Medicii nutriţionişti spun că e cel mai bine să mănânci fructele din locul în care trăieşti. Din păcate, livezile în România sunt tot mai puţine. De la 313.380 de hectare în 1990, suprafaţa lor a scăzut la 135.000 de hectare în prezent! Cireşii, vişinii, nucii, gutuii, prunii şi caişii din curţile caselor au îmbătrânit şi ei; ca nişte câini credincioşi care îşi dau sufletul pe mormintele stăpânilor, s-au uscat pe picioare, după dispariţia bătrânilor care i-au plantat. Chiar dacă şi-ar propune cineva să refacă plantaţiile, ar întâmpina mari greutăţi, deoarece au dispărut pepinierele. Numai în jurul Bucureştiului au dispărut câteva sute de hectare. Faţă de un necesar anual de aproximativ 10 milioane de puieţi, producţia de astăzi, realizată de pepinierele care au mai rămas, este de abia de 1,5 - 2 milioane de pomişori. Pe de altă parte, nu mai sunt prea mulţi plantatori de vârstă tânără prin sate. În ultimii 25 de ani, au dispărut nu numai pomii, vacile şi oile cu milioanele; au dispărut şi profesorii de horticultură din şcolile generale, "cercurile" de meserii, altoitorii de pomi sălbatici, cismarii, croitorii, opincarii şi toate profesiile care animau satul românesc. Pentru un tradiţionalist ca mine, aceasta este o imagine apocaliptică, de sfârşit de lume. Cineva mi-a trimis însă o ştire care mi-a înseninat fruntea. Un domn din Gorj, din zona Olteţului, pe nume Ionuţ Părăuşanu, militant ecologist şi fondatorul revistei online "EcoMagazine", a lansat un mesaj plin de încurajare celor care mai au un petec de pământ în jurul casei: "Haideţi să facem o şcoală de puieţi" - o pepinieră de pomi fructiferi, unde pomii iau naştere direct din sâmburi. Detaliile se pot găsi pe www. scoaladepuieti.ro Ideea mi se pare admirabilă: imaginaţi-vă că un milion din cele 4 milioane de ţărani români vor pune la iarnă, în păhărele de plastic, seminţe de cireşe, de caise şi de toate fructele din ogradă. Vor avea milioane de puieţi. Urmăriţi-l pe d-l Părăuşanu pe site-ul citat şi veţi vedea cum merg lucrurile. El spune că acum e momentul oportun pentru a trece la treabă, căci primele fructe autohtone s-au copt. "În următorii 6 ani", spune, "veţi avea posibilitatea de a dezvolta această pasiune într-o afacere durabilă". Totodată, se adresează şi celor care stau deoparte pentru că nu au bani: "Încă o dată spun: dacă nu vă trage inima să faceţi ceva în domeniul ăsta, pentru că nu aveţi bani sau pentru că nu vreţi să aveţi de a face cu birocraţia care înconjoară proiectele de finanţare europeană, înseamnă că abordaţi greşit problema. Trebuie mai întâi s-o faceţi din plăcere, fără complexe de inferioritate faţă de cei care au poate mai mulţi bani sau mai multe cunoştinţe. Toate vin în timp. Vă invit să mă contactaţi, ca să spunem aici, pe scoaladepuieti.ro, povestea voastră despre cum aţi început sau cum veţi începe. Vă urez să mâncaţi şi voi fructe cu spor, iar dacă v-aţi gândit cumva la ideea de a cultiva pomi fructiferi, nu uitaţi să opriţi seminţele şi să le păstraţi la loc uscat şi răcoros până la iarnă, când vor trebui puse la stratificat, pentru germinare". Ecologistul nostru a întocmit şi un formular de înscriere (îl găsiţi pe site), pentru că îşi doreşte să comunice cât mai mult cu persoanele interesate. "Putem învăţa unii de la alţii", spune. "În plus, dacă ştiţi un pom cu roade bune şi sunteţi dispuşi să oferiţi seminţe şi/sau altoi din el, ca să îi răspândim neamul şi prin colţurile astea de lume (Podişul Getic, Platforma Olteţului), vă rog să folosiţi acelaşi formular". Veţi vedea pe site cum au crescut într-o lună copăceii/ pomişorii "şcolarizaţi" de Ionuţ Părăuşanu. Şi poate veţi fredona, emoţionaţi, cântecelul acela pentru copii: "Copăcel, copăcel, te iubesc de mititel"...
"Copăcel, copăcel, te iubesc de mititel..."
E sezonul fructelor româneşti!
Medicii nutriţionişti spun că e cel mai bine să mănânci fructele din locul în care trăieşti. Din păcate, livezile în România sunt tot mai puţine. De la 313.380 de hectare în 1990, suprafaţa lor a scăzut la 135.000 de hectare în prezent! Cireşii, vişinii, nucii, gutuii, prunii şi caişii din curţile caselor au îmbătrânit şi ei; ca nişte câini credincioşi care îşi dau sufletul pe mormintele stăpânilor, s-au uscat pe picioare, după dispariţia bătrânilor care i-au plantat. Chiar dacă şi-ar propune cineva să refacă plantaţiile, ar întâmpina mari greutăţi, deoarece au dispărut pepinierele. Numai în jurul Bucureştiului au dispărut câteva sute de hectare. Faţă de un necesar anual de aproximativ 10 milioane de puieţi, producţia de astăzi, realizată de pepinierele care au mai rămas, este de abia de 1,5 - 2 milioane de pomişori. Pe de altă parte, nu mai sunt prea mulţi plantatori de vârstă tânără prin sate. În ultimii 25 de ani, au dispărut nu numai pomii, vacile şi oile cu milioanele; au dispărut şi profesorii de horticultură din şcolile generale, "cercurile" de meserii, altoitorii de pomi sălbatici, cismarii, croitorii, opincarii şi toate profesiile care animau satul românesc. Pentru un tradiţionalist ca mine, aceasta este o imagine apocaliptică, de sfârşit de lume. Cineva mi-a trimis însă o ştire care mi-a înseninat fruntea. Un domn din Gorj, din zona Olteţului, pe nume Ionuţ Părăuşanu, militant ecologist şi fondatorul revistei online "EcoMagazine", a lansat un mesaj plin de încurajare celor care mai au un petec de pământ în jurul casei: "Haideţi să facem o şcoală de puieţi" - o pepinieră de pomi fructiferi, unde pomii iau naştere direct din sâmburi. Detaliile se pot găsi pe www. scoaladepuieti.ro Ideea mi se pare admirabilă: imaginaţi-vă că un milion din cele 4 milioane de ţărani români vor pune la iarnă, în păhărele de plastic, seminţe de cireşe, de caise şi de toate fructele din ogradă. Vor avea milioane de puieţi. Urmăriţi-l pe d-l Părăuşanu pe site-ul citat şi veţi vedea cum merg lucrurile. El spune că acum e momentul oportun pentru a trece la treabă, căci primele fructe autohtone s-au copt. "În următorii 6 ani", spune, "veţi avea posibilitatea de a dezvolta această pasiune într-o afacere durabilă". Totodată, se adresează şi celor care stau deoparte pentru că nu au bani: "Încă o dată spun: dacă nu vă trage inima să faceţi ceva în domeniul ăsta, pentru că nu aveţi bani sau pentru că nu vreţi să aveţi de a face cu birocraţia care înconjoară proiectele de finanţare europeană, înseamnă că abordaţi greşit problema. Trebuie mai întâi s-o faceţi din plăcere, fără complexe de inferioritate faţă de cei care au poate mai mulţi bani sau mai multe cunoştinţe. Toate vin în timp. Vă invit să mă contactaţi, ca să spunem aici, pe scoaladepuieti.ro, povestea voastră despre cum aţi început sau cum veţi începe. Vă urez să mâncaţi şi voi fructe cu spor, iar dacă v-aţi gândit cumva la ideea de a cultiva pomi fructiferi, nu uitaţi să opriţi seminţele şi să le păstraţi la loc uscat şi răcoros până la iarnă, când vor trebui puse la stratificat, pentru germinare". Ecologistul nostru a întocmit şi un formular de înscriere (îl găsiţi pe site), pentru că îşi doreşte să comunice cât mai mult cu persoanele interesate. "Putem învăţa unii de la alţii", spune. "În plus, dacă ştiţi un pom cu roade bune şi sunteţi dispuşi să oferiţi seminţe şi/sau altoi din el, ca să îi răspândim neamul şi prin colţurile astea de lume (Podişul Getic, Platforma Olteţului), vă rog să folosiţi acelaşi formular". Veţi vedea pe site cum au crescut într-o lună copăceii/ pomişorii "şcolarizaţi" de Ionuţ Părăuşanu. Şi poate veţi fredona, emoţionaţi, cântecelul acela pentru copii: "Copăcel, copăcel, te iubesc de mititel"...
Medicii nutriţionişti spun că e cel mai bine să mănânci fructele din locul în care trăieşti. Din păcate, livezile în România sunt tot mai puţine. De la 313.380 de hectare în 1990, suprafaţa lor a scăzut la 135.000 de hectare în prezent! Cireşii, vişinii, nucii, gutuii, prunii şi caişii din curţile caselor au îmbătrânit şi ei; ca nişte câini credincioşi care îşi dau sufletul pe mormintele stăpânilor, s-au uscat pe picioare, după dispariţia bătrânilor care i-au plantat. Chiar dacă şi-ar propune cineva să refacă plantaţiile, ar întâmpina mari greutăţi, deoarece au dispărut pepinierele. Numai în jurul Bucureştiului au dispărut câteva sute de hectare. Faţă de un necesar anual de aproximativ 10 milioane de puieţi, producţia de astăzi, realizată de pepinierele care au mai rămas, este de abia de 1,5 - 2 milioane de pomişori. Pe de altă parte, nu mai sunt prea mulţi plantatori de vârstă tânără prin sate. În ultimii 25 de ani, au dispărut nu numai pomii, vacile şi oile cu milioanele; au dispărut şi profesorii de horticultură din şcolile generale, "cercurile" de meserii, altoitorii de pomi sălbatici, cismarii, croitorii, opincarii şi toate profesiile care animau satul românesc. Pentru un tradiţionalist ca mine, aceasta este o imagine apocaliptică, de sfârşit de lume. Cineva mi-a trimis însă o ştire care mi-a înseninat fruntea. Un domn din Gorj, din zona Olteţului, pe nume Ionuţ Părăuşanu, militant ecologist şi fondatorul revistei online "EcoMagazine", a lansat un mesaj plin de încurajare celor care mai au un petec de pământ în jurul casei: "Haideţi să facem o şcoală de puieţi" - o pepinieră de pomi fructiferi, unde pomii iau naştere direct din sâmburi. Detaliile se pot găsi pe www. scoaladepuieti.ro Ideea mi se pare admirabilă: imaginaţi-vă că un milion din cele 4 milioane de ţărani români vor pune la iarnă, în păhărele de plastic, seminţe de cireşe, de caise şi de toate fructele din ogradă. Vor avea milioane de puieţi. Urmăriţi-l pe d-l Părăuşanu pe site-ul citat şi veţi vedea cum merg lucrurile. El spune că acum e momentul oportun pentru a trece la treabă, căci primele fructe autohtone s-au copt. "În următorii 6 ani", spune, "veţi avea posibilitatea de a dezvolta această pasiune într-o afacere durabilă". Totodată, se adresează şi celor care stau deoparte pentru că nu au bani: "Încă o dată spun: dacă nu vă trage inima să faceţi ceva în domeniul ăsta, pentru că nu aveţi bani sau pentru că nu vreţi să aveţi de a face cu birocraţia care înconjoară proiectele de finanţare europeană, înseamnă că abordaţi greşit problema. Trebuie mai întâi s-o faceţi din plăcere, fără complexe de inferioritate faţă de cei care au poate mai mulţi bani sau mai multe cunoştinţe. Toate vin în timp. Vă invit să mă contactaţi, ca să spunem aici, pe scoaladepuieti.ro, povestea voastră despre cum aţi început sau cum veţi începe. Vă urez să mâncaţi şi voi fructe cu spor, iar dacă v-aţi gândit cumva la ideea de a cultiva pomi fructiferi, nu uitaţi să opriţi seminţele şi să le păstraţi la loc uscat şi răcoros până la iarnă, când vor trebui puse la stratificat, pentru germinare". Ecologistul nostru a întocmit şi un formular de înscriere (îl găsiţi pe site), pentru că îşi doreşte să comunice cât mai mult cu persoanele interesate. "Putem învăţa unii de la alţii", spune. "În plus, dacă ştiţi un pom cu roade bune şi sunteţi dispuşi să oferiţi seminţe şi/sau altoi din el, ca să îi răspândim neamul şi prin colţurile astea de lume (Podişul Getic, Platforma Olteţului), vă rog să folosiţi acelaşi formular". Veţi vedea pe site cum au crescut într-o lună copăceii/ pomişorii "şcolarizaţi" de Ionuţ Părăuşanu. Şi poate veţi fredona, emoţionaţi, cântecelul acela pentru copii: "Copăcel, copăcel, te iubesc de mititel"...
Alte articole din acest numar
- Despre scăderea CAS, cu bune şi rele
- VALER MARIAN (Senator independent) - "În ultimul sfert de secol s-au furat două treimi din economia românească; acest jaf a afectat ţara mai mult decât cele două războaie mondia
- TIFF 2014: Ecologia, vedetă pe marele ecran