În primul rând, trebuie făcute unele precizări în privinţa poliartritei reumatoide juvenile, care, deşi seamănă cu poliartrita reumatoidă în anumite privinţe, diferă în altele, incluzând vârsta debutului. Astfel, poliartrita reumatoidă juvenilă cuprinde trei forme distincte de artrită a copilăriei. În cazul nepoţelului dvs., nu este vorba de prima formă (pauciarticulară) sau de a doua formă de manifestare (poliarticulară), ci despre tipul sistemic (boala Still), forma patologică, care afectează mai multe sisteme ale organismului în plus faţă de articulaţii, incluzând, de la caz la caz, inima, ficatul, splina sau ganglionii limfatici. În privinţa cauzelor poliartritei reumatoide juvenile, trebuie spus că sunt implicaţi mai mulţi factori: o infecţie virală sau bacteriană putând declanşa boala la copiii cu predispoziţie genetică.
Poliartrita reumatoidă juvenilă debutează, de obicei, la copiii mici sau în primii ani ai adolescenţei, anumite tipuri şi subtipuri de boală fiind mai frecvente la unul dintre sexe (în general, boala afectează mai mult fetiţele decât băieţii), iar jumătate dintre copiii cu poliartrită reumatoidă juvenilă acută recuperează complet, în timp ce cealaltă jumătate dezvoltă forme cu evoluţie îndelungată (cronică).
În general, tratamentul poliartritei reumatoide juvenile seamănă cu cel al poliartritei reumatoide a adultului, deşi multe dintre medicamentele utilizate nu sunt aprobate spre a fi administrate copiilor.
Se pot administra: medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, napoxen, aspirina), medicamente antireumatice, care modifică evoluţia bolii (metotrexat), săruri de aur (Ridaura) sau noul agent biologic etanercept (Enbrel), în cazurile în care boala prezintă un aspect progresiv. Corticosteroizii, cum ar fi prednisonul, sunt utilizaţi de regulă doar la copiii cu afectare sistemică (este şi cazul nepoţelului dvs.), la care se remarcă o afectare a organelor interne sau o stare evidentă de inflamaţie oculară. Totodată, pe parcursul perioadelor de activitate importantă a bolii, pot fi necesare repausul la pat şi meditarea şcolară a copilului acasă, deşi este important din punct de vedere psihologic şi fizic să se evite izolarea acestuia de toate activităţile lui normale.
Abordarea naturistă complementară a poliartritei reumatoide juvenile se realizează cu ajutorul unor remedii capabile să combată starea de inflamaţie şi să moduleze răspunsul imun al organismului. Se pot administra remedii precum: aspirina organică, siliciul organic, extractul din mlădiţe de viţă-de-vie sălbatică, gheara-diavolului, extractul de lemn-dulce (acţiune asemănătoare corticosteroizilor de sinteză), gheara-mâţei, curcumina, produse care conţin condroitină, glucosamină şi acid hialuronic (ex. Articlar forte, Articular stem) şi unguente care conţin camfor (Eqvagel) sau alcool camforat. Bineînţeles, administrarea acestor remedii se va face în funcţie de stadiul evolutiv al bolii şi de gradul de afectare, respectând dozele terapeutice indicate în cazul copiilor.
Să auzim numai de bine!
Dr. CĂLIN GÎRLEA - e-mail: calin.girlea@daciaplant.ro,
tel. 0268/28.30.63
"Cum se pot trata naturist inapetenţa şi colesterolul mărit?"
(Răspuns pentru SOLTANA BUCUROIU - Galaţi, F. AS nr. 1113)
Pentru creşterea poftei de mâncare vă recomand produsul Ghimbir, comprimate de la "Dacia Plant" (câte 1-2 comprimate, administrate de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 minute înaintea mesei). Pentru scăderea colesterolului şi a trigliceridelor vă recomand produsul Anghinare-Leurdă-Ridiche neagră comprimate, tot de la "Dacia Plant" (câte 2 comprimate, administrate de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 minute înaintea mesei), asociat cu un regim alimentar strict.
(Răspuns pentru IONEL DUMITRAŞCU - Buzău, F. AS nr. 1113)
În urma vaccinului antigripal aţi contactat o viroză respiratorie manifestată cu simptome caracteristice. În această situaţie, vă recomand produsul Interferonat comprimate (câte 1 comprimat, administrat de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 minute înaintea mesei). Interferonat conţine un amestec de 7 plante cu acţiune puternic imunostimulentă şi detoxifiantă (în special la nivel hepatic), care creşte rezistenţa organismului, regenerează ficatul, îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală şi periferică, ajută la oxigenarea celulelor, fiind recomandat în special în cazul infecţiilor virale şi persoanelor cu imunitate scăzută.
Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, Bucureşti, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09
"Mi s-a pus diagnosticul de retracţie a aponevrozelor palmare"
(Răspuns pentru GABRIEL SCRIPCARU - Craiova, F. AS nr. 1082)
Stimate domn,
Afecţiunea dvs. se mai numeşte boala lui Dupuytren şi constă în sclerozarea retractilă a aponevrozei palmare, membrana conjunctivă de la nivelul palmelor. Aşa cum aţi observat şi dvs., au apărut nişte "umflături" la nivelul palmelor care nu sunt altceva decât noduli rotunzi sau ovoizi, nedureroşi, de-a lungul tendonului degetelor 4 şi 5 (inelarul şi cel mic). Pot fi afectate şi degetele 3, 4 (mai rar), însă totdeauna degetul 2 (indexul) rămâne neafectat. Nodulii de formă rotundă sau ovalară se pot alungi, pot determina o durere de intensitate mică, iar cu timpul extensia degetelor devine imposibilă şi apare o flexie forţată ireductibilă. Deci, scopul tratamentului este prevenirea apariţiei flexiei degetelor. În general, capacitatea de prindere cu mâna este păstrată pentru că policele (degetul mare) poate fi mobilizat. Factorii determinanţi ai acestei afecţiuni sunt traumatici, metabolici, nervoşi, genetici etc. Tratamentul este local, cu unguente dr. Boici, Pell-Amar, se poate face masaj la nivelul palmelor, după o baie călduţă a lor cu decoct de coada-calului. Se pot face infiltraţii locale pe bază de cortizon şi alte substanţe care deşi la acest nivel sunt mai dureroase, au efect bun şi, în general, împiedică evoluţia nodulilor şi apariţia incapacităţii funcţionale.
Vă recomand un tratament general antiinflamator cu Super Soia Lecithin, Joint Protex Forte, White Willow şi antiinflamatoare alopate. Zilnic, faceţi băi alternative calde şi reci la nivelul palmelor cu mobilizarea degetelor în apă. Strângeţi şi deschideţi pumnii de cel puţin 100 de ori pe zi, folosiţi cât mai mult mâinile, nu le ţineţi în repaus, pentru că şi prin activităţile cotidiene faceţi recuperare activă. Nu uitaţi de ceaiul de răchitan, salvie şi trei-fraţi-pătaţi, cel puţin 500 ml zilnic - 20 de zile pe lună. Aşa cum aţi remarcat şi dvs., fizioterapia nu a avut efect bun, "ba din contră", aşa cum aţi afirmat. De aceea, încercaţi să faceţi tratamentul aşa cum v-am răspuns, la care adăugaţi şi un tratament homeopat (în funcţie de tipul dvs. constituţional) şi gemoterapie. Este mai uşor să previi, să stopezi evoluţia decât să tratezi stadiile târzii ale bolii, când se ajunge la tratament chirurgical, care constă în rezecţia aponevrozei retractile. Aştept veşti!
Vă doresc multă sănătate, să auzim de bine şi toate cele bune!