- Schimbarea de anotimp ridică întotdeauna probleme. Vorbim despre ele şi le simţim. Mai ales acum, primăvara, când vremea se schimbă întruna. Soare, nori, ploaie, vânt. O meteorologie care nu se manifestă doar dincolo de fereastră, ci şi pe piele. Ce este de făcut? -
- Trecerea de la iarnă la primăvară ridică probleme de adaptare, nu doar pentru sistemul imunitar, ci şi pentru piele, care pe frig se usucă şi crapă, iar când e cald, se îngraşă şi se umple de coşuri şi puncte negre. Cum am putea preveni schimbarea de obraz, pe care o observăm, cu neplăcere, în oglindă?
- Pielea este prima barieră de apărare a organismului care vine în contact cu modificările atmosferice şi cu intemperiile. Pielea suferă mai ales primăvara şi toamna, atunci când variaţiile de temperatură sunt însemnate şi ea este constrânsă să facă un efort mare de adaptare. La finalul sezonului rece tenul devine tern şi lipsit de vitalitate şi din cauză că nu a fost hrănit şi hidratat corespunzător. Aici intră în discuţie şi felul în care ne alimentăm. Alimentaţia joacă un rol important în frumuseţe. Iarna, hrana e mai săracă în vitamine naturale, iar frigul deshidratează puternic pielea. Stratul hidrolipidic nu mai conferă aceeaşi protecţie şi pielea devine mai sensibilă la acţiunea nocivă a factorilor de mediu (frig, vânt, umezeală), dar şi la acţiunea celorlalţi factori agresori: stres, compuşi chimici, radiaţii UV. Aerul uscat din apartamentele încălzite, băile şi duşurile fierbinţi sunt alţi factori care agresează pielea. Aşadar, nu trebuie să ne mire faptul că primăvara, când ne privim în oglindă, nu ne prea place ce vedem: puncte negre, coşuri, acnee, relief neuniform, pori dilataţi, tegument uscat, aspru şi lipsit de elasticitate. Primăvara, temperatura aerului creşte, ceea ce sporeşte deshidratarea tenului, iar vântul usucă pielea şi o face sensibilă la factorii de mediu. Organismul încearcă să repare acest dezechilibru sporind secreţia de sebum şi favorizând, astfel, apariţia iritaţiilor. Şi să nu uităm că odată cu primii copaci înfloriţi se înmulţesc şi alergenii din aer, iar un ten sensibil va reacţiona imediat la contactul cu polenul. De asemenea, razele ultraviolete sunt mai puternice şi afectează tenul neprotejat.
- Să rămânem, în continuare, în faţa oglinzii. Cum ne putem redobândi frumuseţea obrazului? Ce să facem pentru ca priveliştea pe care o vedem să ne placă?
- În primul rând trebuie să ne împrietenim cu lichidele, pentru a ajunge la un nivel optim de apă în ţesuturi. În această perioadă este bine să bem cât mai multe sucuri naturale, preparate din fructe, combinate cu legumele şi verdeţurile de sezon, apă minerală plată şi să consumăm fructe crude, în special citrice şi fructe zemoase, care conţin apă pură şi enzime. (Atenţie la fructele cu seminţe mici, care sunt alergenice şi ne pot crea diferite probleme!)
Alimentaţia de primăvară este o sursă importantă de vitamine şi oligoelemente naturale, benefice pentru structura pielii. De exemplu, vitamina C din citrice previne apariţia ridurilor şi stimulează producţia de colagen, menţinând pielea elastică. Însă pielea are nevoie, în aceeaşi măsură, şi de proteine, grăsimi, fibre şi antioxidanţi, pentru a-şi păstra elasticitatea şi strălucirea. Pentru că suntem în post, este bine să consumăm proteine vegetale (linte, fasole, bob etc.), combinate cu verdeţuri de sezon şi cereale integrale. Ele primenesc sângele şi asigură o hrănire mai bună a pielii cu substanţele de care are nevoie, asigurând reînnoirea celulară. Să nu uităm însă că pielea este un important organ de detoxifiere, iar în timpul postului pot să apară iritaţii, erupţii cutanate, eczeme sau infecţii superficiale cauzate de toxinele eliminate prin pori.
- Lumina primăverii aşează tenul femeilor sub un adevărat reflector. Se vede tot, ca pe scenă. Care sunt măsurile de urgenţă la care se poate apela?
- Primăvara, pielea deshidratată are mare nevoie de creme. Fiecare om (chiar şi bărbaţii), în funcţie de structura şi pH-ul pielii, în funcţie de vârstă şi de problemele dermatologice, trebuie să-şi aleagă cremele pe care le foloseşte cu mare grijă. Cel mai bine ar fi să ceară sfatul unui medic dermatolog, pentru a-i indica de ce cremă are nevoie, în funcţie de caracteristicile tenului. Cremele scumpe nu sunt întotdeauna şi cele mai adecvate! De obicei, primăvara avem nevoie de creme hidratante şi creme cu factor de protecţie solară 15-20, deoarece soarele începe să-şi facă simţită prezenţa. Pentru efectul antiaging sunt recomandate cremele cu antioxidanţi, precum coenzima Q10, vitamina C, idebenone, acid ferulic, retinol şi peptide. Eficiente sunt şi cremele cu vitamine şi extracte naturale, care ajută la revitalizarea pielii.
Dacă ridurile de vârstă sunt deja vizibile, este indicat să apelăm la creme care au în compoziţie acid hialuronic. Sunt ceva mai scumpe, dar dacă le folosim regulat asigură o elasticitate bună a pielii şi repară structura de colagen a dermei. Dau rezultate foarte bune pe termen mediu şi ne permit să îndepărtăm momentul de intervenţie cu laser sau injecţiile cu acid hialuronic. Acum câţiva ani, erau recomandate terapiile singulare: foloseam o cremă şi era suficient. Azi, vorbim de combinaţii de creme cu fototerapie, care ajută la sinteza colagenului natural, şi de lasere care stimulează acest proces. Terapia ţintită nu este simpă, de aceea este nevoie de îndrumarea unui specialist cu experienţă în domeniu.
Riduri, cute, acnee - laserul şterge tot
- În Clinica Bio-Medica se fac tratamente dermato-cosmetice de top. Vă rog să ne ghidaţi pe drumul frumuseţii pielii, pas cu pas. Să începem cu ridurile de pe frunte. Cum putem scăpa de ele?
- Ridurile de pe frunte se estompează cu ajutorul cremelor şi al alimentaţiei. Dacă sunt mai pronunţate, putem utiliza laserul ablativ Erbium cu radiofrecvenţă. Are rezultate excepţionale pentru ridurile de pe frunte şi de pe faţă, dar şi pentru cicatricele lăsate de acnee. El face o uniformizare foarte frumoasă a tenului, iar radiofrecvenţa stimulează producţia de colagen natural.
Atunci când avem de corectat riduri mai adânci sau cicatrice profunde, folosim tot un laser Erbium, dar fără radiofrecvenţă. Are efect ablativ mai puternic. Pentru ridurile foarte pronunţate, cauzate de vârstă, utilizăm laserul cu CO2 fracţionat, care face o ablaţie foarte penetrantă, cu rezultate extraordinare. Aceste intervenţii se fac în paralel cu alte proceduri care stimulează colagenul. În prezent, cu ajutorul tehnologiei moderne, putem combina două sau trei tratamente laser, care duc împreună la rezultate foarte bune. Important este să folosim tipuri diferite de lasere, în secvenţe. Dacă, de exemplu, facem o ablaţie pentru reîntinerirea pielii, trebuie să utilizăm apoi un alt laser care calmează pielea şi stimulează producţia de colagen.
- Ridurile de la ochi sunt o altă problemă cosmetică. Niciun machiaj nu acoperă "laba gâştei", acele riduri de expresie pe care nu vrem să le ştergem total...
- Aceste riduri sunt o prioritate pentru foarte multe doamne. Se cere mare atenţie la nivelul fillerelor (injecţii cu acid hialuronic), pentru că pot să dea reacţii secundare importante şi chiar manifestări care pot să umbrească rezultatul pozitiv, în zona ochilor fiind o piele foarte sensibilă. Recomand cremele cu acid hialuronic, apoi intervenţia cu laserul Erbium cu radiofrecvenţă (are rezultate impecabile la acest nivel şi nu apar efecte nedorite) sau cu laserul diodă cu radiofrecvenţă, mai nou pe piaţa românească.
- Pleoapele căzute sunt apanajul dermatologiei moderne, dar şi chirurgii plasticieni pot face intervenţii fericite, atunci când cremele şi laserul nu mai au rezultate spectaculoase. Însă cu cât gradul de intervenţie este mai agresiv, cu atât efectele secundare pot fi mai dramatice. Să nu uităm de medicul internist, care e bine să vadă dacă se poate elimina cauza organică a acestei probleme. E posibil să existe o problemă renală, care duce la retenţia de apă în ţesuturi. Dacă nu eliminăm cauzele şi tratăm efectul, am putea avea surpriza neplăcută ca problemele să reapară după o intervenţie!
- Ce tratamente folosiţi împotriva cuperozei?
- În ultimul timp, au apărut o mulţime de preparate care acţionează asupra cauzei cuperozei: medicamente care ajung în reţelele de vase şi pot să corecteze problema din profunzime, şi nu doar temporar, ci pe termen foarte lung. În cuperoză, foarte eficient este şi laserul diodă, cu care facem corecţii rapide şi de lungă durată. Atenţie, cuperoza poate să revină şi este o problemă de care trebuie să avem grijă în permanenţă!
- Şi zona buzelor suscită un interes cosmetic sporit. La prezentatorii de televiziune, la comunicatorii care vorbesc foarte mult, la avocaţii care ţin discursuri apar riduri inestetice în jurul buzelor. Se poate face ceva pentru corectarea lor?
- Aici este foarte importantă structura genetică şi vârsta pacientului. Dar soluţii există! Întotdeauna începem cu creme care conţin acid hialuronic. Apoi, folosim injecţii cu acid hialuronic, care pot să corecteze perfect adânciturile din jurul gurii pe o durată de circa un an de zile, fiind foarte tentante pentru efectul în timp. Foarte eficiente sunt şi laserele superficiale, de extremă fineţe, cum este laserul Erbium. Cele mai bune rezultate se obţin când recurgem la combinaţia acestor factori terapeutici. Dar şi acest tratament este un proces de durată şi se face cu mare atenţie, pentru a ocoli orice efect nedorit.
- În cazul femeilor, pielea gâtului şi a decolteului este necruţător lovită de vârstă. În cazul lor, se poate interveni medical?
- Gâtul şi decolteul sunt foarte importante ca aspect cosmetic, în special pentru doamne. Putem face injecţii cu acid hialuronic, folosim creme speciale şi fototerapia Omnilux Revive, care împreună dau rezultate impresionante! Putem afirma că refacem elasticitatea pielii - cel mai frumos rezultat ce se poate obţine în dermatologie. Practic, vorbim de refacerea colagenului natural, de rezultate stabile timp de un an, un an şi jumătate după intervenţie, menţinute cu ajutorul unor creme.
Petele de pe decolteu sunt keratozele actinice care, pe lângă aspectul inestetic, mai au şi potenţial cancerigen, deci trebuie investigate. Pot fi înlăturate simplu, cu laserul CO2, dar dacă petele sunt în stadiu incipient avem şi creme speciale care pot să le elimine. Recomand consultul unui medic dermatolog şi o dermatoscopie, pentru alegerea metodei de tratament, mai ales că pielea este foarte fină în zona respectivă.
- Ajungem la mâini. Semnele bătrâneţii apar rapid şi pe ele... Sunt mai puţin rezistente decât obrazul.
- Şi frumuseţea mâinilor poate fi refăcută fără probleme. Avem paciente de peste 60 de ani care, printr-o grijă continuă, au o piele ce arată de 30 de ani. Pacienta trebuie să colaboreze continuu cu medicul dermatolog, pentru că efectul ţine de curele de întreţinere ce se fac la anumite intervale de timp. Avem lămpi de stimulare a colagenului, care pot acţiona pe anumite zone, avem şi paturi de colagen, cu care facem o stimulare generală. E nevoie de o întreţinere continuă, de tratamente sistemice, pentru tot organismul, care ajută la revitalizarea pielii.
Petele de bătrâneţe de pe mâini se pot scoate cu laserul de tip CO2 şi cu laserul Erbium. Şi aici este foarte importantă experienţa medicului dermatolog, pentru că profunzimea keratozei determină alegerea tipului de laser folosit.
- Curând se va trece la ţinuta de vară, iar rochiile vaporoase vor dezgoli picioarele. Vinişoarele inestetice au, şi ele, leac, în clinica dvs.?
- Vasele inestetice despre care vorbiţi se numesc venectazii. Dacă nu se sparg, nu prezintă o problemă. Însă trebuie căutată cauza apariţiei lor. La o persoană care stă toată ziua în picioare cauzele pot fi medicale, de exemplu. Există tot felul de factori de risc ce trebuie eliminaţi înainte, nu rezolvăm problema estetică, ca apoi ea să recidiveze. Asupra venectaziilor acţionăm cu mai multe tipuri de lasere. Pentru vasele cele mai fine (care pot să apară şi pe faţă, pe nas, pe mâini) se foloseşte laserul diodă - un laser foarte fin şi cu rezultate foarte bune. Trebuie menţionat un lucru: tratamentul se face în etape. După intervenţie, trebuie să treacă o perioadă de timp - între o lună şi trei luni. Venectaziile nu dispar în jumătate de oră! Practic, raza laser coagulează hemoglobina din vase şi vasele respective dispar, organismul le distruge.
La picioare, întâlnim două tipuri de vase superficiale: cele roşii intens sau cele albastre. Cele albastre sunt profunde şi de un calibru ceva mai mare; pentru ele se foloseşte laserul de tip Nd-Yag, de putere mai mare decât laserul diodă, însă specialistul trebuie să fie foarte bine antrenat, pentru că acesta face o coagulare de profunzime şi trebuie mare atenţie în acest demers.
Nu trebuie să ignorăm nici vasele mari. Aici intervine o echipă de medici: chirurg plastician, chirurg generalist şi ecografist, care împreună elimină varicele cu ajutorul radiofrecvenţei. Folosim un laser de radiofrecvenţă asistat de ecograf: se introduce tubul laserului în venă, aparatul face calculul degajării de energie şi se colapsează vasul. Astfel se scapă de varice imediat.
- O altă problemă cu care se confruntă doamnele este grăsimea de pe coapse. Le puteţi scăpa de "aripioare"?
- Cele mai bune rezultate le oferă Vela-Shape, un aparat complex care acţionează printr-un element de sucţiune, care trage zona de ţesut adipos, şi altul de radiofrecvenţă (cu ultrasunete), care ajută la mobilizarea şi topirea grăsimii din zona respectivă. Rezultatele sunt foarte bune şi de durată, mai ales dacă ulterior se menţine un stil de viaţă sănătos, din care sportul şi mişcarea nu lipsesc.
D-l dr. LUCIAN RUSSU poate fi contactat la Clinica BIO-MEDICA din Calea Floreasca nr. 111-113, Sector 1, Bucureşti, tel. 021/311.77.93