Acum, vara, cele mai frecvente sunt intoxicaţiile cu alimente expirate, cu fructe nespălate suficient, cu plante şi cu ciuperci otrăvitoare. Renovările casnice, frecvente şi ele în perioada estivală, prezintă, de asemenea, riscul otrăvirilor cu produse chimice, care pe căldură se evaporă mai uşor, cu metale otrăvitoare, prezente în diferite substanţe, şi, nu în ultimul rând, cu substanţe etnobotanice (droguri) care vara, în vacanţă, devin o modă pentru adolescenţi. Efectele sunt diferite, în funcţie de cauza intoxicării: greaţă, vărsături, durere abdominală acută, diaree, palpitaţii, ameţeli, paloare a feţei, leşin.
Intoxicaţii alimentare
* Se prepară un amestec din următoarele ingrediente: câte 3 linguri seminţe de in şi rădăcini de pir târâtor, câte 2 linguri muguri de mesteacăn şi dentiţă. Se infuzează 3 linguri de amestec, într-un litru de apă clocotită, până la răcire. Se beau câte 50 ml, la fiecare 30 de minute.
* O lingură de cicoare uscată (cu flori) opărită cu o cană de apă se infuzează, pe timp de noapte, în termos. A doua zi se strecoară şi se bea în 3 reprize, cu 30 minute înainte de mesele principale.
* Dacă otrăvirea nu este gravă, se fierb în 250 ml de apă o lingură de frunze verzi sau uscate de mărar, sau 1/2 linguriţă de seminţe. Când decoctul se răceşte până la temperatura camerei, se adaugă o lingură de miere de albine. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol, sau la ora 12, cu 30-40 minute înainte de masă.
* Ca un antidot pentru eliminarea toxinelor, este necesar ca omul să bea lapte în cantităţi mari, până apare necesitatea de a voma.
* Se prepară un decoct de anason. În funcţie de gradul de otrăvire, se pun 6-15 fructe de anason în 350 ml de apă clocotită şi se fierb timp de 15 minute. După administrarea lichidului, este de dorit să fie provocată voma, apoi se bea, din nou, aceeaşi cantitate de decoct.
Intoxicaţie cu tutun, cafea sau etnobotanice
Se pune pe foc un litru de frişcă proaspătă, naturală, sau smântână, amestecată cu 7 linguri de flori de muşeţel. Se lasă compoziţia până la primul clocot şi se fierbe timp de 5 minute. Se infuzează o oră. Se consumă imediat, o primă cantitate de 300 ml. În timpul zilei, se mai consumă câte 200 ml, de 3 ori, între mese.
Intoxicaţii cu ciuperci, săruri de cupru sau de plumb
Se amestecă câte 5 linguri flori şi frunze de trifoi roşu şi coada-calului, 2 linguri scoarţă de stejar. Într-un litru de apă se fierb 3 linguri de amestec timp de 15 minute. Se infuzează 45 de minute. Se beau câte 100 ml, de 7 ori pe zi.
Se pune pe foc 1,2 litru de apă, cu 2 linguri de coada-calului, o lingură frunze de nuc şi o lingură de nuci verzi, necoapte, tocate mărunt. Se pun pe foc până încep să fiarbă, se lasă încă 5 minute pe flacără mică şi se infuzează acoperit, timp de o oră. Se beau câte 100 ml, de 6 ori pe zi.
Intoxicaţie cu monoxid de carbon
Se pisează sau se râşnesc 100 g afine şi 200 g merişoare de munte (fructe uscate), se adaugă 300 ml de apă clocotită şi se infuzează timp de 2 ore. Se beau câte 50 ml, de 6 ori pe zi, timp de 3 zile.
Reţete universale pentru toate tipurile de intoxicare
* Dacă voma nu se opreşte, se dizolvă o jumătate linguriţă de sare în 150 ml de ţuică şi se bea. După un sfert de oră, se bea sucul stors dintr-o portocală. Procedura se repetă de câteva ori, în funcţie de reacţiile organismului.
* O lingură rasă de urzică uscată se infuzează 15-20 de minute, în 200 ml apă fierbinte. Se strecoară şi se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi.
* O linguriţă de rădăcini de păpădie se pune pe foc cu 200 ml apă rece şi se lasă la fiert 15 minute după primul clocot. Se acoperă vasul cu capac, se infuzează 30 de minute. După strecurare, se completează volumul decoctului până la 200 ml. Se bea câte o lingură de 3 ori pe zi, înainte de masă, ca un remediu antitoxic.
* Cărbunele de lemn de tei, de mesteacăn sau pastilele de cărbune medicinal, precum şi merele coapte în cuptor sunt remedii cunoscute pentru eliminarea toxinelor din organism. Se pisează 7-10 pastile sau 3 linguri de cărbune de lemn şi se înghit cu un pahar de apă sau ceai, din reţetele precedente.