Cosmetica bunicilor

Elena Josan
- Rețete de frumusețe cu ciuperci, gelatină și muștar -

Bunicuțele noastre, gospodine iscusite, nu mergeau la cabinete de înfrumusețare, fie pentru că pe vremea aceea nu existau, fie din lipsă de timp. Dar vestea despre frumusețea lor a ajuns până azi. Când te minunezi, uneori, de tenul unei femei, ea spune galeș: "L-am moștenit de la bunica”. Secretul frumuseții mam'marelor este simplu: când trebăluiau prin bucătărie, aplicau pe față sau pe păr unele dintre alimentele și condimentele pe care le folo­­seau. Paracelsus a spus: "Alimentele să fie și me­dica­ment”, iar femeile au decis ca alimentele să fie și surse de frumusețe.

Rețete cu ciuperci

Puține femei de astăzi știu că, în negura timpului, ciupercile au fost secretul doamnelor dornice să-și păstreze tinerețea și elasticitatea pielii. Crude sau fier­te, ele hrănesc și hidratează tenul, netezesc ridurile.

Mască nutritivă cu ciuperci

Pentru o mască nutritivă, se fierb 4-5 ciuperci co­mestibile, apoi se mixează ca să se obțină o pastă în care se adaugă o lingură de smântână și o linguriță de ceai verde concentrat (o linguriță de frunze opărite cu 150 ml apă fierbinte). Masca se aplică pe față pentru 15 minute și se spală cu un tampon îmbibat în ceai verde cald. După 5 minute, se spală fața cu apă rece.

Mască revigorantă cu ciuperci, aloe și miere

Se amestecă 2 linguri de ciuperci fier­te și tocate cu o lingură miere de albi­ne și o lingură de suc de aloe. Se aplică pe față și decolteu pentru 15 minute, apoi se spa­lă cu apă de vară (lăsată să se încălzească la soare).

Mască hidratantă din ciuperci și castraveți

Două linguri de pastă obținută din ciuperci crude se amestecă cu două lingurițe de castraveți dați prin răzătoarea cu orificii mici și cu o linguriță de ulei de măsline. Se ține pe față 15-20 de minute, apoi se înlă­tură cu un tampon înmuiat în decoct cald de pătrunjel sau apă caldă.

Mască antirid cu ciuperci, suc de morcovi și brânză de vaci

Pentru a-i reda tenului un aspect mai tânăr, se face un amestec din 2 linguri de pastă obținută din ciu­perci crude sau fierte, o lingură suc de morcov și 1-2 linguri brânză de vaci moale. Se aplică pe față pentru 15-20 de minute, se șterge cu un prosop de hârtie, se spală bine cu apă caldă, apoi încă o dată cu apă rece.

Colagenul natural: gelatina

Produsul care se adaugă în răcituri, jeleuri sau mar­meladă are o proprietate importantă pentru menți­nerea frumuseții: prezența colagenului, o proteină care oferă elasticitate pielii și o salvează de riduri. Odată cu îna­in­tarea în vârstă, corpul nu mai produce cantități su­ficiente de celule elastice, ceea ce duce la ofilirea și la îmbătrânirea pielii. Datorită faptului că mole­culele sale pătrund bine în piele, dar și efectului său astrin­gent, gelatina se folosește în saloanele cosme­tice pen­tru măști care "ridică” obrajii și bărbia. Gelatina se adaugă și în șampoane, în remedii pentru îngrijirea pie­lii și a unghiilor, pentru îmbunătățirea metabolis­mu­lui proteinelor și aminoaci­zilor, descrețirea ridu­ri­lor mici, îmbunătă­țirea circulației sangvine, pentru re­generarea și înălbirea pielii.

Masca tonifiantă cu gelatină și banană

Bananele au un efect de tonifiere rapid, de aceea combinația acestor două componente va produce un efect uimitor. O linguriță de pulbere de gelatină se ține în 100 ml apă călduță, până se umflă bine, apoi se dizolvă pe baie de aburi. Se amestecă cu o lingură de banană zdrobită. După răcire, pe față se aplică un strat de amestec și se lasă 25 de minute. Se înlătură cu un tampon înmuiat în apă cal­dă, iar la urmă, fața se spa­lă cu apă rece. În loc de ba­nană (sau împreună cu ea) se pot adăuga pentru pielea grasă lămâie, pară, căpșuni, grape­fruit, iar pen­tru cea uscată - caise, pepene gal­ben. Pentru o piele normală se folosesc struguri, porto­cale, pier­sici, kiwi.

Cremă antirid cu gelatină și glicerină

Se amestecă o lingu­riță plină de gelatină cu 100 ml apă, 100 ml glice­rină din farmacie, 3 lin­guri miere de albine și 1g (pe vârful cuțitului) acid salicilic (aspirină). Vasul cu ingrediente se pune într-o oală mai mare cu apă fierbinte și se amestecă până masa devine omogenă. Se scoate vasul cu cremă și se amestecă constant până la răcire, ca să aibă o consis­tență precum jeleul. Aplicați crema pe pielea curățată, în fiecare seară, cu 2 ore înainte de culcare. Ce nu ab­soarbe pielea se șterge atent cu un prosopel flaușat. Crema obținută se ține în frigider. Partea care va fi folosită se încălzește în palmă sau într-o lingură mare, ținută câteva minute în apă fierbinte.

Mască cu gelatină pentru păr lipsit de viață

Dacă părul devine uscat și își pierde după vopsire aspectul viu, gelatina ne ajută să-l salvăm. Puneți 2 linguri de gelatină în 120-150 ml de apă fierbinte și amestecați până la dizolvarea com­pletă. Lăsați să stea 20 de minute. Adăugați câte o lingură de șampon, ulei de ricin și ulei de brus­ture. Se aplică masca pe toată lungimea părului, se acoperă cu o pungă de plastic și se învelește cu un prosop. Se spală după 30-40 de minute cu șam­pon și apoi se aplică puțin balsam. Efectul apa­re după prima procedură, dar e bine s-o repe­tăm periodic. Părul devine neted, strălucitor, dis­par vârfurile despicate.

Băiță pentru unghii

Pentru revigorarea unghiilor care se rup ușor sau se desfac în straturi, degetele se țin zilnic în 500 ml apă caldă, în care a fost dizolvată o lingură de gelatină. Soluția se păstrează la rece și se folosește de 4-5 ori.

MUȘTARUL ENERGIZANT

Folosit în bucătărie, este foarte bun și pentru proceduri cosmetice. Semințele de muștar conțin glicozidul numit sinigrin, care în contact cu apa produce efectul de iritare a pielii, favorizând circulația sanguină la nivel de capilare și diminuarea proceselor inflamatorii. Tenul palid capătă un aspect sănătos. Zaharurile și uleiul conținute în pulberea de muștar sunt o hrană bună pentru celulele pielii. Măștile cu muștar se aplică de 2-3 ori pe săptămână.

Mască pentru ten uscat

1. Se prepară o infuzie din ur­mă­toarele plante: podbal, tei, mu­șețel, urzică, mentă, pătlagină, zmeur, pătrunjel, gălbenele, salvie. Puteți folosi și o singură plantă sau combinate, câte 2-3. Se infuzează o lingură plină, în 200 ml apă cloco­tită, până la răcire.
2. Se stoarce suc din castraveți, morcov, varză, dovleac sau do­vle­cei, portocale, în funcție de sezon sau de preferințele personale.
3. Se amestecă o lingură de muș­tar, câte 2 linguri infuzie din plante și suc din legumele alese, apoi se adaugă o lingură de ulei de in, de trandafir sau de sâmburi de struguri.
4. Se aplică amestecul pe față, evitând zona ochi­lor, și se lasă 10 minute. Dacă pielea este foarte sen­si­bilă și se irită puternic, se spală mai repede cu apă călduță.

Mască pentru ten gras și normal

Un castravete de mărime mică se rade sau se toacă mărunt. Un albuș se bate spumă. Se amestecă o lingu­riță de muștar cu castravetele ras, albușul bătut și două lingurițe cu infuzie de plante, din rețeta precedentă. Dacă pielea este foarte grasă, plantele se macerează în țuică și se diluează cu apă 1:1, înainte de folosire. Dacă preparatul este foarte subțire, se adaugă o lingu­riță de fulgi sau făină de ovăz. Se aplică pe pielea ume­zită în prealabil, se lasă 10 minute și se spală cu apă caldă, urmată de apă rece.

Mască universală pentru toate tipurile de ten

Se amestecă până la omogenizare o lingură de miere de albine cu două gălbenușuri și o lingură de ulei de măsline sau cu un alt ulei folosit în cosmetică. Amestecul obținut se încălzește puțin pe baie de aburi, se amestecă cu o linguriță de muștar. Se aplică un strat de mască pe față, se ține 5 minute, apoi se adaugă încă un strat, tot pentru 5 minute. Se șterge fața cu un pro­sopel de hârtie, se spală cu apă caldă, apoi cu apă rece.