Tratamente cu plante, alimente și practici orientale
Rețete cu plante
Din farmacia MARIEI TREBEN
Ceai de crețișoară
Crețișoara este planta suferințelor femeiești. E suficient să-i vezi frunzele încrețite și boaba de rouă care-i strălucește dimineața "în sân", ca să-ți dai seama pentru ce a fost creată de Dumnezeu. Puține alte ierburi au atâta putere asupra bolilor femeiești. În cazul perturbațiilor menstruale, se opărește o linguriță de plantă cu apă clocotită, se lasă la infuzat doar o jumătate de minut, apoi se strecoară. Se beau două căni de ceai pe zi, înghițitură de înghițitură.
Dacă tulburările apar în perioada adolescenței, se recomandă un amestec în părți egale de crețișoară și coada-șoricelului. Se opărește o linguriță cu vârf de amestec, cu o cană de apă clocotită, se lasă o jumătate de minut să se infuzeze, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi, înghițitură de înghițitură.
Ceai de traista-ciobanului
Sângerări puternice - se începe o cură de ceai de traista-ciobanului, cu 8 zile înainte de venirea menstrelor și până la încheierea ciclului. Se beau două căni pe zi. Se opărește o linguriță de plantă, cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat o jumătate de minut, se strecoară și se bea, înghițitură de înghițitură.
Ceai de coada-șoricelului
În cazul întârzierii menstruației sau al menstrelor neregulate, ajută o cană de ceai pe zi, băută dimineața, pe stomacul gol. (Se opărește o linguriță cu vârf de plantă, cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 30 de secunde, se strecoară și se bea, înghițitură de înghițitură.)
Perne cu cimbru
Apariția crampelor dureroase în perioada menstrelor se rezolvă prin aplicarea pe abdomen a unei perne cu cimbru. O față de pernă se umple cu flori și tulpinițe uscate de cimbru și se aplică pe burtă, înainte de a merge la culcare.
Bitter suedez
În cazul întârzierii perioadei menstruale, precum și în cazul hemoragiilor puternice, se recomandă administrarea, de trei ori pe zi, a unei lingurițe de bitter suedez, diluat cu puțină apă sau ceai. Se ia în timpul perioadei menstruale, trei zile la rând. Cura se repetă lună de lună, până ce totul se normalizează.
Rețetă alsaciană:
Ceaiul lunii
Regularizează tulburările din perioada menstruală și potolește durerile
Ingrediente: 100 g petale proaspete de trandafir sau 50 g uscate, 50 g crețișoară, câte 50 g mușețel și salvie.
Mod de preparare: se pun plantele într-o cană și se opăresc cu 1 litru de apă. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.
Mod de folosire: în perioada menstruală, se beau câte trei căni de ceai pe zi. În prima zi a perioadei, când durerile sunt foarte puternice, se pot bea 6 căni de ceai pe zi.
Alimente
Oțet de mielărea
Atenuează sindromul premenstrual și durerile menstruale
Ingrediente: 200 ml oțet de mere de bună calitate, 50 g mielărea proaspătă sau 25 g uscată, 2 linguri de coada-șoricelului uscată.
Mod de preparare: * Se pun plantele într-o sticlă cu dop cu filet și se toarnă deasupra oțetul. * Se lasă sticla două săptămâni, într-un loc cald. Se scutură din când în când, cu putere. * Când perioada expiră, oțetul se strecoară și se toarnă într-o sticlă de culoare închisă. Se storc bine plantele, ca să iasă tot lichidul din ele.
Mod de folosire: se ia zilnic o linguriță de oțet de mielărea, diluat cu puțină apă. * Oțetul rezistă în cămară, la întuneric și răcoare, 6 luni.
* Cafea - herboriștii spanioli afirmă că o cană de cafea fierbinte băută pe zi potolește durerile menstruale.
* Varză - pentru a ușura simptomele premenstruale, aceiași vindecători spanioli recomandă să se bea 5 ml (o linguriță) de suc de varză proaspăt stors, de două ori pe zi.
* Apă - se pune o buiotă cu apă caldă pe abdomen sau la șale. Potolește durerile, dar atenție, dacă e prea fierbinte, poate stimula sângerările.
* Morcovi - femeile suedeze care au emigrat în America au luat cu ele de acasă tradiția potolirii durerilor premenstruale și menstruale cu ajutorul morcovilor. Se folosesc cruzi, sub formă de salată, dar și sub formă de cataplasme cu morcovi rași, așezați pe abdomen.
* Pătrunjel - 25 g de frunze proaspete de pătrunjel se opăresc cu o jumătate de litru de apă, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Lichidul se bea de-a lungul unei zile, în perioadele cu dureri puternice. Calmează spasmele.
* Argilă - în fiecare lună, vreme de trei săptămâni, se ține o cură cu apă argiloasă (o linguriță de argilă se diluează într-un pahar de apă). Se bea în fiecare dimineață, un pahar, pe stomacul gol. Apoi, în perioada menstrelor, se aplică o cataplasmă de argilă călduță, pe partea de jos a abdomenului.
Practici orientale
* Aromoterapie - cu două săptămâni înainte de perioadele menstruale, se recomandă băile zilnice cu uleiuri esențiale de salvie, mușcată și lavandă. Se pun câte 5 picături din fiecare, în apa din cadă.
* Masaj - un masaj ușor, executat pe abdomen, cu mișcări circulare, calmează durerile premenstruale.
* Acupunctură - meridianele importante în tratarea simptomelor premenstruale sunt Ficat și Rinichi. Căutați un terapeut titrat, dacă vreți să recurgeți la această metodă, care dă rezultate de excepție.
Medicină tradițională chineză
Medicii chinezi consideră că tulburările menstruale, însoțite de dureri și de sângerări abundente, se datorează, în mare măsură, și unor stări psihice speciale, cum ar fi o sensibilitate exagerată, stări de plâns, tristețe și o răceală în zonele genitale. Prima recomandare este ca abdomenul și șalele să fie ținute mereu calde, înfășurate în șaluri de lână.
Iată și câteva rețete de primă urgență:
Ceai de ghimbir
Ingrediente: o bucată de ghimbir proaspăt, de circa 2 cm, 1 lingură de ceai negru, 8 g de zahăr brun.
Mod de preparare: tăiați ghimbirul în feliuțe subțiri, apoi prăjiți-l până se rumenește, într-o tigaie de teflon. o Mutați-l într-o cană mai mare, împreună cu frunzele de ceai și zahărul brun și turnați deasupra 300 ml apă clocotită. Lăsați la infuzat 3 minute. Strecurați și beți lichidul, de mai multe ori pe zi.
Efect: potolește durerile de burtă și frisoanele care apar la începutul menstruației. Dă o senzație plăcută de calm și căldură.
Ceai de pelin
Ingrediente: 20 g pelin uscat, 10 g semințe de anason, 10 g zahăr brun.
Mod de preparare: se pun ingredientele într-o cană, se opăresc cu o cană de apă fierbinte și se lasă 10 minute la infuzat. Se strecoară și se bea ceaiul cald.
Efect: potolește durerile puternice din perioada menstruală.
Ceai roșu de trandafiri
Ingrediente: 10 g petale roșii de trandafir, 5 g ceai negru.
Mod de preparare: se pun cele două plante într-o cană și se opăresc cu 300 ml apă în clocot. Se lasă 5 minute în vas acoperit. Se poate îndulci cu miere. Se bea de trei ori pe zi, înainte de mese. Cantitatea ajunge pentru o zi. Administrarea trebuie să înceapă cu trei zile înainte de menstruație și durează toată perioada ei.
Efect: subțiază sângele, potolește durerile și crampele.
Un sfat chinezesc: acceptați menstrele ca pe un dat al naturii. Împrieteniți-vă cu ele. Nu vă încrâncenați. Sunt un semn al fertilității dvs.
Ceai de talpa-gâștii
Ingrediente: 50 g talpa-gâștii, 2 linguri zahăr brun.
Mod de preparare: Imediat înainte de apariția menstruației, se prepară un ceai de talpa-gâștii. Planta se pune în 500 ml apă, se dă într-un clocot și se lasă 10 minute la infuzat. Se strecoară și se îndulcește. Se bea imediat, cald. În paralel, se pune o sticlă cu apă caldă pe abdomen.
Efect: se recomandă în menstruațiile reduse.