Aşa cum rotiţele dinţate mai mari şi mai mici din alcătuirea unui ceas elveţian se îmbină în proporţia corectă, pentru a asigura precizia mecanismului, tot astfel şi procesele metabolice complexe din corpul nostru se desfăşoară optim doar dacă raportul dintre acizi şi baze se menţine în limitele unui anumit echilibru. Nu înseamnă că acizii ar fi neapărat dăunători, iar bazele - benefice. Amândouă au o însemnătate vitală pentru sănătatea noastră. Totul depinde de modul cum sunt puse în balanţă.
Abaterile în direcţia excesului, ca şi a deficitului de aciditate, pot avea consecinţe grave: o serie de substanţe indispensabile pentru noi nu mai sunt transportate suficient de repede acolo unde este nevoie de ele, permeabilitatea membranelor celulare se modifică, şi apar tulburări. Terapeuţii naturişti afirmă că, odată cu înaintarea în vârstă, aproape 70% din populaţie suferă de aciditate excesivă.
Aşa-numitul pH este o valoare care ne indică dacă un lichid e alcalin (adică bazic) sau acid. Sângele are un pH de 7,4 (+/-0,5). Organismul posedă sisteme de amortizare cu ajutorul cărora împiedică depăşirea - în plus sau în minus - a limitelor normale ale acidităţii. Aceasta va fi ulterior eliminată prin plămâni şi rinichi. Acizii sunt, de asemenea, evacuaţi şi prin transpiraţie sau pe cale intestinală. Chiar şi sistemul osos joacă aici un rol.
Suferiţi frecvent de dureri de cap, aveţi o stare permanentă de oboseală fizică sau epuizare nervoasă, v-au apărut probleme cu articulaţiile, dureri musculare ori tulburări digestive? În acest caz, ar fi util să verificaţi dacă nu cumva suportaţi repercusiunile unei acidoze cronice. Pentru a vă determina echilibrul acido-bazic, nu este nevoie nici măcar să vă prezentaţi la un laborator, ca să faceţi o analiză de sânge. În loc de aceasta, vă puteţi măsura singuri acasă pH-ul urinei, printr-un procedeu extrem de simplu. Benzile pentru testare le veţi găsi la farmacie. Urina de dimineaţă este în mod normal acidă (cu un pH mai mic de 6,5), iar valorile din cursul zilei variază, adesea, cu un punct. De aceea, e mai bine să efectuăm măsurarea câteva zile consecutiv. În zilele respective, nu trebuie luate medicamente. Unele dintre ele, ca de exemplu, acidul acetilsalicilic (aspirina), au o acţiune acidifiantă. Afecţiunile gastro-intestinale manifestate prin diaree sau vomă, ca şi administrarea de antibiotice, vor influenţa rezultatul măsurătorii.
Este întotdeauna util să reflectăm la stilul nostru de viaţă - de la stresul cotidian, până la deprinderile alimentare. Acestea din urmă au o însemnătate covârşitoare, după cum ţin să sublinieze numeroşi medici: "Din ce în ce mai des constatăm la pacienţi prezenţa unor boli cronice şi tulburări ale echilibrului acido-bazic. Ele provin din multiple cauze. Există medicamente care pot perturba acest echilibru şi, de asemenea, observăm că, în multe cazuri, tipul de alimentaţie al omului modern nu furnizează organismului toţi nutrienţii necesari". Într-adevăr, nutriţia corectă şi sănătoasă nu ocupă unul din primele locuri pe lista noastră de priorităţi şi, cu toate că nu se poate spune că n-am fi suficient de informaţi, continuăm să mâncăm frecvent preparate fast-food, produse din făină albă, alimente de origine animală şi unele care conţin zahăr ascuns.
Important de reţinut este faptul că aciditatea excesivă din corpul nostru nu ia naştere printr-un consum prea mare de alimente acre, ci de alimente din a căror digestie rezultă acizi. În consecinţă, nutriţioniştii împart alimentele în două categorii: formatoare de aciditate şi formatoare de alcalinitate. Mineralele şi oligoelementele sunt alcalinizante, în timp ce proteinele (în special cele animale), ca şi carbohidraţii au un efect acidifiant. Datorită conţinutului lor bogat de minerale organice, alimentele de origine vegetală au capacitatea de a neutraliza eficient acizii.
Studiile clinice referitoare la densitatea ţesutului osos ne arată că o dietă alcalină este benefică sănătăţii. Astfel, s-a demonstrat prin osteodensitometrie că, în condiţiile unei alimentaţii preponderent bazice, ca aceea adoptată de vegetarieni şi vegani, sistemul osos este mai rezistent decât cel al persoanelor care preferă meniuri cu multă carne. Într-un cuvânt: oase mai puternice şi un risc mai redus de osteoporoză.
În general, putem considera, totuşi, că ne aflăm pe drumul cel bun: în ultimii ani, multe milioane de oameni din Europa au îmbrăţişat stilul de alimentaţie vegetarian sau vegan. Însă, dincolo de predilecţia pentru legume şi fructe, specialiştii ne sfătuiesc să combinăm neapărat alimentele alcalinizante cu cele acidifiante, în proporţia de 80/20.
Ce e acid şi ce e bazic?
Hrana optimă se compune din 80% alimente formatoare de alcalinitate şi 20% formatoare de aciditate. În ghidurile de nutriţie găsim uneori şi informaţii neconcordante - de pildă, în unele dintre ele, tofu figurează ca uşor acidifiant, iar în altele, ca uşor alcalinizant. În ansamblu, însă, aproape toate soiurile de legume şi fructe, ca şi cartofii şi fructele uscate sunt alcalinizante, pe când carnea şi, în general, produsele de origine animală se încadrează în categoria alimentelor acidifiante.
Legume
Alcaline: majoritatea legumelor, lăstarii, verdeţurile şi ierburile.
Acide: anghinarea, porumbul, varza de Bruxelles, leguminoasele, legumele conservate.
Nuci/ seminţe
Alcaline: seminţele de dovleac, migdalele, seminţele de floarea-soarelui.
Acide: nucile, alunele de pădure, nucile de Brazilia, pecan şi macadamia.
Lactate
Alcaline: laptele bătut degresat, laptele dulce nepasteurizat, zerul, laptele de soia.
Acide: lactatele pasteurizate, smântâna, laptele covăsit, brânza dulce, telemeaua, brânza de vaci.
Fructe
Alcaline: toate soiurile de fructe.
Carne, peşte
Acide: toate felurile de carne şi peşte.
Băuturi
Alcaline: ceaiurile de plante, ceaiul verde, apele minerale necarbonatate, ceaiul negru infuzat mai mult de patru minute.
Acide: alcoolul, cafeaua, apele minerale carbogazoase, răcoritoarele, ceaiul negru infuzat mai puţin de patru minute.
Cereale
Alcaline: hrişca, soia, meiul, quinoa.
Acide: grâul spelta, orzul, toate produsele din făină albă, pastele făinoase, orezul alb.
De reţinut: suplimentele cu minerale organice pot neutraliza acizii din organism.
TEST
Aveţi o aciditate prea mare?
- 30 de întrebări: răspunsul DA vă aduce 1 punct, iar NU - 0 puncte -
* Suferiţi de oboseală cronică şi/sau vă vine greu să faceţi un efort, pentru a vă rezolva treburile gospodăreşti zilnice, îndatoririle profesionale sau alte activităţi?
* Sunteţi irascibil, vă pierdeţi uşor buna dispoziţie sau/şi aveţi stări depresive?
* Sunteţi extrem de sensibil la durere ori suferiţi de dureri cronice?
* Adormiţi greu şi/sau vă treziţi în cursul nopţii?
* Aveţi arsuri gastrice şi/sau eructaţii acide?
* Suferiţi de dureri la stomac şi/sau gastrită?
* Vă luptaţi cu constipaţia, balonările sau/şi colita cronică?
* Aţi fost diagnosticat cu o micoză în cavitatea bucală sau pe intestin?
* Musculatura dvs. este încordată sau aveţi o contractură, în special în zona cefei, a umerilor şi a spatelui?
* Vă chinuie durerile de cap/migrenele?
* Pielea dvs. e palidă sau îngălbenită?
* Aveţi mâncărimi şi/sau iritaţii pe piele?
* Unghiile dvs. sunt friabile?
* Aveţi micoze la unghiile de la mâini sau de la picioare?
* Părul dvs. şi-a pierdut luciul şi/sau firele se rup uşor?
* Vă cade părul?
* Vi se cariază dinţii, aveţi sângerări cronice ale gingiilor sau parodontoză?
* Sunteţi supraponderal?
* Sunteţi friguros şi/sau aveţi mereu picioarele/mâinile reci?
* Transpiraţi la cel mai mic efort fizic?
* Răciţi des şi/sau aveţi mereu de-a face cu sinuzita sau cu infecţii persistente?
* Sistemul dvs. imunitar e slăbit?
* Mâncaţi zilnic preparate fast-food?
* Consumaţi zahăr în fiecare zi (dulciuri, răcoritoare)?
* Vă aflaţi deseori în situaţii conflictuale şi/sau stresante?
* Consumaţi regulat alcool?
* Beţi zilnic cafea sau ceai negru, infuzat mai puţin de patru minute?
* Fumaţi?
* Faceţi mişcare mai puţin de 5.000 de paşi pe zi?
* Dormiţi mai puţin de opt ore?
Evaluarea testului
Mai mult de 5 puncte
Există riscul ca organismul dvs. să dezvolte cu timpul o acidoză. O puteţi preveni, introducând în meniu mai multe alimente bazice, reducând eventual consumul de cafea, ceai negru, alcool şi ţigări, dormind suficient şi relaxându-vă mai des.
Mai mult de 10 puncte
E posibil să aveţi deja un surplus de aciditate în organism. Măsuraţi-vă cât mai curând pH-ul, iar apoi modificaţi-vă alimentaţia în sensul regulei 80/20, prezentată de noi în cuprinsul acestui articol. Asiguraţi-vă că vă satisfaceţi nevoile de somn, odihnă şi relaxare.