Sănătate la pahar: SUCURILE DE RĂDĂCINI

Ilie Tudor
- Acum, la căderea primelor brume, leacul-minune al toamnei îl găsim chiar pe tarabele din piețe: morcovi, țelină și sfeclă, proaspăt culese din câmp. Sucul lor este o comoară de sănătate, pe care nu trebuie să o ratăm -

În urmă cu ceva vreme, am cunoscut un caz care m-a tulburat profund: un bolnav de cancer hepatic în fază avansată a izbutit ca după un tratament de doar două luni să aibă o remisie atât de puternică a tumorii, încât operația pentru care fusese programat a fost anulată. "Cum a fost posibil?", am întrebat. Răspunsul a fost clar și convingător. 1. Cura cu su­curi de rădăcini 2. Extrac­tul de ciupercă tibetană. 3. Gân­direa pozitivă. În ce privește sucurile de rădăcini, știința modernă confirmă de la un an la altul faptul că ele, cu con­diția să fie proaspăt extrase, conțin substanțe antitumorale și stimulente imunitare foarte puternice. Tot mai mulți oa­meni își rezolvă probleme de sănătate grave cu ajutorul aces­tor legume crescute prin agricultură tradițională. Rețeta nu este nouă. Părintele curei cu sucuri de rădăcinoase este un medic austriac, Rudolf Breuss, care a trăit nu mai puțin de 101 ani (1889-1990) și care a revolu­ționat, pur și simplu, medicina, prin puterea exemplului său și al pacienților săi.

Trei legume invincibile: morcovul, sfecla și țelina

Rudolf Breuss era un om cu inimă bună și, vrând să ajute cât mai mulți oameni, nu și-a ținut secrete tratamentele, făcând populară baza dietei sale, care era constituită dintr-o combinație de sucuri de mor­cov, sfeclă roșie și țelină. Rețeta sănătății este, une­ori, incredibil de simplă: 100 ml suc de sfeclă roșie, 50 ml suc de rădăcină de țelină și 300 ml suc de mor­cov. Poate părea greu de crezut, dar această combi­nație, la care se adaugă uneori și sucul de cartof și de ridiche, a tratat cu succes nu mai puțin de 45.000 de cazuri de cancer și alte afecțiuni cronice.

Prepararea sucurilor

De regulă, sucurile se obțin cu ajutorul storcăto­rului electric centrifugal, din legume proaspete, bine spălate, dar necurățate de coajă, care este partea cea mai bogată în substanțe nutritive. Coaja va fi doar spălată foarte bine cu o perie și vor fi îndepărtate cu aju­torul cuțitului eventualele părți stricate. După stoar­cerea legumelor, sucul se consumă imediat sau, dacă nu este posibil acest lucru, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de șase ore. Sucurile limpezi, obținute prin centrifugare, consti­tuie cea mai eficientă formă de administrare a legu­melor rădăcinoase, deoarece vitaminele, enzime­le, mineralele și pigmenții pe care acestea le conțin sunt foarte bine și rapid asimilate. ATENȚIE! Sucul obți­nut prin simpla mixare a legumelor, neurmată de centrifugare, nu are aceleași efecte terapeutice, deoa­rece conținutul mare de celuloză împiedică o bună asimilare a vitaminelor și a altor nutrienți.

Mod de administrare

De regulă, un adult va consuma zilnic 400-1000 ml de suc de legume, o cantitate mai mare nefiind indi­cată, deoarece este dificil de metabolizat de organism. În cazul în care vrem doar să ne mărim imunitatea și să ne ferim de îmbolnăviri în timpul sezonului rece, vom ține o cură cu sucuri vreme de patru săptămâni, timp în care vom bea 500 ml pe zi. În schimb, dacă suferim de boli cronicizate grave, cum ar fi cancerul, leucemia, reumatismul degenerativ, co­la­genozele etc., curele vor dura 6 săptă­mâni, urmate de alte două săptămâni de pauză, după care se vor relua. Pe timpul curei, se evită consumul cărnii, zahă­rului și făinii albe, dar și al aditivilor sin­tetici. Hrana va fi bazată pe legume și fructe proaspete, gătite fără foc, com­pletată de cereale, semințe oleaginoase. Acest tip de dietă va maxi­miza efectele tera­peu­tice ale sucu­ri­lor de legume proaspete, des­pre care vom vor­bi în conti­nuare:

Sucul de morcov - prietenul pielii, ochilor și al imunității


Este un fel de rege neîncoronat al sucurilor, de­oarece este obținut din leguma cel mai bine tolerată de sistemul digestiv, având o acțiune blân­dă și puternică, în același timp. În lume, există incredibil de multe (de ordinul sutelor) varietăți de morcov, neașteptat de diferite între ele. La noi în țară sunt folo­site aproape exclusiv varietățile de mor­cov de culoare portocalie, foarte bogat în vitamina A și în substanțe antioxidante. În piețele noastre, găsim morcovul porto­caliu de consum de formă cilindrică, dulce la gust și foarte bogat în vitamine, dar și un morcov furajer (numit și "carotă"), de dimensiuni foarte mari, de formă conică, mai fad și mai sărac în substanțe nutritive. Evident, pentru prepararea sucurilor este preferat morcovul de consum celui furajer.

* Imunitate - mai ales la schimbările de anotimp, când rezistența sistemului natural de apărare al organismului în fața infecțiilor este cel mai greu încercat, se recomandă cura cu suc de morcov. Vitaminele A și C, vitaminele din complexul B, pigmenții din morcov stimulează organismul să producă celule cu rol în imunitate, le activează pe cele existente și, în plus, stimulează producția de anticorpi. Acest efect de stimulare imunitară se observă inclusiv la persoanele în vârstă, la copii sau la convalescenți. Este indicată cura cu suc de morcov ținută vreme de patru săptă­mâni. Această cură a dat rezultate pozitive și în cazul persoanelor infectate cu virusul HIV.

* Infecții fungice - o cură cu suc de morcov poate fi un adjuvant excelent în tratarea candidozelor sau a infecțiilor cu Aspergillus. Se administrează câte 300 de ml de suc de morcov, zilnic, pe o perioadă de două săptămâni. Efectul terapeutic al morcovilor se explică prin prezența în rădăcina lor a unor... pesticide naturale, care au efect antifungic.

* Hepatită cronică - glutationul, o substanță secretată în rădăcina morcovului, are un puternic efect drenor hepatic, stimulează regenerarea celulei hepatice și activitatea ficatului, în general.

* Degenerescență maculară, cataractă - două principii active conținute de morcovul de cu­loare portocalie, adică luteina și zeaxantina, prote­jează organismul de procesele degenerative, în gene­ral, și de cele care afectează ochii, în special. În con­formitate cu studiile făcute la Universitatea din Rotter­dam, Olanda, administrarea acestor două sub­stanțe, dar și a altor principii active din morcov, cum ar fi vitaminele A și C și zincul, previn apariția acestei afecțiuni. De asemenea, un studiu finlandez făcut pe 1200 de persoane arată că un consum regulat de mor­cov reduce riscul de cataractă și ajută la menținerea acuității vizuale până la vârste înaintate.

* Vedere nocturnă deficitară - administrarea de vitamina A și expunerea la soare (ceea ce ajută la sinteza în organism a unei substanțe ce favorizează vederea nocturnă) ajută la combaterea acestei tul­burări. Se consumă câte o jumătate de pahar (100 ml) de suc de morcov, de două ori pe zi, în cure de patru săptămâni.

Sucul de sfeclă roșie - inamicul cancerului și al virozelor

Este printre legumele cele mai rezistente la vreme de iarnă și, totodată, un ajutor extraordinar pentru organism, în timpul sezonului rece. Medicul austriac Rudolf Breuss considera sucul de sfeclă roșie cel mai puternic ingredient din combinațiile sale contra cancerului și leucemiei. Și, într-adevăr, substanța care îi dă culoarea roșie-sângerie sfeclei, numită betalaină, s-a dovedit că este unul dintre cei mai activi agenți antioxidanți și antitumorali cunoscuți. Trebuie știut, însă, că această substanță este destul de sensibilă la fierbere și extrem de sensibilă la coacere, motiv pen­tru care va fi preferată sfecla roșie sub formă de suc. De acest suc, obținut casnic și băut proaspăt, se leagă mai toate rezultatele extraordinare obținute în lupta cu cancerul și leucemia.

* Cancer - studiile despre efectele extraordinare ale sfeclei roșii în cancer le datorăm unui cercetător maghiar: Alexander Ferenczi. Cercetările sale, făcute vreme de 30 de ani, au demonstrat fără dubiu că rădăcina de sfeclă roșie are efecte antitumorale, mai ales administrată sub formă de suc, sau con­su­mată crudă, în salate. Persoanele care suferă de diferite forme ale bolii canceroase ar fi bine să consume zilnic, vreme de două luni, combinația de sucuri Breuss, cu sfeclă roșie, țelină și morcov, descrisă la începu­tul acestui articol. Practica a arătat faptul că zeci de forme de can­cer răspund la acest tra­ta­ment simplu, între care can­cerul de colon, pul­mo­nar, la sân, la prostată, de col ute­rin etc.

* Leucemie - te­rapia cu suc de sfe­clă, țelină și mor­cov și-a dobândit notorietatea actuală prin rezultatele exce­lente obținute în această afec­țiune. Sucul de sfeclă este unul dintre cei mai pu­ternici antioxidanți cunoscuți, favorizează formarea de elemente figurate ale sângelui (în special de glo­bule roșii), are efecte antitumorale directe. Se reco­mandă consumul a 450 de ml din acest suc, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua. Este o terapie puternică și care nu intră în opoziție cu niciun alt fel de tratament, alopat sau naturist.

* Sarcină - fiind foarte bogată în vitamine din complexul B (mai ales acid folic), precum și în oli­goelemente, sfecla roșie este un aliment ideal pentru o bună dezvoltare a foetusului. De asemenea, consu­mul de sfeclă roșie previne și tratează unele probleme specifice sarcinii, cum ar fi hipertensiunea sau vari­cele. Mai mult, această rădăcinoasă previne mutațiile pe care le-ar putea suferi copilul în faza intrauterină.

* Diabet - sfecla roșie face parte dintre alimen­tele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacien­ților cu diabet de tip I și II. Deși este bogată în hidrați de carbon, având chiar un gust dulce pronunțat, sfecla roșie conține fibre alimentare și compuși cu efect ușor hipoglicemiant, ceea ce o face lesne de tolerat de dia­betici. Ea are, de asemenea, efecte diuretice și previne complicațiile cardiovasculare ale diabetului.

* Răceală (viroză respiratorie), herpes - se consumă zilnic 300 ml de suc de sfeclă roșie, ai cărei pigmenți au un efect antiviral foarte puternic. Sub­stan­țele care dau minunata culoare roșie sucului de sfe­clă blochează replicarea virușilor, scurtând peri­oada de vindecare a diferitelor viroze, dar și reducând severitatea simptomelor. Mai trebuie știut că sfecla roșie are un ușor efect de scădere a febrei, dar și de diminuare a durerilor musculare și articulare specifice gripei.

Sucul de țelină - reglatorul hormonilor și prietenul inimii

Denumirea sa științifică este Apium graveolens și vine din latină, unde apium este o denumire generică dată rădăcinilor comestibile, gravis înseamnă puter­nic, iar olens înseamnă miros. Așadar, denumi­rea științifică a acestei legume s-ar traduce prin "rădăcina puternic mirositoare", făcând referire la aroma sa intensă și care o face foarte ușor de identificat, provenită de la un complex de substanțe cu efecte vin­decătoare extraordinare. De fapt, rădăcina acestei legume este o adevărată colecție de substanțe active din punct de vedere terapeutic. Trebuie știut, însă, că aceste substanțe se găsesc preponderent în coaja țelinei, pe care de obicei gospodinele o curăță și o aruncă, nefiind consumată. Or, în coaja țelinei se află cele mai multe substanțe antibiotice și antifungice din plantă, dar și vitamine, cum ar fi C, B1, B2, B6 sau B9, toate cu rol în protecția organismului de radicalii liberi, în întărirea imunității și a rezistenței noastre la factorii de mediu stresanți. Ca atare, pentru a fi efi­cientă în terapie, țelina va fi consumată cu tot cu coajă, preparată sub formă de suc.

* Aritmie cardiacă, insuficiență cardiacă - datorită conținutului foarte ridicat de potasiu și magneziu (de 4 ori mai mare decât la alte plante), țe­lina are calități puternice de stabilizare a ritmului cardiac. De altfel, această plantă este recomandată în toate afecțiunile inimii, având efecte ușor coronaro-dilatatoare, prevenind depunerile de aterom pe vasele de sânge care alimentează inima, ajutând la reducerea edemelor celor cu insuficiență renală.

* Hipertensiune - cercetătorii de la Univer­sitatea Chicago au descoperit, recent, în țelină, un compus (3-butilftalidă) care scade puternic tensiunea arterială, prin dilatarea și relaxarea vaselor sanguine. Acest medicament hipotensor natu­ral se găsește în sucul de rădăcină de țelină și are efecte pe termen lung. Oamenii de știință consideră că o cură de scurtă durată (șapte zile), în care se consu­mă o sută de mililitri de suc de țelină pe zi, are efecte care pot dura și trei săptămâni, produ­când o scădere a tensiunii arteriale.

* Obezitate - cura cu suc de țe­lină, din care se consumă 50 de mililitri înainte de fiecare masă, este un adevărat elixir în tratarea supragreutății. Are efecte diure­tice, facilitând eliminarea excesului de apă din țesuturi și ajutându-ne la controlul ape­titului alimentar (substanțele din coaja țelinei reduc apetitul pe termen lung). De asemenea, atât rădăcina de țelină, cât și țelina verde, consumate zilnic (40-70 de grame), reduc reactivitatea la stres, fiind de mare ajutor pentru combaterea așa-numitelor "accese de foame" care apar frecvent la obezi, mai ales în con­diții de tensiune emoțională și de frustrare afectivă.

* Cistită - combinația de suc de țelină și de mor­cov este un ajutor foarte puternic în tratamentul cistitei. Coaja țelinei este bogată în substanțe anti­biotice cu spectru larg, substanțe care fac - între altele - ca rădăcina de țelină să reziste fără să se strice un timp mult mai îndelungat decât alte legume. Dar cea mai importantă proprietate a acestei legume este cea de alcalinizare a urinei, ceea ce va face mult mai efi­cient tratamentul cu plante medicinale sau cu antibio­tice de sinteză.

* Calculi renali - sărurile de potasiu și magne­ziu conținute în rădăcina de țelină fac din ea un excelent diuretic, eficient pentru eliminarea calculilor renali, mai ales ai celor de mici dimensiuni. Frunzele și rădăcina de țelină conțin principii antiinflamatoare renale, contribuind astfel la prevenirea formării calculilor.
Se recomandă curele de 2 săptămâni, timp în care se administrează în fiecare zi câte 100 de mililitri de suc de rădăcină și frunze (obținut prin centrifugare).

* Bronșită cronică (inclusiv tabagică), tu­berculoză pulmonară, pneumonii recidi­vante - având proprietăți antispastice bronșice, antibiotice, emoliente și expectorante, rădăcina de țelină este folo­sită în medicina tradițională europeană și asiatică contra afecțiunilor bronșice și pulmonare. Țelina cru­dă nu trebuie să lipsească de la masa celor cu tuber­culoză pulmonară sau cu pneumonie, deoarece stimu­lează imunitatea, inhibă înmulțirea bacteriilor, reduce transpirațiile nocturne și calmează tusea.

* Reumatism - rădăcina de țelină merită cu pri­sosință să fie supranumită "mătura reumatis­melor", deoarece are efecte de ameliorare evidente, în mai toate formele de reumatism, de la cel infecțios, la cel cu fenomene degene­rative. Aceasta, deoarece sucul și salata din această legumă catalizează elimina­rea substanțelor toxice, are efecte antiinflamatoare și calmante în durerile articu­lare, mai ales la persoanele în vârstă.
Se recomandă o cură de 3-4 săptămâni cu suc din rădăcini (100-150 ml pe zi), consumat pe stomacul gol, în combinație cu suc de morcov. Este eficace și salata de țelină crudă.

* Sterilitate - sucul de țelină este un foarte bun sti­mulent și reglator al activității hormonale, determi­nând creș­terea capacității de procreere atât la bărbați, cât și la femei. Tratamentul infertilității este de lungă durată (minimum 6 luni). Se țin cure de două săptă­mâni cu suc de țelină, urmate de o săptămână de pauză, apoi adminis­trarea se reia. Pe timpul curei, se beau zilnic 300 ml din acest suc, porționat înaintea meselor principale. Pentru mărirea efectelor, trata­mentul cu suc de rădăcină de țelină va fi completat cu administrarea semințelor de țelină, care sunt un fenomen în tratarea infertilității și impotenței, și despre care vom vorbi într-un articol viitor.