidă, unde micșorează se­creția de sucuri gastrice și reduce reac­tivitatea sistemului digestiv la stres.
* Aerofagia - se administrează scorțișoara (câte două vârfuri de cuțit), în amestec cu o lingură de miere lichidă. Administrată înainte de masă, ajută la o mai bună coordonare neu­ro-motorie, prevenind înghițirea involuntară de aer, împreună cu alimentele. Ace­lași remediu se recomandă și în perioadele cu stres puternic, când se ia înainte de masă cu 15 mi­nute. Amestecul reglează pofta de mân­care, previne tulburările digestive produse de ten­siunea psihică: spasmele abdominale, reflu­xul gastric, balonarea.
* Diabetul - în această afecțiune, scorțișoara are o triplă acțiune: 1. Scade di­rect nivelul zahărului din sânge. 2. Sti­mu­lează și reglează secreția de insulină a pan­creasului. 3. Crește receptivitatea orga­nis­mului la insulină. Cercetări recente au eviden­țiat eficiența acestei plante asupra diabetului, o doză de 3-6 g pe zi de pulbere de scorțișoară scăzând gli­ce­mia cu 18-29%. Interesant este că la doza maximă de 6 g pe zi, efectele anti-diabetice se mențin și la 2-3 săptămâni după ce tratamentul a fost înche­iat. Me­di­cii din China reco­man­dă administrarea scorți­șoa­rei la pacienții cu diabet de tip 1, pentru reducerea doze­lor de insulină și pre­venirea complicațiilor bo­lii. La pacienții cu diabet de tip 2, tratamentul cu scor­țișoară ajută la redu­ce­rea dozelor de medicamente sau insulină și, de asemenea, pre­vine neplăcutele com­plicații ale dia­betului.
Precauții: Scorțișoara nu se administrează co­piilor sub 2 ani și persoanelor alergice sau cu into­leranță digestivă la acest condiment.

CĂRBUNELE MEDICINAL - "pompierul" tubului digestiv

Este unul dintre primele medicamente inventate de către om, fiind și cel mai puternic remediu pentru boli­le digestive acute. Se obține prin supunerea lem­nului la temperaturi foarte ridicate, în condiții de lipsă de oxi­gen, ceea ce determină formarea în interiorul său a unei rețele de pori microscopici. Ajuns în stomac și mai apoi în intestine, cărbunele se comportă ca un bu­rete care absoarbe și neutralizează diverse toxine, gaze, bacterii, fungi etc. Efectul său este ra­pid, meri­tându-și numele de "pom­pier al tubului digestiv". Re­comandări:
* Arsuri gastrice, re­flux gastro-esofagian - se ia, la nevoie, o linguriță de pul­bere de cărbune, pentru neu­trali­za­rea excesului de acid din sto­mac și calmarea senzației de arsură. Este un remediu de ur­gență în aceste situații, iar în cazul crizelor severe, doza poate fi crescută de câteva ori. Este foarte utilă și asocierea sa cu chitosanul, un alt produs natural cu efecte antiacide. Fără a fi un calmant de puterea căr­bunelui, ajută, în schimb, la cicatrizarea rapidă a leziunilor produse de secrețiile acide.
* Balonarea - este combătută rapid cu ajutorul cărbunelui medicinal, a cărui rețea de micropori reține moleculele de gaz în exces și neutralizează bacteriile care le produc. Se ia câte o jumătate de linguriță de căr­bune, înainte și după fiecare masă, mai ales atunci când știm că hrana este grea, cu zaharuri sau alte sub­stanțe care produc balonare.
* Sindrom de colon iritabil, colită, toxi­in­fec­ție alimentară - se administrează câte o jumătate de linguriță de cărbune medicinal, înainte și după masă. Efectul calmant apare în mai puțin de 12 ore, dozele putând fi mărite dacă dorim un efect mai rapid sau dacă simptomele sunt foarte violente. În cazul me­selor abundente de sărbători, tratamentul cu cărbune are și efect preventiv, reglând funcțiile digestive, îna­inte de a fi turate la maximum.
Precauții: Uneori, cărbunele medicinal poate pro­­duce constipație, caz în care se va administra un la­xa­tiv natural (aloe ferox, extract de aloe vera, senna etc.).