- Puneţi-vă fantezia la lucru. Alegeţi fructele şi legumele care vă plac, cât mai colorate posibil. Luaţi un blender şi pasaţi-le. Rezultatul: mici aventuri culinare, doldora de vitamine - faimoasele smoothie-uri, aromate şi apetisante -
Până când omul şi-a dat seama că fructele şi legumele îl pot apăra de boli, scorbutul a omorât nenumăraţi navigatori. Şi nici la sfârşitul secolului 18, când exploratorul englez James Cook a încărcat la bord lămâi şi varză murată, pe lângă proviziile obişnuite de carne uscată şi pesmeţi marinăreşti, reuşind să se întoarcă acasă cu echipajul sănătos şi aproape complet, nimeni nu s-a dumirit cărui ingredient magic i se datora această performanţă incredibilă. Abia prin descoperirea vitaminei C, cam 150 de ani mai târziu, lumea a izbutit să se apropie de dezlegarea enigmei.
Efectul benefic al fructelor şi legumelor li se datorează enzimelor. Variantele de opţiuni sunt inepuizabile - şi cu atât mai eficiente, cu cât se amestecă mai multe culori, deoarece fiecare aliment vegetal posedă spectrul său inconfundabil de nutrienţi. De aceea, salatele mixte şi supele reprezintă o alegere optimă. Dar mai simplu de preparat sunt shake-urile, imbatabilele băuturi cremoase graţie cărora se pot consuma cu uşurinţă cantităţi apreciabile de fructe şi legume. Reţetele pe care vi le propunem astăzi sunt inedite. Ingredientele folosite la shake-uri au fost combinate în funcţie de culori - o idee ce oferă nu numai avantaje optice. Ea are şi un efect subsidiar motivant: acela că ştii ce ajutor anume îi dai organismului tău în momentul respectiv.
De pildă, tot ce e verde conţine glucozinolate, substanţe capabile să prevină anumite forme de cancer. Legumele şi frunzele verzi aduc în plus şi un aport consistent de fier, acid folic şi vitamină C. Nuanţa discretă de galben adăugată verdelui - ca în avocado sau în pepenele galben - provine de la luteină şi zeaxantină, care se acumulează la nivelul retinei, reducând riscul de apariţie a unor afecţiuni oculare legate de înaintarea în vârstă. Tonurile de roşu semnalează prezenţa licopinei, un carotenoid cu puternică acţiune antioxidantă, căruia i se atribuie proprietatea de a încetini procesele de îmbătrânire a pielii, ca şi a sistemului cardiovascular. Când roşul bate în violet, aşa cum se întâmplă la struguri, este vorba de antociani, de asemenea un grup de antioxidanţi valoroşi pentru menţinerea sănătăţii. În fructele şi legumele galbene se află în acţiune carotenoidele care, în calitate de precursori ai vitaminei A, participă la protecţia celulară şi la formarea secreţiilor hormonale. Portocaliul anunţă un conţinut bogat de flavonoide, cărora le revine rolul de combatere a infecţiilor şi totodată de prevenire a deteriorării nervilor şi vaselor de sânge.
Dar mai bine să ne oprim aici cu teoria şi cu termenii de specialitate. Abandonaţi-vă culorilor şi urmaţi-vă apetitul. Dacă, alături de fructe şi legume, veţi mai pune în blender şi câteva nuci ori seminţe, polen, curcuma sau pulbere de alge, veţi obţine cât ai clipi o băutură la fel de hrănitoare ca o masă, care vă va desfăta papilele gustative, vă va sătura şi energiza. Şi, nu în ultimul rând, vă va dărui o sănătate de invidiat.
VERDE
- Purifică şi blochează cancerul -
1 tulpină de ţelină cu tot cu frunze, tăiată în bucăţele, 1 banană bine coaptă, fără coajă, 1 kiwi curăţat de coajă, 1/2 avocado cojit, cu sâmburele scos, 1 lămâie verde, stoarsă, 1 linguriţă de migdale măcinate sau lăsate câteva ore la înmuiat, 1 ceaşcă de apă de cocos.
Ca deliciu suplimentar:1 linguriţă de pulbere proteinică de cânepă (se găseşte în magazinele naturiste).
Toate ingredientele se pasează împreună cu câteva cuburi de gheaţă, până se obţine un shake cu consistenţă cremoasă. Dacă e prea gros, se adaugă puţină apă.
- Efect de înviorare. Roşul stimulează simţurile şi susţine sistemul imunitar -
1 pumn de căpşuni congelate, 1 sfeclă roşie (dată pe răzătoare, dacă nu aveţi un blender performant), 3 linguriţe de sâmburi de rodie, 2 curmale proaspete, fără sâmburi, 10 grame de ghimbir proaspăt sau 1/2 linguriţă de pulbere de ghimbir, 1 praf de vanilie, 1 ceaşcă de lapte vegetal, în funcţie de preferinţă.
Ca deliciu suplimentar: 3 linguriţe de boabe uscate de goji (de la un magazin naturist).
Toate ingredientele se pasează împreună cu câteva cuburi de gheaţă, până se obţine un shake cu consistenţă cremoasă. Dacă e prea gros, se adaugă puţină apă.
GALBEN
- Îmbunătăţeşte starea de spirit, protejează celulele şi vă aduce un crâmpei din soarele de care vă era dor -
1 mango curăţat de coajă, fără sâmbure, 1/2 portocală fără coajă, 1 morcov crud (ras, în cazul când nu aveţi un blender suficient de puternic), 1 pumn de nuci caju înmuiate în apă, 1 linguriţă de curcuma, 1/2 ceaşcă lapte de cocos, 1/2 ceaşcă apă.
Ca deliciu suplimentar: 1 linguriţă de polen şi 1 linguriţă de pulbere de măceşe (de la un magazin naturist).
Toate ingredientele se pasează împreună cu câteva cuburi de gheaţă, până se obţine un shake cu consistenţă cremoasă. Dacă e prea gros, se adaugă puţină apă.