Regimul cretan - 10 soluții de sănătate

Rodica Demian
- De ce prezintă Creta cea mai scăzută rată de mortalitate și numărul cel mai redus de cancere sau de maladii coronariene de pe planetă? Numeroși cercetători s-au aplecat asupra acestei întrebări, începând de prin anii '50. Concluzia: regimul alimentar al cretanilor - cunoscut și sub numele de "regim mediteranean" - este unul atât de sănătos și de savuros, încât a fost înscris de UNESCO pe lista patrimoniului imaterial al umanității -

Un regim sănătos care face unanimitatea

Ultimele analize ale rezultatelor unui sondaj reali­zat pe două milioane de subiecți au confirmat faptul că regimul cretan diminuează semnificativ riscurile de mortalitate. "Acest regim limitează considerabil reci­di­vele după o primă problemă cardiacă", precizează specialiștii. "Și reduce riscul diabetului de tip 2. Iar aso­ciat cu recomandările obișnuite, legate de taba­gism și de expunerea la soare, reduce și riscul de cancer".

1. Consumul de salate mixte
În regimul cretan, cantitatea de fructe și de legume este predominantă. Virtuțile acestora pentru combate­rea unui număr mare de afecțiuni cronice sunt atât de cunoscute, încât nu mai trebuie reamintite. Se pare că salatele mixte, care reprezintă aperitivele tuturor meniurilor, sunt campioane în ceea ce privește benefi­ciile pentru sănătate. Combinațiile moleculare obținute prin amestecul de legume, usturoi, ceapă, ulei de măs­line și brânză sunt optime.

2. Gătitul cu ulei de măsline
Este, fără îndoială, unul din secretele sănătății cardiovasculare a cretanilor. Acizii grași mono-nesatu­rați din uleiul de măsline reduc nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău) și îl fac să crească pe cel al co­lesterolului HDL (colesterol bun), în vreme ce vita­mina E și polifenolii pe care-i conține acționează ca niște antioxidanți asupra pereților arterelor. Și cancerul de sân, diabetul și poliartrita reumatoidă pot beneficia de pe urma virtuților pro­tectoare ale uleiului de măsline. Pentru a profita de binefacerile sale, trebuie con­sumate zilnic - pentru gătit sau pentru asezonat - 2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin, presat la rece.

3. Favorizarea produselor de sezon
Fructele și legumele nu au aceleași virtuți dacă au crescut în solarii, cu aju­torul produselor chimice, sau la soare, în pământul netratat. Astfel, cantitatea de licopen (un puternic antioxidant) existent în roșii variază mult în funcție de modul în care acestea au fost cultivate și apoi stocate. Iar substanțele nutritive din­tr-un ou de găină crescută în aer liber sunt mult mai concen­trate decât cele dintr-un ou de incubator. Pentru a profita de beneficiile pentru sănătate ale alimentelor este mai bine să fie privilegiate produsele de sezon și cele din zona apropiată celei în care locuim.

4. Mese tradiționale
Alimente industriale, mân­căruri preparate rapid... Nici vorbă! Cretanii au rezistat in­vaziei noilor modele alimen­tare. Majoritatea continuă să rămână fideli me­niurilor tradiționale, formate din antreuri, feluri de bază și de­sert, și să șadă la masă cu familia sau cu prietenii. Și chiar dacă dvs. mâncați singuri, nu vă lăsați distrași de niciun ecran. Instalați-vă la masă, concentrați-vă asu­pra mâncării din farfurie și bucurați-vă, încet, de savoarea ei.

5. Cereale și leguminoase în toate meniurile
Calde sau reci, ele figurează în toate meniurile dietei mediteraneene. Sățioase, cerealele vă ajută să evi­tați "ronțăitul" și momentele de oboseală de pe par­cursul zilei. Optați pentru cele integrale sau semi-inte­grale, mai bogate în vitamine și minerale și mai efi­ciente pentru tranzitul intestinal. Leguminoasele, de exemplu lintea, fasolea uscată sau năutul, sunt foarte bogate în proteine. Sunt ideale pentru cei care consumă puține produse de origine animală.

6. Un pahar de vin în timpul mesei
Un alt "stâlp" de susținere al regimului cretan: consumul regulat, moderat și convivial de vin, mai ales de vin roșu. Polifenolii săi sunt cunoscuți în special pentru ameliorarea sănătății pereților arteriali. Vinul trebuie băut în timpul mesei, cel mult trei pahare pe zi pentru bărbați și două pahare pentru femei. Departe de senzația de beție "căutată" adeseori de cei tineri, pentru cretani, degustarea și plăcerea sunt primordiale.

7. Preferați produsele din lapte de capră și de oaie
Laptele de capră și cel de oaie conțin mai multe oli­goelemente decât laptele de vacă. Idealul? Să-l consu­mați sub formă de brânzeturi fermentate, deoarece numărul mare de bacterii lactice intensifică concentra­ția de substanțe nutritive bune. Vă faceți griji din cauza colesterolului? Cereți avizul medicului dvs. de familie, înainte de a spori cantitatea de brânzeturi consumată. Dar cretanii care mănâncă enorm de multă brânză nu au colesterolul mărit. Specialiștii explică această reali­tate prin compoziția alimentației lor globale.

8. Miere în loc de zahăr
Indiferent ce vreți să îndulciți - băuturi calde, tar­ti­ne, iaurturi sau produse de patiserie - este bine să în­locuiți zahărul și dulcețurile cu mierea. Are calorii mai puține și este bogată în complexul de vitamine B și în substanțe minerale, iar enzimele ei reglează tranzitul.

9. Diversitate
Este recomandabil, firește, să nu mân­cați prea des cartofi prăjiți. Și să pre­ferați prepararea bucatelor la tempe­ratură redusă, pentru a se păstra calitățile nu­tri­tive ale alimentelor. Dar în regimul cre­tan, cuvântul de ordine este diversi­ta­tea. Așadar, variați plăcerile, gătind la aburi, la tigaie, la cuptor, la grătar...

10. Consum redus de carne roșie
În mod tradițional, pe insula Creta consumul de carne roșie era rezervat eve­nimentelor festive. Nici astăzi, pro­dusele animale nu reprezintă peste 20% din regimul alimentar (com­parativ, la anglosaxoni, pro­centajul se ridică la 40%!).
Cretanii mănâncă carne roșie doar de câteva ori pe lu­nă, iar ouă și carne de pasăre, de câteva ori pe săptămână. În schimb, se desfată, în mod re­gulat, cu mâncăruri pe bază de pește.

Deprinderi care fac bine

* Sărați mai puțin. Ten­siu­nea arterială vă va fi recu­noscătoare, iar dvs. veți apre­cia și mai mult savoarea ali­mentelor. Pentru asezo­narea bucatelor, mizați mai degrabă pe ceapă, pe usturoi, pe plantele aromate...
* Nu risipiți. Transformați resturile de salate și de legume în sosuri, uscați roșiile ușor deteriorate, nu uitați compoturile de fructe...
* Deveniți "fani" ai ceaiurilor de plante. Cretanii sunt foarte lacomi și profită dintotdeauna de virtuțile terapeutice ale mentei, cimbrului, rozmarinului și salviei, sub formă de decocturi sau infuzii.
* Ronțăiți stafide, migdale, nuci, alune, atunci când se instalează foamea bruscă și violentă.
* Luați un mic dejun complet. Combinați ali­mentele dulci (fructe proaspete ori uscate, miere) cu cele sărate (omlete, legume, pâine integrală, brânză).
* Faceți mișcare în mod regulat, de preferință în aer liber. Cretanii sunt cunoscuți ca fiind mâncăcioși, dar și ca oameni foarte activi.