Pornind de la ideea fictivă că fostul dictator, Nicolae Ceauşescu, ar face o vizită prin România anului 2009, şi s-ar declara satisfăcut de faptul că persoanele din nomenclatura comunistă s-au descurcat excelent şi în capitalism şi ocupă funcţii importante în structurile actuale ale puterii de stat, Alexandru Solomon încerca să răspundă la întrebarea cum au făcut primul milion de dolari moguli ca Dinu Patriciu, George Copos, George Becali, Dan Voiculescu sau Ioan Niculae, şi cum s-a transformat capitalul de stat în capital privat?
Dinu Patriciu, cel care a înfiinţat, în anul 1990, prima firmă privată din România, şi cel care a obţinut 2 miliarde de euro din vânzarea companiei Rompetrol, e "actorul" unei scene epocale în fimul lui Alexandru Solomon. Din cale-afară de volubil, marele mogul ia o coală de hârtie şi, cu o cariocă groasă, desenează un rechin, o balenă şi o caracatiţă, trei "înghiţitori" de profesie. Asta era pentru el esenţa drumului nostru spre capitalism. Omul care a fost creditat ani la rând ca fiind cel mai bogat român s-a stins zilele trecute în Anglia. Lasă în urma sa nu doar desenul fabulos din filmul lui Solomon, ci şi o biografie care spune, la rându-i, singură, povestea drumului nostru de la sfârşitul anilor '80, până azi. O poveste despre oportunism şi compromisuri, despre cinism şi idealuri, despre grandomanie şi neputinţă, despre riscuri şi iluzii, despre putere şi neputinţă. Patriciu a murit, Dan Voiculescu, Gigi Becali şi George Copos sunt în închisoare, acolo pe unde a trecut şi Adrian Năstase, posesorul unei averi pe care nici "Capital", nici "Forbes" şi nici instituţiile statului nu au reuşit să o evalueze încă. Cu puţine excepţii, personajele lui Alexandru Solomon încep să iasă, uşor, de pe scena publică românească. Vârsta, bolile şi DNA-ul închid, iată, încet, un cerc de un sfert de veac din istoria noastră. Odată cu moartea sau cu încarcerarea acestor personaje, începem să înţelegem cât de mult s-a furat din ţara asta în toţi aceşti ani şi cât de captivi suntem, de fapt, în lumea celor care deţin banii şi puterea.
Opinia publică românească a privit cu încredere, curajoasele decizii ale instanţelor, în marile cazuri de corupţie ale ultimilor ani. Însă lupta nu e nici pe departe încheiată, chiar dacă reţeaua vechilor securişti care au pus mâna pe resursele României, după 1989, pare acum demantelată. Întrebarea e, acum, cine le va lua locul? Mici moguli, cu relaţii politice la cel mai înalt nivel, au început deja să scoată capul. Nu par deloc diferiţi de cei din vechea gardă. Dimpotrivă, sunt mai cinici şi mai puşi pe căpătuială decât vechii moguli. La fel e şi în politică, unde Adrian Năstase e mic copil, faţă de unii dintre cei care i-au urmat. Rechini, balene, caracatiţe... Cu aşa ceva vom defila în următorii 25 de ani, dacă nu vom înţelege la timp "reţeta lor secretă".