O farmacie într-un... pepene
Foarte mulţi "specialişti" consideră că miezul pepenelui nu este altceva decât apă, cu puţine zaharuri şi vitamine. Complet greşit! Într-adevăr, miezul pepenelui roşu conţine 95% apă, însă restul de 5% este de o complexitate fascinantă. De exemplu, culoarea aceea roşie, sănătoasă a pepenelui este obţinută de Natură din nu mai puţin de patru pigmenţi, fiecare cu o valoare terapeutică extraordinară: licopenul este un pigment roşu cu un efect antitumoral remarcabil, beta-carotenul are culoarea galbenă şi este important pentru piele şi ochi, zeaxantina e tot galbenă şi, totodată, este unul din cei mai puternici antioxidanţi din lume, iar luteina are culoarea portocalie, fiind un elixir pentru sistemul cardiovascular. Toţi aceşti pigmenţi dau culoarea aceea apetisantă miezului de pepene, dar şi o parte din efectele sale terapeutice. Pepenele roşu mai conţine nu mai puţin de şase vitamine (C, A, precum şi vitaminele B1, B5, B6 şi B7) şi patru minerale (potasiu, magneziu, cupru, mangan), esenţiale pentru funcţionarea organismului. Ne-ar lua pagini întregi să descriem toate substanţele cu valoare terapeutică din miezul de pepene, însă mai important este să vedem cum se face o cură cu acest aliment-medicament.
Cura cu pepene roşu
Dat fiind că este atât de bogat în apă şi sărac în calorii, acest fruct se pretează la un consum în cantităţi impresionante, fără a ne pune cu nimic în pericol sănătatea şi greutatea ci, din contră, fiind un excepţional detoxifiant şi tonic al organismului. Pe timpul curei, zilnic, se consumă 1-2 kg de pepene, de regulă în mai multe reprize, cu cca 30 de minute înaintea meselor principale. Pepenele trebuie să fie bine copt, dulce, şi nu trebuie evitat nici consumul părţii de miez din apropierea cojii, deşi gustul său este ceva mai fad, pentru că efectele terapeutice compensează din plin această deficienţă. Aproape o treime din greutatea unui pepene este reprezentată de coajă, de aceea un pepene pentru o zi de cură trebuie să aibă în jur de 3 kilograme.
Şapte beneficii ale curei cu pepene roşu
Pepenele şi slăbitul
Deşi are un gust dulce, foarte plăcut, pepenele roşu este unul din cele mai bune alimente pentru a da jos kilogramele în plus. Este foarte sărac în calorii (un pepene de 3 kg are o valoare calorică mai mică decât o treime din raţia zilnică necesară), conţine fibre alimentare care rămân mult timp în stomac, împiedicând reapariţia senzaţiei de foame şi, în plus, are efect laxativ. Pepenii roşii sunt cu adevărat un aliment pe care îl putem consuma fără limite şi fără teama că ne-am putea îngrăşa. Consumat înainte de mesele principale, el va limita drastic cantitatea de hrană pe care o vom ingera, acţionând astfel ca un reglator natural şi foarte plăcut al poftei de mâncare. Pentru a fi eficientă, cura cu pepeni va dura minimum 3 săptămâni, timp în care se va consuma zilnic acest fruct. Procesul de eliminare a kilogramelor în plus va fi mult accelerat de consumul unor suplimente care cresc arderile în organism (cum ar fi extractul de cafea verde) sau care diminuează apetitul alimentar (cum ar fi extractul de garcinia).
Pepenele şi rinichii
Apa biologică, filtrată prin rădăcinile plantei şi îmbogăţită cu minerale şi enzime, pe care pepenele o conţine, dar şi anumite substanţe cu efect diuretic, antiinflamator şi stimulent imunitar, sunt un adevărat elixir pentru bolile de rinichi.
* Contra infecţiilor urinare recidivante se recomandă o cură de două săptămâni cu pepene roşu, ţinută în paralel cu administrarea medicaţiei specifice. Pe perioada curei (mai ales imediat după ingerarea pepenelui), se recomandă evitarea frigului şi a curenţilor de aer în zona bazinului.
Plantele care mărunţesc calculii renali sunt: frunzele de mesteacăn (Betula alba), frunzele de merişor (Vaccinium vitis idaea), răşina de pin (Pinus sylvestris), boabele de ienupăr (Juniperus communis). Dacă am luat şi plantele care sfărâmă calculii, 1-2 ore după ce am consumat pepenele vom ţine pe zona rinichilor o sticlă cu apă foarte caldă.
Pepenele şi cancerul
Licopenul, unul dintre pigmenţii care dau apetisanta culoare roşie miezului pepenelui, este considerat una dintre cele mai puternice substanţe pentru prevenirea bolii canceroase cu diverse localizări. Mai multe studii făcute în Statele Unite, China şi Australia au demonstrat faptul că şi alţi pigmenţi din pepenele roşu (în special luteina şi zeaxantina) protejează celulele sănătoase de mutaţiile care le-ar transforma în celule canceroase. Mai mult, aceste substanţe active încetinesc sau blochează evoluţia anumitor forme de cancer, cum ar fi cel pulmonar, de prostată, ovarian, gastric, testicular etc. Pentru potenţarea efectului anti-cancer al curei cu pepene pot fi folosite şi suplimentele cu efecte antitumorale puternice, sub formă de capsule, cum ar fi extractul de ciupercă tibetană sau de astragalus. Nu în ultimul rând, cura cu pepene roşu trebuie corelată cu eliminarea din dietă a unor alimente nocive, cum ar fi carnea (mai ales cea obţinută în ferme de tip industrial), aditivii alimentari sau zahărul.
Pepenele şi pielea
Cantitatea impresionantă de apă şi substanţe depurative pe care acest fruct le conţine îl recomandă în mod special pentru tratarea afecţiunilor dermatologice. Pielea, mai rapid ca orice alt organ, răspunde la curele de detoxifiere, autovindecându-se, căpătând strălucire şi elasticitate.
* Contra acneei şi a bolilor infecţioase ale pielii se recomandă cura cu pepene, vreme de două săptămâni, corelată cu o dietă pentru mărirea imunităţii, adică foarte bogată în verdeţuri, şi din care s-au eliminat alimentele suprarafinate (zahăr, făină albă, orez decorticat, îndulcitori artificiali). Simultan, se administrează suplimente imunostimulente, cum ar fi extractul de măslin sau ciuperca tibetană.
* Contra psoriazisului, a bolilor de piele cu o componentă autoimună, precum şi contra alergiei se recomandă curele de minimum 4 săptămâni cu pepene, asociate cu o dietă preponderent vegetariană. Pentru a intensifica procesele de vindecare, se ia de trei ori pe zi 1 linguriţă cu vârf de pulbere de trei-fraţi-pătaţi (Viola tricolor), pe stomacul gol, cu puţină apă.
Pepenele şi fertilitatea
Cercetătorii au observat că mai multe substanţe din pepenele roşu sunt un foarte bun tonic pentru gonade, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Pepenele roşu este foarte bogat în licopen, substanţă care susţine ovulaţia normală la femei şi previne sau ameliorează multe din afecţiunile care produc infertilitate feminină, cum ar fi endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, insuficienţa ovariană. În cazul bărbaţilor, licopenul este ajutat în acţiunea sa de un aminoacid foarte puternic ca acţiune, numit citrulină, care susţine procesul de formare a spermatozoizilor, ajutând la creşterea concentraţiei, dar şi a motilităţii acestora. Cura cu pepene va dura o perioadă cât mai îndelungată, fiind corelată cu renunţarea la alimentele care perturbă activitatea hormonală, cum ar fi carnea (mai ales cea obţinută industrial), băuturile alcoolice, aditivii sintetici (celebrele E-uri).
Pepenele şi bolile cardiovasculare
Acest fruct conţine fibre alimentare care reduc valorile trigliceridelor şi ale colesterolului din sânge. Apoi, vitaminele şi pigmenţii din miezul pepenelui provoacă oxidarea colesterolului şi trigliceridelor, prevenind astfel formarea plăcilor de aterom pe pereţii arterelor şi apariţia unor afecţiuni cum ar fi ateroscleroza, ischemia cardiacă, arterita obliterantă. Mai mult, pepenele conţine cantităţi mari de potasiu, care reglează ritmul cardiac şi ajută la menţinerea tensiunii arteriale în limitele normale. Aportul de apă şi de substanţe depurative din acest fruct ajută şi la eliminarea sodiului în exces din organism, ducând la scăderea tensiunii arteriale. Se ţin cure de 4 săptămâni, timp în care se consumă minimum 1 kg de pepene roşu pe zi.
Pepenele şi intoxicaţiile cronice
Pentru că asigură un aport masiv de apă şi substanţe depurative, cura cu pepene roşu are, dintre toate tratamentele naturiste, efectul cel mai puternic de mobilizare şi eliminare din organism a toxinelor şi a deşeurilor de metabolism. Câte 2 kg de miez de pepene roşu, consumat zilnic, pe o perioadă de timp de minimum 20 de zile, ajută la eliminarea surplusului de acid uric din organism, la prevenirea şi tratarea gutei, dar şi a calculilor renali cu uraţi. Aceeaşi cură este utilă persoanelor care consumă sau au consumat frecvent alimente cu aditivi, deoarece ajută la eliminarea multor substanţe toxice, între care şi nitraţii, nitriţii, benzoaţii etc. Nu în ultimul rând, pepenele roşu este recomandat fumătorilor, deoarece ajută la eliminarea unor substanţe toxice din fumul de ţigară şi conţine antioxidanţi (licopen, zeaxantină, vitamina C) care inhibă efectul cancerigen al gudroanelor din acest fum.
În cazul intoxicaţiei cu metale grele, cura cu pepene roşu va fi corelată cu administrarea zeolitului silicic, câte 1,5-3 g pe zi, care va asigura o eliminare optimă a plumbului, cadmiului, mercurului sau a cesiului din ţesuturi. În cazul intoxicaţiei cu aluminiu, se va administra, în paralel cu această cură, zincul biologic, care catalizează eliminarea acestui element.
Precauţii şi contraindicaţii la cura cu pepeni
Pepenele roşu este în general foarte bine tolerat de organism şi nu are niciun fel de reacţii adverse. Se va administra cu precauţie, în cantităţi mici la început, doar în cazurile de colită de fermentaţie, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacidă, pentru a nu accentua aceste tulburări digestive. La persoanele cu digestia dificilă nu este indicată asocierea, la aceeaşi masă, a pepenelui roşu cu alimente mai grele (prăjeli, fripturi etc.) ori bogate în proteine (ouă, carne), deoarece poate produce indigestie.