- Se spune că un panaceu universal provenit din Japonia ar vindeca oamenii, animalele şi mediul. Deşi a cucerit toată lumea, substanţa este controversată -
Mixtura miraculoasă
E un lichid maroniu, cu o aromă dulceagă, de melasă şi malţ, şi se spune că este substanţa de bază pentru salvarea planetei: o zeamă tulbure, numită "micro-organisme active", EM. Aceasta este denumirea comercială dată de firma japoneză "EM Research Organisation Inc." misteriosului preparat fluid, pe care creatorii săi îl prezintă drept o combinaţie de optzeci de tipuri diferite de bacterii şi fungi. Se pretinde că aceştia ar transforma solurile aride în câmpii roditoare, ar da vigoare plantelor, ar neutraliza mirosurile neplăcute, ar reface flora intestinală şi sănătatea pielii, ar salva mediul înconjurător. Şi, nu în ultimul rând, ar restabili armonia vibraţiilor dintre apă şi om şi ar oferi protecţie împotriva smogului electromagnetic.
Mixtura a fost inventată cu trei decenii în urmă, de agronomul japonez Teruo Higa, de la Universitatea Ryukyu, din insula Okinawa. Cercetătorul împarte microbii în trei categorii: cea dintâi stimulează creşterea şi dezvoltarea, a doua provoacă degradarea şi descompunerea, iar a treia constă din "oportunişti", dispuşi oricând să colaboreze cu gruparea cea mai puternică. Conform teoriei sale, putem avea creştere şi regenerare, sau disoluţie, distrugere şi boală, în funcţie de tipul de germeni care prevalează la un moment dat. Dacă predomină bacteriile "bune", oamenii, animalele şi mediul se vor însănătoşi, afirmă Higa.
Cu lumea la picioare
Neîncrezătoare, comunitatea ştiinţifică internaţională nu susţine însă tezele îndrăzneţe ale lui Teruo Higa. O serie de studii desfăşurate pe parcursul mai multor ani, arată că în agricultură, de exemplu, costisitoarea mixtură microbiană din Japonia n-a dat rezultatele promise. Iar medicii consideră periculoasă tendinţa de ultimă oră a adepţilor EM de a o consuma ca băutură tonică sau de a o aplica pe piele, sub formă de tinctură. Numeroşi specialişti critică vânzarea pe scară largă a preparatelor EM, neîngrădită de niciun fel de reglementări, exprimându-şi nemulţumirea faţă de lipsa de reacţie a instituţiilor de sănătate publică.
Căci, în pofida absenţei dovezilor ştiinţifice, Higa a reuşit să răspândească pe tot globul arma lui secretă pentru salvarea omenirii. A înfiinţat fundaţia EMRO (EM Research Organisation), care oferă licenţe şi exportă licoarea sa pretutindeni în lume. Între timp, "supa de microbi" s-a revărsat peste 120 de ţări, din Mongolia până în Mexic. Ambiţiosul salvator al planetei pare să-şi fi organizat o reţea comercială fără fisură, pornită să cucerească mapamondul cu agresivitatea riguroasă a unei armate: există asociaţii regionale EM, site-uri pe internet, bloguri, foruri de dezbateri conduse de moderatori, care sunt adesea şi autorii unor cărţi de popularizare a produselor sau directori ai asociaţiilor EM. Să nu uitam nici "Jurnalul EM", editat de "Societatea de promovare a microorganismelor regeneratoare EM".
Mesajul reformatorului care ţine morţiş să facă lumea mai bună are, într-adevăr, mare succes, astfel încât sortimentul de produse EM s-a diversificat şi s-a extins rapid în ultimii ani. Pe lângă substanţe destinate ameliorării şi îngrăşării solului, păstrării cerealelor în silozuri, hrănirii animalelor, ca şi curăţării grajdurilor, acvariilor şi lacurilor, au apărut, cu binecuvântarea şi sub licenţa acordată de profesorul Higa, şi formule speciale pentru menaj şi sănătate, printre care: detergenţi, suplimente nutriţionale, băuturi tonice, articole cosmetice, aditivi pentru vopsele, paste de dinţi sau ceramică stomatologică.
Ba da, ba nu
Fermierul austriac Johann Brantsch, care îngrijeşte porci, e convins că a găsit în microorganismele japoneze un ajutor de nădejde. De opt ani, el pulverizează neobosit cu soluţia respectivă, furajele, grajdul şi rănile minore ale animalelor. Rezultatul: "Porcii sunt mai puternici şi mai sănătoşi. Foarte rar mai suferă de inflamaţii purulente." Şi calitatea cărnii s-a îmbunătăţit, afirmă cu tărie ţăranul.
Euforia lui Brantsch este contrazisă însă de concluziile mai multor studii de lungă durată. Ce-i drept, unele experimente efectuate în legumicultură şi cultivarea cerealelor atestă o uşoară creştere a recoltei, dar altele nu au evidenţiat nicio influenţă asupra dezvoltării plantelor sau a fertilităţii solului. Dar, oricât de temeinice ar fi asemenea cercetări, ele par să nu poată stăvili entuziasmul declanşat de mixtura lui Teruo Higa. Utilizarea ei nu se mai limitează la grădină, grajd şi ogor. Deoarece lichidul conţine şi lactobacili sau drojdii, a căror acţiune pozitivă asupra sănătăţii organismului uman este cunoscută, nenumăraţi adepţi ai filozofiei EM nu ezită să bea aceeaşi soluţie folosită pentru creşterea recoltei de legume din grădină, tratându-şi cu ea problemele intestinale sau, să o aplice pe piele, ca loţiune contra herpesului, a micozelor cutanate şi a coşurilor.
Aceste autotratamente sunt asiduu încurajate de Higa şi de colaboratorii săi. Profesorul de agronomie prezintă pe site-ul EMRO cazurile unor pacienţi, la care substanţa pentru ameliorarea solului, devenită ulterior o băutură fermentată, a produs însănătoşiri uluitoare, de pildă în artrita reumatoidă, maladia Parkinson, degenerescenţa maculară sau chisturile renale congenitale. Ca dovezi ale acestor efecte miraculoase, el menţionează culturi celulare făcute de el în laborator sau teste pe animale. Nu se cunosc însă studii clinice independente, demne de încredere.
Cu toate acestea, sunt şi doctori cu experienţă care cred în ingeniosul guru al microbilor. Medicul stomatolog Marie Pierrat (Belgia) nu se îndoieşte câtuşi de puţin de acţiunea providenţială a microorganismelor japoneze, ca remediu împotriva cariilor şi a parodontozei. Dentista consumă ea însăşi băutura fermentată, ba o foloseşte şi la spălatul pe dinţi. "De atunci, nu mi-au mai apărut carii", declară ea. Lichidul îşi găseşte întrebuinţare şi în gura pacienţilor săi, însă "numai cu condiţia că ei să-şi exprime dorinţa". Este un tratament ce nu figurează în niciun protocol stomatologic, însă Pierrat crede nestrămutat în şansele de succes ale acestei terapii neconvenţionale. Ea relatează că, după o pensulare cu soluţia bacteriană a cavităţilor dentare curăţate cu freza, dinţii se cariază mai rar, iar la unii pacienţi, parodontoza se vindecă în câteva zile.
Nu se ştie cu certitudine care germeni acţionează în lichidul EM. Despre compoziţia microbiană, firma nu dezvăluie prea multe. Conform documentului de înregistrare a patentului, obţinut de Higa în anul 1997, în combinaţia brevetată se regăsesc drojdii şi bacterii inofensive, prezente de obicei în iaurt, dar şi un germen tipic din flora intestinală (Streptococcus faecalis), tulpini speciale de streptomicete, care produc în mod natural antibiotice extrem de eficiente, precum şi ciuperci de mucegai, ca Mucor hiemalis, care la om pot da naştere unor infecţii fungice.
În prezent, medicii şi autorităţile sanitare din Comunitatea Europeană se preocupă ("cu o oarecare întârziere", ripostează specialiştii) de posibilele riscuri ale mixturii de microbi.
Şi OMS şi-a exprimat recent îngrijorarea, cu privire la potenţialele pericole biologice care ar decurge din folosirea regulată a produselor EM: "Avem rezerve, în special în ceea ce priveşte întrebuinţarea acestor produse ca suplimente nutriţionale."