Sucurile de citrice

Ilie Tudor
- La vreme de iarnă, sănătatea se bea la pahar, sub forma sucurilor proaspete. Imunitatea, metabolismul, greutatea corporală, eliminarea toxinelor, toate pot fi reglate cu simpla cură cu sucuri de citrice. Au mare forță terapeutică, iar materia primă se găsește din belșug. Să aflăm cum le putem folosi! -

Citricele sunt o familie venerabilă de arbori și arbuști, cu nu mai puțin de 20 de membri (specii și hibrizi), ce trăiesc în zonele sub­tropicale și tropicale. Acum, în lunile de iarnă, fruc­tele lor ating maturitatea deplină, cu un nivel optim de vitamine, minerale, enzime și alți nutrienți care le dau forța terapeutică devenită legendară. În cura cu sucuri de citrice, cel mai frecvent sunt consumate patru fructe: portocalele, grepfruitul, lămâile și mandarinele. Foarte bogate în apă (peste 90%), sunt ideale pentru hidratarea pe timpul iernii, dar și pentru detoxifierea atât de nece­sară în acest sezon. Apoi, fiecare dintre aceste fructe este bogat în vitamina C, supranumită și vitamina imunității, dar și în alți nutrienți, despre care vom vorbi în continuare.

Patru fructe medicament

Fiecare specie de citrice are o persona­li­tate distinctă, potrivită unei anumite categorii de boli, dar și unei anumite categorii de pa­cienți.
* Portocalele - sucul lor este cel mai bine tolerat de aparatul digestiv, putând fi con­su­mat în cantitățile cele mai mari dintre toate citricele și având efec­tul diuretic cel mai puternic. Ca urmare, sucul de porto­cale este "mătura rinichilor", un remediu redutabil în lupta cu infecțiile sau calculii urinari. Sucul de portocale este cel mai bine tolerat după-masă, fiind un excelent accelerator al digestiei și metabolismului.
* Lămâia - are cel mai puternic efect energizant din­tre toate citricele. De aceea, li se potrivește de minune per­soanelor cu digestie lentă, care dimineața se tre­zesc greu sau care se simt lipsite de energie. În plus, lămâia are efect de creștere a imunității, de stimulare a poftei de mâncare și de eliminare a stărilor de grea­ță, în timp ce la nivel psihic, induce o stare de vioi­ciune, activând atenția, vigilența, capacitatea de efort intelectual.
* Mandarinele - sunt cea mai bună sursă de vita­mina A, ajutând la sănătatea ochilor, întărind membranele celulelor sănătoase și prevenind apariția infecțiilor. Ele conțin cea mai mare cantitate de zaha­ruri ușor asimilabile, ajutând la redresarea glicemiei și la potolirea apetitului pentru dulciuri. Sucul lor este ideal pentru persoanele care nu suportă aciditatea spe­cifică majorității citricelor, care sunt obosite sau sur­me­nate, având nevoie de o băutură care să le recon­forteze și să le destindă din punct de vedere psihic.
* Grepfruitul - conține substanțe amare, fiind cel mai bun detoxifiant dintre toate citricele. Sucul lui drenează ficatul și vezica biliară, blochează acțiu­nea substanțelor toxice, fiind ideal pentru reechi­librarea organismului după administrarea medica­men­telor de sinteză. În cantități mari, la fel ca și lă­mâia, grepfruitul și sucul obținut din el este un reme­diu anti-obezitate redutabil, accelerând arderea grăsi­milor și ajutând la reglarea apetitului. Sucul de grep­fruit este în mod special recomandat marilor ama­tori de carne, dar și celor care au consumat sau con­sumă alimente bogate în zahăr, amidon sau adi­tivi sintetici.

Cum obținem și cum administrăm sucurile de citrice

Preparare
Sucurile de citrice se obțin prin simpla stoarcere, făcută fie cu clasicul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte tera­peutice maxime, ideal este ca acest suc să fie consumat proaspăt, stors cu 5-15 minute înainte de a fi băut. Pentru curele cu cantități mari și cu mai multe administrări pe parcur­sul zilei, sucul de citrice poate fi ținut și 18 ore înainte de a fi băut, dar la frigider.

Administrare
Sucurile de citrice se beau pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, și nu în timpul mesei sau după aceea, deoarece ele pot interfera negativ cu procesul digestiei. Singura ex­cep­­ție este sucul de por­tocale, care la majori­ta­tea persoa­nelor, atunci când este administrat după masă, accelerează pro­cesul digestiei și îm­bunătățește tranzi­tul intestinal.

Tratament
Cura cu sucuri de citrice durează, de regulă, între 7 și 21 de zile, timp în care se consumă între 500 și 1500 de mililitri de suc pe zi. Excepție face lămâia, când doza zilnică este între 50 și 300 de mililitri, adică de 5-10 ori mai mică.
Curele cu sucuri de citrice sunt asociate întotdea­una cu suplimente naturale pe bază de calciu și mag­neziu. Cel mai frecvent se folosește în acest scop dolo­mita pură, adăugată sub formă de pulbere direct în suc, sau ingerată sub formă de capsule. De ce su­plimente naturale? Deoarece citricele au darul de a consuma, pentru a fi metabolizate, mari cantități de calciu și magneziu, ceea ce poate produce carențe, traduse prin deteriorarea danturii, apariția spasmo­filiei, perturbarea activității cardiace etc.

Aplicații terapeutice

* Îngrășarea și obezitatea - cedează incredibil de repede când sunt tratate cu sucul proaspăt de grep­fruit și portocale. Oamenii de știință au demonstrat că sucul acestor fructe, consumat înainte de masă, sti­mulează secreția unui neurotransmițător numit cole­cis­tokinină, care reglează, între altele, secreția de sucuri digestive și influențează senzația de foame, in­hi­bând-o, atunci când este secretată în cantități mari. Adăugați la aceasta faptul că grepfruitul și lămâia au o valoare calorică infimă, că reglează glicemia și detoxifică tubul digestiv, și veți obține o imagine ceva mai completă asupra acestui adevărat medicament de slăbit. Mai mult, sucul acestor fructe stimulează tranzitul intestinal, favorizează eliminarea surplusului de apă din organism, iar datorită fibrelor pe care le conține, prelungește senzația de sațietate după ce am mâncat. Cura începe cu sucul de la un grepfruit și o jumătate de lămâie, consumate înaintea fiecărei mese, în primele 2-3 zile. După acomodare, doza creș­te gradat, ajungând să consumăm sucul de la 3 grep­fruituri și de la o lămâie și jumătate, înaintea fiecărei mese. Cura durează trei săptămâni și va fi asociată cu administrarea de dolomită, altfel existând riscul unei demineralizări accelerate.
* Răceli (infecții gripale) - se bea, 3 zile la rând, câte un litru de suc de portocale și man­darine, proaspăt stors, în re­pri­ze. Remediul este și mai efi­cient dacă se pune în el și puțin grepfruit și miere poli­floră. Su­cul acestor citrice are efecte an­tiinfec­țioase, stimu­lea­ză imu­nitatea, prin concen­trația mare de vitamina C. De asemenea, ameliorează anu­mite simpto­me ale gripei, cum ar fi dure­rile de cap, durerile musculare, senzația de vertij, astenia. Grep­fruitul conține niște derivați ai aci­dului sali­cilic, cu o acțiune foarte asemănătoare cu aspi­rina, dar fără efectele adverse ale aces­teia.
* Litiaza renală (pietrele la rinichi) - în edi­ția din 26 octombrie 2006 a Clinical Journal of the American Society of Nephrology se spune: "un pahar de suc de portocale pe zi previne for­marea sau refacerea pietrelor la rinichi". Cel mai puternic efect apare în prevenirea formării oxa­la­ților și a uraților, care sunt dizolvați de către acidul citric și de alte substanțe conținute de că­tre portocală, mai eficientă, în acest sens, decât suratele ei, lămâile, mandarinele sau grep­fruitul.
Persoanele care au eliminat pe cale naturală sau chirurgicală calculi renali este bine să con­sume zilnic jumătate de litru - un litru de suc de portocale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile pauză.
* Ischemie cardiacă, ateroscleroză - un studiu făcut în California arată că simplul con­sum al unui pahar de suc de portocale sau grep­fruit pe zi reduce riscul infarctului cu cca. 25%, în comparație cu sucul altor fructe și legume, care reduc iminența bolii doar în proporții variind între 2 și 19%. S-a demonstrat că sucul de portocale are efecte de creștere a coles­terolului "bun" HDL, simultan cu scă­de­rea celui "rău" - LDL. Pectinele din citrice sunt fibre ali­mentare foarte valoroase pentru activitatea cardiacă. Ajută la îmbunătățirea irigării cu sânge a inimii. Citricele sunt bogate și în acid folic natural (deficitar, de exemplu, în dieta nord-ame­ricanilor și a vest-euro­penilor), ceea ce reduce riscul apariției arit­miei car­diace, a aterosclerozei și a ischemiei cardiace.
* Prevenirea cancerului - este cunoscut faptul că cei care folosesc dieta mediteraneană au o inci­dență mult mai scăzută a cancerului de sân, de plă­mâni, de pancreas, de colon, de rect. Or, citricele reprezintă un ingredient important al dietei medite­raneene. Pornind de la aceste observații, cercetătorii au descoperit numeroase substanțe anticancerigene în aceste fructe, care au confirmat observațiile ce țin de dieta mediteraneană. S-a constatat, de exemplu, că există o relație inversă între consumul de vitamina C, existentă în cantități însemnate în lămâi, grepfruit și portocale, și apariția cancerului de stomac, de esofag și al cavității bucale. Tot vitamina C are efecte de protecție contra efectelor nocive ale unor chimicale cancerigene, cum sunt nitrozaminele. Apoi, o sub­stanță prezentă în grepfruit (naringenina) are - con­form unor studii de ultimă oră - un efect uimitor: pur și simplu repară ADN-ul care a suferit mutații, pre­venind astfel transformarea celulelor normale în celu­le canceroase. Concluzia este simplă: consumați măcar 2 pahare de suc proaspăt de citrice pe zi, pentru a ține la distanță boala seco­lului.
* Crize biliare - sunt prevenite și tratate extraor­dinar de eficient de sucul proaspăt de grepfruit. Un pa­­har băut dimineața, pe sto­macul gol, stimulează acti­vi­tatea biliară, previne apa­riția tulburărilor digesti­ve, a dispepsiei și a crizelor bi­liare. Administrat con­junc­tural, atunci când apar du­rerile și celelalte simptome specifice dischineziei bi­liare, are un efect puternic de deblocare a colecistului, stimulând vărsarea bilei în duoden.
Persoanelor cu probleme biliare frecvente le este reco­mandată cura cu suc de grepfruit, câte un pahar (200 ml) consumat cu jumătate de oră înainte de fiecare masă principală. Pe perioada sărbătorilor, când datorită hranei abundente și bogate în grăsimi, vezica biliară este foarte solicitată, se vor consuma câte 3 asemenea sucuri pe zi, pentru a ne limita în mod natural apetitul și a evita abuzurile culinare, precum și tulburările hepato-biliare care le însoțesc.
* Mahmureala - întreg cortegiul de simptome care apar după intoxicația alcoolică poate fi simplu și eficient tratate cu ajutorul sucului de grepfruit și lă­mâie, în proporția de 3:1, din care se bea minimum un litru în 12 ore, fracționat în porții mici (câteva linguri la fiecare 30 de minute). Datorită substanțelor amare pe care le conține, grepfruitul are un foarte bun efect dre­nor și de stimulare a ficatului, în timp ce sub­stan­țele din familia aspirinei conținute de el vor diminua durerea de cap, iar substanțele volatile vor tăia sen­zația de greață. În plus, se pare că grepfruitul blo­chează parțial acțiunea nocivă a alcoolului asupra sis­temului nervos, prevenind, într-o anumită măsură, apariția dependenței.

Precauții și contraindicații la cura cu sucuri de citrice

Principala precauție la administrarea citricelor se referă la faptul că, adesea, coaja lor este tratată chi­mic, în scopul conservării sau pentru colorarea sa. De regulă, substanțele chimice de pe coaja citricelor sunt lipicioase și lasă pe un șervețel alb urme roșietic-por­tocalii, iar în cazul substanțelor de conservare, e posi­bil ca acestea să fie gălbui-cenușii. Directivele UE cer ca pe ambalajul fructelor să se scrie explicit dacă au fost sau nu tratate chimic și dacă da, cu ce substanțe, România este însă printre foarte puținele țări în care această directivă NU este aplicată. De aceea, înainte de a prepara sucul de citrice, trebuie să le spălați foar­te bine coaja, sub jet de apă și eventual cu o perie, în caz contrar putându-se contamina mâinile și apoi su­cul, cu substanțele chimice nocive sus-menționate.
Apoi, cura cu sucuri de citrice nu le este reco­mandată persoanelor cu deficit de calciu sau magne­ziu, deoarece ele consumă foarte multe minerale din organism în timpul digestiei și al metabolizării. Situația poate fi schimbată prin administrarea unor surse naturale de calciu sau magneziu, cum ar fi dolomita, despre care vom vorbi în cele ce urmează.