AMEȚELILE

Gilda Fildan
- Cunoașteți, desigur, acea senzație neplăcută, când ai impresia că totul începe să se învârtă cu tine și te paște un leșin. Spre noroc, cauzele sunt în general inofensive și avem posibilitatea să ne ajutăm singuri -

Vertijurile sunt o experiență pe care mulți dintre noi am trăit-o. Ba chiar aflăm din statistici că unul din zece oameni se plâng de ele și le indică drept motiv al vizitei la cabinetul me­dicului de familie. De obicei, echilibrul revine după câteva secunde, însă alteori starea aceasta nefi­reas­că se prelungește pe durata mai multor ore - o sen­zație stranie și neliniștitoare.
Amețeala apare în momentul când creierul primeș­te o serie de semnale contradictorii din urechea inter­nă, de la percepțiile oculare, ca și de la receptorii din mușchi și piele. Atunci, noi începem să simțim mișcări care, de fapt, nu există. Ni se pare că ne balansăm din­tr-o parte în alta, că suntem trași în sus sau în jos de un lift nevăzut sau că ne rotim cu viteză, ca și cum ne-am afla într-un carusel. Pierderea echili­brului și această confuzie a simțurilor vizual și pro­prioceptiv afectează anumite persoane atât de puter­nic, încât ele cad, efec­tiv, din picioare.

În căutarea cauzelor
Depistarea originii amețelilor necesită o multitu­dine de investigații și deducții, aproape comparabilă cu munca minuțioasă a unui detectiv. Dacă probleme­le pornesc de la ochi, vorbim de un așa-numit vertij ocu­lar. El poate proveni, printre altele, de la o ame­tropie necompensată (adică de la un viciu de refracție al ochiului), de la alegerea greșită a ochelarilor sau de la efortul de adaptare la ochelarii cu lentile progresive. Factori declanșatori lipsiți de gravitate generează și amețelile de tipul celor apărute după ce am făcut o tură în carusel sau când ieșim cu o ambarcațiune în larg, când ne ridicăm după ce ne-am legat șireturile la pantofi, când am băut ceva mai mult decât ar fi trebuit sau avem o migrenă. În schimb, este obligatoriu să cerem ajutorul medicului pentru vertijurile care durea­ză mult, se manifestă în forță, debutează fără o cauză aparentă, ori sunt însoțite de leșin, de o stare de toro­peală, de tulburări ale percepțiilor vizuale și auditive, deoarece există și anumite boli care afectează echili­brul, de exemplu nevritele (leziunile inflamatorii sau degenerative ale nervilor), dereglările metabolice sau problemele sistemului circulator. Amețelile se întâl­nesc și ca o consecință a hipoglicemiei, sau ca efect secundar, în urma administrării unor medicamente. La vârstnici, ele pot anunța un accident vascular cerebral.

Pietricelele migratoare
O variantă foarte frecventă, dar cu totul benignă și care poate fi tratată cu succes este vertijul postural (de poziție). De regulă, el apare în cursul nopții, provo­când - așa cum este lesne de înțeles - un sentiment puternic de spaimă. În zona senzorilor de mișcare din urechea internă există otoliții, niște pietricele calca­roase, care uneori se desprind și plutesc în canalul semicircular al urechii, acționând accidental asupra receptorilor vestibulari și determinând astfel o falsă senzație de rotire. Acești corpusculi se pot deplasa din diverse motive, dintre care cel mai se­rios este un traumatism cranian. Însă poate fi vorba și de fenomenele naturale de uzu­ră cauzate de vârstă, precum și de even­tuale tulburări de circulație, de stres, somn insuficient sau fumat exce­siv. Nu există medicație. Simptomele se combat prin exer­ciții de repoziționare ("manevra Semont", descrisă în acest articol), care urmăresc să readucă pie­tricelele la locul ce le este desti­nat în mod normal.

Fără explicație
Având de-a face cu o gamă extrem de largă de posibilități, medicii nu reușesc în­tot­deauna să identifice adevă­rata provenien­ță a amețelilor. În cazul când nu poate fi indicat cu certitudine un anumit factor de­clan­șator, ei pun diagnosticul de vertij ne­specific, o simp­tomatologie tipică pentru oamenii ajunși la o vârstă mai înaintată. Soluția optimă o con­stituie un preparat pe bază de plan­te, care îm­bunătățește circulația la nivelul capi­la­relor, nu creează o stare de oboseală și este per­fect com­patibil cu alte medicamente. Admi­nis­trat cu re­gularitate, el poate reduce intensitatea, frecvența și durata vertijurilor. Pe lângă aceasta, trebuie să ne îngrijim de o alimentație sănătoasă și să fa­cem suficientă mișcare, pentru a ne men­ține în for­mă inima și sistemul circulator. Iar exercițiile prezentate în continuare ne pot con­solida su­plimentar echilibrul.

Rămâneți în picioare!
În momentul când simțiți că începe un vertij, cel dintâi lucru care trebuie să vă preocupe este evitarea căzăturii, ce ar putea provoca răniri. Vă oferim mai jos cinci sugestii, care vă vor ajuta să treceți nevătă­mați peste acest episod neplăcut.
* Sprijiniți-vă de un obiect greu sau ancorat de perete. Dacă vă țineți doar de speteaza unui scaun, el se poate răsturna odată cu dvs.
* Așezați-vă imediat undeva. De preferat ar fi să vă întindeți la orizontală pentru câteva minute.
* Concentrați-vă privirea într-un punct fix.
* Respirați liniștit în continuare.
* Țineți capul, pe cât posibil, imobil. Sau mișcați-l numai foarte puțin.

Exerciții pentru prevenirea amețelilor
Exemplele următoare vă arată cum anume vă puteți antrena zilnic echilibrul, astfel încât să puteți fi mai siguri pe picioarele dvs.
* Culcați pe spate
Îndreptați-vă privirea către un punct aflat deasupra dvs., pe tavan. În continuarea exercițiului, veți mișca numai ochii, în timp ce capul se odihnește liniștit pe o pernă. Uitați-vă mai întâi în sus și în jos, apoi de la stânga la dreapta. Între timp, reveniți mereu cu privi­rea la punctul fix. La început, veți efectua exercițiul foarte lent, iar mai târziu, într-un tempo mai rapid.
* Șezând pe scaun
Puneți un obiect pe podea, în fața dvs. - de pildă, o minge de tenis. Așezați-vă pe un scaun cu spatele drept și apoi aplecați-vă spre obiectul respectiv. Ridi­cați-l și reveniți în poziția de pornire. Încercați să exe­cutați această succesiune de mișcări cu ochii deschiși, iar după aceea cu ei închiși.
* În poziție de drepți
Stând în picioare, cu spatele drept, sprijiniți-vă mâinile în șolduri, îndoind brațele din coate. Răsuciți lent tot trunchiul, de la cap până la ombilic, mai întâi spre dreapta, pe urmă spre stânga. Repetați exercițiul cu ochii închiși, în vreme ce urmăriți cu ochii minții o țintă pe care v-ați fixat-o.

Manevra Semont - ajutor pentru vertijul postural
Cu acest mic program de mișcări țintite, puteți readuce otoliții deplasați în poziția corectă. Efectuați exercițiile de trei ori în fiecare zi - până când nu veți mai avea nici măcar un singur vertij în cursul unei zile.
* Dacă simptomele se manifestă pe partea stângă a corpului, așezați-vă pe marginea patului, cu spatele drept, și răsuciți capul cu 45 de grade spre dreapta. (Dacă, dimpotrivă, problemele pornesc de la dreapta, parcurgeți toate cele patru etape ale exercițiului în direcția inversă.)
* Tot pe marginea patului, fără să schimbați po­ziția capului (rămâne întors spre dreapta), culcați-vă brusc pe latura stângă a corpului și rămâneți astfel timp de 2-3 minute. Este posibil să amețiți foarte tare, totuși încercați.
* Culcați-vă repede pe partea opusă. Poziția capu­lui va rămâne mai departe neschimbată, astfel încât veți avea lipit de pat obrazul stâng. S-ar putea să aveți din nou o senzație de amețeală, dar rezistați iarăși 2-3 minute.
* Ridicați-vă și stați așezați pe marginea patului, 3 până la 5 minute. Poate v-ar face bine să beți acum un pahar cu apă.

Digipunctură
Următoarele două exerciții fac să dispară senzația de amețeală:
* Masați ușor punctul aflat pe partea de deasupra a labei piciorului, situat între degetul mare și urmă­torul. Faceți miș­cări de rotație cu vâr­ful degetului arătător, vreme de trei minute. Se repetă de șase ori pe zi.
* În același fel, masați și punctul aflat în spatele lobului urechii, folosind indexul.

Preparate din plante
* Dacă sunteți ceva mai în vârstă și suferiți frec­vent de ame­țeli, vă poate fi de mare folos ad­mi­nistra­rea de Ginkgo Biloba, sub formă de ceai sau pastile. Se gă­sesc în farmacii.
* În cazul amețelilor provocate de cir­culația sanguină, se reco­man­dă pre­pa­rate din vâsc, rozmarin și păducel.

Homeopatie
Următoarele preparate pe care le puteți cumpăra de la farmacie vă pot fi de real folos: Argentum nitricum D12, Barium carbo­nicum D6, D12, Taba­cum D4, D6.