Stâlpii vieții

Rodica Demian
- Cele 13 vitamine esențiale. În organismul nostru, fiecare dintre ele are un rol decisiv -

Vitamina A
Întărește acuitatea vederii și sistemul imunitar, leagă radicalii liberi și acționează, astfel, împotriva îmbătrânirii timpurii a pielii. Dar, pentru că poate fi valorificată doar în combinație cu o substanță grasă, picurați, de pildă, puțin ulei în sucul de morcovi.
Sursele cele mai importante: ficatul de vițel, țipa­rul afumat, toate legumele și fructele verzi, galbene și portocalii.

Vitamina B1
Influențează interacțiunea creier-nervi-mușchi, aju­tând, deci, la menținerea forței fizice și psihice. O lin­gură de drojdie de bere pe zi poate compensa micile carențe. Evitați, pe cât se poate, făina albă, zahărul și dulciurile, pentru că metabolizarea lor consumă vitamina C.
Sursele cele mai importante: pâi­nea din făină integrală de grâu, grâul încolțit, boabele de năut.

Vitamina B2
Îi este necesară organismului pentru a transforma hidrații de carbon, grăsimile și proteinele în substanțe nutritive. Stimulează procesele de vindecare a pielii și combate radicalii liberi dăunători. Puteți acoperi ușor necesarul dvs. zilnic, consumând produse lactate. In­vers - renunțarea la produsele lactate poate duce repede la o carență în vitamina B2.
Sursele cele mai importante: iaurtul, brânza de vaci, drojdia de bere, broccoli, spanacul și ciupercile.

Vitamina B6
Contribuie la sinteza și descompunerea albuminei în organism, la energizare și la comunicarea celulelor nervoase. "Vitamina gravidității" dirijează diviziunea celulară și produce un somn odihnitor.
Sursele cele mai importante: sardinele, somonul, ficatul de vițel, bananele, varza de Bruxelles, cartofii, morcovii, avocado.

Vitamina B12
Joacă un rol important pentru metabolismul celu­lelor nervoase, la formarea și maturizarea glo­bulelor roșii și pentru materialul genetic. La per­soanele cu regim vegetarian strict (vegani) pot apărea fenomene de carență (distrofie).
Sursele cele mai importante: drojdia de bere, ger­menii de legume, anumite alge, herin­gii, stridiile, varza murată și brânza.

Vitamina B7 (biotina)
Sprijină funcțiile centrale de metabolism și sti­mulează structura sănătoasă a părului, a unghiilor, a pielii și a mucoaselor și funcțiile ficatului. O ali­mentație echilibrată acoperă, de regulă, necesarul zil­nic.
Sursele cele mai importante: drojdia de bere, avo­cado, peștele, ouăle, multe soiuri de varză, legu­mi­noasele și ciocolata.

Vitamina C (acidul ascorbic)
Activează metabolismul celular și întărește sistemul imunitar, protejându-ne de răceli. Previne arterioscleroza și oprește dez­vol­tarea tumorilor. Băuturile cu vitamina C consumate în tim­pul meselor stimulează asi­mi­larea fierului.
Sursele cele mai impor­tan­te: ardeiul gras roșu, coa­căzele negre, citricele, varza, salata ver­de, roșiile.

Vitamina D
Întărește oasele și dinții, previne hiperacidizarea stomacului și osteoporoza și stimulează - în com­binație cu vitamina A - respirația celulelor. 10-20 de minute de soare pe zi sunt suficiente - în general - pentru ca organismul să-și asigure nivelul necesar de vitamina D.
Sursele cele mai importante: somonul, avocado, ciupercile, spanacul și varza.

Vitamina E
Are efect antiinflamator, accelerează vindecarea rănilor, stabilizează membranele celulare, protejează de arterioscleroză și "înarmează" pielea împotriva sub­stanțelor toxice din mediul înconjurător și împotriva radiațiilor solare.
Sursele cele mai importante: germenii de grâu, nu­cile, avocado, leguminoasele, soia și legumele verzi.

Vitamina B9 (acidul folic)

Este important, printre altele, pentru formarea și divizarea celulelor, de pildă în mucoasa intestinală și la globulele roșii. În ciuda numeroaselor surse natu­rale, multe persoane prezintă un deficit de acid folic.
Sursele cele mai importante: drojdia de bere, germenii de grâu, spanacul, feniculul, broccoli, sfecla roșie, salata verde, boabele de soia, migdalele, vișinele și citricele.

Vitamina K
Stimulează coagularea sângelui și, deci, închiderea rănilor ușoare. Deoarece contribuie la mineralizarea oaselor, ne protejează de osteoporoză. Cantități mici de vitamina K produce însuși organismul, prin bacte­riile din intestinul gros.
Sursele cele mai importante: toate verdețurile, kiwi, avocado, fulgii de ovăz, roșiile și leguminoasele.

Vitamina B3 (niacina)
Contribuie la funcționarea metabolismului și a sistemului nervos, ca și la resorbția hidraților de car­bon, proteinelor și grăsimilor. Și poate "repara" infor­mațiile genetice greșite, făcând posibilă, astfel, rege­nerarea celulelor.
Sursele cele mai importante: bureții galbeni (ure­chiușele), somonul, varza verde și porumbul.

Vitamina B5 (acidul pantotenic)
Susține procesele de metabolism din organism și întărește imunitatea mucoasei. Stimulează creșterea pă­rului, previne îmbătrânirea timpurie și grăbește (fo­losit în creme) vindecarea abceselor, a rănilor produse de arsuri și a juliturilor.
Sursele cele mai importante: produsele din cereale integrale, leguminoasele.

Salvați vitaminele!

Cumpărarea. Fructele exotice sunt culese - în mod frecvent - necoapte și sunt transportate pe distanțe foarte lungi, ceea ce "omoară" vitaminele. Este, deci, mai bine să vă oferiți mai rar ananas et comp., să cumpărați fructe proaspete, au­toh­tone, și să nu le lăsați ore în șir în portbagajul încins.
Depozitarea. În principiu, toate ali­men­tele trebuie păstrate într-un loc rece și uscat. Și pe durată cât mai scurtă. Cum­părați, mai bine, mai des și în cantități mai mici.
Prepararea. Curățați mai întâi fructele și le­gu­mele (de coajă, de codițe etc.) și țineți-le foarte puțin sub jetul de apă.
Legumele și fructele deja tăiate trebuie consumate cât mai repede, iar cele congelate se pot fierbe imediat, fără a le decongela. Folosiți, pentru preparare, apa în care au fiert, reduceți cât se poate durata de fierbere și folosiți vase speciale pentru "menajarea" legumelor și fructelor (oale cu aburi, wok-uri etc.)