1. Aliații anti-cancer
Alimentația este un element-cheie în prevenirea acestei boli și din acest punct de vedere putem conta pe 5 aliați serioși.
Varza și suratele ei
Companioni detoxifianți
Binefaceri: Principalul lor atu este bogăția în compuși sulfuroși și, în special, în glucozinolați. În timpul digestiei, aceștia se transformă în izotiocianați, molecule ce activează sistemul de detoxifiere și accelerează eliminarea substanțelor cancerigene, împiedicându-le să provoace "daune" materialului genetic al celulelor.
Recomandări: De cel puțin două ori pe săptămână. Nu puse la fiert direct în apă clocotită, deoarece compușii sulfuroși se pierd în apă, și nici fierte prea mult, pentru a păstra enzimele care permit transformarea glucozinolaților.
Ceaiul verde
Antioxidantul-rege
Binefaceri: Frunzele sale sunt foarte bogate în catehine (o treime din greutatea lor), molecule cu o mare putere antioxidantă. Acestea blochează angiogeneza, adică formarea rețelei sangvine necesare dezvoltării celulelor precanceroase și facilitează apoptoza (moartea celulară programată) acestora din urmă.
Recomandări: Studiile au arătat o reducere cu 50% a riscului de cancer la marii băutori de ceai. Dar și doar două cești de ceai pe zi prezintă binefaceri. Preferați ceaiul verde japonez și infuzați-l suficient de mult pentru o bună propagare a catehinelor și pentru o reducere a efectelor stimulante ale teinei (importantă, dacă ceaiul este băut seara).
Curcuma
Vedeta anti-inflamatorilor
Binefaceri: Conține curcumină, una din moleculele cele mai antiinflamatorii din regnul vegetal. Or, inflamația joacă un rol important în apariția a numeroase afecțiuni. Împiedicând producerea de molecule inflamatorii de către celulele precanceroase, curcumina previne transformarea acestora în cancer.
Recomandări: Un vârf de cuțit de curcuma în fiecare zi este doza optimă. Dar și încorporarea ei regulată în diverse feluri de mâncare este suficientă! Curcuma e bine să fie consumată împreună cu o materie grasă, precum uleiul, pentru a ușura absorbția ei intestinală și trebuie asociată cu piperul, a cărui piperină potențează efectele.
Roșia
Prietena prostatei
Binefaceri: Incidența cancerului de prostată este mai redusă în țările mari consumatoare de roșii (Italia, Spania, Mexic). Această protecție se datorează cantității mari de licopen, un pigment antioxidant și antiinflamator, care îi conferă culoarea roșie.
Recomandări: Mâncați roșii pe săturate, atât vara, cât și în celelalte anotimpuri. Și nu evitați sosul de roșii: prin fierbere, conținutul în licopen crește, iar asimilarea acestuia se face mai ușor în combinație cu o materie grasă precum uleiul.
Usturoiul
Atuul digestiei
Binefaceri: Legumele din familia aliaceelor (usturoiul, ceapa, prazul) conțin compuși sulfuroși care accelerează eliminarea substanțelor cancerigene. Consumul regulat de usturoi reduce riscul apariției cancerului, mai ales al celui digestiv (de stomac, de intestin, de colon).
Recomandări: 14 căței de usturoi crud pe săptămână. Adăugați-l în salate sau în mâncăruri la sfârșitul fiertului, pentru că una din enzimele sale benefice pentru sănătate se dezactivează prin căldură.
Și de asemenea...
Cacao (flavonoide), vinul roșu (resveratrol), soia (isoflavone, fito-estrogeni), ghimbirul (gingerol), algele (fucoxantine), citricele (mono-terpene și flavonoide, vitamina C), semințele de in (lignare) etc.
2. Partenerii anti-infecții
Sistemul nostru imunitar, cu "armata" lui de globule albe, ne protejează de bacterii, de virusuri și de paraziți. Următoarele alimente îl pot ajuta să-și îndeplinească misiunea.
Mierea
Sprijin anti-microbian
Binefaceri: Cicatrizant recunoscut, mierea are numeroase proprietăți ce variază în funcție de plantele din care este extrasă. Cercetătorii sunt deosebit de interesați de mierea de Manuka, din Noua Zeelandă: bogată în metylglyoxal, un anti-bacterian, aceasta pare a fi extrem de eficientă împotriva sinuzitelor, anginelor și bronșitelor.
Recomandări: O lingură pe zi, iarna, pentru întărirea sistemului imunitar.
Stridiile
Reginele cicatrizării
Binefaceri: Conțin o cantitate-record de zinc (1-2 stridii acoperă necesarul nostru cotidian). Zincul contribuie mai ales la buna funcționare a sistemului imunitar, protejează celulele de oxidare și favorizează procesul de vindecare și cicatrizare.
Recomandări: Stridiile sunt un produs sezonier și "festiv" și nu pot face obiectul unei alimentații cotidiene. Dar nu trebuie neglijate, mai ales pentru că în afară de bogăția lor în substanțe minerale, stridiile au și un aport de calorii foarte redus.
Ciuperca shiitake
Specialistă în imunitate
Binefaceri: Ciupercile asiatice (shiitake, maitake, reishi) conțin polizaharide, molecule care stimulează sistemul imunitar. Studiile au arătat că folosirea acestora în alimentație sporește numărul și activitatea globulelor albe.
Recomandări: Fiind puțin digeste crude, este mai bine ca ciupercile să fie gătite - în supe, în omlete, în paste... Se găsesc proaspete sau uscate, în magazinele bio și asiatice.
Merișoarele
Zânele anti-cistită
Binefaceri: Sunt bogate în antioxidanți (proantocianidine), iar studiile au demonstrat puternica lor acțiune antibacteriană. Protejează de ulcerele digestive, datorate helicobacter pylori dar și de infecțiile urinare, împiedicând aderența bacteriilor E.coli.
Recomandări: Persoanelor ce suferă de infecții urinare recidivante li se recomandă 1 pahar de suc de merișoare pe zi. De preferință, fără adaos de zahăr. Aceste fructe acide originare din America de Nord se găsesc și uscate.
Laptele fermentat
Aliatul florei intestinale
Binefaceri: Conține miliarde de probiotice (lactobacili, bacterii bifidus), adică bacteriile "bune", care au grijă de flora intestinală, punând, astfel, o barieră în calea microbilor și participând, de asemenea, la producerea anticorpilor.
Recomandări: 1 pahar pe zi, dacă vreți să beneficiați - pe durată lungă - de binefacerile lui, pentru că probioticele nu rămân în intestin și efectul lor se sfârșește atunci când încetăm să le mai consumăm.
Lămâia
Campioana anti radicali liberi
Binefaceri: Principalul ei atu este cantitatea mare de vitamină C pe care o conține. Antioxidantă, lămâia protejează celulele de radicali liberi, care, în cantitate prea mare, slăbesc organismul, făcându-l mai vulnerabil la infecții.
Recomandări: Zilnic, un firicel de zeamă de lămâie peste crudități sau salate de fructe reprezintă o bună posibilitate de a ne acoperi necesarul de vitamină C. Folosită în infuzii, împreună cu mierea, este un remediu eficient împotriva micilor indispoziții zilnice.
3. Jokerii anti-vârstă
Pentru a ne feri de îmbătrânire, ar fi bine să mizăm pe aceste alimente bogate în antioxidanți și în grăsimi sănătoase.
Uleiul de măsline
Secretul regimului mediteranean
Binefaceri: Este bogat în grăsimi bune mono-nesaturate și în fenoli antioxidanți și antiinflamatori. Uleiul de măsline ne permite să luptăm împotriva uscării pielii și împotriva efectelor nefaste ale radicalilor liberi asupra structurii fibrelor acesteia.
Recomandări: Uleiul trebuie folosit în fiecare zi. Pentru asezonarea salatelor, poate fi asociat cu uleiul de rapiță, bogat în Omega 3.
Fructele roșii
Seniorii super-vitaminizării
Binefaceri: Zmeura, murele, afinele, frăguțele etc. sunt foarte bogate în polifenoli, cu o putere antioxidantă deosebită. Ele conțin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidantă, care participă la sinteza colagenului, o componentă a dermei, ce-i conferă acesteia atât rezistență, cât și suplețe.
Recomandări: Introduceți-le cât mai des și în mod regulat în deserturile dvs. (iaurt, compot, salată). Iar iarna, optați pentru amestecurile congelate.
Rodia
"Bomba" anti-îmbătrânire
Binefaceri: Este bogată în antocianine și în taninuri, iar activitatea ei antioxidantă este de trei ori mai intensă decât cea a vinului roșu sau a ceaiului verde! Rodiile se opun efectului nefast al radicalilor liberi, al moleculelor agresive care ne afectează celulele și a căror producție este intensificată de tutun, poluare, raze UV, stres...
Recomandări: Dacă nu găsiți rodii proaspete, luați suc de rodii. Dar optați pentru sucurile naturale, fără adaos de apă sau zahăr.
Peștele gras
În topul Omega 3
Binefaceri: Este una din principalele surse alimentare de Omega 3, care joacă un rol important în structura celulelor, în protecția vederii și în menținerea funcțiilor cognitive.
Recomandări: De 2 ori pe săptămână, preferând peștii mici (sardine, macrouri, heringi). Situați la începutul lanțului trofic, peștii acumulează în mod firesc, un număr mai redus de compuși toxici.
Fructe oleaginoase
Marii maeștri ai protecției solare
Binefaceri: În afară de grăsimile lor bune, polinesaturate, nucile, alunele și migdalele conțin vitamina E, care, stocată în pereții celulelor, ne protejează de razele nocive ale soarelui. Fructele oleaginoase conțin, de asemenea, substanțe minerale: seleniu (antioxidant) sau zinc (care intervine în procesul de cicatrizare).
Recomandări: Un pumn de fructe, în fiecare zi. Sunt foarte nutritive, dar și calorice, așa că nu trebuie să faceți abuz!
Spanacul
Protectorul vederii
Binefaceri: Conține două carotenoide de "marcă" - luteina și zeaxantina, care protejează celulele de oxidare - mai ales pe cele ale retinei - frânând, astfel, îmbătrânirea ochilor.
Recomandări: În alternanță cu alte legume verzi, n-ar trebui să lipsească din meniul zilnic. Căci, în afară de bogăția lui în carotenoide, spanacul are un aport important de nutrienți importanți (fibre, vitamine, minerale), față de aportul caloric foarte redus.
Și de asemenea...
Germenii de grâu (vitamina E), fructele de goji (antioxidante), morcovul (carotenoide), sfecla roșie (antocianine)...