Fructele galbene și portocalii

Rodica Demian
- Ce-i place stomacului e bun și pentru obraz -

Asemănătoare cu niște comete poposite pe tarabele din piețe, fructele galbene și portocalii au în ele o adevărată combustie de sorginte stelară: săruri minerale bogate și variate, topite în magma parfumată și dulce a miezului. Dacă mai pomenim și de "trena" de vitamine pe care o duc după ele, vom înțelege ce importanță are pentru sănă­ta­tea și frumusețea noastră, să ne hrănim stomacul, dar și obrazul, cu fructe galbene și portocalii.

Caisa

Conține cantități masive de vitamina A, complexul de vitamine B, zaharuri naturale, săruri minerale și oligoelemente din belșug: magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, sulf etc.

În sănătate (trebuie consumată doar bine coap­tă) - Vindecă anemiile, astenia, stările depresive, reglementează constipația, dar și diareea. Este exce­lentă pentru calmarea pielii arse de soare (se taie felii și se așează sub formă de plasturi pe piele).

În frumusețe - Marea bogăție în vitamina A transformă caisa într-o adevărată vedetă a cosmeticii naturiste. Între proprietățile ei cele mai renumite se află aceea de întârziere a procesului de îmbătrânire a pielii. Este tonică și hrănitoare pentru obraz.
* Plasturi - Ori de câte ori mâncați caise, nu uitați să vă hrăniți și obrazul. Curățată de sâmburi și tăiată felii, caisa se aplică pe față în rânduri consecutive (în­cercați să acoperiți și obrazul, și decolteul). Dacă fruc­tele sunt bine coapte, le puteți zdrobi cu o furculiță, întinzând miezul pe obraz. După o jumătate de oră, fa­ța se spală, urmând să se aplice pe ea o cremă hidra­tantă.
* Măști - 1/2 gălbenuș de ou se amestecă cu 1/2 linguriță untdelemn de bună calitate, până ce se obține puțină maioneză. Se adaugă 1/2 linguriță de miere și pulpa zdrobită a unei caise coapte. Produsul se poate aplica pe orice tip de ten.
Pentru a beneficia și iarna de caise, pulpa ames­tecată cu miere se poate păstra și în congelator (la fel se procedează și cu celelalte fructe).

Piersica

Principalele substanțe pe care le conține sunt potasiul și vitamina A.

În sănătate - Depurativ, dă rezultate bune în tratarea litiazelor urinare; înlătură insomnia și stresul; săracă în calorii, este indicată în curele de slăbit. Este bine să fie consumată înainte de mesele principale, deoarece fibrele pe care le conține umplu stomacul și taie senzația de foame.

În frumusețe - Fructele bine coapte și zdrobite au fost încă din antichitate folosite de fe­mei pentru îngrijirea tenului. Ele hidratea­ză, catife­lează și dau strălucire pielii.

Banana

Fruct foarte nutritiv, se spune că banana este mai hrănitoare decât cartoful și la fel de hrănitoare ca și car­nea. Trebuie consumate fructele bine coapte, fiind­că altfel este indigestă. Fiind o veritabilă bombă calo­rică, ea trebuie mâncată cu moderație (o banană pe zi), mai ales de supraponderali sau de cei care țin regim de slăbit. Conține mult potasiu, vitamine și săruri mi­nerale.

În sănătate - Întărește sistemul osos, sprijină creșterea, asigură echilibrul nervos. Astenicii, la fel ca sportivii și intelectualii, ar trebui să mănânce zilnic banane, chiar amestecate cu mie­re. Bogăția ei în hidrați de carbon nu o reco­mandă dia­beticilor.

În frumusețe - Este hrănitoare, emolientă, cati­felează pielea. Se aplică sub formă de plasturi sau sub formă de mască, amestecată cu miere și caimac de lapte.

Portocala

Este numită și "fructul soarelui". Cultivată inițial în China, ea cunoaște peste 100 de varietăți. Este foarte bogată în vitaminele C, A și caroten. Conține săruri minerale și acizi, esențe aromate.

În sănătate
(trebuie consumată imediat ce a fost stoarsă, deoarece pierde în câteva minute vitamina C) - Este antioxidantă (se opune formării plăcilor arte­ro­sclerotice), se recomandă în creștere, anemie, anore­xie, astenie fizică și intelectuală, fragilitate capilară, tromboză, infecții, intoxicații, stări febrile, eczeme. Ar trebui să fie fructul diabeticilor.

Câteva rețete utile

* Contra gripei: o portocală stoarsă + 2 bucăți de zahăr + 1 pahar de rom + apă clocotită - se bea seara, la culcare.
* Contra obezității: se fierb timp de 10 minute în 0,5 l de apă o portocală și trei lămâi tăiate felii. Se adaugă 2 linguri de miere și se pune totul din nou la fiert, vreme de 5 minute. Se strecoară și se lasă să se răcească. Se beau 3 pahare pe zi.
* Aperitiv: cojile de la 6 portocale se pun la ma­cerat într-o jumătate de litru de rachiu, vreme de 15 zile. Se adaugă 2 litri de vin alb, în care se dizolvă 500 g zahăr. Se strecoară după o săptămână. Cu cât e mai vechi, cu atât e mai bun.
* Digestiv: se fierbe o linguriță de coji uscate de portocale într-o cană de apă. Se lasă să se infuzeze 15 minute, apoi se strecoară și se bea.
* Contra constipației: se pune la fiert în apă coaja unei portocale proaspete, netratate, vreme de o jumă­ta­te de oră. Aruncăm apa și o mai fierbem o dată în apă îndulcită cu puțin zahăr (o linguriță la litru), 20 de minute. Se scoate coaja și se lasă să se usuce pe far­fu­rie. O vom mânca a doua zi dimineața, pe stomacul gol.

În frumusețe:
* Suc de portocale: stors proaspăt și aplicat ca atare pe față, tonifică pielea și întârzie apariția ridu­rilor.
* Mască de portocale: se zdrobește miezul și se întinde pe obraz, gât și decolteu, neapărat după dema­chiere. După o jumătate de oră, se clătește pielea cu apă călduță.
* Tonic: se pun la macerat coji de portocale într-o sticlă, până se ajunge la trei sferturi din ea. Se com­pletează cu alcool de 60°. Se lasă la macerat o săptă­mână, agitând sticla în fiecare zi. Se strecoară și se păstrează în sticluțe închise la culoare și bine astupate. Se utilizează în diluții cosmetice: 20 ml tinctură de portocale + 80 ml apă dis­tilată sau apă de trandafiri, după dema­chiere.

Grepfruitul

Poate fi considerat o împerechere între lămâie și portocală. La americani, e fructul slăbitului (alături de ananas). Conține puține calorii, în schimb are mult potasiu, vitamina C și complexul de vitamine B.

În sănătate - Dă rezultate ex­celente în curele de slăbit (se beau 3 pa­hare de suc pe zi, la mesele princi­pale), menține arterele curate și elas­tice (poate fi utilizat și de persoanele cu aciditate gastrică sau ulcer), com­bate oboseala, este un bun tonic nervos.

În frumusețe - Este tonic și astringent, excelent pentru persoanele cu seboree și acnee; purifică pielea.
Măști - o linguriță de suc de grep­fruit se amestecă cu o lin­guriță de oxid de zinc, până se obține o pastă moale. Se evită aplicarea măștii în zona ocu­lară. Se spală cu multă apă, du­pă ce se întărește masca.


Lămâia

Este inamicul numărul unu al germenilor. Com­bate infecțiile interne și externe, fiind în același timp un ajutor pentru păstrarea frumuseții pielii. Este bo­ga­tă în microelemente, vitamine - mai ales B, A, C și PP. Carotenul (provitamina A) se află mai ales în coajă: vitamina A - în pulpă și suc. Ele au o mare importanță în fenomenele de creștere, în menținerea tinereții țesuturilor. Caracteristica principală a lămâii o constituie cantitatea mare de acid citric din suc.

În sănătate: Se recomandă în tratarea infecțiilor diverse (pulmonare, intestinale...), stări febrile, reu­ma­tisme, arterioscleroză, varice, fragilitate capilară, obezitate, anemie, scăderea colesterolului etc.

Câteva rețete utile

Uz intern
* Vermifug: se zdrobesc coaja, semințele și pulpa unei lămâi. Se pun la macerat vreme de două ore în­tr-un pahar de apă cu o linguriță de miere. Se strecoa­ră, storcându-se bine. Se bea la culcare.
* Contra oxiurilor: sâmburi pisați, amestecați cu miere, o linguriță în fiecare dimineață.
* Contra viermilor intestinali: se mănâncă cu totul o lămâie bine fiartă.
* Contra îngrășării: se taie o lămâie în felii, se adaugă o priză de mușețel, după care se opăresc cu o cană de apă în clocot. Se lasă să se macereze peste noapte. A doua zi dimineața, se bea lichidul strecurat, pe nemâncate.
Uz extern
* Pentru mâini: în loc de săpun - suc de lămâie cu puțină sare.
* Coatele aspre se freacă în fiecare seară cu ju­mătăți de lămâie.
* Dureri de cap: comprese cu suc de lămâie pe tâm­ple.
* Unghii fragile: se aplică suc de lămâie pe un­ghii, dimineața și seara, vreme de 10 zile.
* Otite: două picături de suc de lămâie în con­ductul auditiv.

În frumusețe:
* Pentru pielea grasă: dimineața, după curățirea obrazului, aplicați suc de lămâie pe față. Reduce can­titatea de sebum. După 20 de minute, puteți să vă ma­chiați, fără a vă spăla.
* Mască hrănitoare: se amestecă în părți egale suc de lămâie cu miere, apoi se întinde pe față. Dacă la acest amestec se adaugă și un mucilagiu de orez (fiert în puțină apă), se poate aplica drept împache­tare pe părul proaspăt spălat. Se acoperă cu folie de staniol și se lasă câteva ore, după care se spală din nou.
* Contra pistruilor: se freacă bine cu suc de lă­mâie ușor sărat.
* Pentru evitarea ridurilor: se ung locurile ex­puse cu suc de lămâie, de două ori pe săptămână.