Siropuri și preparate cu miere

Rodica Demian
- În luna IUNIE, farmacia naturii își deschide laboratoarele. Profitați! -

Păpădie cu miere

• 2 pumni de petale - doar galbene - de păpădie

• 1 baton de scorțișoară

• 3 cuișoare

• 500 g miere curată

Amestecați 2 pumni de păpădie (doar capitulul înflorit, fără caliciu) cu 1 baton de scorțișoară, 3 cui­șoare și 500 g de miere și turnați amestecul într-un bor­can cu capac.
Înșurubați capacul și lăsați mierea trei săptămâni într-un loc cald, dar nu la soare. Se consumă unsă pe pâine, inclusiv petalele.
Efecte asupra sănătății:
* Este hematopoietică (ajută la formarea sângelui)
* Calmează tusea
* Ajută ficatul și bila
* Este benefică în combaterea calculilor biliari.


Sirop de molid

•  lăstari tineri de molid

• zahăr brun

ca alternativă:

•  jumătate lăstari tineri de molid și

•  jumătate flori de păpădie.

Din lăstarii de molid se prepară un remediu exce­lent împotriva tusei. Pentru aceasta, se pun într-o oală vârfurile lăstarilor și se acoperă cu apă (niciun vârf nu trebuie să iasă din apă).
Se lasă amestecul să stea așa peste noapte, iar a doua zi se fierbe încet, aproximativ o oră. La început, trebuie apăsate vârfurile de molid cu o lingură, pentru ca spuma produsă să nu dea pe afară. După fiert, se lasă să mai stea încă o noapte.
A doua zi, se strecoară fiertura printr-un tifon și se stoarce bine. La fiecare litru de lichid se adaugă câte 400 g de zahăr brun și, după ce s-a dizolvat zahărul, se pune siropul pe foc și se fierbe 5-6 ore, fără capac, până ce se îngroașă. Siropul nu trebuie să fie nici prea gros, dar nici prea subțire. Faceți proba, punând câteva picături pe o farfurie. Siropul fierbinte se toarnă în sticle, se pun capacele și se înșurubează bine. Indica­țiile trebuie respectate exact, pentru ca siropul să poată fi păstrat fără probleme.
Efectul asupra sănătății:
* Este un antitusiv excelent. Se ia câte-o lingură de sirop de mai multe ori pe zi și se lasă să se "topească” în gură.
Alternativă: puteți prepara sosul, folosind ca "bază” vârfuri de lăstari de molid și flori de păpădie, în cantități egale. Prepararea este aceeași ca cea de mai sus.
Vârfurile stoarse în tifon nu trebuie aruncate. Ele se mai pot fierbe o dată și fiertura se poate strecura printr-o sită în apa de baie. Această baie răcorește și înviorează, deci nu trebuie făcută seara.


Miere cu vârfuri de molid

•  câțiva lăstari (vârfuri) de molid (culese în mai-iunie)

• miere curată

Amestecați vârfurile de molid cu miere bună, lichidă, și lăsați să stea 14 zile la căldură, dar nu la soare. După care mierea se poate mânca, cu vârfuri de molid cu tot. Acestea conțin rășini și sunt bune pentru stomac și intestine.
Efectul asupra sănătății:
* Combate tusea.


Sirop de părăluțe

• doi pumni de părăluțe (bănuței), cu tulpini și frun­zulițe

• 1/2 l de apă

• 300 g zahăr brun

Spălați părăluțele, turnați peste ele 1/2 l de apă, lăsa­ți-le să se macereze peste noap­te și strecurați-le a doua zi printr-un tifon sau printr-o sită deasă. Stoarceți-le bine și încorporați zahărul în lichid.
Fierbeți-le încet, fără ca­pac, până ce capătă consis­tența unui sirop.
Puneți câteva flori de pă­ră­luță într-un borcan, turnați peste ele siropul și înșurubați ca­pacul cât siropul este, încă, fier­binte. Adăugați siropul - după gust - la ceai.
Efecte asupra sănătății:
* Este diuretic
* Calmează durerile menstruale
* Curăță sângele
* Vindecă bronșita.


Sirop de păpădie

•  flori de păpădie

•  zahăr brun

Culegeți florile de păpă­die, spălați-le și puneți-le în­tr-o oală potrivită ca mărime, umplând-o trei sfer­turi. Adă­ugați apă cât să acopere bine florile, lăsați-le să macereze peste noapte și fierbeți-le, a doua zi, circa o oră. După care lăsați să se odihnească încă o noapte.
În ziua următoare, adăugați câte 400 g de zahăr brun la fiecare litru de macerat, puneți-l apoi pe foc, și lăsați-l să fiarbă încet, fără capac, 4-5 ore. Aburii trebuie lă­sați să iasă, siropul să nu se în­groașe prea tare, dar nici să ră­mână prea subțire. Turnați-l fier­binte în sticle.
Efectul asupra sănătății:
* Calmează tusea. Se iau câteva lingurițe de sirop pe parcursul zi­lei.


Hrean cu miere

• 2 lingurițe de hrean proaspăt ras

• 1 linguriță de miere curată

Amestecați hreanul ras cu mierea. Seara, în pat, dacă simțiți că nu respirați bine, luați o jumătate de linguriță de amestec în gură și respi­rația "își va da drumul” ime­diat. Și în plus, veți dormi foarte bine.
Atenție: din păcate, hreanul ras nu poate fi păstrat decât 1-2 zile, de aceea se curăță doar înainte de fo­lo­sire.
Efecte asupra sănătății:
* Îmbunătățește respirația
* Reduce colesterolul
* Stimulează digestia.


Miere cu pătlagină

•  50 de frunze de pătlagină

•  500 g miere curată

Spălați bine frunzele de păt­lagină, zvântați-le, tăia­ți-le mărunt și amestecați-le cu 500 g de miere. Mierea cu pătla­gină trebuie lăsată să stea așa peste vară, dar nu la soare.
Pentru calmarea tusei, se în­cor­porează mierea cu pătlagină în cea­iul puțin răcit, care se ia, apoi, încet, câte-o linguriță, pe tot par­cur­sul zilei.
Efecte asupra sănătății:
* Extern: se aplică pe înțe­păturile de in­sec­te, pe pielea rănită și pe răni deschise la picioare.
* Intern: câte-o lingură - împotriva tusei; lăsată să se topească, încet, în gură - în abcese (ulcerații).


Sirop de pătlagină

•  100 de frunze de pătlagină

•  500 g miere

•  500 g zahăr brun

•  puțină apă

Siropul se prepară din frunze de pătlagină proas­pete, spălate și date prin mașina de tocat. Se poa­te folosi și mixerul, dar prima soluție este de preferat.
La piureul obținut, se ada­u­gă mierea și zahărul brun, diluate îna­inte în puțină apă. Se pune ames­tecul pe foc și se lasă să fiarbă încet, până ce se îngroașă ca un si­rop. Se iau 2-3 lingurițe pe zi.
Efecte asupra sănătății:
* Calmează tusea și bronșita
* Este bun pentru stomac și intestine
* Extern: vindecă rănile.


Sirop de pătlagină cu sâmburi de gutuie

•  100 g sirop de pătlagină

•  5 g sâmburi de gutuie

Preparați siropul de pătlagină, conform rețetei de mai sus. Zdro­biți sâmburii de gutuie într-un mo­jar, du­pă ce ați adăugat puțină apă. Lăsați-i să se um­fle, stre­curați lichidul și ames­te­cați-l cu siropul de păt­la­gină.
Efecte asupra sănătății:
* Este expectorant, eliberează căile respiratorii
* Vindecă bronșita.


Miere cu ceapă

• 5 cepe roșii

•  8 linguri de miere zaharisită sau 10 linguri de miere lichidă.

Rețetă pentru combaterea tusei persistente:
Dați 5 cepe roșii pe răzătoarea mică și ames­teca­ți-le cu 8 linguri de miere zaharisită sau cu 10 linguri de miere lichidă și lăsați-le să stea așa peste noapte.
În ziua următoare, se iau 2-3 lingurițe de miere cu ceapă, pe tot parcursul zilei. Țineți mierea cât mai mult în gură, rugați-vă să vă treacă tusea și veți simți, curând, cum se potolește. Mierea trebuie amestecată din timp în timp.
Efectul asupra sănătății:
* Calmează tusea.


Castane comestibile în miere

•  4-5 castane

• o linguriță de miere curată

După ce se crestează - în cruce - coaja castanelor, acestea se fierb 5-10 minute, până ce se înmoaie. Du­pă care se decojesc, se pun într-un mojar, împreună cu o linguriță de miere, și se zdrobesc.
Se mănâncă, o perioadă de timp, câte 2-3 lingurițe de amestec pe zi. Mierea cu castane se prepară ușor, deci se poate consuma mereu proaspătă.
Efecte asupra sănătății:
* Este diuretică
* Curăță sângele
* Calmează durerile provocate de ciclu
* Vindecă bronșita.