Denumirea științifică a prunului este Prunus domestica și este "rudă de sânge" cu piersicile, caisele și nectarinele. Primele însemnări despre prune vin din vremea Romei antice, când deja existau nu mai puțin de 300 de varietăți produse în tot sudul Europei și în vestul Asiei. Din Europa, prunele au fost duse apoi în China și în Japonia, unde au fost obținute niște varietăți foarte diferite de ceea ce cunoaștem în zona noastră. Cât despre prunele românești, cultura lor ține de o tradiție care se pierde în negura timpului, însă este cert că, de mai bine de un secol, România este cel mai mare producător european al acestor fructe. Soiurile românești de prune au fost conservate și dezvoltate mai ales în județele Argeș, Buzău, Vâlcea și Iași, dar le întâlnim pe tot cuprinsul țării, fiind o prezență familiară în fiecare livadă țărănească. La vreme de toamnă, găsim la noi mai ales prunele cu coaja de un albastru închis, care sunt și cele mai puternice în terapie, așa cum vom vedea.
O colecție de principii active
Prunele sunt printre cele mai interesante fructe din lume sub aspectul compoziției chimice. De exemplu, gustul lor dulce accentuat este dat de o formă specială de zahăr natural, sorbitolul, care este un puternic laxativ, reglând în același timp activitatea pancreasului și greutatea corporală. Pe urmă, culoarea închisă a cojii este dată de câțiva pigmenți, între care resveratrolul este printre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți. Apoi, prunele conțin cantități mari din vitaminele A, C și K, dar și minerale și numeroase oligoelemente asimilabile (potasiu, fier, cupru, seleniu). Este adevărat, însă, că pentru a ne bucura de această bogăție de medicamente prezente în prune, este necesar ca aceste fructe să fie de calitate.
Ce fel de prune folosim în terapie
Poate părea incredibil, dar în țara unde se produc cele mai multe prune din Europa, rețelele de supermarketuri, dar și aprozarele de cartier aduc adesea aceste fructe din... import! Fiind destul de sensibile la transport, ele necesită, pentru a fi aduse de la distanțe mari, culegerea lor în stare aproape crudă, coacerea în lăzi, iradieri, depozitare îndelungată în incinte frigorifice, ceea ce le reduce conținutul de principii active și, ca atare, valoarea terapeutică. De aceea, pruna de import, ținută mult timp în supermarket, nu este o alegere foarte potrivită pentru terapie. În schimb, prunele din livezile noastre, culese la maturitate și aduse proaspete în piețe sunt un adevărat medicament. Alegeți prunele bine coapte, care au o culoare a pieliței cât mai închisă - semnul prezenței pigmenților cu efect antioxidant puternic.
Cura cu prune
Zilnic se consumă 400-600 de grame de prune, în mai multe reprize, cu aproximativ 15 minute înaintea meselor principale. Se mănâncă fructele bine spălate, din care s-au îndepărtat toate părțile stricate sau intrate în fermentație (pentru a evita deranjamentele gastro-intestinale). Este important, însă, ca fructele să fie consumate cu tot cu pielița închisă la culoare, care - din punct de vedere terapeutic - este cea mai valoroasă.
O cură cu prune durează minimum 14 zile și maximum 1 lună dar, de cele mai multe ori, este limitată de timpul în care găsim aceste fructe proaspete. În timpul curei cu prune, se poate consuma, pe lângă fructele ca atare, și sucul proaspăt, despre care vom vorbi în continuare:
Sucul de prune
Se obține în mixer (blender), în care se pun 400 grame de fructe bine spălate și fără sâmburi, precum și 1-3 lingurițe de miere, eventual și un pic de zeamă de lămâie, pentru corectarea gustului. Sucul se bea imediat după preparare, fiind folosit mai ales ca laxativ și ca diuretic. 200-400 de mililitri, consumați zilnic, completează cura cu prune, având toate efectele terapeutice ale acestora, fiind ușor și rapid de administrat.
Cura cu prune și sănătatea colonului
Dacă ar fi să alegem un aliment pentru detoxifierea colonului și contra constipației, cu siguranță că acela ar fi pruna, care conține o gamă largă de substanțe cu efect laxativ. Fibrele alimentare, sorbitolul natural, isatina, acizii organici din prune stimulează mișcările intestinului, reglează flora intestinală și curăță tubul digestiv, împingând materiile reziduale întocmai ca un piston.
Se recomandă sucul de prune băut dimineața, pe stomacul gol, minimum 400 de mililitri, precum și prunele în consum de-a lungul zilei. Este un remediu foarte bun contra constipației, inclusiv a celei cronice, contra sindromului de colon iritabil.
Cura cu prune și digestia
Studiile de medicină experimentală au arătat că 150-300 de grame de prune, consumate cu 10-15 minute înainte de masă, sunt un excelent stimulent digestiv. Chiar la persoanele care au digestia foarte lentă, care frecvent fac indigestii și au probleme de asimilare, cura cu prune funcționează. Observații clinice au arătat că, la mulți subiecți, prunele consumate după masă au același efect de stimulare a digestiei, ajutând la evitarea deranjamentelor digestive.
Cura cu prune = cură de slăbire
Sărace în calorii, foarte bogate în fibre alimentare, în vitamine, în acizi organici și enzime care stimulează metabolismul, prunele fac parte din clubul select al alimentelor "anti-obezitate".
Se consumă înainte de fiecare masă (oricât de frugală) aproximativ 250 g de prune proaspete, ca aperitiv. Resveratrolul din ele este un accelerator al metabolismului. Primatele care au primit această substanță nu au mai câștigat în greutate, în 4 săptămâni de tratament, chiar în condițiile unei diete ușor hipercalorice. Ca atare, persoanele cu exces de greutate pot "abuza" de alimentele bogate în resveratrol, în special de prune, afine, varză și ceapă roșie, care sunt sărace în calorii și bogate în fibre alimentare.
Cura cu prune și imunitatea
Sucul de prune, consumat în cantitate de minimum 500 ml pe zi, este un remediu extraordinar în prevenirea și în tratarea infecțiilor virale de tot felul. Același resveratrol blochează replicarea și proliferarea virușilor, în timp ce oligoelementele din aceste fructe ajută sistemul imunitar să lupte împotriva microorganismelor invadatoare. Studii de laborator făcute în Japonia au demonstrat că principiile active conținute în prune inhibă și distrug virușii gripali de tip A. Apoi, o doză de doar 400 de grame de prune asigură peste 50% din necesarul de vitamina C al unui adult, stimulând puternic sistemul imunitar și ajutând la lupta împotriva infecțiilor sau a formațiunilor tumorale.
Cura cu prune și cancerul
În cadrul unui studiu foarte complex, finalizat la "AgriLife Research Center", un institut de cercetări din Texas, Statele Unite, s-a testat potențialul antitumoral a peste 100 de fructe, aduse din toată lumea. Spre surprinderea tuturor, prin testele făcute în laborator, extractele de prune au dovedit o acțiune antitumorală foarte intensă, care le fac să se situeze printre cele mai bune remedii contra "maladiei secolului". Această acțiune antitumorală s-ar datora, între altele, conform studiilor biochimistului român Ion Brad, conținutului foarte ridicat de acid malic și a conținutului foarte scăzut de acid citric (cei doi acizi organici sunt în proporție de 20:1) din prune. Se pare că toate fructele bogate în acid malic și sărace în acid citric ajută la prevenirea și chiar la involuția bolii canceroase. Dar prunele mai conțin alte șapte substanțe anti-cancerigene extrem de puternice. Un colectiv de cercetători japonezi, condus de dr. N. Nakatani, a observat că acizii clorogenic și neoclorogenic din aceste fructe blochează dezvoltarea tumorilor și le fac să intre în remisie. Conform studiilor existente, câteva zeci de forme de cancer sunt prevenite sau combătute cu ajutorul unei cure cu prune. Iată doar câteva dintre ele:
* Cancerul de colon - conținutul ridicat de fibre alimentare solubile și insolubile din prune le recomandă ca pe un remediu forte, pentru prevenirea cancerului intestinal. Prunele curăță foarte eficient colonul, reglează flora digestivă, creând un mediu sănătos, în care tumorile nu pot prolifera.
* Cancer la prostată - trei substanțe prezente în prune - seleniul, resveratrolul și zeaxantina, conținute de prune, sunt printre cele mai eficiente remedii pentru prevenirea și tratarea cancerului la prostată.
* Cancerul pulmonar, cancerul bucal - prunele proaspete sunt bogate în vitamina A, fenoli și zeaxantină, toate cu o acțiune demonstrată de blocare a dezvoltării tumorilor care afectează plămânii și cavitatea bucală. Cura cu prune este recomandată persoanelor care lucrează sau locuiesc în zone cu aer puternic poluat, fumătorilor, precum și celor care intră în contact cu substanțe cu potențial cancerigen, cum ar gudroanele din fum, anumiți aditivi din alimente, reziduuri radioactive etc.
* Adjuvant în cancerul la sân - coaja prunelor foarte închise la culoare este bogată în resveratrol. Toate testele de laborator au arătat că această substanță are un efect de distrugere tumorală directă, acționând, practic, împotriva oricărui tip de tumoră, dar în special asupra celor hormono-dependente. Altfel, resveratrolul este un adjuvant valoros nu doar contra tumorilor maligne la sân, ci și a celor localizate la uter, ovar, testicule. Alte studii au demonstrat că, în multe cazuri, resveratrolul îmbunătățește eficiența chimioterapiei în cancer.
Cura cu prune și vederea
Conținutul mare de pigmenți, dar și de vitamine (în special vitamina C) din prune, le recomandă ca pe un excelent mijloc de menținere a sănătății ochilor, de îmbunătățire a vederii nocturne și de prevenire a afecțiunilor oculare degenerative (degenerescență maculară, în special). Un studiu publicat în revista americană "Archives of Ophthalmology" arată că persoanele care consumă prune de culoare neagră-albăstruie (ceea ce arată prezența anumitor pigmenți), de măcar 5 ori pe săptămână, au un risc de a face degenerescență maculară cu 36% mai scăzut decât persoanele care consumă foarte rar sau deloc aceste fructe.
Cura cu prune, infarctul și accidentul vascular
Studiile arată că persoanele care consumă vreme de câteva săptămâni prune, în doze suficiente, înregistrează o scădere a nivelului colesterolului total și al colesterolului negativ (LDL) în medie cu peste 10%. Apoi, prunele opresc evoluția aterosclerozei, împiedicând oxidarea colesterolului pe artere și formarea plăcilor de aterom. Ele stimulează și eliminarea excesului de sodiu din organism, fiind din acest motiv un adevărat medicament contra hipertensiunii și a tulburărilor de ritm cardiac - principalele cauze ale producerii infarctului și ale accidentului vascular cerebral.
Cura cu prune și creierul
Un studiu realizat în anul 2008, în laboratoarele Universității Cornell din SUA, arată că dozele mari de resveratrol din prune blochează procesele de îmbătrânire la nivelul sistemului nervos central. La animalele tratate, în cadrul experiențelor de laborator, cu resveratrol, s-a observat o încetinire cu peste 70% în medie a proceselor degenerative, la nivelul diferitelor părți ale creierului. Aceste studii sunt completate de altele, făcute în Italia, ce relevă faptul că animalele care au luat doze suplimentare de resveratrol își păstrează anumite funcții cerebrale, între care și memoria, intacte până la vârste mai înaintate. Din aceste motive, prunele sunt printre cele mai bune remedii contra maladiei Alzheimer, dar și a altor boli care produc demență senilă. Alte două substanțe active din prune, numite acid clorogenic și neoclorogenic, administrate sistematic, ajută la menținerea nealterată a unor funcții cognitive, cum ar fi atenția, raționamentul sau memoria.
Precauții și contraindicații
Toate studiile realizate până în prezent demonstrează că efectele adverse la consumul de prune sunt foarte rare și reduse ca intensitate, fiind cel mai adesea deranjamente digestive: diaree, balonare, ușoare colici abdominale. Pentru cei care au un sistem digestiv sensibil se recomandă administrarea de cărbune medicinal și de plante aromatice, cum ar fi chimenul, anasonul, feniculul, care sunt un adevărat antidot.