Denumirea ştiinţifică a prunului este Prunus domestica şi este "rudă de sânge" cu piersicile, caisele şi nectarinele. Primele însemnări despre prune vin din vremea Romei antice, când deja existau nu mai puţin de 300 de varietăţi produse în tot sudul Europei şi în vestul Asiei. Din Europa, prunele au fost duse apoi în China şi în Japonia, unde au fost obţinute nişte varietăţi foarte diferite de ceea ce cunoaştem în zona noastră. Cât despre prunele româneşti, cultura lor ţine de o tradiţie care se pierde în negura timpului, însă este cert că, de mai bine de un secol, România este cel mai mare producător european al acestor fructe. Soiurile româneşti de prune au fost conservate şi dezvoltate mai ales în judeţele Argeş, Buzău, Vâlcea şi Iaşi, dar le întâlnim pe tot cuprinsul ţării, fiind o prezenţă familiară în fiecare livadă ţărănească. La vreme de toamnă, găsim la noi mai ales prunele cu coaja de un albastru închis, care sunt şi cele mai puternice în terapie, aşa cum vom vedea.
O colecţie de principii active
Prunele sunt printre cele mai interesante fructe din lume sub aspectul compoziţiei chimice. De exemplu, gustul lor dulce accentuat este dat de o formă specială de zahăr natural, sorbitolul, care este un puternic laxativ, reglând în acelaşi timp activitatea pancreasului şi greutatea corporală. Pe urmă, culoarea închisă a cojii este dată de câţiva pigmenţi, între care resveratrolul este printre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi. Apoi, prunele conţin cantităţi mari din vitaminele A, C şi K, dar şi minerale şi numeroase oligoelemente asimilabile (potasiu, fier, cupru, seleniu). Este adevărat, însă, că pentru a ne bucura de această bogăţie de medicamente prezente în prune, este necesar ca aceste fructe să fie de calitate.
Ce fel de prune folosim în terapie
Poate părea incredibil, dar în ţara unde se produc cele mai multe prune din Europa, reţelele de supermarketuri, dar şi aprozarele de cartier aduc adesea aceste fructe din... import! Fiind destul de sensibile la transport, ele necesită, pentru a fi aduse de la distanţe mari, culegerea lor în stare aproape crudă, coacerea în lăzi, iradieri, depozitare îndelungată în incinte frigorifice, ceea ce le reduce conţinutul de principii active şi, ca atare, valoarea terapeutică. De aceea, pruna de import, ţinută mult timp în supermarket, nu este o alegere foarte potrivită pentru terapie. În schimb, prunele din livezile noastre, culese la maturitate şi aduse proaspete în pieţe sunt un adevărat medicament. Alegeţi prunele bine coapte, care au o culoare a pieliţei cât mai închisă - semnul prezenţei pigmenţilor cu efect antioxidant puternic.
Cura cu prune
Zilnic se consumă 400-600 de grame de prune, în mai multe reprize, cu aproximativ 15 minute înaintea meselor principale. Se mănâncă fructele bine spălate, din care s-au îndepărtat toate părţile stricate sau intrate în fermentaţie (pentru a evita deranjamentele gastro-intestinale). Este important, însă, ca fructele să fie consumate cu tot cu pieliţa închisă la culoare, care - din punct de vedere terapeutic - este cea mai valoroasă.
O cură cu prune durează minimum 14 zile şi maximum 1 lună dar, de cele mai multe ori, este limitată de timpul în care găsim aceste fructe proaspete. În timpul curei cu prune, se poate consuma, pe lângă fructele ca atare, şi sucul proaspăt, despre care vom vorbi în continuare:
Sucul de prune
Se obţine în mixer (blender), în care se pun 400 grame de fructe bine spălate şi fără sâmburi, precum şi 1-3 linguriţe de miere, eventual şi un pic de zeamă de lămâie, pentru corectarea gustului. Sucul se bea imediat după preparare, fiind folosit mai ales ca laxativ şi ca diuretic. 200-400 de mililitri, consumaţi zilnic, completează cura cu prune, având toate efectele terapeutice ale acestora, fiind uşor şi rapid de administrat.
Cura cu prune şi sănătatea colonului
Dacă ar fi să alegem un aliment pentru detoxifierea colonului şi contra constipaţiei, cu siguranţă că acela ar fi pruna, care conţine o gamă largă de substanţe cu efect laxativ. Fibrele alimentare, sorbitolul natural, isatina, acizii organici din prune stimulează mişcările intestinului, reglează flora intestinală şi curăţă tubul digestiv, împingând materiile reziduale întocmai ca un piston.
Se recomandă sucul de prune băut dimineaţa, pe stomacul gol, minimum 400 de mililitri, precum şi prunele în consum de-a lungul zilei. Este un remediu foarte bun contra constipaţiei, inclusiv a celei cronice, contra sindromului de colon iritabil.
Cura cu prune şi digestia
Studiile de medicină experimentală au arătat că 150-300 de grame de prune, consumate cu 10-15 minute înainte de masă, sunt un excelent stimulent digestiv. Chiar la persoanele care au digestia foarte lentă, care frecvent fac indigestii şi au probleme de asimilare, cura cu prune funcţionează. Observaţii clinice au arătat că, la mulţi subiecţi, prunele consumate după masă au acelaşi efect de stimulare a digestiei, ajutând la evitarea deranjamentelor digestive.
Cura cu prune = cură de slăbire
Sărace în calorii, foarte bogate în fibre alimentare, în vitamine, în acizi organici şi enzime care stimulează metabolismul, prunele fac parte din clubul select al alimentelor "anti-obezitate".
Se consumă înainte de fiecare masă (oricât de frugală) aproximativ 250 g de prune proaspete, ca aperitiv. Resveratrolul din ele este un accelerator al metabolismului. Primatele care au primit această substanţă nu au mai câştigat în greutate, în 4 săptămâni de tratament, chiar în condiţiile unei diete uşor hipercalorice. Ca atare, persoanele cu exces de greutate pot "abuza" de alimentele bogate în resveratrol, în special de prune, afine, varză şi ceapă roşie, care sunt sărace în calorii şi bogate în fibre alimentare.
Cura cu prune şi imunitatea
Sucul de prune, consumat în cantitate de minimum 500 ml pe zi, este un remediu extraordinar în prevenirea şi în tratarea infecţiilor virale de tot felul. Acelaşi resveratrol blochează replicarea şi proliferarea viruşilor, în timp ce oligoelementele din aceste fructe ajută sistemul imunitar să lupte împotriva microorganismelor invadatoare. Studii de laborator făcute în Japonia au demonstrat că principiile active conţinute în prune inhibă şi distrug viruşii gripali de tip A. Apoi, o doză de doar 400 de grame de prune asigură peste 50% din necesarul de vitamina C al unui adult, stimulând puternic sistemul imunitar şi ajutând la lupta împotriva infecţiilor sau a formaţiunilor tumorale.
Cura cu prune şi cancerul
În cadrul unui studiu foarte complex, finalizat la "AgriLife Research Center", un institut de cercetări din Texas, Statele Unite, s-a testat potenţialul antitumoral a peste 100 de fructe, aduse din toată lumea. Spre surprinderea tuturor, prin testele făcute în laborator, extractele de prune au dovedit o acţiune antitumorală foarte intensă, care le fac să se situeze printre cele mai bune remedii contra "maladiei secolului". Această acţiune antitumorală s-ar datora, între altele, conform studiilor biochimistului român Ion Brad, conţinutului foarte ridicat de acid malic şi a conţinutului foarte scăzut de acid citric (cei doi acizi organici sunt în proporţie de 20:1) din prune. Se pare că toate fructele bogate în acid malic şi sărace în acid citric ajută la prevenirea şi chiar la involuţia bolii canceroase. Dar prunele mai conţin alte şapte substanţe anti-cancerigene extrem de puternice. Un colectiv de cercetători japonezi, condus de dr. N. Nakatani, a observat că acizii clorogenic şi neoclorogenic din aceste fructe blochează dezvoltarea tumorilor şi le fac să intre în remisie. Conform studiilor existente, câteva zeci de forme de cancer sunt prevenite sau combătute cu ajutorul unei cure cu prune. Iată doar câteva dintre ele:
* Cancerul de colon - conţinutul ridicat de fibre alimentare solubile şi insolubile din prune le recomandă ca pe un remediu forte, pentru prevenirea cancerului intestinal. Prunele curăţă foarte eficient colonul, reglează flora digestivă, creând un mediu sănătos, în care tumorile nu pot prolifera.
* Cancer la prostată - trei substanţe prezente în prune - seleniul, resveratrolul şi zeaxantina, conţinute de prune, sunt printre cele mai eficiente remedii pentru prevenirea şi tratarea cancerului la prostată.
* Cancerul pulmonar, cancerul bucal - prunele proaspete sunt bogate în vitamina A, fenoli şi zeaxantină, toate cu o acţiune demonstrată de blocare a dezvoltării tumorilor care afectează plămânii şi cavitatea bucală. Cura cu prune este recomandată persoanelor care lucrează sau locuiesc în zone cu aer puternic poluat, fumătorilor, precum şi celor care intră în contact cu substanţe cu potenţial cancerigen, cum ar gudroanele din fum, anumiţi aditivi din alimente, reziduuri radioactive etc.
* Adjuvant în cancerul la sân - coaja prunelor foarte închise la culoare este bogată în resveratrol. Toate testele de laborator au arătat că această substanţă are un efect de distrugere tumorală directă, acţionând, practic, împotriva oricărui tip de tumoră, dar în special asupra celor hormono-dependente. Altfel, resveratrolul este un adjuvant valoros nu doar contra tumorilor maligne la sân, ci şi a celor localizate la uter, ovar, testicule. Alte studii au demonstrat că, în multe cazuri, resveratrolul îmbunătăţeşte eficienţa chimioterapiei în cancer.
Cura cu prune şi vederea
Conţinutul mare de pigmenţi, dar şi de vitamine (în special vitamina C) din prune, le recomandă ca pe un excelent mijloc de menţinere a sănătăţii ochilor, de îmbunătăţire a vederii nocturne şi de prevenire a afecţiunilor oculare degenerative (degenerescenţă maculară, în special). Un studiu publicat în revista americană "Archives of Ophthalmology" arată că persoanele care consumă prune de culoare neagră-albăstruie (ceea ce arată prezenţa anumitor pigmenţi), de măcar 5 ori pe săptămână, au un risc de a face degenerescenţă maculară cu 36% mai scăzut decât persoanele care consumă foarte rar sau deloc aceste fructe.
Cura cu prune, infarctul şi accidentul vascular
Studiile arată că persoanele care consumă vreme de câteva săptămâni prune, în doze suficiente, înregistrează o scădere a nivelului colesterolului total şi al colesterolului negativ (LDL) în medie cu peste 10%. Apoi, prunele opresc evoluţia aterosclerozei, împiedicând oxidarea colesterolului pe artere şi formarea plăcilor de aterom. Ele stimulează şi eliminarea excesului de sodiu din organism, fiind din acest motiv un adevărat medicament contra hipertensiunii şi a tulburărilor de ritm cardiac - principalele cauze ale producerii infarctului şi ale accidentului vascular cerebral.
Cura cu prune şi creierul
Un studiu realizat în anul 2008, în laboratoarele Universităţii Cornell din SUA, arată că dozele mari de resveratrol din prune blochează procesele de îmbătrânire la nivelul sistemului nervos central. La animalele tratate, în cadrul experienţelor de laborator, cu resveratrol, s-a observat o încetinire cu peste 70% în medie a proceselor degenerative, la nivelul diferitelor părţi ale creierului. Aceste studii sunt completate de altele, făcute în Italia, ce relevă faptul că animalele care au luat doze suplimentare de resveratrol îşi păstrează anumite funcţii cerebrale, între care şi memoria, intacte până la vârste mai înaintate. Din aceste motive, prunele sunt printre cele mai bune remedii contra maladiei Alzheimer, dar şi a altor boli care produc demenţă senilă. Alte două substanţe active din prune, numite acid clorogenic şi neoclorogenic, administrate sistematic, ajută la menţinerea nealterată a unor funcţii cognitive, cum ar fi atenţia, raţionamentul sau memoria.
Precauţii şi contraindicaţii
Toate studiile realizate până în prezent demonstrează că efectele adverse la consumul de prune sunt foarte rare şi reduse ca intensitate, fiind cel mai adesea deranjamente digestive: diaree, balonare, uşoare colici abdominale. Pentru cei care au un sistem digestiv sensibil se recomandă administrarea de cărbune medicinal şi de plante aromatice, cum ar fi chimenul, anasonul, feniculul, care sunt un adevărat antidot.