Un regim sănătos care face unanimitatea
Ultimele analize ale rezultatelor unui sondaj realizat pe două milioane de subiecţi au confirmat faptul că regimul cretan diminuează semnificativ riscurile de mortalitate. "Acest regim limitează considerabil recidivele după o primă problemă cardiacă", precizează specialiştii. "Şi reduce riscul diabetului de tip 2. Iar asociat cu recomandările obişnuite, legate de tabagism şi de expunerea la soare, reduce şi riscul de cancer".
1. Consumul de salate mixte
În regimul cretan, cantitatea de fructe şi de legume este predominantă. Virtuţile acestora pentru combaterea unui număr mare de afecţiuni cronice sunt atât de cunoscute, încât nu mai trebuie reamintite. Se pare că salatele mixte, care reprezintă aperitivele tuturor meniurilor, sunt campioane în ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate. Combinaţiile moleculare obţinute prin amestecul de legume, usturoi, ceapă, ulei de măsline şi brânză sunt optime.
2. Gătitul cu ulei de măsline
Este, fără îndoială, unul din secretele sănătăţii cardiovasculare a cretanilor. Acizii graşi mono-nesaturaţi din uleiul de măsline reduc nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău) şi îl fac să crească pe cel al colesterolului HDL (colesterol bun), în vreme ce vitamina E şi polifenolii pe care-i conţine acţionează ca nişte antioxidanţi asupra pereţilor arterelor. Şi cancerul de sân, diabetul şi poliartrita reumatoidă pot beneficia de pe urma virtuţilor protectoare ale uleiului de măsline. Pentru a profita de binefacerile sale, trebuie consumate zilnic - pentru gătit sau pentru asezonat - 2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin, presat la rece.
3. Favorizarea produselor de sezon
Fructele şi legumele nu au aceleaşi virtuţi dacă au crescut în solarii, cu ajutorul produselor chimice, sau la soare, în pământul netratat. Astfel, cantitatea de licopen (un puternic antioxidant) existent în roşii variază mult în funcţie de modul în care acestea au fost cultivate şi apoi stocate. Iar substanţele nutritive dintr-un ou de găină crescută în aer liber sunt mult mai concentrate decât cele dintr-un ou de incubator. Pentru a profita de beneficiile pentru sănătate ale alimentelor este mai bine să fie privilegiate produsele de sezon şi cele din zona apropiată celei în care locuim.
4. Mese tradiţionale
Alimente industriale, mâncăruri preparate rapid... Nici vorbă! Cretanii au rezistat invaziei noilor modele alimentare. Majoritatea continuă să rămână fideli meniurilor tradiţionale, formate din antreuri, feluri de bază şi desert, şi să şadă la masă cu familia sau cu prietenii. Şi chiar dacă dvs. mâncaţi singuri, nu vă lăsaţi distraşi de niciun ecran. Instalaţi-vă la masă, concentraţi-vă asupra mâncării din farfurie şi bucuraţi-vă, încet, de savoarea ei.
5. Cereale şi leguminoase în toate meniurile
Calde sau reci, ele figurează în toate meniurile dietei mediteraneene. Săţioase, cerealele vă ajută să evitaţi "ronţăitul" şi momentele de oboseală de pe parcursul zilei. Optaţi pentru cele integrale sau semi-integrale, mai bogate în vitamine şi minerale şi mai eficiente pentru tranzitul intestinal. Leguminoasele, de exemplu lintea, fasolea uscată sau năutul, sunt foarte bogate în proteine. Sunt ideale pentru cei care consumă puţine produse de origine animală.
6. Un pahar de vin în timpul mesei
Un alt "stâlp" de susţinere al regimului cretan: consumul regulat, moderat şi convivial de vin, mai ales de vin roşu. Polifenolii săi sunt cunoscuţi în special pentru ameliorarea sănătăţii pereţilor arteriali. Vinul trebuie băut în timpul mesei, cel mult trei pahare pe zi pentru bărbaţi şi două pahare pentru femei. Departe de senzaţia de beţie "căutată" adeseori de cei tineri, pentru cretani, degustarea şi plăcerea sunt primordiale.
7. Preferaţi produsele din lapte de capră şi de oaie
Laptele de capră şi cel de oaie conţin mai multe oligoelemente decât laptele de vacă. Idealul? Să-l consumaţi sub formă de brânzeturi fermentate, deoarece numărul mare de bacterii lactice intensifică concentraţia de substanţe nutritive bune. Vă faceţi griji din cauza colesterolului? Cereţi avizul medicului dvs. de familie, înainte de a spori cantitatea de brânzeturi consumată. Dar cretanii care mănâncă enorm de multă brânză nu au colesterolul mărit. Specialiştii explică această realitate prin compoziţia alimentaţiei lor globale.
8. Miere în loc de zahăr
Indiferent ce vreţi să îndulciţi - băuturi calde, tartine, iaurturi sau produse de patiserie - este bine să înlocuiţi zahărul şi dulceţurile cu mierea. Are calorii mai puţine şi este bogată în complexul de vitamine B şi în substanţe minerale, iar enzimele ei reglează tranzitul.
9. Diversitate
Este recomandabil, fireşte, să nu mâncaţi prea des cartofi prăjiţi. Şi să preferaţi prepararea bucatelor la temperatură redusă, pentru a se păstra calităţile nutritive ale alimentelor. Dar în regimul cretan, cuvântul de ordine este diversitatea. Aşadar, variaţi plăcerile, gătind la aburi, la tigaie, la cuptor, la grătar...
10. Consum redus de carne roşie
În mod tradiţional, pe insula Creta consumul de carne roşie era rezervat evenimentelor festive. Nici astăzi, produsele animale nu reprezintă peste 20% din regimul alimentar (comparativ, la anglosaxoni, procentajul se ridică la 40%!).
Cretanii mănâncă carne roşie doar de câteva ori pe lună, iar ouă şi carne de pasăre, de câteva ori pe săptămână. În schimb, se desfată, în mod regulat, cu mâncăruri pe bază de peşte.
Deprinderi care fac bine
* Săraţi mai puţin. Tensiunea arterială vă va fi recunoscătoare, iar dvs. veţi aprecia şi mai mult savoarea alimentelor. Pentru asezonarea bucatelor, mizaţi mai degrabă pe ceapă, pe usturoi, pe plantele aromate...
* Nu risipiţi. Transformaţi resturile de salate şi de legume în sosuri, uscaţi roşiile uşor deteriorate, nu uitaţi compoturile de fructe...
* Deveniţi "fani" ai ceaiurilor de plante. Cretanii sunt foarte lacomi şi profită dintotdeauna de virtuţile terapeutice ale mentei, cimbrului, rozmarinului şi salviei, sub formă de decocturi sau infuzii.
* Ronţăiţi stafide, migdale, nuci, alune, atunci când se instalează foamea bruscă şi violentă.
* Luaţi un mic dejun complet. Combinaţi alimentele dulci (fructe proaspete ori uscate, miere) cu cele sărate (omlete, legume, pâine integrală, brânză).
* Faceţi mişcare în mod regulat, de preferinţă în aer liber. Cretanii sunt cunoscuţi ca fiind mâncăcioşi, dar şi ca oameni foarte activi.