Stimată doamnă, problema pe care o ridicaţi deranjează pe mulţi oameni. Din păcate, nu ne-aţi spus vârsta pe care o aveţi. Ar fi putut fi de ajutor, de aceea îi rugăm pe cititorii care trimit întrebări să includă informaţii mai detaliate. E foarte important să se cunoască sexul, vârsta, ocupaţia, medicamentele luate şi bolile asociate, care pot fi de ajutor în conturarea unui răspuns adecvat. Luând cazul dvs. ca exemplu, se poate spune că vârsta (ceea ce nu a fost menţionat în întrebare) ar putea fi semnificativă.
Uscăciunea ochilor este cunoscută sub termenul medical de keratoconjunctivită sicca şi se datorează, printre altele, unui deficit de producere a lacrimilor, fie cantitativ, fie calitativ. Lacrimile nu sunt doar apă, ci o combinaţie de apă, uleiuri şi mucus, în care se află multe elemente, cum ar fi unele proteine, potasiu, sodiu etc. Prin clipirea ochilor se produce un film uniform, care protejează ochii şi ajută la claritatea imaginii percepute de ei. Acest film are un strat de mucus în interior, stratul mijlociu este apos, iar la exterior este un strat uleios. Uscăciunea ochilor poate fi însoţită de uscăciunea altor membrane, cum ar fi cea bucală sau vaginală.
Factorii de risc pentru keratoconjunctivita sicca (ochii uscaţi) depind de vârstă (calitatea lacrimilor scade cu vârsta), de sex (ochii uscaţi sunt mai frecvenţi la femei), dietă, de unele medicamente şi de radioterapie. Printre cauzele apariţiei keratoconjunctivitei pot fi şi calitatea redusă a lacrimilor, din cauza producerii deficitare a apei, uleiului sau a mucusului, precum şi factorii externi, care pot afecta ochii. Cantitatea redusă a lacrimilor poate fi asociată şi altor boli: diabet, boli autoimune, boli tiroidiene, tulburări ale glandelor lacrimale, deficienţă de vitamină A, medicamente (pentru hipertensiune, alergii, acnee), tratamente cu lasere sau radioterapie. Uscăciunea oculară poate să apară şi atunci când există probleme ale pleoapelor, cum ar fi paralizia pleopei, pleoapele întoarse în afară sau înăuntru, dar şi alte cauze, cum ar fi vântul, frigul şi folosirea în exces a computerului (ceea ce reduce rata clipirilor).
Complicaţiile asociate problemelor de vedere sunt frecvenţa crescută a infecţiilor, riscul de cicatrizare a ochilor şi diminuarea calităţii vieţii.
Pentru cei care suferă de ochi uscaţi, primul drum ar fi la un medic specialist. Acesta ar putea stabili dacă există sau nu boli de fond care pot favoriza apariţia keratoconjunctivitei sicca.
Abordările naturiste includ următoarele:
* Masaj uşor al ochilor închişi, cu o pânză umezită în apă calduţă.
* Curăţirea pleoapelor cu săpun blând (de bebeluşi), pentru a evita iritarea care poate surveni de la săpunul obişnuit.
* Dietă bogată în acizi graşi, precum omega 3 şi omega 6 (ulei de nucă, soia, in, somon, macrou).
* Interesant este că se observă creşterea cantităţii de lacrimi după consumul de cafeină. Deci, cafeaua în cantităţi moderate ar putea fi de ajutor.
* Eliminarea fumatului, în caz contrar, simptomele s-ar putea accentua. De asemenea, evitaţi locurile unde se fumează.
* Protejaţi-vă ochii de vântul rece. Ochelarii protectori pot funcţiona ca un scut.
* Acupunctura este o terapie eficientă. Se va insista pe punctele locale, precum şi pe meridianele ficatului, plămânului, stomacului, ale vezicii urinare şi vezicii biliare.
* Homeopatia este utilă. Medicamente precum Aconitum, Bryonia, Dulcamara, Mercurius ar putea fi de folos. Însă, tratamentele individualizate sunt ideale.
Pentru că ochii uscaţi (keratoconjunctivita sicca) pot fi semnul unei boli grave, vă sfătuiesc să vă consultaţi urgent medicul.
Vă urez succes!
Prof. dr. ADRIANA VLAD - nutriţionist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
”Sufăr de hipertiroidie, Basedow, şi plâng des”
(Răspuns pentru COSMA IONICĂ, F. AS nr. 1131)
În mod sigur, problemele emoţionale pe care le menţionaţi sunt consecinţa afecţiunilor cronice de care suferiţi, şi anume, hipertiroidism şi Basedow.
Atât pentru susţinerea stresului la care sunteţi supus la serviciu, cât şi pentru afecţiunile menţionate, vă recomand, în primul rând, să vă găsiţi timp pentru abordarea unui stil de viaţă cât mai sănătos. Încercaţi să faceţi mişcare şi plimbări în aer liber. De asemenea, încercaţi să aveţi o alimentaţie cât mai sănătoasă, bazată pe alimente vegetale crude, care sunt bogate nutritiv: legume, fructe, seminţe, uleiuri presate la rece şi cereale integrale.
Ca tratament, vă recomand cure naturiste de 3-6 luni, combinate cu şedinţe de reflexoterapie. Intern: Tonicul Glandular E-lite, Sânziene, Tiroidă, Ghimpe, B Complex (polen + drojdie). Local: Se fac masaje uşoare în zona tiroidei şi a guşei nodulare cu unguent de sânziene.
Tonicul Glandular E-lite este un preparat fitoapicol complex, care reglează funcţionarea glandei tiroide, atât în hipertiroidism, cât şi în hipotiroidism. Nu conţine iod şi se poate administra şi la persoane cu noduli tiroidieni. Tonicul conţine: miere, propolis, polen, argilă, extracte de păpădie, sânziene, muguri de stejar, amenţi de salcie, lucernă, magneziu, uleiuri esenţiale de salvie, lavandă, bergamot.
Se prepară în Farmacia E-lite Nutritia, din Deva, Str. Mihai Eminescu, Bl. H1, parter.
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Am dureri de genul febrei musculare, cu toate că sunt perfect sănătos”
(Răspuns pentru RAREŞ - Cluj, F. AS nr. 1132)
Ţinând cont de faptul că investigaţiile medicale nu au scos la iveală alte probleme de sănătate, durerile musculare se pot datora următoarelor cauze: subutilizarea sistemului muscular, prin trecerea de la viaţa activă la viaţa sedentară (hipotonia musculară), folosirea excesivă a unor grupe musculare, fără efectuarea mişcărilor de relaxare musculară (dacă practicaţi exerciţii fizice la sală), dezechilibru electrolitic la nivel muscular, stare depresivă etc.
Recomandări:
* Efectuarea cu regularitate a exerciţiilor fizice, alternând perioadele de efort cu cele de refacere (ex. 4 zile efort fizic intens, 3 zile de refacere a organismului după efort).
* Efectuarea de exerciţii de revenire (relaxare musculară) după efort (stretching).
* Solicitarea tuturor grupelor musculare.
Tratament naturist:
* Aminoacizi cu catenă ramificată (BCAA) (Secom):1x3 cps/zi, după masă.
* Stress Management B Complex (Calivita): 1 tabletă pe zi după masa de dimineaţă.
* Coenzi Prim (Walmark):1x2 cps/ zi, după mesele de dimineaţa şi prânz.
* MSM (Secom):1x2 cps/zi, după mesele de dimineaţa şi seara.
* Vitamina E 100 (Parapharm):1x2 cps/zi, după mesele de dimineaţa şi seara.
Tratamentul durează 3 luni. Se poate repeta după o lună de pauză.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Caut un remediu pentru sinuzită cronică”
(Răspuns pentru GEORGETA POPA, F. AS nr. 1139)
Cronicizarea unei rino-sinuzite este determinată de modificări histologice importante ale cavităţilor sinusale, datorate unor pusee repetate de infecţie odontogenă (dentară) sau rino-sinusală, cu blocaj-obstrucţie nazală (deviaţie de sept, hipertrofie de cornet etc.) şi de o fragilitate constituţională a mucoasei respiratorii (rinită alergică, tulburări de metabolism şi imunitate). Rino-sinuzita cronică se manifestă cu: rinoree purulentă (scurgeri de mucozităţi anterioare sau posterioare în faringe), obstrucţie nazală (nas înfundat), sensibilitate suborbitară (dureri), cefalee matinală, tuse seacă, scăderea mirosului, miros urât, halenă fetidă, iritaţie faringiană şi răguşeală la trezirea din somn, subfebrilitate etc.
Strategia terapeutică a rino-sinuzitei cronice se clasifică în tratament medicamentos conservator (stadiul incipient) şi tratament chirurgical în formele complicate. Tratamentul iniţial constă în: decongestionante nazale topice, antibiofungi-terapie de elecţie după antibiofungigramă, antiinflamatoare, vitaminoterapie, antialergice şi imunomodulatoare (Imunorezistan Forte (Imunostimulent) sau Ceai Imunitate Fares, extract din Echinacea herba).
Tratamentul chirurgical (FESS) se va lua în discuţie când tratamentul medical corect efectuat a eşuat după o perioadă de 3 luni şi urmăreşte îmbunătăţirea ventilaţiei şi a drenajului sinusal.
Tratamentul complementar al sinuzitei maxilare cronice se schematizează astfel:
* Dimineaţa şi seara, după masă, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu "Ocnasept”, o soluţie salină saturată, care se aspiră pe nas şi se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluţie preparată (reţetă proprie).
* Instilaţiile nazale sunt urmate de 10 şedinţe de aerosoli medicamentoşi (Dexametazonă/flixotide nebules, gentamicină, ser fiziologic) şi inhalaţii cu uleiuri volatile aromatice. Aerosoloterapia medicamentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 şedinţe pe zi), cu nebulizatoare (aparate de aerosoli), iar aerosoloterapia naturistă cu "Ocnasept” spray (inhalaţii şi pulverizaţii seara înainte de culcare).
"Ocnasept” este un spray salin cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi comandat prin tel./fax: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85 sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro