Tratamente cu plante, alimente şi practici orientale
Reţete cu plante
Din farmacia MARIEI TREBEN
Ceai de creţişoară
Creţişoara este planta suferinţelor femeieşti. E suficient să-i vezi frunzele încreţite şi boaba de rouă care-i străluceşte dimineaţa "în sân", ca să-ţi dai seama pentru ce a fost creată de Dumnezeu. Puţine alte ierburi au atâta putere asupra bolilor femeieşti. În cazul perturbaţiilor menstruale, se opăreşte o linguriţă de plantă cu apă clocotită, se lasă la infuzat doar o jumătate de minut, apoi se strecoară. Se beau două căni de ceai pe zi, înghiţitură de înghiţitură.
Dacă tulburările apar în perioada adolescenţei, se recomandă un amestec în părţi egale de creţişoară şi coada-şoricelului. Se opăreşte o linguriţă cu vârf de amestec, cu o cană de apă clocotită, se lasă o jumătate de minut să se infuzeze, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi, înghiţitură de înghiţitură.
Ceai de traista-ciobanului
Sângerări puternice - se începe o cură de ceai de traista-ciobanului, cu 8 zile înainte de venirea menstrelor şi până la încheierea ciclului. Se beau două căni pe zi. Se opăreşte o linguriţă de plantă, cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat o jumătate de minut, se strecoară şi se bea, înghiţitură de înghiţitură.
Ceai de coada-şoricelului
În cazul întârzierii menstruaţiei sau al menstrelor neregulate, ajută o cană de ceai pe zi, băută dimineaţa, pe stomacul gol. (Se opăreşte o linguriţă cu vârf de plantă, cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 30 de secunde, se strecoară şi se bea, înghiţitură de înghiţitură.)
Perne cu cimbru
Apariţia crampelor dureroase în perioada menstrelor se rezolvă prin aplicarea pe abdomen a unei perne cu cimbru. O faţă de pernă se umple cu flori şi tulpiniţe uscate de cimbru şi se aplică pe burtă, înainte de a merge la culcare.
Bitter suedez
În cazul întârzierii perioadei menstruale, precum şi în cazul hemoragiilor puternice, se recomandă administrarea, de trei ori pe zi, a unei linguriţe de bitter suedez, diluat cu puţină apă sau ceai. Se ia în timpul perioadei menstruale, trei zile la rând. Cura se repetă lună de lună, până ce totul se normalizează.
Reţetă alsaciană:
Ceaiul lunii
Regularizează tulburările din perioada menstruală şi potoleşte durerile
Ingrediente: 100 g petale proaspete de trandafir sau 50 g uscate, 50 g creţişoară, câte 50 g muşeţel şi salvie.
Mod de preparare: se pun plantele într-o cană şi se opăresc cu 1 litru de apă. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.
Mod de folosire: în perioada menstruală, se beau câte trei căni de ceai pe zi. În prima zi a perioadei, când durerile sunt foarte puternice, se pot bea 6 căni de ceai pe zi.
Alimente
Atenuează sindromul premenstrual şi durerile menstruale
Ingrediente: 200 ml oţet de mere de bună calitate, 50 g mielărea proaspătă sau 25 g uscată, 2 linguri de coada-şoricelului uscată.
Mod de preparare: * Se pun plantele într-o sticlă cu dop cu filet şi se toarnă deasupra oţetul. * Se lasă sticla două săptămâni, într-un loc cald. Se scutură din când în când, cu putere. * Când perioada expiră, oţetul se strecoară şi se toarnă într-o sticlă de culoare închisă. Se storc bine plantele, ca să iasă tot lichidul din ele.
Mod de folosire: se ia zilnic o linguriţă de oţet de mielărea, diluat cu puţină apă. * Oţetul rezistă în cămară, la întuneric şi răcoare, 6 luni.
* Cafea - herboriştii spanioli afirmă că o cană de cafea fierbinte băută pe zi potoleşte durerile menstruale.
* Varză - pentru a uşura simptomele premenstruale, aceiaşi vindecători spanioli recomandă să se bea 5 ml (o linguriţă) de suc de varză proaspăt stors, de două ori pe zi.
* Apă - se pune o buiotă cu apă caldă pe abdomen sau la şale. Potoleşte durerile, dar atenţie, dacă e prea fierbinte, poate stimula sângerările.
* Morcovi - femeile suedeze care au emigrat în America au luat cu ele de acasă tradiţia potolirii durerilor premenstruale şi menstruale cu ajutorul morcovilor. Se folosesc cruzi, sub formă de salată, dar şi sub formă de cataplasme cu morcovi raşi, aşezaţi pe abdomen.
* Pătrunjel - 25 g de frunze proaspete de pătrunjel se opăresc cu o jumătate de litru de apă, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Lichidul se bea de-a lungul unei zile, în perioadele cu dureri puternice. Calmează spasmele.
* Argilă - în fiecare lună, vreme de trei săptămâni, se ţine o cură cu apă argiloasă (o linguriţă de argilă se diluează într-un pahar de apă). Se bea în fiecare dimineaţă, un pahar, pe stomacul gol. Apoi, în perioada menstrelor, se aplică o cataplasmă de argilă călduţă, pe partea de jos a abdomenului.
Practici orientale
* Aromoterapie - cu două săptămâni înainte de perioadele menstruale, se recomandă băile zilnice cu uleiuri esenţiale de salvie, muşcată şi lavandă. Se pun câte 5 picături din fiecare, în apa din cadă.
* Masaj - un masaj uşor, executat pe abdomen, cu mişcări circulare, calmează durerile premenstruale.
* Acupunctură - meridianele importante în tratarea simptomelor premenstruale sunt Ficat şi Rinichi. Căutaţi un terapeut titrat, dacă vreţi să recurgeţi la această metodă, care dă rezultate de excepţie.
Medicină tradiţională chineză
Medicii chinezi consideră că tulburările menstruale, însoţite de dureri şi de sângerări abundente, se datorează, în mare măsură, şi unor stări psihice speciale, cum ar fi o sensibilitate exagerată, stări de plâns, tristeţe şi o răceală în zonele genitale. Prima recomandare este ca abdomenul şi şalele să fie ţinute mereu calde, înfăşurate în şaluri de lână.
Iată şi câteva reţete de primă urgenţă:
Ceai de ghimbir
Ingrediente: o bucată de ghimbir proaspăt, de circa 2 cm, 1 lingură de ceai negru, 8 g de zahăr brun.
Mod de preparare: tăiaţi ghimbirul în feliuţe subţiri, apoi prăjiţi-l până se rumeneşte, într-o tigaie de teflon. o Mutaţi-l într-o cană mai mare, împreună cu frunzele de ceai şi zahărul brun şi turnaţi deasupra 300 ml apă clocotită. Lăsaţi la infuzat 3 minute. Strecuraţi şi beţi lichidul, de mai multe ori pe zi.
Efect: potoleşte durerile de burtă şi frisoanele care apar la începutul menstruaţiei. Dă o senzaţie plăcută de calm şi căldură.
Ceai de pelin
Ingrediente: 20 g pelin uscat, 10 g seminţe de anason, 10 g zahăr brun.
Mod de preparare: se pun ingredientele într-o cană, se opăresc cu o cană de apă fierbinte şi se lasă 10 minute la infuzat. Se strecoară şi se bea ceaiul cald.
Efect: potoleşte durerile puternice din perioada menstruală.
Ceai roşu de trandafiri
Ingrediente: 10 g petale roşii de trandafir, 5 g ceai negru.
Mod de preparare: se pun cele două plante într-o cană şi se opăresc cu 300 ml apă în clocot. Se lasă 5 minute în vas acoperit. Se poate îndulci cu miere. Se bea de trei ori pe zi, înainte de mese. Cantitatea ajunge pentru o zi. Administrarea trebuie să înceapă cu trei zile înainte de menstruaţie şi durează toată perioada ei.
Efect: subţiază sângele, potoleşte durerile şi crampele.
Un sfat chinezesc: acceptaţi menstrele ca pe un dat al naturii. Împrieteniţi-vă cu ele. Nu vă încrâncenaţi. Sunt un semn al fertilităţii dvs.
Ceai de talpa-gâştii
Ingrediente: 50 g talpa-gâştii, 2 linguri zahăr brun.
Mod de preparare: Imediat înainte de apariţia menstruaţiei, se prepară un ceai de talpa-gâştii. Planta se pune în 500 ml apă, se dă într-un clocot şi se lasă 10 minute la infuzat. Se strecoară şi se îndulceşte. Se bea imediat, cald. În paralel, se pune o sticlă cu apă caldă pe abdomen.
Efect: se recomandă în menstruaţiile reduse.