Păpădie cu miere
• 2 pumni de petale - doar galbene - de păpădie
• 1 baton de scorțișoară
• 3 cuișoare
• 500 g miere curată
Amestecați 2 pumni de păpădie (doar capitulul înflorit, fără caliciu) cu 1 baton de scorțișoară, 3 cuișoare și 500 g de miere și turnați amestecul într-un borcan cu capac.Înșurubați capacul și lăsați mierea trei săptămâni într-un loc cald, dar nu la soare. Se consumă unsă pe pâine, inclusiv petalele.
Efecte asupra sănătății:
* Este hematopoietică (ajută la formarea sângelui)
* Calmează tusea
* Ajută ficatul și bila
* Este benefică în combaterea calculilor biliari.
Sirop de molid
• lăstari tineri de molid
• zahăr brun
ca alternativă:• jumătate lăstari tineri de molid și
• jumătate flori de păpădie.
Din lăstarii de molid se prepară un remediu excelent împotriva tusei. Pentru aceasta, se pun într-o oală vârfurile lăstarilor și se acoperă cu apă (niciun vârf nu trebuie să iasă din apă).Se lasă amestecul să stea așa peste noapte, iar a doua zi se fierbe încet, aproximativ o oră. La început, trebuie apăsate vârfurile de molid cu o lingură, pentru ca spuma produsă să nu dea pe afară. După fiert, se lasă să mai stea încă o noapte.
A doua zi, se strecoară fiertura printr-un tifon și se stoarce bine. La fiecare litru de lichid se adaugă câte 400 g de zahăr brun și, după ce s-a dizolvat zahărul, se pune siropul pe foc și se fierbe 5-6 ore, fără capac, până ce se îngroașă. Siropul nu trebuie să fie nici prea gros, dar nici prea subțire. Faceți proba, punând câteva picături pe o farfurie. Siropul fierbinte se toarnă în sticle, se pun capacele și se înșurubează bine. Indicațiile trebuie respectate exact, pentru ca siropul să poată fi păstrat fără probleme.
Efectul asupra sănătății:
* Este un antitusiv excelent. Se ia câte-o lingură de sirop de mai multe ori pe zi și se lasă să se "topească” în gură.
Alternativă: puteți prepara sosul, folosind ca "bază” vârfuri de lăstari de molid și flori de păpădie, în cantități egale. Prepararea este aceeași ca cea de mai sus.
Vârfurile stoarse în tifon nu trebuie aruncate. Ele se mai pot fierbe o dată și fiertura se poate strecura printr-o sită în apa de baie. Această baie răcorește și înviorează, deci nu trebuie făcută seara.
Miere cu vârfuri de molid
• câțiva lăstari (vârfuri) de molid (culese în mai-iunie)
• miere curată
Amestecați vârfurile de molid cu miere bună, lichidă, și lăsați să stea 14 zile la căldură, dar nu la soare. După care mierea se poate mânca, cu vârfuri de molid cu tot. Acestea conțin rășini și sunt bune pentru stomac și intestine.Efectul asupra sănătății:
* Combate tusea.
Sirop de părăluțe
• doi pumni de părăluțe (bănuței), cu tulpini și frunzulițe
• 1/2 l de apă
• 300 g zahăr brun
Spălați părăluțele, turnați peste ele 1/2 l de apă, lăsați-le să se macereze peste noapte și strecurați-le a doua zi printr-un tifon sau printr-o sită deasă. Stoarceți-le bine și încorporați zahărul în lichid.Fierbeți-le încet, fără capac, până ce capătă consistența unui sirop.
Puneți câteva flori de părăluță într-un borcan, turnați peste ele siropul și înșurubați capacul cât siropul este, încă, fierbinte. Adăugați siropul - după gust - la ceai.
Efecte asupra sănătății:
* Este diuretic
* Calmează durerile menstruale
* Curăță sângele
* Vindecă bronșita.
Sirop de păpădie
• flori de păpădie
• zahăr brun
Culegeți florile de păpădie, spălați-le și puneți-le într-o oală potrivită ca mărime, umplând-o trei sferturi. Adăugați apă cât să acopere bine florile, lăsați-le să macereze peste noapte și fierbeți-le, a doua zi, circa o oră. După care lăsați să se odihnească încă o noapte.În ziua următoare, adăugați câte 400 g de zahăr brun la fiecare litru de macerat, puneți-l apoi pe foc, și lăsați-l să fiarbă încet, fără capac, 4-5 ore. Aburii trebuie lăsați să iasă, siropul să nu se îngroașe prea tare, dar nici să rămână prea subțire. Turnați-l fierbinte în sticle.
Efectul asupra sănătății:
* Calmează tusea. Se iau câteva lingurițe de sirop pe parcursul zilei.
Hrean cu miere
• 2 lingurițe de hrean proaspăt ras
• 1 linguriță de miere curată
Amestecați hreanul ras cu mierea. Seara, în pat, dacă simțiți că nu respirați bine, luați o jumătate de linguriță de amestec în gură și respirația "își va da drumul” imediat. Și în plus, veți dormi foarte bine.Atenție: din păcate, hreanul ras nu poate fi păstrat decât 1-2 zile, de aceea se curăță doar înainte de folosire.
Efecte asupra sănătății:
* Îmbunătățește respirația
* Reduce colesterolul
* Stimulează digestia.
Miere cu pătlagină
• 50 de frunze de pătlagină
• 500 g miere curată
Spălați bine frunzele de pătlagină, zvântați-le, tăiați-le mărunt și amestecați-le cu 500 g de miere. Mierea cu pătlagină trebuie lăsată să stea așa peste vară, dar nu la soare.Pentru calmarea tusei, se încorporează mierea cu pătlagină în ceaiul puțin răcit, care se ia, apoi, încet, câte-o linguriță, pe tot parcursul zilei.
Efecte asupra sănătății:
* Extern: se aplică pe înțepăturile de insecte, pe pielea rănită și pe răni deschise la picioare.
* Intern: câte-o lingură - împotriva tusei; lăsată să se topească, încet, în gură - în abcese (ulcerații).
Sirop de pătlagină
• 100 de frunze de pătlagină
• 500 g miere
• 500 g zahăr brun
• puțină apă
Siropul se prepară din frunze de pătlagină proaspete, spălate și date prin mașina de tocat. Se poate folosi și mixerul, dar prima soluție este de preferat.La piureul obținut, se adaugă mierea și zahărul brun, diluate înainte în puțină apă. Se pune amestecul pe foc și se lasă să fiarbă încet, până ce se îngroașă ca un sirop. Se iau 2-3 lingurițe pe zi.
Efecte asupra sănătății:
* Calmează tusea și bronșita
* Este bun pentru stomac și intestine
* Extern: vindecă rănile.
Sirop de pătlagină cu sâmburi de gutuie
• 100 g sirop de pătlagină
• 5 g sâmburi de gutuie
Preparați siropul de pătlagină, conform rețetei de mai sus. Zdrobiți sâmburii de gutuie într-un mojar, după ce ați adăugat puțină apă. Lăsați-i să se umfle, strecurați lichidul și amestecați-l cu siropul de pătlagină.Efecte asupra sănătății:
* Este expectorant, eliberează căile respiratorii
* Vindecă bronșita.
Miere cu ceapă
• 5 cepe roșii
• 8 linguri de miere zaharisită sau 10 linguri de miere lichidă.
Rețetă pentru combaterea tusei persistente:Dați 5 cepe roșii pe răzătoarea mică și amestecați-le cu 8 linguri de miere zaharisită sau cu 10 linguri de miere lichidă și lăsați-le să stea așa peste noapte.
În ziua următoare, se iau 2-3 lingurițe de miere cu ceapă, pe tot parcursul zilei. Țineți mierea cât mai mult în gură, rugați-vă să vă treacă tusea și veți simți, curând, cum se potolește. Mierea trebuie amestecată din timp în timp.
Efectul asupra sănătății:
* Calmează tusea.
Castane comestibile în miere
• 4-5 castane
• o linguriță de miere curată
După ce se crestează - în cruce - coaja castanelor, acestea se fierb 5-10 minute, până ce se înmoaie. După care se decojesc, se pun într-un mojar, împreună cu o linguriță de miere, și se zdrobesc.Se mănâncă, o perioadă de timp, câte 2-3 lingurițe de amestec pe zi. Mierea cu castane se prepară ușor, deci se poate consuma mereu proaspătă.
Efecte asupra sănătății:
* Este diuretică
* Curăță sângele
* Calmează durerile provocate de ciclu
* Vindecă bronșita.