- Se spune că un panaceu universal provenit din Japonia ar vindeca oamenii, animalele și mediul. Deși a cucerit toată lumea, substanța este controversată -
Mixtura miraculoasă
E un lichid maroniu, cu o aromă dulceagă, de melasă și malț, și se spune că este substanța de bază pentru salvarea planetei: o zeamă tulbure, numită "micro-organisme active", EM. Aceasta este denumirea comercială dată de firma japoneză "EM Research Organisation Inc." misteriosului preparat fluid, pe care creatorii săi îl prezintă drept o combinație de optzeci de tipuri diferite de bacterii și fungi. Se pretinde că aceștia ar transforma solurile aride în câmpii roditoare, ar da vigoare plantelor, ar neutraliza mirosurile neplăcute, ar reface flora intestinală și sănătatea pielii, ar salva mediul înconjurător. Și, nu în ultimul rând, ar restabili armonia vibrațiilor dintre apă și om și ar oferi protecție împotriva smogului electromagnetic.
Mixtura a fost inventată cu trei decenii în urmă, de agronomul japonez Teruo Higa, de la Universitatea Ryukyu, din insula Okinawa. Cercetătorul împarte microbii în trei categorii: cea dintâi stimulează creșterea și dezvoltarea, a doua provoacă degradarea și descompunerea, iar a treia constă din "oportuniști", dispuși oricând să colaboreze cu gruparea cea mai puternică. Conform teoriei sale, putem avea creștere și regenerare, sau disoluție, distrugere și boală, în funcție de tipul de germeni care prevalează la un moment dat. Dacă predomină bacteriile "bune", oamenii, animalele și mediul se vor însănătoși, afirmă Higa.
Cu lumea la picioare
Neîncrezătoare, comunitatea științifică internațională nu susține însă tezele îndrăznețe ale lui Teruo Higa. O serie de studii desfășurate pe parcursul mai multor ani, arată că în agricultură, de exemplu, costisitoarea mixtură microbiană din Japonia n-a dat rezultatele promise. Iar medicii consideră periculoasă tendința de ultimă oră a adepților EM de a o consuma ca băutură tonică sau de a o aplica pe piele, sub formă de tinctură. Numeroși specialiști critică vânzarea pe scară largă a preparatelor EM, neîngrădită de niciun fel de reglementări, exprimându-și nemulțumirea față de lipsa de reacție a instituțiilor de sănătate publică.
Căci, în pofida absenței dovezilor științifice, Higa a reușit să răspândească pe tot globul arma lui secretă pentru salvarea omenirii. A înființat fundația EMRO (EM Research Organisation), care oferă licențe și exportă licoarea sa pretutindeni în lume. Între timp, "supa de microbi" s-a revărsat peste 120 de țări, din Mongolia până în Mexic. Ambițiosul salvator al planetei pare să-și fi organizat o rețea comercială fără fisură, pornită să cucerească mapamondul cu agresivitatea riguroasă a unei armate: există asociații regionale EM, site-uri pe internet, bloguri, foruri de dezbateri conduse de moderatori, care sunt adesea și autorii unor cărți de popularizare a produselor sau directori ai asociațiilor EM. Să nu uitam nici "Jurnalul EM", editat de "Societatea de promovare a microorganismelor regeneratoare EM".
Mesajul reformatorului care ține morțiș să facă lumea mai bună are, într-adevăr, mare succes, astfel încât sortimentul de produse EM s-a diversificat și s-a extins rapid în ultimii ani. Pe lângă substanțe destinate ameliorării și îngrășării solului, păstrării cerealelor în silozuri, hrănirii animalelor, ca și curățării grajdurilor, acvariilor și lacurilor, au apărut, cu binecuvântarea și sub licența acordată de profesorul Higa, și formule speciale pentru menaj și sănătate, printre care: detergenți, suplimente nutriționale, băuturi tonice, articole cosmetice, aditivi pentru vopsele, paste de dinți sau ceramică stomatologică.
Ba da, ba nu
Fermierul austriac Johann Brantsch, care îngrijește porci, e convins că a găsit în microorganismele japoneze un ajutor de nădejde. De opt ani, el pulverizează neobosit cu soluția respectivă, furajele, grajdul și rănile minore ale animalelor. Rezultatul: "Porcii sunt mai puternici și mai sănătoși. Foarte rar mai suferă de inflamații purulente." Și calitatea cărnii s-a îmbunătățit, afirmă cu tărie țăranul.
Euforia lui Brantsch este contrazisă însă de concluziile mai multor studii de lungă durată. Ce-i drept, unele experimente efectuate în legumicultură și cultivarea cerealelor atestă o ușoară creștere a recoltei, dar altele nu au evidențiat nicio influență asupra dezvoltării plantelor sau a fertilității solului. Dar, oricât de temeinice ar fi asemenea cercetări, ele par să nu poată stăvili entuziasmul declanșat de mixtura lui Teruo Higa. Utilizarea ei nu se mai limitează la grădină, grajd și ogor. Deoarece lichidul conține și lactobacili sau drojdii, a căror acțiune pozitivă asupra sănătății organismului uman este cunoscută, nenumărați adepți ai filozofiei EM nu ezită să bea aceeași soluție folosită pentru creșterea recoltei de legume din grădină, tratându-și cu ea problemele intestinale sau, să o aplice pe piele, ca loțiune contra herpesului, a micozelor cutanate și a coșurilor.
Aceste autotratamente sunt asiduu încurajate de Higa și de colaboratorii săi. Profesorul de agronomie prezintă pe site-ul EMRO cazurile unor pacienți, la care substanța pentru ameliorarea solului, devenită ulterior o băutură fermentată, a produs însănătoșiri uluitoare, de pildă în artrita reumatoidă, maladia Parkinson, degenerescența maculară sau chisturile renale congenitale. Ca dovezi ale acestor efecte miraculoase, el menționează culturi celulare făcute de el în laborator sau teste pe animale. Nu se cunosc însă studii clinice independente, demne de încredere.
Cu toate acestea, sunt și doctori cu experiență care cred în ingeniosul guru al microbilor. Medicul stomatolog Marie Pierrat (Belgia) nu se îndoiește câtuși de puțin de acțiunea providențială a microorganismelor japoneze, ca remediu împotriva cariilor și a parodontozei. Dentista consumă ea însăși băutura fermentată, ba o folosește și la spălatul pe dinți. "De atunci, nu mi-au mai apărut carii", declară ea. Lichidul își găsește întrebuințare și în gura pacienților săi, însă "numai cu condiția că ei să-și exprime dorința". Este un tratament ce nu figurează în niciun protocol stomatologic, însă Pierrat crede nestrămutat în șansele de succes ale acestei terapii neconvenționale. Ea relatează că, după o pensulare cu soluția bacteriană a cavităților dentare curățate cu freza, dinții se cariază mai rar, iar la unii pacienți, parodontoza se vindecă în câteva zile.
Nu se știe cu certitudine care germeni acționează în lichidul EM. Despre compoziția microbiană, firma nu dezvăluie prea multe. Conform documentului de înregistrare a patentului, obținut de Higa în anul 1997, în combinația brevetată se regăsesc drojdii și bacterii inofensive, prezente de obicei în iaurt, dar și un germen tipic din flora intestinală (Streptococcus faecalis), tulpini speciale de streptomicete, care produc în mod natural antibiotice extrem de eficiente, precum și ciuperci de mucegai, ca Mucor hiemalis, care la om pot da naștere unor infecții fungice.
În prezent, medicii și autoritățile sanitare din Comunitatea Europeană se preocupă ("cu o oarecare întârziere", ripostează specialiștii) de posibilele riscuri ale mixturii de microbi.
Și OMS și-a exprimat recent îngrijorarea, cu privire la potențialele pericole biologice care ar decurge din folosirea regulată a produselor EM: "Avem rezerve, în special în ceea ce privește întrebuințarea acestor produse ca suplimente nutriționale."