O farmacie într-un... pepene
Foarte mulți "specialiști" consideră că miezul pepenelui nu este altceva decât apă, cu puține zaharuri și vitamine. Complet greșit! Într-adevăr, miezul pepenelui roșu conține 95% apă, însă restul de 5% este de o complexitate fascinantă. De exemplu, culoarea aceea roșie, sănătoasă a pepenelui este obținută de Natură din nu mai puțin de patru pigmenți, fiecare cu o valoare terapeutică extraordinară: licopenul este un pigment roșu cu un efect antitumoral remarcabil, beta-carotenul are culoarea galbenă și este important pentru piele și ochi, zeaxantina e tot galbenă și, totodată, este unul din cei mai puternici antioxidanți din lume, iar luteina are culoarea portocalie, fiind un elixir pentru sistemul cardiovascular. Toți acești pigmenți dau culoarea aceea apetisantă miezului de pepene, dar și o parte din efectele sale terapeutice. Pepenele roșu mai conține nu mai puțin de șase vitamine (C, A, precum și vitaminele B1, B5, B6 și B7) și patru minerale (potasiu, magneziu, cupru, mangan), esențiale pentru funcționarea organismului. Ne-ar lua pagini întregi să descriem toate substanțele cu valoare terapeutică din miezul de pepene, însă mai important este să vedem cum se face o cură cu acest aliment-medicament.
Cura cu pepene roșu
Dat fiind că este atât de bogat în apă și sărac în calorii, acest fruct se pretează la un consum în cantități impresionante, fără a ne pune cu nimic în pericol sănătatea și greutatea ci, din contră, fiind un excepțional detoxifiant și tonic al organismului. Pe timpul curei, zilnic, se consumă 1-2 kg de pepene, de regulă în mai multe reprize, cu cca 30 de minute înaintea meselor principale. Pepenele trebuie să fie bine copt, dulce, și nu trebuie evitat nici consumul părții de miez din apropierea cojii, deși gustul său este ceva mai fad, pentru că efectele terapeutice compensează din plin această deficiență. Aproape o treime din greutatea unui pepene este reprezentată de coajă, de aceea un pepene pentru o zi de cură trebuie să aibă în jur de 3 kilograme.
Șapte beneficii ale curei cu pepene roșu
Pepenele și slăbitul
Deși are un gust dulce, foarte plăcut, pepenele roșu este unul din cele mai bune alimente pentru a da jos kilogramele în plus. Este foarte sărac în calorii (un pepene de 3 kg are o valoare calorică mai mică decât o treime din rația zilnică necesară), conține fibre alimentare care rămân mult timp în stomac, împiedicând reapariția senzației de foame și, în plus, are efect laxativ. Pepenii roșii sunt cu adevărat un aliment pe care îl putem consuma fără limite și fără teama că ne-am putea îngrășa. Consumat înainte de mesele principale, el va limita drastic cantitatea de hrană pe care o vom ingera, acționând astfel ca un reglator natural și foarte plăcut al poftei de mâncare. Pentru a fi eficientă, cura cu pepeni va dura minimum 3 săptămâni, timp în care se va consuma zilnic acest fruct. Procesul de eliminare a kilogramelor în plus va fi mult accelerat de consumul unor suplimente care cresc arderile în organism (cum ar fi extractul de cafea verde) sau care diminuează apetitul alimentar (cum ar fi extractul de garcinia).
Pepenele și rinichii
Apa biologică, filtrată prin rădăcinile plantei și îmbogățită cu minerale și enzime, pe care pepenele o conține, dar și anumite substanțe cu efect diuretic, antiinflamator și stimulent imunitar, sunt un adevărat elixir pentru bolile de rinichi.
* Contra infecțiilor urinare recidivante se recomandă o cură de două săptămâni cu pepene roșu, ținută în paralel cu administrarea medicației specifice. Pe perioada curei (mai ales imediat după ingerarea pepenelui), se recomandă evitarea frigului și a curenților de aer în zona bazinului.
* Contra calculilor renali se recomandă minimum 2 kg de miez de pepene roșu pe zi, corelate cu administrarea de plante medicinale. Cu trei zile înainte de a începe cura de pepene și în ultimele trei zile de cură, se iau plante care sfărâmă calculii renali, aportul de apă de la pepene ajutând la eliminarea fragmentelor rezultate.
Plantele care mărunțesc calculii renali sunt: frunzele de mesteacăn (Betula alba), frunzele de merișor (Vaccinium vitis idaea), rășina de pin (Pinus sylvestris), boabele de ienupăr (Juniperus communis). Dacă am luat și plantele care sfărâmă calculii, 1-2 ore după ce am consumat pepenele vom ține pe zona rinichilor o sticlă cu apă foarte caldă.
Pepenele și cancerul
Licopenul, unul dintre pigmenții care dau apetisanta culoare roșie miezului pepenelui, este considerat una dintre cele mai puternice substanțe pentru prevenirea bolii canceroase cu diverse localizări. Mai multe studii făcute în Statele Unite, China și Australia au demonstrat faptul că și alți pigmenți din pepenele roșu (în special luteina și zeaxantina) protejează celulele sănătoase de mutațiile care le-ar transforma în celule canceroase. Mai mult, aceste substanțe active încetinesc sau blochează evoluția anumitor forme de cancer, cum ar fi cel pulmonar, de prostată, ovarian, gastric, testicular etc. Pentru potențarea efectului anti-cancer al curei cu pepene pot fi folosite și suplimentele cu efecte antitumorale puternice, sub formă de capsule, cum ar fi extractul de ciupercă tibetană sau de astragalus. Nu în ultimul rând, cura cu pepene roșu trebuie corelată cu eliminarea din dietă a unor alimente nocive, cum ar fi carnea (mai ales cea obținută în ferme de tip industrial), aditivii alimentari sau zahărul.
Pepenele și pielea
Cantitatea impresionantă de apă și substanțe depurative pe care acest fruct le conține îl recomandă în mod special pentru tratarea afecțiunilor dermatologice. Pielea, mai rapid ca orice alt organ, răspunde la curele de detoxifiere, autovindecându-se, căpătând strălucire și elasticitate.
* Contra acneei și a bolilor infecțioase ale pielii se recomandă cura cu pepene, vreme de două săptămâni, corelată cu o dietă pentru mărirea imunității, adică foarte bogată în verdețuri, și din care s-au eliminat alimentele suprarafinate (zahăr, făină albă, orez decorticat, îndulcitori artificiali). Simultan, se administrează suplimente imunostimulente, cum ar fi extractul de măslin sau ciuperca tibetană.
* Contra psoriazisului, a bolilor de piele cu o componentă autoimună, precum și contra alergiei se recomandă curele de minimum 4 săptămâni cu pepene, asociate cu o dietă preponderent vegetariană. Pentru a intensifica procesele de vindecare, se ia de trei ori pe zi 1 linguriță cu vârf de pulbere de trei-frați-pătați (Viola tricolor), pe stomacul gol, cu puțină apă.
Pepenele și fertilitatea
Cercetătorii au observat că mai multe substanțe din pepenele roșu sunt un foarte bun tonic pentru gonade, atât la femei, cât și la bărbați. Pepenele roșu este foarte bogat în licopen, substanță care susține ovulația normală la femei și previne sau ameliorează multe din afecțiunile care produc infertilitate feminină, cum ar fi endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, insuficiența ovariană. În cazul bărbaților, licopenul este ajutat în acțiunea sa de un aminoacid foarte puternic ca acțiune, numit citrulină, care susține procesul de formare a spermatozoizilor, ajutând la creșterea concentrației, dar și a motilității acestora. Cura cu pepene va dura o perioadă cât mai îndelungată, fiind corelată cu renunțarea la alimentele care perturbă activitatea hormonală, cum ar fi carnea (mai ales cea obținută industrial), băuturile alcoolice, aditivii sintetici (celebrele E-uri).
Pepenele și bolile cardiovasculare
Acest fruct conține fibre alimentare care reduc valorile trigliceridelor și ale colesterolului din sânge. Apoi, vitaminele și pigmenții din miezul pepenelui provoacă oxidarea colesterolului și trigliceridelor, prevenind astfel formarea plăcilor de aterom pe pereții arterelor și apariția unor afecțiuni cum ar fi ateroscleroza, ischemia cardiacă, arterita obliterantă. Mai mult, pepenele conține cantități mari de potasiu, care reglează ritmul cardiac și ajută la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale. Aportul de apă și de substanțe depurative din acest fruct ajută și la eliminarea sodiului în exces din organism, ducând la scăderea tensiunii arteriale. Se țin cure de 4 săptămâni, timp în care se consumă minimum 1 kg de pepene roșu pe zi.
Pepenele și intoxicațiile cronice
Pentru că asigură un aport masiv de apă și substanțe depurative, cura cu pepene roșu are, dintre toate tratamentele naturiste, efectul cel mai puternic de mobilizare și eliminare din organism a toxinelor și a deșeurilor de metabolism. Câte 2 kg de miez de pepene roșu, consumat zilnic, pe o perioadă de timp de minimum 20 de zile, ajută la eliminarea surplusului de acid uric din organism, la prevenirea și tratarea gutei, dar și a calculilor renali cu urați. Aceeași cură este utilă persoanelor care consumă sau au consumat frecvent alimente cu aditivi, deoarece ajută la eliminarea multor substanțe toxice, între care și nitrații, nitriții, benzoații etc. Nu în ultimul rând, pepenele roșu este recomandat fumătorilor, deoarece ajută la eliminarea unor substanțe toxice din fumul de țigară și conține antioxidanți (licopen, zeaxantină, vitamina C) care inhibă efectul cancerigen al gudroanelor din acest fum.
În cazul intoxicației cu metale grele, cura cu pepene roșu va fi corelată cu administrarea zeolitului silicic, câte 1,5-3 g pe zi, care va asigura o eliminare optimă a plumbului, cadmiului, mercurului sau a cesiului din țesuturi. În cazul intoxicației cu aluminiu, se va administra, în paralel cu această cură, zincul biologic, care catalizează eliminarea acestui element.
Precauții și contraindicații la cura cu pepeni
Pepenele roșu este în general foarte bine tolerat de organism și nu are niciun fel de reacții adverse. Se va administra cu precauție, în cantități mici la început, doar în cazurile de colită de fermentație, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacidă, pentru a nu accentua aceste tulburări digestive. La persoanele cu digestia dificilă nu este indicată asocierea, la aceeași masă, a pepenelui roșu cu alimente mai grele (prăjeli, fripturi etc.) ori bogate în proteine (ouă, carne), deoarece poate produce indigestie.