Calcificările din interiorul prostatei sunt o descoperire frecventă la ecografie. Nu se consideră în prezent că acestea sunt cauza simptomelor urinare pe care le acuză unii bărbați. Sunt mult mai mulți bărbați ce au calcificări în prostată și care nu au niciun simptom decât cei care au simptome și astfel de calcificări. Ca urmare, obiectivul de a elimina calcificările nu este bine ales și nu poate fi atins. Cred că dorința dvs. este de a scăpa de simptomele supărătoare pe care în mod fals le asociați cu acea calcificare. Dacă urinați des, problema poate fi corectată prin medicamente calmante vezicale sau prin stimulări electrice ale nervului tibial. Dacă aveți simptome dureroase, este posibil să aveți o vezică cu dureri cronice, cu o mucoasă alterată, care necesită instilații calmante și de reabilitare a stratului de mucus protector.
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com
"Cum se poate trata o tumoră neoperabilă pe ficat?"
(Răspuns pentru VASILE G., F. AS nr. 1147)
Tratamentul chirurgical este cea mai eficientă metodă pentru abordarea tumorilor hepatice primare. Pentru un grup limitat de persoane (care îndeplinesc anumite criterii de sănătate), un transplant hepatic poate fi o opțiune salvatoare. Însă, pentru că în cazul dvs., intervenția chirurgicală (rezecție) nu poate fi practicată, alte tipuri de tratamente, care nu duc întotdeauna, neapărat, la vindecări definitive, dar care pot sa amelioreze semnele și simptomele, includ:
* Embolizarea - implică blocarea aportului sanguin la nivelul tumorii, prin blocarea chirurgicală a arterei care alimentează masa tumorală sau prin injectarea de materiale care obstruează artera (chemo-embolizare).
* Ablația cu etanol - implică injectarea de alcool concentrat în masa tumorală, pentru a distruge celulele canceroase.
* Criochirurgia - presupune distrugerea tumorii prin înghețare.
* Ablația cu radiofrecvență - implică "bombardarea" tumorii cu energie provenită de la unde radio de înaltă frecvență.
Chiar dacă majoritatea persoanelor depistate cu forme tumorale hepatice sunt supuse protocoalelor tradiționale de chimio și radioterapie, trebuie știut că aceste proceduri terapeutice, deși pot micșora masa tumorală hepatică, nu au și calitatea de a îmbunătăți supraviețuirea pacienților.
O altă opțiune pentru abordarea tumorilor hepatice inoperabile (în special hepatocarcinom) este medicamentul NEXAVAR. Substanța activă conținută în el (sorafenib) este un inhibitor al poteinkinazei care blochează anumite enzime specifice, ce pot fi găsite în anumiți receptori de pe suprafața celulelor canceroase, unde sunt implicate în creșterea și răspândirea acestora, precum și în vasele sanguine care alimentează tumorile. Astfel, Nexavar acționează prin încetinirea creșterii celulelor tumorale și prin întreruperea alimentării cu sânge, care le susține creșterea.
Nexavar se administrează în doze de două comprimate, de două ori pe zi, tratamentul continuând atâta timp cât aduce beneficii, la indicațiile și sub supravegherea medicului specialist în terapii oncologice.
Sigur, există și posibilitatea unei abordări naturiste, complementare, a tumorilor hepatice, însă numai în asociere cu metodele convenționale de tratament și cu alegerea riguroasă a unor remedii realmente capabile să vină în completarea terapiilor alopate.
Despre acest subiect putem discuta telefonic.
Să auzim numai de bine!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37
"Hemoroizii și colita spastică mă chinuie"
(Răspuns pentru ION DURNESCU - Mărășești, F. AS nr. 1144)
Stimate domn, problema de sănătate pe care o aveți poate fi corectată parțial prin dietă, precum și prin tratamente cu integratori alimentari, ce ajută la refacerea peretelui colonului.
În primul rând, dieta trebuie să fie bogată în fibre. Vă recomand supe de legume, linte fiartă (dacă se poate și pasată), salate, varză crudă tăiată subțire, cereale precum ovăzul (fierte). Acest tip de alimentație ajută enorm tranzitul intestinal și evită apariția colitei. Cum spuneam, o parte a tratamentului ar putea consta în integratori alimentari. Aici mă refer la probiotice capabile să refacă flora intestinală. Foarte bun, datorită tulpinilor deosebite și numărului mare de bacterii proactive, este Acidophilus Plus-Neolife.
Pentru cealaltă problemă - hemoroizii interni- este necesar un tratament de întărire și refacere a venelor. Hemoroizii nu sunt altceva decât niște terminații venoase, niște saci ce "țin" coloana de sânge. La unele persoane, acești saci sunt slăbiți genetic, iar la alte persoane, ei slăbesc de-a lungul timpului, pentru că își pierd textura din peretele vasului, numită colagen. Acest colagen se reface cu ajutorul flavonelor, substanțe nutriționale ce se găsesc în fructele și legumele de culoare roșie și/sau vineție. Ca exemplu: sfeclă roșie, struguri, afine, coacăze, rodii etc.
Flavonele există și sub formă de supliment alimentar, Flavonoid Complex, ce asigură cantitatea și diversitatea necesare regenerării vaselor.
Pentru mai multe detalii și amănunte pot fi contactată telefonic, la numărul: 0723/51.0737.
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Doresc un leac eficient pentru tratarea colonului iritabil"
(Răspuns pentru D. VOITINEANU, F. AS nr. 1146)
Colonul iritabil sau colonul spastic reprezintă o efecțiune psiho-somatică în care sunt implicați următorii factori:
* Factori de natură emoțională (stres excesiv, stări de îngrijorare nejustificată, nervozitate, depresie).
* Natura alimentelor consumate (un rol nefavorabil asupra stării colonului îl au alimentele superprocesate, sucurile comerciale, margarinele, pâinea albă, zahărul, produsele care conțin oțet și uleiurile rafinate).
* Existența la nivelul colonului a unor paraziți care perturbă activitatea microflorei intestinale benefice, în favoarea florei patogene.
Schema terapeutică ar trebui să aibă în vedere următoarea formulă de tratament:
* Plante care să regleze starea psiho-emoțională: sunătoare, roiniță, tei, valeriană, passiflora, Rhodiola rosea.
* Plante care să refacă echilibrul florei intestinale: topinamburul, semințele de in, coriandrul, chimenul.
* Plante cu efect antispastic: wild yam, mentă.
* Plante care combat paraziții intestinali: cuișoare, nucă neagră, pelin, usturoi, leurdă, semințe de dovleac.
(Pentru detalii suplimentare contactați-mă pe adresa menționată.)