Ce este colesterolul?
Este o grupă de substanțe produse de propriul nostru organism, dar care se găsesc și în anumite alimente, mai ales de origine animală. Fără colesterol noi nu am putea trăi, pentru că această substanță este esențială în formarea membranei celulelor, dar și în producția anumitor hormoni, ori în funcționarea imunității organismului. Există două feluri de colesterol:
* Colesterolul bun - este mai dens și are rolul de a curăța vasele de sânge, împiedicând depunerea grăsimilor pe ele. Aproximativ un sfert din colesterolul din organism este bun.
* Colesterolul rău - este mai ușor și, spre deosebire de cel bun, nu doar că nu ajută la curățarea vaselor de sânge, ci chiar favorizează fixarea grăsimilor pe pereții acestora, împiedicând circulația normală.
Când trebuie să ne fie frică de valorile crescute ale colesterolului?
Valoarea considerată critică pentru colesterolul total, format din colesterolul bun adunat cu cel rău, este de 200, iar lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât valorile tensiunii arteriale sunt mai mari decât cele normale, ori există vicii, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool. De-a lungul timpului, valoarea considerată normale pentru colesterol a tot scăzut, de la 250 de unități, cât era în anii '80, la 220 de unități în anii '90 și apoi la 200, cât este acum. Criticii spun că această scădere a pragului se datorează nu necesității medicale, ci faptului că industria farmaceutică ar avea nevoie să-și vândă medicamentele contra colesterolului. Cert este că, într-adevăr, valorile colesterolului foarte ridicate pot avea, în timp, consecințe grave, cum ar fi infarctul, accidentul vascular, blocarea circulației la nivelul arterelor.
Cât de importantă este alimentația în ținerea sub control a colesterolului?
Contrar folclorului dezvoltat în jurul său, valoarea colesterolului din sânge depinde foarte puțin de prezența colesterolului în alimente și mult mai mult de sănătatea și echilibrul ficatului, organul ce produce colesterolul, pe care apoi îl introduce în sânge. Există, de pildă, vegetarieni care au valori ale colesterolului depășite de 2-3 ori, dar și carnivori înrăiți care - cel puțin la vârste tinere - au colesterolul normal. Pentru ținerea sub control a colesterolului se recomandă alimentația care ajută la buna funcționare a ficatului, consumând produse cât mai puțin toxice, cum ar fi verdețurile crude, uleiurile presate la rece, cerealele integrale, laptele natural etc. Cele mai puternice produse naturale pentru reducerea colesterolului sunt plantele medicinale, despre care vom vorbi în continuare.
Există zeci de specii de plante care ajută la reducerea valorilor colesterolului din sânge, mai ales a valorilor colesterolului rău, prin acțiunea lor asupra ficatului. De regulă, aceste plante se administrează în asociere, pentru a maximiza efectele. Iată, în continuare, trei asemenea remedii:
* Anghinarea (Cinara scolymus) - este o plantă cu principii active amare, care stimulează refacerea structurii normale a ficatului și funcționarea celulelor hepatice. Se administrează sub formă de extract, din care se iau 0,5-1 gram, zilnic.
* Armurariu (Silybum marianum) - un complex de principii active pe care le conține, numit generic silimarină, se află printre cele mai bune stimulente ale funcției hepatice, reglând inclusiv nivelul colesterolului. Se iau minimum 600 mg de silimarină pe zi.
* Măslin (Olea europaea) - extractul obținut din frunzele sale produce o scădere foarte puternică a valorilor glicemiei, colesterolului și trigliceridelor. De regulă, la plantele hipocolesterolemiante efectele apar în minimum 60 de zile, dar la măslin, ele apar mai rapid, adică în mai puțin de 30 de zile. Se iau câte 0,8-1,2 grame de extract de frunze de măslin pe zi.