Răspuns pentru FLOAREA, F. AS nr. 1117 - "Ajutați-mi nepoțelul bolnav de artrită reumatoidă"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În primul rând, trebuie făcute unele precizări în privința poliartritei reumatoide juve­nile, care, deși seamănă cu poliartrita reumatoidă în anumite privințe, diferă în altele, incluzând vârsta debutului. Astfel, poliartrita reumatoidă juvenilă cuprinde trei forme distincte de artrită a copilăriei. În cazul nepoțelului dvs., nu este vorba de prima formă (pauci­ar­ticulară) sau de a doua formă de ma­ni­festare (poliarticulară), ci despre tipul sistemic (boala Still), forma patologică, care afectează mai multe sisteme ale organismului în plus față de arti­culații, incluzând, de la caz la caz, inima, ficatul, splina sau ganglionii limfatici. În privința cauzelor po­li­artritei reumatoide juve­nile, trebuie spus că sunt im­pli­cați mai mulți factori: o infecție virală sau bacteriană putând declanșa boala la co­piii cu pre­dispoziție genetică.
Poliartrita reumatoidă ju­ve­nilă de­bu­tează, de obicei, la copiii mici sau în pri­mii ani ai adolescenței, anumite tipuri și subtipuri de boală fiind mai frecvente la unul dintre sexe (în general, boala afec­tea­ză mai mult fetițele decât băieții), iar jumătate dintre copiii cu poliartrită reu­ma­toidă juvenilă acută recuperează com­plet, în timp ce cealaltă jumătate dezvoltă forme cu evoluție îndelungată (cronică).
În general, tratamentul poliartritei reumatoide juvenile seamănă cu cel al po­li­artritei reumatoide a adultului, deși mul­te dintre medicamentele utilizate nu sunt apro­bate spre a fi administrate copiilor.
Se pot administra: medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, napoxen, aspirina), medicamente antireu­matice, care modifică evoluția bolii (metotrexat), săruri de aur (Ridaura) sau noul agent biologic eta­ner­cept (Enbrel), în cazurile în care boala prezintă un aspect progresiv. Corticosteroizii, cum ar fi pred­nisonul, sunt utilizați de regulă doar la copiii cu afec­tare sistemică (este și cazul nepoțelului dvs.), la care se remarcă o afectare a organelor interne sau o stare evidentă de inflamație oculară. Totodată, pe parcursul perioadelor de activitate importantă a bolii, pot fi necesare repausul la pat și meditarea școlară a copi­lului acasă, deși este important din punct de vedere psihologic și fizic să se evite izolarea acestuia de toate activitățile lui normale.
Abordarea naturistă complementară a poliartritei reu­matoide juvenile se realizează cu ajutorul unor remedii capabile să combată starea de inflamație și să moduleze răspunsul imun al organismului. Se pot ad­ministra remedii precum: aspirina organică, sili­ciul organic, extractul din mlădițe de viță-de-vie săl­batică, gheara-diavolului, extractul de lemn-dulce (ac­țiune asemănătoare corticosteroizilor de sinteză), gheara-mâței, curcumina, produse care conțin con­droi­tină, glucosamină și acid hialuronic (ex. Articlar forte, Articular stem) și unguente care conțin camfor (Eqvagel) sau alcool camforat. Bineîn­țeles, adminis­trarea acestor remedii se va face în func­ție de stadiul evolutiv al bolii și de gradul de afec­tare, respectând dozele terapeutice indicate în cazul copiilor.
Să auzim numai de bine!

Dr. CĂLIN GÎRLEA - e-mail: calin.girlea@daciaplant.ro,
tel. 0268/28.30.63


"Cum se pot trata naturist inapetența și colesterolul mărit?"
(Răspuns pentru SOLTANA BUCUROIU - Galați, F. AS nr. 1113)


Pentru creșterea poftei de mân­care vă recomand produsul Ghim­bir, comprimate de la "Dacia Plant" (câ­te 1-2 comprimate, administrate de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 mi­nute înaintea mesei). Pentru scă­derea colestero­lului și a trigli­ce­ridelor vă reco­mand produsul Anghinare-Leur­dă-Ridiche neagră comprimate, tot de la "Dacia Plant" (câte 2 com­primate, administrate de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 mi­nute înaintea mesei), asociat cu un regim alimentar strict.

"După vaccinul antigripal mă simt foarte rău"
(Răspuns pentru IONEL DUMITRAȘCU - Buzău, F. AS nr. 1113)


În urma vaccinului antigripal ați contactat o viroză respiratorie manifestată cu simptome caracteristice. În această si­tuație, vă recomand produsul Interferonat compri­mate (câte 1 comprimat, administrat de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 minute înaintea mesei). In­terferonat conține un a­mestec de 7 plante cu acțiune puternic imu­no­stimulentă și detoxifian­tă (în special la nivel he­patic), care crește re­zis­tența organismului, rege­nerează ficatul, îmbună­tă­țește circulația cerebra­lă și pe­riferică, ajută la oxigenarea ce­lulelor, fiind recomandat în spe­cial în cazul in­fec­țiilor vi­rale și persoa­nelor cu imunitate scă­zută.

Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, București, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09

"Mi s-a pus diagnosticul de retracție a aponevrozelor palmare"
(Răspuns pentru GABRIEL SCRIPCARU - Craiova, F. AS nr. 1082)


Stimate domn,
Afecțiunea dvs. se mai numește boala lui Dupuy­tren și constă în sclerozarea retractilă a aponevrozei pal­mare, membrana con­junctivă de la nivelul pal­me­lor. Așa cum ați observat și dvs., au apărut niște "um­flături" la nivelul palmelor care nu sunt altceva decât noduli rotunzi sau ovoizi, nedureroși, de-a lungul tendo­nului degetelor 4 și 5 (inelarul și cel mic). Pot fi afectate și degetele 3, 4 (mai rar), însă totdeauna de­getul 2 (indexul) rămâne neafectat. Nodulii de for­mă rotundă sau ovalară se pot alungi, pot determina o durere de intensitate mică, iar cu timpul extensia degetelor devine imposi­bilă și apare o flexie forțată ireductibilă. Deci, scopul tratamentului este preve­nirea apariției flexiei dege­telor. În general, capaci­tatea de prindere cu mâna este păstrată pentru că policele (degetul mare) poate fi mobilizat. Factorii de­terminanți ai acestei afecțiuni sunt traumatici, me­tabolici, nervoși, genetici etc. Tratamentul este local, cu unguente dr. Boici, Pell-Amar, se poate face masaj la nivelul palmelor, după o baie călduță a lor cu de­coct de coada-calului. Se pot face infiltrații locale pe bază de cortizon și alte substanțe care deși la acest nivel sunt mai dureroase, au efect bun și, în general, împiedică evoluția nodu­lilor și apariția incapacității funcționale.
Vă recomand un tratament general antiinflamator cu Super Soia Lecithin, Joint Protex Forte, White Willow și antiinflamatoare alopate. Zilnic, faceți băi alternative calde și reci la nivelul palmelor cu mo­bilizarea degetelor în apă. Strângeți și deschideți pumnii de cel puțin 100 de ori pe zi, folosiți cât mai mult mâinile, nu le țineți în repaus, pentru că și prin activitățile cotidiene faceți recuperare activă. Nu uitați de ceaiul de răchitan, salvie și trei-frați-pătați, cel puțin 500 ml zilnic - 20 de zile pe lună. Așa cum ați remarcat și dvs., fizioterapia nu a avut efect bun, "ba din contră", așa cum ați afirmat. De aceea, încer­cați să faceți tratamentul așa cum v-am răspuns, la care adăugați și un tratament homeopat (în funcție de tipul dvs. constituțional) și gemoterapie. Este mai ușor să previi, să stopezi evoluția decât să tratezi stadiile târzii ale bolii, când se ajunge la tratament chirurgical, care constă în rezecția apone­vrozei re­tractile. Aștept vești!
Vă doresc multă sănă­tate, să auzim de bine și toate cele bune!