În urmă cu ceva vreme, am cunoscut un caz care m-a tulburat profund: un bolnav de cancer hepatic în fază avansată a izbutit ca după un tratament de doar două luni să aibă o remisie atât de puternică a tumorii, încât operația pentru care fusese programat a fost anulată. "Cum a fost posibil?", am întrebat. Răspunsul a fost clar și convingător. 1. Cura cu sucuri de rădăcini 2. Extractul de ciupercă tibetană. 3. Gândirea pozitivă. În ce privește sucurile de rădăcini, știința modernă confirmă de la un an la altul faptul că ele, cu condiția să fie proaspăt extrase, conțin substanțe antitumorale și stimulente imunitare foarte puternice. Tot mai mulți oameni își rezolvă probleme de sănătate grave cu ajutorul acestor legume crescute prin agricultură tradițională. Rețeta nu este nouă. Părintele curei cu sucuri de rădăcinoase este un medic austriac, Rudolf Breuss, care a trăit nu mai puțin de 101 ani (1889-1990) și care a revoluționat, pur și simplu, medicina, prin puterea exemplului său și al pacienților săi.
Trei legume invincibile: morcovul, sfecla și țelina
Rudolf Breuss era un om cu inimă bună și, vrând să ajute cât mai mulți oameni, nu și-a ținut secrete tratamentele, făcând populară baza dietei sale, care era constituită dintr-o combinație de sucuri de morcov, sfeclă roșie și țelină. Rețeta sănătății este, uneori, incredibil de simplă: 100 ml suc de sfeclă roșie, 50 ml suc de rădăcină de țelină și 300 ml suc de morcov. Poate părea greu de crezut, dar această combinație, la care se adaugă uneori și sucul de cartof și de ridiche, a tratat cu succes nu mai puțin de 45.000 de cazuri de cancer și alte afecțiuni cronice.
Prepararea sucurilor
De regulă, sucurile se obțin cu ajutorul storcătorului electric centrifugal, din legume proaspete, bine spălate, dar necurățate de coajă, care este partea cea mai bogată în substanțe nutritive. Coaja va fi doar spălată foarte bine cu o perie și vor fi îndepărtate cu ajutorul cuțitului eventualele părți stricate. După stoarcerea legumelor, sucul se consumă imediat sau, dacă nu este posibil acest lucru, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de șase ore. Sucurile limpezi, obținute prin centrifugare, constituie cea mai eficientă formă de administrare a legumelor rădăcinoase, deoarece vitaminele, enzimele, mineralele și pigmenții pe care acestea le conțin sunt foarte bine și rapid asimilate. ATENȚIE! Sucul obținut prin simpla mixare a legumelor, neurmată de centrifugare, nu are aceleași efecte terapeutice, deoarece conținutul mare de celuloză împiedică o bună asimilare a vitaminelor și a altor nutrienți.
Mod de administrare
De regulă, un adult va consuma zilnic 400-1000 ml de suc de legume, o cantitate mai mare nefiind indicată, deoarece este dificil de metabolizat de organism. În cazul în care vrem doar să ne mărim imunitatea și să ne ferim de îmbolnăviri în timpul sezonului rece, vom ține o cură cu sucuri vreme de patru săptămâni, timp în care vom bea 500 ml pe zi. În schimb, dacă suferim de boli cronicizate grave, cum ar fi cancerul, leucemia, reumatismul degenerativ, colagenozele etc., curele vor dura 6 săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză, după care se vor relua. Pe timpul curei, se evită consumul cărnii, zahărului și făinii albe, dar și al aditivilor sintetici. Hrana va fi bazată pe legume și fructe proaspete, gătite fără foc, completată de cereale, semințe oleaginoase. Acest tip de dietă va maximiza efectele terapeutice ale sucurilor de legume proaspete, despre care vom vorbi în continuare:
Sucul de morcov - prietenul pielii, ochilor și al imunității
Este un fel de rege neîncoronat al sucurilor, deoarece este obținut din leguma cel mai bine tolerată de sistemul digestiv, având o acțiune blândă și puternică, în același timp. În lume, există incredibil de multe (de ordinul sutelor) varietăți de morcov, neașteptat de diferite între ele. La noi în țară sunt folosite aproape exclusiv varietățile de morcov de culoare portocalie, foarte bogat în vitamina A și în substanțe antioxidante. În piețele noastre, găsim morcovul portocaliu de consum de formă cilindrică, dulce la gust și foarte bogat în vitamine, dar și un morcov furajer (numit și "carotă"), de dimensiuni foarte mari, de formă conică, mai fad și mai sărac în substanțe nutritive. Evident, pentru prepararea sucurilor este preferat morcovul de consum celui furajer.
* Imunitate - mai ales la schimbările de anotimp, când rezistența sistemului natural de apărare al organismului în fața infecțiilor este cel mai greu încercat, se recomandă cura cu suc de morcov. Vitaminele A și C, vitaminele din complexul B, pigmenții din morcov stimulează organismul să producă celule cu rol în imunitate, le activează pe cele existente și, în plus, stimulează producția de anticorpi. Acest efect de stimulare imunitară se observă inclusiv la persoanele în vârstă, la copii sau la convalescenți. Este indicată cura cu suc de morcov ținută vreme de patru săptămâni. Această cură a dat rezultate pozitive și în cazul persoanelor infectate cu virusul HIV.
* Infecții fungice - o cură cu suc de morcov poate fi un adjuvant excelent în tratarea candidozelor sau a infecțiilor cu Aspergillus. Se administrează câte 300 de ml de suc de morcov, zilnic, pe o perioadă de două săptămâni. Efectul terapeutic al morcovilor se explică prin prezența în rădăcina lor a unor... pesticide naturale, care au efect antifungic.
* Hepatită cronică - glutationul, o substanță secretată în rădăcina morcovului, are un puternic efect drenor hepatic, stimulează regenerarea celulei hepatice și activitatea ficatului, în general.
* Degenerescență maculară, cataractă - două principii active conținute de morcovul de culoare portocalie, adică luteina și zeaxantina, protejează organismul de procesele degenerative, în general, și de cele care afectează ochii, în special. În conformitate cu studiile făcute la Universitatea din Rotterdam, Olanda, administrarea acestor două substanțe, dar și a altor principii active din morcov, cum ar fi vitaminele A și C și zincul, previn apariția acestei afecțiuni. De asemenea, un studiu finlandez făcut pe 1200 de persoane arată că un consum regulat de morcov reduce riscul de cataractă și ajută la menținerea acuității vizuale până la vârste înaintate.
* Vedere nocturnă deficitară - administrarea de vitamina A și expunerea la soare (ceea ce ajută la sinteza în organism a unei substanțe ce favorizează vederea nocturnă) ajută la combaterea acestei tulburări. Se consumă câte o jumătate de pahar (100 ml) de suc de morcov, de două ori pe zi, în cure de patru săptămâni.
Sucul de sfeclă roșie - inamicul cancerului și al virozelor
Este printre legumele cele mai rezistente la vreme de iarnă și, totodată, un ajutor extraordinar pentru organism, în timpul sezonului rece. Medicul austriac Rudolf Breuss considera sucul de sfeclă roșie cel mai puternic ingredient din combinațiile sale contra cancerului și leucemiei. Și, într-adevăr, substanța care îi dă culoarea roșie-sângerie sfeclei, numită betalaină, s-a dovedit că este unul dintre cei mai activi agenți antioxidanți și antitumorali cunoscuți. Trebuie știut, însă, că această substanță este destul de sensibilă la fierbere și extrem de sensibilă la coacere, motiv pentru care va fi preferată sfecla roșie sub formă de suc. De acest suc, obținut casnic și băut proaspăt, se leagă mai toate rezultatele extraordinare obținute în lupta cu cancerul și leucemia.
* Cancer - studiile despre efectele extraordinare ale sfeclei roșii în cancer le datorăm unui cercetător maghiar: Alexander Ferenczi. Cercetările sale, făcute vreme de 30 de ani, au demonstrat fără dubiu că rădăcina de sfeclă roșie are efecte antitumorale, mai ales administrată sub formă de suc, sau consumată crudă, în salate. Persoanele care suferă de diferite forme ale bolii canceroase ar fi bine să consume zilnic, vreme de două luni, combinația de sucuri Breuss, cu sfeclă roșie, țelină și morcov, descrisă la începutul acestui articol. Practica a arătat faptul că zeci de forme de cancer răspund la acest tratament simplu, între care cancerul de colon, pulmonar, la sân, la prostată, de col uterin etc.
* Leucemie - terapia cu suc de sfeclă, țelină și morcov și-a dobândit notorietatea actuală prin rezultatele excelente obținute în această afecțiune. Sucul de sfeclă este unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți, favorizează formarea de elemente figurate ale sângelui (în special de globule roșii), are efecte antitumorale directe. Se recomandă consumul a 450 de ml din acest suc, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua. Este o terapie puternică și care nu intră în opoziție cu niciun alt fel de tratament, alopat sau naturist.
* Sarcină - fiind foarte bogată în vitamine din complexul B (mai ales acid folic), precum și în oligoelemente, sfecla roșie este un aliment ideal pentru o bună dezvoltare a foetusului. De asemenea, consumul de sfeclă roșie previne și tratează unele probleme specifice sarcinii, cum ar fi hipertensiunea sau varicele. Mai mult, această rădăcinoasă previne mutațiile pe care le-ar putea suferi copilul în faza intrauterină.
* Diabet - sfecla roșie face parte dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienților cu diabet de tip I și II. Deși este bogată în hidrați de carbon, având chiar un gust dulce pronunțat, sfecla roșie conține fibre alimentare și compuși cu efect ușor hipoglicemiant, ceea ce o face lesne de tolerat de diabetici. Ea are, de asemenea, efecte diuretice și previne complicațiile cardiovasculare ale diabetului.
* Răceală (viroză respiratorie), herpes - se consumă zilnic 300 ml de suc de sfeclă roșie, ai cărei pigmenți au un efect antiviral foarte puternic. Substanțele care dau minunata culoare roșie sucului de sfeclă blochează replicarea virușilor, scurtând perioada de vindecare a diferitelor viroze, dar și reducând severitatea simptomelor. Mai trebuie știut că sfecla roșie are un ușor efect de scădere a febrei, dar și de diminuare a durerilor musculare și articulare specifice gripei.
Sucul de țelină - reglatorul hormonilor și prietenul inimii
Denumirea sa științifică este Apium graveolens și vine din latină, unde apium este o denumire generică dată rădăcinilor comestibile, gravis înseamnă puternic, iar olens înseamnă miros. Așadar, denumirea științifică a acestei legume s-ar traduce prin "rădăcina puternic mirositoare", făcând referire la aroma sa intensă și care o face foarte ușor de identificat, provenită de la un complex de substanțe cu efecte vindecătoare extraordinare. De fapt, rădăcina acestei legume este o adevărată colecție de substanțe active din punct de vedere terapeutic. Trebuie știut, însă, că aceste substanțe se găsesc preponderent în coaja țelinei, pe care de obicei gospodinele o curăță și o aruncă, nefiind consumată. Or, în coaja țelinei se află cele mai multe substanțe antibiotice și antifungice din plantă, dar și vitamine, cum ar fi C, B1, B2, B6 sau B9, toate cu rol în protecția organismului de radicalii liberi, în întărirea imunității și a rezistenței noastre la factorii de mediu stresanți. Ca atare, pentru a fi eficientă în terapie, țelina va fi consumată cu tot cu coajă, preparată sub formă de suc.
* Aritmie cardiacă, insuficiență cardiacă - datorită conținutului foarte ridicat de potasiu și magneziu (de 4 ori mai mare decât la alte plante), țelina are calități puternice de stabilizare a ritmului cardiac. De altfel, această plantă este recomandată în toate afecțiunile inimii, având efecte ușor coronaro-dilatatoare, prevenind depunerile de aterom pe vasele de sânge care alimentează inima, ajutând la reducerea edemelor celor cu insuficiență renală.
* Hipertensiune - cercetătorii de la Universitatea Chicago au descoperit, recent, în țelină, un compus (3-butilftalidă) care scade puternic tensiunea arterială, prin dilatarea și relaxarea vaselor sanguine. Acest medicament hipotensor natural se găsește în sucul de rădăcină de țelină și are efecte pe termen lung. Oamenii de știință consideră că o cură de scurtă durată (șapte zile), în care se consumă o sută de mililitri de suc de țelină pe zi, are efecte care pot dura și trei săptămâni, producând o scădere a tensiunii arteriale.
* Obezitate - cura cu suc de țelină, din care se consumă 50 de mililitri înainte de fiecare masă, este un adevărat elixir în tratarea supragreutății. Are efecte diuretice, facilitând eliminarea excesului de apă din țesuturi și ajutându-ne la controlul apetitului alimentar (substanțele din coaja țelinei reduc apetitul pe termen lung). De asemenea, atât rădăcina de țelină, cât și țelina verde, consumate zilnic (40-70 de grame), reduc reactivitatea la stres, fiind de mare ajutor pentru combaterea așa-numitelor "accese de foame" care apar frecvent la obezi, mai ales în condiții de tensiune emoțională și de frustrare afectivă.
* Cistită - combinația de suc de țelină și de morcov este un ajutor foarte puternic în tratamentul cistitei. Coaja țelinei este bogată în substanțe antibiotice cu spectru larg, substanțe care fac - între altele - ca rădăcina de țelină să reziste fără să se strice un timp mult mai îndelungat decât alte legume. Dar cea mai importantă proprietate a acestei legume este cea de alcalinizare a urinei, ceea ce va face mult mai eficient tratamentul cu plante medicinale sau cu antibiotice de sinteză.
* Calculi renali - sărurile de potasiu și magneziu conținute în rădăcina de țelină fac din ea un excelent diuretic, eficient pentru eliminarea calculilor renali, mai ales ai celor de mici dimensiuni. Frunzele și rădăcina de țelină conțin principii antiinflamatoare renale, contribuind astfel la prevenirea formării calculilor.
Se recomandă curele de 2 săptămâni, timp în care se administrează în fiecare zi câte 100 de mililitri de suc de rădăcină și frunze (obținut prin centrifugare).
* Bronșită cronică (inclusiv tabagică), tuberculoză pulmonară, pneumonii recidivante - având proprietăți antispastice bronșice, antibiotice, emoliente și expectorante, rădăcina de țelină este folosită în medicina tradițională europeană și asiatică contra afecțiunilor bronșice și pulmonare. Țelina crudă nu trebuie să lipsească de la masa celor cu tuberculoză pulmonară sau cu pneumonie, deoarece stimulează imunitatea, inhibă înmulțirea bacteriilor, reduce transpirațiile nocturne și calmează tusea.
* Reumatism - rădăcina de țelină merită cu prisosință să fie supranumită "mătura reumatismelor", deoarece are efecte de ameliorare evidente, în mai toate formele de reumatism, de la cel infecțios, la cel cu fenomene degenerative. Aceasta, deoarece sucul și salata din această legumă catalizează eliminarea substanțelor toxice, are efecte antiinflamatoare și calmante în durerile articulare, mai ales la persoanele în vârstă.
Se recomandă o cură de 3-4 săptămâni cu suc din rădăcini (100-150 ml pe zi), consumat pe stomacul gol, în combinație cu suc de morcov. Este eficace și salata de țelină crudă.
* Sterilitate - sucul de țelină este un foarte bun stimulent și reglator al activității hormonale, determinând creșterea capacității de procreere atât la bărbați, cât și la femei. Tratamentul infertilității este de lungă durată (minimum 6 luni). Se țin cure de două săptămâni cu suc de țelină, urmate de o săptămână de pauză, apoi administrarea se reia. Pe timpul curei, se beau zilnic 300 ml din acest suc, porționat înaintea meselor principale. Pentru mărirea efectelor, tratamentul cu suc de rădăcină de țelină va fi completat cu administrarea semințelor de țelină, care sunt un fenomen în tratarea infertilității și impotenței, și despre care vom vorbi într-un articol viitor.