INFECŢII URINARE
Vezica urinară iubeşte căldura: ceai şi băi la picioare
Rinichii şi vezica se simt bine la căldură. Pentru rinichi, frigul înseamnă stres. De altfel, meridianul vezical se sfârşeşte la picioare. De aceea, ceaiurile fierbinţi, care încălzesc în interior, şi băile calde la picioare, sunt o adevărată binefacere. E foarte simplu: beţi ceai, încălzindu-vă picioarele în apă fierbinte. Şi relaxaţi-vă.
Intern
Ceai pentru vezică, din amestec de plante
Ingrediente pentru 100 g de amestec de plante: 40 g splinuţă, 20 g frunze de mesteacăn, 20 g urzică, 20 g frunze de păpădie.
Preparare şi folosire:
* Se opăreşte 1 linguriţă de plante amestecate, cu o ceaşcă de apă clocotită.
* Se lasă să se infuzeze 10 minute (acoperit) şi se strecoară.
* Se bea câte-o ceaşcă, de 3 ori pe zi, cât mai fierbinte posibil.
Lichide "slabe"
Pentru o spălare temeinică a vezicii, ar fi bine să beţi, în afara ceaiului recomandat, 1-2 litri de băuturi aşa-zise "slabe": apă plată (caldă), sucuri de legume şi de fructe subţiate, supe slabe de zarzavat şi ceaiuri de plante (mai puţin concentrate).
Extern
Amestec de plante pentru baie la picioare
Ingrediente: 200 g coada-calului, 200 g boabe de ienupăr. În plus: un lighean, un mojar, şosete de lână, o buiotă.
Preparare şi folosire:
* Se amestecă ingredientele şi se zdrobesc în mojar ca să se obţină circa 6 linguri. Se pun într-o oală, cu 1 l de apă, şi se lasă să se înmoaie 30 de minute.
* Se acoperă cu capac şi se fierb încet, la foc mic, circa 5 minute.
* Între timp, se încălzesc repede şosetele cu ajutorul buiotei umplute cu apă fierbinte.
* Se strecoară ceaiul şi se toarnă în lighean sau cădiţă.
* Se adaugă apă rece, până ce temperatura apei scade la minimum 38°. Se înmoaie picioarele în apă şi se lasă să se încălzească 10 minute.
* După baie, se şterg superficial cu prosopul, se încalţă imediat şosetele de lână, calde. Urmează, obligatoriu, odihnă la pat. Eventual, se pune buiota pe zona vezicală.
Neapărat odihnă
Odihna de după baia la picioare face parte din terapie, fiindcă în timp ce staţi culcaţi, organele interne, deci inclusiv rinichii, sunt mai bine irigate cu sânge.
Este o afecţiune care vizează în special femeile. Din cauza ureterului mai scurt, agenţii patogeni migrează uşor din mucoasă în vezica urinară. Următoarea reţetă s-a dovedit a fi eficientă în cazul unui mare număr de femei, chiar şi numai pentru faptul că este un tratament rapid, foarte simplu şi... bine mirositor.
Ingrediente: 4 picături ulei eteric de portocală amară (bergamotă), 4 picături ulei de ienupăr, 3 picături ulei eteric de eucalipt, câte 2 picături de ulei eteric de benzoe, de arbore de ceai şi de lemn de santal. În plus: sticluţe de 30 ml, tampoane (de pus în chiloţi), eventual o buiotă pentru apă fierbinte.
Preparare şi folosire:
* Se amestecă uleiurile şi se picură zilnic 1/2 de linguriţă (în cazuri acute şi de mai multe ori pe zi) pe un tampon, aplicat pe zona genitală. În plus, se masează zona vezicală cu amestecul de uleiuri.
* O buiotă aplicată pe partea inferioară a abdomenului creează - de obicei - o senzaţie plăcută.
Combinaţia rapidă
Se amestecă 1/2 linguriţă de ulei de măsline cu 1 picătură de ulei de arbore de ceai şi cu 1 picătură de ulei eteric de eucalipt. Se picură pe un tampon şi se aplică pe zona genitală.
DURERI DE CAP
Persoanele cu dureri de cap suferă - în mod frecvent - din cauza picioarelor reci ca gheaţa. Dacă vă număraţi printre ele, optaţi pentru o baie caldă la picioare (progresivă), cu ghimbir. Alungă durerile de cap.
Extern
Ingrediente: 1 bulb mic de ghimbir, 1 l apă fierbinte. În plus: lighean sau cădiţă, termometru, şosete de lână.
Preparare şi folosire:
* Se rade ghimbirul, se opăreşte cu 1 l de apă clocotită şi se lasă să se infuzeze - acoperit - circa 10 minute.
* Se toarnă în lighean şi se adaugă apă rece, până când temperatura scade la 35°C.
* Se înmoaie picioarele în apă şi se stă 10-15 minute, adăugând - din când în când - câte puţină apă fierbinte, până ce temperatura urcă, încet, la 40-41°C.
* Se tamponează picioarele superficial cu un prosop, se pun şosetele de lână şi se stă la odihnă, în pat, cel puţin 30 de minute.
Baie totală!
Face bine şi previne durerile de cap: o baie cu apă până la gât. Temperatura apei: 38°. Durata: 15 minute. Relaxare completă!
Rezultat cert: terapie Kneipp
Ţineţi antebraţele, vreme de câteva minute, în apă rece şi frecaţi-le, apoi, puternic.
Terapie tropicală
Pentru prevenirea durerilor de cap, masaţi-vă tâmplele cu o felie de ghimbir proaspăt tăiată.
Intern
Ingrediente: 2 linguri frunze proaspete de mentă, 2 linguri frunze proaspete de roiniţă, 2 linguri flori de levănţică, 2 linguri frunze de izmă de grădină sau spilcuţă (Chrysanthemum parthenium), 100 ml vodcă. În plus: 1 borcan de sticlă cu capac (culoare deschisă), 2 sticle cu picurător.
Preparare şi folosire:
* Se taie mărunt toate plantele şi se zdrobesc în mojar.
* Se pun în borcan, împreună cu alcoolul.
* Se lasă să se macereze circa 3 săptămâni (scuturând regulat borcanul).
* Se filtrează, apoi, în sticlele cu picurător, pe care se lipesc etichete cu numele preparatului.
* Preventiv - respectiv pentru a evita apariţia durerilor - se iau câte 20 de picături, de 3 ori pe zi. În cazuri acute, se pot lua 30-40 de picături.