Leacuri alsaciene - Tratamente cu plante, pentru femei

Gilda Fildan


[sapou]- La granița dintre Franța și Germania, medicina populară are încă "putere", deși zona este "ultra-științifică", și leacurile tradiționale nu sunt luate în serios. Ceea ce nu împiedică terapiile naturale să se dezvolte, mai ales că, în ultima vreme, apar tot mai mulți amatori. Dovadă - comerțul înfloritor de preparate din plante, precum și broșurile de popularizare care le însoțesc. Prima constatare: deși plantele folosite sunt cam aceleași ca pe la noi, rețetele diferă, ca și modul lor de administrare. Cum nu există riscuri de administrare, ne-am gândit să vi le propunem spre încercare,
în speranța că vă vor fi de folos -[/sapou]INFLAMAȚII ALE VEZICII URINARE

Ceai aromat combinat

Ingrediente: 100 g flori proas­pete de călțunași (sau 50 g us­cate), 100 g corian­dru, 100 g bu­suioc, 100 g pătrunjel, 100 g mu­șețel (sau 50 g dacă e uscat), 1 litru de apă clocotită.
Se obține 1 litru de ceai.
Mod de preparare: Se pun plantele într-un vas și se opăresc cu apă fierbinte. Se lasă 10 mi­nute la infuzat, după care se stre­coară.
Mod de folosire: În caz de infecții acute, se bea din oră în oră o cană de ceai. Pentru pre­venție, se beau 3 căni de infuzie pe zi. Ceaiul trebuie băut călduț.
De știut: Plantele folosite dezinfectează și elimină apa în exces. De aceea acționează bene­fic în cazul infecțiilor urinare. Mușețelul liniștește iritația, colțunașii, busuiocul și pătrunjelul au calități antibacteriene, iar coriandrul potolește inflamațiile.
Un sfat practic: Ca să aveți permanent plan­tele la îndemână, luați un ghiveci cu gura largă și umpleți-l până sus cu pământ de flori. La mijloc puneți mușețelul și coriandrul, pătrunjelul de jur împrejurul lor, și călțunașii la margine. Du­pă ulti­mul îngheț, puneți și busuiocul, din loc în loc. Udați regulat și puneți îngrășământ o dată pe săp­tămână.
Alternative:
* În caz de infecții acute, beți din oră în oră un ceai călduț preparat din fiecare plantă în parte. La suferințe cronice, beți de 3 ori pe zi.
* Asociați ceaiuri din merișor, mătase de porumb, coada-șori­celului, mesteacăn, osul-iepurelui și coada-calului.
* Faceți o baie de șezut, pre­pa­rată din decoct concentrat de mu­șețel sau coada-calului, vreme de 15 minute.
* Beți 2-3 litri de apă sau fiertură de orz, de-a lungul întregii zile.
* Mâncați supe și beți suc de mor­covi, pătrunjel, țelină, praz și usturoi.
* Mâncați fructe proaspete de pădure. Îm­pie­dică bacteriile să se fixeze pe căile urinare.


OSTEOPOROZĂ

Salată din plante bogate în calciu și săruri minerale
Ingrediente: 150 g salată verde, câte 10 frun­ze proaspete de păpădie, călțu­nași, pătlagină tânără. * Câte două fire de mărar, mentă, corian­dru, pătrunjel. * Câte 4 flori de gălbenele și căl­țu­nași.
Cantități pentru două porții.
Mod de preparare: * Salata verde se rupe în bucățele cât să intre în gură și se amestecă cu frun­zele de păpădie, de călțunași și de pătlagină. * Mărarul, menta, co­riandrul și pă­trunjelul se toacă mărunt și se presară peste salată.
Mod de folosire: Asezonați salata cu un sos de măsline și oțet balsamic.
De știut: Calciul, borul, magneziul, acizii grași esențiali și vitamina D sunt foarte importante pentru densitatea osoasă.
Alternative:
* Beți de 3-4 ori pe zi cea­iuri din trifoi roșu, găbenele, lemn-dulce, salvie, hamei sau ginseng siberian.
* Consumați condimente care stimulează metabo­lismul, ca: piper, ghimbir, chimen, ana­son și coriandru.
* Multă mișcare.

NEPLĂCERI LEGATE DE MENSTRUAȚIE

Ceai de lună
Ingrediente:
câte 100 g petale proas­pete de trandafiri, sau 50 g uscate, tal­pa-gâștii, crețișoară, mușețel și salvie, 1 litru apă clocotită.
Se obține 1 litru de ceai.
Mod de preparare: Se pun plantele într-un vas și se opăresc cu apa clocotită. Se lasă 15 minute la infuzat, apoi se strecoară.
Mod de folosire: Se beau 3 căni de ceai de lună pe zi, pe durata menstrelor.
În primele zile, dacă durerile sunt puternice, se pot bea 6 căni într-o zi.
De știut: Combinația acestor plante aromatice este menită să diminueze simptomele dureroase provocate de oscilațiile hormonale. Plantele tonifică ficatul, regu­larizează menstruația, întăresc nervii, elimină apa reți­nută în țesturi și potolesc crampele.
Alternative:
* Zilnic, cu o jumătate de oră înainte de micul de­jun, se ia 1/2 linguriță de tinctură de mielărea, diluată în puțină apă.
* Se beau de trei ori pe zi ceaiuri de lemn-dulce, trifoi și angelică, pentru echilibrarea hormonală.
* În caz de dureri puternice, se bea din două în două ore ceai de mielărea (se găsește la Plafar) sau valeriană.
* În caz de sângerări puternice, se beau de 3-6 ori pe zi ceaiuri de coada-șoricelului sau turiță-mare.
* Se consumă alimente bogate în fier, precum urzici, coriandru, alge și măcriș (recomandat și împotriva ane­miei).
* Interzise: cofeina, alcoolul și alimentele de tip fast-food.
* Suplimente alimentare: ulei de luminița-nopții, zinc, calciu, magneziu, vitamina E, vitamina B.

NEPLĂCERI LEGATE DE MENOPAUZĂ

Tinctură combinată
Ingrediente: 250 g frunze proaspete sau 100 g frunze uscate de salvie, 250 g mie­lă­rea, 250 g crețișoară, câte 250 g mușețel și petale de tran­dafir (dacă plantele sunt uscate, se pun 100 g) 400 ml țuică sau vodcă).
Mod de preparare: * Se pun plantele într-un vas încăpător, se acoperă cu alcool și se pune un capac. * Se lasă la macerat cel puțin 3 săptămâni, cel mai bine 6 săptămâni. * Se strecoară lichidul, presându-se bine plantele. * Se trage în sticluțe de culoare în­chisă, cu etichetă pe care se scrie ce conțin.
Mod de folosire: Se iau de 3 ori pe zi, 1-2 lingurițe de tinctură diluată în puțină apă sau ceai. Pentru ca tratamentul să aibă efect deplin, tinctura trebuie luată continuu timp de 3 luni.
De știut: Această tinctură ajută la echi­librul hormonal și emoțional. Mielăreaua, salvia, trandafirul și mușețelul răcoresc or­ganismul în timpul bufeurilor, salvia regu­la­rizează arderile.
Alternative:
* Se beau zilnic 3-4 ceaiuri de trifoi-roșu, angelică, ginseng siberian, lemn-dulce.
* Se beau de 3-6 ori pe zi ceaiuri cal­mante din hamei, mușețel, lămâiță. Reduce transpirația în exces, alungă insomnia.
* Suplimente alimentare: ulei de lumi­nița-nopții, vitamina E, calciu, magneziu.


REȚINERI DE APĂ

Suc deshidratant
Ingrediente: câte 75 g frunze de țeli­nă, frunze de păpădie, semințe de ana­son și coriandru, frunze și flori de călțunași, frunze de pătrunjel. * O rădăcină de țelină, 1 castravete.
Se obțin 350 ml suc.
Mod de preparare: Se curăță și se spală toate ver­de­țurile și legumele și se ba­gă în centrifugă.
Mod de folosire: Dimineața, se beau două pahare de suc, în loc de mic dejun. În plus, peste zi, se beau multe lichide.
În reținerile ocazionale de apă, sucul se bea mai multe zile la rând, în suferințele cronice, mai multe săptămâni.
De știut: Păpădia este bogată în po­tasiu, fier, vita­mi­na A și vitamina C. În­su­și­rea sa de curățire a sângelui este foarte im­portantă. Întărește corpul, facilitează di­gestia și reglementează funcția rinichilor și a fierii.
Alternative:
* Consumați alimente bogate în pota­siu: banane, roșii și legume verzi.
* Beți de 2-3 ori pe zi ceaiuri din plante care elimină apa, ca de pildă: urzică, se­mințe de țelină, coriandru, ana­son, măta­se de porumb, codițe de cireșe.
* Preparate cu vitamina B.
* Multă mișcare.
* Stați cât mai des cu picioarele ridicate în sus.
* Interzise: sarea, ceaiul negru, cafeaua și alcoolul.