Etichetele, sănătatea și silueta

Iulia Vlad
Un ajutor pentru dietele de slăbit

- Citiți cu atenție ce scrie pe ambalajul produselor alimentare -

Dacă ne plimbăm printr-un supermarket, vom vedea o mulțime de produse atrăgă­toare, care la prima privire par sănătoase și sigure. Dar, din cauza ingredientelor, multe dintre ele pot avea efecte nedorite, ne pot îmbolnăvi sau adău­ga kilograme, atât imediat, cât mai ales pe termen lung. Dar citirea atentă a eti­che­telor de pe alimente ne poate ajuta să alegem produsele potrivite pentru a ne păstra atât sănătatea, cât și silueta.

* "100% natural” - aceste pro­duse nu conțin coloranți artificiali, arome sau conservanți și nu au in­grediente sintetice. Dar doar pentru că ceva este natural nu înseamnă că este bun pentru siluetă. Poate avea mult zahăr, grăsime sau calorii.
Ce să alegeți: verificați lista de in­grediente și tabelul cu calorii, pentru a ve­dea dacă vi se potrivește. Un produs bine ales are un conținut scăzut de zahăr și de grăsimi saturate. Examinați, de asemenea, compoziția in­gre­dientelor, ele apar pe listă în ordinea volumu­lui pe care îl ocupă.

* "Organic” - produsele pe care apare eti­cheta "100% organic” conțin cel puțin 95% ingre­diente organice. Aceasta înseamnă că sunt produse animale și vegetale, la care nu s-au folosit pesti­cide cu potențial nociv, îngrășăminte, antibiotice, hormoni sintetici sau inginerie genetică.
Ce să alegeți: studiile au arătat că alimentele ne-orga­nice, afectate de pesticide, hormoni etc., pot fa­voriza apariția kilogramelor în plus, prin intoxicarea orga­nis­mului și încetinirea metabolismului. Totodată, alimen­tele organice sunt superioare din punct de ve­dere nutrițional și sunt o alegere bună pentru sănătate și si­luetă, dar pot costa aproape dublu față de celelalte alimente.

* "Fără grăsimi” (Fat free) - produsul conține mai puțin de 0,5 g de grăsime pentru 100 de grame.

* "Conținut scăzut de grăsimi” (Low fat) - produsul conține 3 g sau mai puțin de grăsime, pentru 100 de grame. De asemenea, se consideră că un pro­dus conține multă grăsime atunci când are mai mult de 17, 5 g de grăsime, la 100 de grame.
Ce înseamnă toate acestea? Reducerea drastică sau eliminarea grăsimilor din dietă vă aduce mai puține calorii, astfel că stimulează pierderea în greutate. Dar țineți cont: când îndepărtează grăsimea, producătorii adaugă adesea amidon sau mai mult zahăr, pentru a menține alimentele gustoase. De asemenea, produsele fără grăsimi satură mai greu și vă pot determina să mâncați mai mult.
Ce să alegeți: în locul produselor fără grăsime, pre­ferați-le pe cele cu conținut scăzut de grăsimi, care sunt mai sățioase, sau pe cele cu grăsime, dar în canti­tăți mai mici. Dar nu scoateți gră­simea din alimentație cu totul, o dietă sănătoasă are 25-35% din calorii pro­venite din grăsimi, din surse cum ar fi uleiul de măs­line, de rapiță, nuci, semințe, avo­cado, pește gras.

* "0 grame grăsimi trans” (0 grams trans fat) - produsele conțin mai puțin de 0,5 g grăsimi trans, pentru 100 de grame.
Grăsimile trans, aflate adesea în compoziția pră­ji­tu­rilor, fursecurilor, gogoșilor, a produselor de patise­rie și de fast food, a margarinei, smântânii vegetale, a snacks-urilor - sunt asociate cu creșterea coleste­ro­lului rău, LDL, și scăderea colesterolului bun HDL, ceea ce crește riscul apariției bolilor de inimă sau a unui accident vascular cerebral. Cele mai multe pro­duse cu grăsimi trans sunt bogate în calorii și sărace în nutrienți. Unii producători însă înlocuiesc grăsimile trans cu grăsimi saturate nesănătoase, cum ar fi ulei de palmier sau ulei de nucă de cocos, care nu sunt chiar ideale.
Ce să alegeți: evitați orice produs pe care scrie "hidrogenat” sau "parțial hidrogenat”, pe lista de ingrediente. Acești termeni indică pre­zența grăsimilor trans.

* "Ușor” (Light) - cel mai ade­sea, produsul are cu o treime mai pu­ți­ne calorii decât echivalentul său plin de calorii. Atunci când se re­feră la sodiu sau la grăsimi, în­seam­nă că produsul are cu până la 50% mai puțin.
Ce să alegeți: dacă urmăriți să slă­biți sau să vă păstrați greutatea, aceste produse vă pot ajuta. Consumate cu mode­rație, produsele "light” sunt ali­mente care sus­țin o dietă. Însă, nu uitați să veri­ficați etichetele, nivelul de zahăr din aceste pro­duse poate fi uneori destul de ridicat.

* "Conținut scăzut de carbohidrați” (Low carb) - produsul poate conține pu­țini carbohidrați sau de­loc. Însă multe alimente, cum ar fi produsele din cereale inte­grale, sunt mai sănătoase de­cât altele, iar acest termen nu face distincție între carbohi­drații "buni” și cei "rafinați”. De ase­menea, producătorii pot înlo­cui "carbohidrații lipsă” cu in­gre­diente bogate în grăsimi (cum ar fi nucile) și îndul­citori artificiali, astfel încât uneori alimentele "low carb” au la fel de multe calorii ca produsele care nu sunt "low carb”.
Ce să alegeți: ignorați "conținut scăzut de carbo­hidrați” și preferați alimente sănătoase pentru conținu­tul lor: vitamine, fibre și alți nutrienți.

* "Conținut scăzut de sodiu” (Low sodium) - produsul conține 0,1 g de sodiu sau mai puțin, pen­tru 100 de grame. Un produs are un conținut mare de sodiu dacă acesta este mai mare de 0,6 g pentru 100 de grame. De asemenea, se consideră că un pro­dus are conținut scăzut de sare dacă acesta este sub 0,3 g la 100 de grame, și un conținut ridicat, dacă de­pă­șește 1,5 g de sare la 100 de grame.
Prea multă sare poate duce la hipertensiune arte­rială sau accident vascular cerebral. Produsele de pa­nificație, alimentele pe bază de cereale, inclusiv ce­rea­lele pentru micul dejun sunt surse ascunse de sodiu.
Ce să alegeți: căutați alimente cu mai puține mi­ligrame de sodiu decât calorii. De exemplu, dacă un produs conține 200 de calorii pentru o porție, ar trebui să conțină 200 mg sau mai puțin de sodiu.

* "Fără antibiotice” (No antibiotics) - veți vedea acest avertisment pe carnea de pasăre, pe carnea roșie și pe lactate, pentru a indica faptul că animalele nu au fost crescute cu antibiotice. Antibioticele date animalelor pot crea oamenilor rezistență la antibiotice.
Ce să alegeți: carnea etichetată drept "organică” provine de la animale crescute fără antibiotice, astfel că puteți opta pentru "organic”, dacă nu găsiți eticheta "fără antibiotice”. Este o alegere bună pentru sănătate, dar prețul este mai ridicat.

* "Fără hormoni” (No hormones) - această etichetă apare pe carnea de pasăre, de vită și pe lactate, pen­tru a arăta faptul că animalele au fost crescute fără a li se da hormoni, care sunt de obicei utilizați pentru a face animalele să crească mai repede sau a dubla pro­ducția de lapte. Studiile au arătat că hormonii ad­mi­nistrați la animale pot crește riscul dezvoltării unor boli la oameni, printre care și cancerul.
Ce să alegeți: dacă nu găsiți "fără hormoni” pe etichetă, alegeți produsele organice provenite de la animale care nu au fost supuse unor tratamente cu hor­moni.

* "Fără gluten” (Gluten free) - produsul nu conține gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz, secară și în alte cereale. Glutenul poate afecta intes­tinele celor care suferă de boala celiacă, o afecțiune digestivă.
Ce să alegeți: dacă "fără gluten” arată că produsul nu conține grâu, asta nu înseamnă că produsul nu con­ține gluten. Urmăriți lista cu ingrediente: secara, orzul, malțul, siropul de malț, extractul de malț, toate pot conține gluten. Dacă aveți boala celiacă sau alergie la grâu, căutați produse fără gluten.

* "Fără zahăr” (Sugar free) - produsul conține mai puțin de 0,5 grame de zahăr pentru o porție. De ase­menea, se consideră că un produs are conținut scă­zut de zahăr dacă acesta este sub 5g la 100 de grame, și un conținut ridicat dacă este peste 22,5 g de zahăr la 100 de grame. Mulți dintre cei care vor să piardă kilo­grame consu­mă produse fără zahăr, care conțin uneori mai puține calo­rii. De asemenea, cei care sufe­ră de diabet mo­nitorizează za­hărul consu­mat, pentru a echi­libra insu­lina și a menține un nivel sta­bil de zahăr în sânge.
Ce să alegeți: fără zahăr nu înseamnă întotdeauna un conținut scăzut de calorii. Amidonul adăugat poate dubla numărul de calorii. De asemenea, producătorii înlocuiesc adesea zahărul cu îndulcitori artificiali, iar unii dintre ei pot fi nocivi pentru sănătate. Dar, atâta timp cât le utilizați cu moderație, produsele fără zahăr pot face parte dintr-un regim alimentar sănătos și văajută să slăbiți.