Atât la congresul PNL, în care a fost votat proiectul de fuziune cu democrat-liberalii, cât şi la congresul de fuziune PNL-PDL, au fost intonate numai prima şi a patra strofă, deşi, în mod oficial, la evenimentele de acest gen se intonează strofele 1, 2, 4 şi 11 sau, în funcţie de timpul alocat evenimentului, numai primele două strofe.
Trimiterea e limpede pentru toată lumea, căci incidentul nu e nou, doar explicaţiile sunt altele. În 2011, la inaugurarea "Arenei Naţionale" din Bucureşti, cântăreţul Marcel Pavel a stâlcit şi el Imnul României, intonat înaintea meciului oficial cu Franţa, omiţând, culmea, tot strofa a doua. După ce s-a bâlbâit şi s-a contrazis de mai multe ori, Pavel şi-a asumat vina de a fi modificat el însuşi ordinea strofelor şi a fost amendat de prefectul de atunci al Capitalei cu 5.000 de lei, la fel ca şi organizatoarea evenimentului, Federaţia Română de Fotbal. Ca şi atunci, şi acum, tot "artistul" e de vină. PNL şi PD-L aruncă vina pe firma organizatoare a evenimentului şi spun, nonşalant, că nici nu şi-au dat seama de scăpare, excluzând vehement orice suspiciune de intenţionalitate în a scoate numele ce făcea trimitere la preşedintele Traian Băsescu, din Imnul Naţional. E destul de limpede că avem de-a face cu un scenariu penibil. Dar, chiar dacă nu ar fi aşa, noua construcţie politică se descalifică pentru superficialitatea cu care a tratat, nu doar propriul eveniment, ci, mai grav, unul dintre simbolurile statului român. Că cineva din FRF sau Marcel Pavel îşi permit să schimbe ordinea strofelor pentru a nu "politiza" un meci de fotbal e una, însă două grupări care visează la unitatea dreptei şi la accesul cât mai rapid la guvernare nu pot trata atât de rizibil lucruri cât se poate de serioase.
E limpede că cele două grupări au un dinte împotriva preşedintelui Traian Băsescu, iar faptul poate fi, eventual, înţeles. Preşedintele e ocupat cu dreapta sa... Numai că, persistând pe veşnica obsesie anti-băsistă, la fel ca adversarii lor din PSD, Alianţa Creştin-Liberală (ACL) îşi ratează tocmai misiunea pe care şi-o proclamă sus şi tare. În loc să dezbată şi să clarifice transparent motivaţiile fuziunii şi principiile acesteia (discutabile, în condiţiile derapajelor nu prea îndepărtate ale PNL-ului, cu ocazia puciului anti-Băsescu şi a deselor poziţionări împotriva statului de drept, cu prilejul votării de legi sau al cererilor de ridicare a imunităţii parlamentare în cazuri flagrante de corupţie) liberalii şi democrat-liberalii încep cu stângul, în cel mai propriu stil al fostului cuplu de fier Ponta - Antonescu. Cât timp nu va putea trece mai departe de formalisme şi pupături, iluziile dreptei de a deveni o forţă în România vor fi la fel de subţiri, precum glumiţa penibilă, cu scoaterea lui Traian, din Imnul Naţional.