În urmă cu ceva vreme, am cunoscut un caz care m-a tulburat profund: un bolnav de cancer hepatic în fază avansată a izbutit ca după un tratament de doar două luni să aibă o remisie atât de puternică a tumorii, încât operaţia pentru care fusese programat a fost anulată. "Cum a fost posibil?", am întrebat. Răspunsul a fost clar şi convingător. 1. Cura cu sucuri de rădăcini 2. Extractul de ciupercă tibetană. 3. Gândirea pozitivă. În ce priveşte sucurile de rădăcini, ştiinţa modernă confirmă de la un an la altul faptul că ele, cu condiţia să fie proaspăt extrase, conţin substanţe antitumorale şi stimulente imunitare foarte puternice. Tot mai mulţi oameni îşi rezolvă probleme de sănătate grave cu ajutorul acestor legume crescute prin agricultură tradiţională. Reţeta nu este nouă. Părintele curei cu sucuri de rădăcinoase este un medic austriac, Rudolf Breuss, care a trăit nu mai puţin de 101 ani (1889-1990) şi care a revoluţionat, pur şi simplu, medicina, prin puterea exemplului său şi al pacienţilor săi.
Trei legume invincibile: morcovul, sfecla şi ţelina
Rudolf Breuss era un om cu inimă bună şi, vrând să ajute cât mai mulţi oameni, nu şi-a ţinut secrete tratamentele, făcând populară baza dietei sale, care era constituită dintr-o combinaţie de sucuri de morcov, sfeclă roşie şi ţelină. Reţeta sănătăţii este, uneori, incredibil de simplă: 100 ml suc de sfeclă roşie, 50 ml suc de rădăcină de ţelină şi 300 ml suc de morcov. Poate părea greu de crezut, dar această combinaţie, la care se adaugă uneori şi sucul de cartof şi de ridiche, a tratat cu succes nu mai puţin de 45.000 de cazuri de cancer şi alte afecţiuni cronice.
Prepararea sucurilor
De regulă, sucurile se obţin cu ajutorul storcătorului electric centrifugal, din legume proaspete, bine spălate, dar necurăţate de coajă, care este partea cea mai bogată în substanţe nutritive. Coaja va fi doar spălată foarte bine cu o perie şi vor fi îndepărtate cu ajutorul cuţitului eventualele părţi stricate. După stoarcerea legumelor, sucul se consumă imediat sau, dacă nu este posibil acest lucru, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de şase ore. Sucurile limpezi, obţinute prin centrifugare, constituie cea mai eficientă formă de administrare a legumelor rădăcinoase, deoarece vitaminele, enzimele, mineralele şi pigmenţii pe care acestea le conţin sunt foarte bine şi rapid asimilate. ATENŢIE! Sucul obţinut prin simpla mixare a legumelor, neurmată de centrifugare, nu are aceleaşi efecte terapeutice, deoarece conţinutul mare de celuloză împiedică o bună asimilare a vitaminelor şi a altor nutrienţi.
Mod de administrare
De regulă, un adult va consuma zilnic 400-1000 ml de suc de legume, o cantitate mai mare nefiind indicată, deoarece este dificil de metabolizat de organism. În cazul în care vrem doar să ne mărim imunitatea şi să ne ferim de îmbolnăviri în timpul sezonului rece, vom ţine o cură cu sucuri vreme de patru săptămâni, timp în care vom bea 500 ml pe zi. În schimb, dacă suferim de boli cronicizate grave, cum ar fi cancerul, leucemia, reumatismul degenerativ, colagenozele etc., curele vor dura 6 săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză, după care se vor relua. Pe timpul curei, se evită consumul cărnii, zahărului şi făinii albe, dar şi al aditivilor sintetici. Hrana va fi bazată pe legume şi fructe proaspete, gătite fără foc, completată de cereale, seminţe oleaginoase. Acest tip de dietă va maximiza efectele terapeutice ale sucurilor de legume proaspete, despre care vom vorbi în continuare:
Sucul de morcov - prietenul pielii, ochilor şi al imunităţii
Este un fel de rege neîncoronat al sucurilor, deoarece este obţinut din leguma cel mai bine tolerată de sistemul digestiv, având o acţiune blândă şi puternică, în acelaşi timp. În lume, există incredibil de multe (de ordinul sutelor) varietăţi de morcov, neaşteptat de diferite între ele. La noi în ţară sunt folosite aproape exclusiv varietăţile de morcov de culoare portocalie, foarte bogat în vitamina A şi în substanţe antioxidante. În pieţele noastre, găsim morcovul portocaliu de consum de formă cilindrică, dulce la gust şi foarte bogat în vitamine, dar şi un morcov furajer (numit şi "carotă"), de dimensiuni foarte mari, de formă conică, mai fad şi mai sărac în substanţe nutritive. Evident, pentru prepararea sucurilor este preferat morcovul de consum celui furajer.
* Imunitate - mai ales la schimbările de anotimp, când rezistenţa sistemului natural de apărare al organismului în faţa infecţiilor este cel mai greu încercat, se recomandă cura cu suc de morcov. Vitaminele A şi C, vitaminele din complexul B, pigmenţii din morcov stimulează organismul să producă celule cu rol în imunitate, le activează pe cele existente şi, în plus, stimulează producţia de anticorpi. Acest efect de stimulare imunitară se observă inclusiv la persoanele în vârstă, la copii sau la convalescenţi. Este indicată cura cu suc de morcov ţinută vreme de patru săptămâni. Această cură a dat rezultate pozitive şi în cazul persoanelor infectate cu virusul HIV.
* Infecţii fungice - o cură cu suc de morcov poate fi un adjuvant excelent în tratarea candidozelor sau a infecţiilor cu Aspergillus. Se administrează câte 300 de ml de suc de morcov, zilnic, pe o perioadă de două săptămâni. Efectul terapeutic al morcovilor se explică prin prezenţa în rădăcina lor a unor... pesticide naturale, care au efect antifungic.
* Hepatită cronică - glutationul, o substanţă secretată în rădăcina morcovului, are un puternic efect drenor hepatic, stimulează regenerarea celulei hepatice şi activitatea ficatului, în general.
* Degenerescenţă maculară, cataractă - două principii active conţinute de morcovul de culoare portocalie, adică luteina şi zeaxantina, protejează organismul de procesele degenerative, în general, şi de cele care afectează ochii, în special. În conformitate cu studiile făcute la Universitatea din Rotterdam, Olanda, administrarea acestor două substanţe, dar şi a altor principii active din morcov, cum ar fi vitaminele A şi C şi zincul, previn apariţia acestei afecţiuni. De asemenea, un studiu finlandez făcut pe 1200 de persoane arată că un consum regulat de morcov reduce riscul de cataractă şi ajută la menţinerea acuităţii vizuale până la vârste înaintate.
* Vedere nocturnă deficitară - administrarea de vitamina A şi expunerea la soare (ceea ce ajută la sinteza în organism a unei substanţe ce favorizează vederea nocturnă) ajută la combaterea acestei tulburări. Se consumă câte o jumătate de pahar (100 ml) de suc de morcov, de două ori pe zi, în cure de patru săptămâni.
Sucul de sfeclă roşie - inamicul cancerului şi al virozelor
Este printre legumele cele mai rezistente la vreme de iarnă şi, totodată, un ajutor extraordinar pentru organism, în timpul sezonului rece. Medicul austriac Rudolf Breuss considera sucul de sfeclă roşie cel mai puternic ingredient din combinaţiile sale contra cancerului şi leucemiei. Şi, într-adevăr, substanţa care îi dă culoarea roşie-sângerie sfeclei, numită betalaină, s-a dovedit că este unul dintre cei mai activi agenţi antioxidanţi şi antitumorali cunoscuţi. Trebuie ştiut, însă, că această substanţă este destul de sensibilă la fierbere şi extrem de sensibilă la coacere, motiv pentru care va fi preferată sfecla roşie sub formă de suc. De acest suc, obţinut casnic şi băut proaspăt, se leagă mai toate rezultatele extraordinare obţinute în lupta cu cancerul şi leucemia.
* Cancer - studiile despre efectele extraordinare ale sfeclei roşii în cancer le datorăm unui cercetător maghiar: Alexander Ferenczi. Cercetările sale, făcute vreme de 30 de ani, au demonstrat fără dubiu că rădăcina de sfeclă roşie are efecte antitumorale, mai ales administrată sub formă de suc, sau consumată crudă, în salate. Persoanele care suferă de diferite forme ale bolii canceroase ar fi bine să consume zilnic, vreme de două luni, combinaţia de sucuri Breuss, cu sfeclă roşie, ţelină şi morcov, descrisă la începutul acestui articol. Practica a arătat faptul că zeci de forme de cancer răspund la acest tratament simplu, între care cancerul de colon, pulmonar, la sân, la prostată, de col uterin etc.
* Leucemie - terapia cu suc de sfeclă, ţelină şi morcov şi-a dobândit notorietatea actuală prin rezultatele excelente obţinute în această afecţiune. Sucul de sfeclă este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi, favorizează formarea de elemente figurate ale sângelui (în special de globule roşii), are efecte antitumorale directe. Se recomandă consumul a 450 de ml din acest suc, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua. Este o terapie puternică şi care nu intră în opoziţie cu niciun alt fel de tratament, alopat sau naturist.
* Sarcină - fiind foarte bogată în vitamine din complexul B (mai ales acid folic), precum şi în oligoelemente, sfecla roşie este un aliment ideal pentru o bună dezvoltare a foetusului. De asemenea, consumul de sfeclă roşie previne şi tratează unele probleme specifice sarcinii, cum ar fi hipertensiunea sau varicele. Mai mult, această rădăcinoasă previne mutaţiile pe care le-ar putea suferi copilul în faza intrauterină.
* Diabet - sfecla roşie face parte dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienţilor cu diabet de tip I şi II. Deşi este bogată în hidraţi de carbon, având chiar un gust dulce pronunţat, sfecla roşie conţine fibre alimentare şi compuşi cu efect uşor hipoglicemiant, ceea ce o face lesne de tolerat de diabetici. Ea are, de asemenea, efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului.
* Răceală (viroză respiratorie), herpes - se consumă zilnic 300 ml de suc de sfeclă roşie, ai cărei pigmenţi au un efect antiviral foarte puternic. Substanţele care dau minunata culoare roşie sucului de sfeclă blochează replicarea viruşilor, scurtând perioada de vindecare a diferitelor viroze, dar şi reducând severitatea simptomelor. Mai trebuie ştiut că sfecla roşie are un uşor efect de scădere a febrei, dar şi de diminuare a durerilor musculare şi articulare specifice gripei.
Sucul de ţelină - reglatorul hormonilor şi prietenul inimii
Denumirea sa ştiinţifică este Apium graveolens şi vine din latină, unde apium este o denumire generică dată rădăcinilor comestibile, gravis înseamnă puternic, iar olens înseamnă miros. Aşadar, denumirea ştiinţifică a acestei legume s-ar traduce prin "rădăcina puternic mirositoare", făcând referire la aroma sa intensă şi care o face foarte uşor de identificat, provenită de la un complex de substanţe cu efecte vindecătoare extraordinare. De fapt, rădăcina acestei legume este o adevărată colecţie de substanţe active din punct de vedere terapeutic. Trebuie ştiut, însă, că aceste substanţe se găsesc preponderent în coaja ţelinei, pe care de obicei gospodinele o curăţă şi o aruncă, nefiind consumată. Or, în coaja ţelinei se află cele mai multe substanţe antibiotice şi antifungice din plantă, dar şi vitamine, cum ar fi C, B1, B2, B6 sau B9, toate cu rol în protecţia organismului de radicalii liberi, în întărirea imunităţii şi a rezistenţei noastre la factorii de mediu stresanţi. Ca atare, pentru a fi eficientă în terapie, ţelina va fi consumată cu tot cu coajă, preparată sub formă de suc.
* Aritmie cardiacă, insuficienţă cardiacă - datorită conţinutului foarte ridicat de potasiu şi magneziu (de 4 ori mai mare decât la alte plante), ţelina are calităţi puternice de stabilizare a ritmului cardiac. De altfel, această plantă este recomandată în toate afecţiunile inimii, având efecte uşor coronaro-dilatatoare, prevenind depunerile de aterom pe vasele de sânge care alimentează inima, ajutând la reducerea edemelor celor cu insuficienţă renală.
* Hipertensiune - cercetătorii de la Universitatea Chicago au descoperit, recent, în ţelină, un compus (3-butilftalidă) care scade puternic tensiunea arterială, prin dilatarea şi relaxarea vaselor sanguine. Acest medicament hipotensor natural se găseşte în sucul de rădăcină de ţelină şi are efecte pe termen lung. Oamenii de ştiinţă consideră că o cură de scurtă durată (şapte zile), în care se consumă o sută de mililitri de suc de ţelină pe zi, are efecte care pot dura şi trei săptămâni, producând o scădere a tensiunii arteriale.
* Obezitate - cura cu suc de ţelină, din care se consumă 50 de mililitri înainte de fiecare masă, este un adevărat elixir în tratarea supragreutăţii. Are efecte diuretice, facilitând eliminarea excesului de apă din ţesuturi şi ajutându-ne la controlul apetitului alimentar (substanţele din coaja ţelinei reduc apetitul pe termen lung). De asemenea, atât rădăcina de ţelină, cât şi ţelina verde, consumate zilnic (40-70 de grame), reduc reactivitatea la stres, fiind de mare ajutor pentru combaterea aşa-numitelor "accese de foame" care apar frecvent la obezi, mai ales în condiţii de tensiune emoţională şi de frustrare afectivă.
* Cistită - combinaţia de suc de ţelină şi de morcov este un ajutor foarte puternic în tratamentul cistitei. Coaja ţelinei este bogată în substanţe antibiotice cu spectru larg, substanţe care fac - între altele - ca rădăcina de ţelină să reziste fără să se strice un timp mult mai îndelungat decât alte legume. Dar cea mai importantă proprietate a acestei legume este cea de alcalinizare a urinei, ceea ce va face mult mai eficient tratamentul cu plante medicinale sau cu antibiotice de sinteză.
* Calculi renali - sărurile de potasiu şi magneziu conţinute în rădăcina de ţelină fac din ea un excelent diuretic, eficient pentru eliminarea calculilor renali, mai ales ai celor de mici dimensiuni. Frunzele şi rădăcina de ţelină conţin principii antiinflamatoare renale, contribuind astfel la prevenirea formării calculilor.
Se recomandă curele de 2 săptămâni, timp în care se administrează în fiecare zi câte 100 de mililitri de suc de rădăcină şi frunze (obţinut prin centrifugare).
* Bronşită cronică (inclusiv tabagică), tuberculoză pulmonară, pneumonii recidivante - având proprietăţi antispastice bronşice, antibiotice, emoliente şi expectorante, rădăcina de ţelină este folosită în medicina tradiţională europeană şi asiatică contra afecţiunilor bronşice şi pulmonare. Ţelina crudă nu trebuie să lipsească de la masa celor cu tuberculoză pulmonară sau cu pneumonie, deoarece stimulează imunitatea, inhibă înmulţirea bacteriilor, reduce transpiraţiile nocturne şi calmează tusea.
* Reumatism - rădăcina de ţelină merită cu prisosinţă să fie supranumită "mătura reumatismelor", deoarece are efecte de ameliorare evidente, în mai toate formele de reumatism, de la cel infecţios, la cel cu fenomene degenerative. Aceasta, deoarece sucul şi salata din această legumă catalizează eliminarea substanţelor toxice, are efecte antiinflamatoare şi calmante în durerile articulare, mai ales la persoanele în vârstă.
Se recomandă o cură de 3-4 săptămâni cu suc din rădăcini (100-150 ml pe zi), consumat pe stomacul gol, în combinaţie cu suc de morcov. Este eficace şi salata de ţelină crudă.
* Sterilitate - sucul de ţelină este un foarte bun stimulent şi reglator al activităţii hormonale, determinând creşterea capacităţii de procreere atât la bărbaţi, cât şi la femei. Tratamentul infertilităţii este de lungă durată (minimum 6 luni). Se ţin cure de două săptămâni cu suc de ţelină, urmate de o săptămână de pauză, apoi administrarea se reia. Pe timpul curei, se beau zilnic 300 ml din acest suc, porţionat înaintea meselor principale. Pentru mărirea efectelor, tratamentul cu suc de rădăcină de ţelină va fi completat cu administrarea seminţelor de ţelină, care sunt un fenomen în tratarea infertilităţii şi impotenţei, şi despre care vom vorbi într-un articol viitor.