Problema este că adesea suntem tentaţi să renunţăm la apă în favoarea altor băuturi. Şi pentru că firmele care produc răcoritoare vin cu oferte de gusturi, arome şi culori, care mai de care mai îmbietoare, hidratarea se face, adesea, cu lichide ale căror efecte le cunoaştem prea puţin. Problema este că mai mult de 90% dintre băuturile din comerţ sunt mai degrabă otrăvitoare decât răcoritoare. Ajunge să citeşti eticheta ca să ţi se taie setea: apa este completată de cantităţi uriaşe de zahăr, de acizi şi de E-uri, care mai de care mai toxice. De exemplu, sucul "de soc" din comerţ conţine vreo 10 aditivi chimici cu potenţial alergen sau cancerigen, în timp ce băuturile de tip cola conţin "numai" 4-5 asemenea otrăvuri, în schimb, raţia de zahăr dintr-o singură sticlă ajunge pentru câteva zile. Soluţia este să ne preparăm răcoritoarele în casă din ingrediente sigure, care să constituie totodată şi un adevărat tratament pentru boli. Să cunoaştem în continuare câteva asemenea sucuri-medicament.
Socată cu miere
Este băutura răcoritoare tradiţională românească, alături de faimoasa bragă şi de şerbeturile cu apă. Există nenumărate reţete de socată, dar de departe cea mai gustoasă este cea cu miere şi lămâie.
Mod de preparare
Într-un borcan cu trei litri de apă se pun 12 inflorescenţe de soc, spălate şi fin tocate pe o planşetă de lemn. Se adaugă apoi 12 linguri de miere polifloră sau de salcâm, zeama de la patru lămâi mari şi încă o lămâie tăiată felii (după ce coaja sa a fost foarte bine spălată, pentru a îndepărta conservanţii cu care a fost tratată). Amestecul se agită bine, apoi borcanul se închide cu capacul şi se pune la căldură, deschizându-l de două ori pe zi şi amestecând, pentru oxigenarea conţinutului. După 3-5 zile, amestecul capătă un gust uşor înţepător şi aroma specifică, moment în care se filtrează, iar lichidul limpede se păstrează la frigider.
Cura cu socată
Se consumă zilnic câte un litru de socată, de regulă după masă, fiind un stimulent blând al digestiei şi un desert agreabil. La copii, se recomandă minimum jumătate de litru de socată pe zi, iar la persoanele cu probleme renale sau cu alte afecţiuni în care socul este recomandat, doza poate fi crescută până la doi litri pe zi.
Efecte terapeutice
* Pietre şi nisip la rinichi - sunt foarte bine spălate de socată, principiile active din florile de soc fiind un foarte bun diuretic, dar şi un antiinfecţios redutabil.
* Febră, răceli - socata este şi un bun diaforetic, ajutând organismul să îşi regleze temperatura în mod natural. Virozele gripale răspund foarte bine la acest remediu, florile de soc având efecte antigripale demonstrate ştiinţific.
* Reumatismul - este ameliorat de cura cu băutură de soc, care are efecte detoxifiante intense, dar şi antiinflamatoare articulare.
Mixtură de căpşuni cu banane
Este o băutură inventată de italieni şi care cucereşte Europa şi America. Pe lângă gustul său răcoritor şi foarte plăcut, este şi un remediu foarte puternic în multe boli.
Mod de preparare
Într-un mixer se pun o jumătate de litru de apă, două-trei banane şi aproximativ o jumătate de kilogram de căpşuni, bine curăţate şi spălate. Pentru cei care sunt dependenţi de gustul dulce, se vor adăuga şi două linguri de miere, iar pentru cei aflaţi la dietă de slăbit, doar două linguriţe de miere. Ingredientele se mixează un minut şi jumătate şi se consumă cât mai repede, termenul de garanţie al acestei băuturi minunate nefiind mai mare de o oră.
Mod de administrare
Cura se ţine vreme de măcar două săptămâni, la nevoie căpşunile putând fi înlocuite cu zmeură. Pe timpul curei, se consumă între 500 ml - 1 litru din această băutură, înainte de masă, pe stomacul gol.
Efecte terapeutice
* Cură de slăbire - acest nectar de fructe proaspete suprimă eficient senzaţia de foame şi - extrem de important - conţine multe fibre alimentare, care vor prelungi timpul de digestie, vor împiedica asimilarea anumitor grăsimi, reglând şi glicemia.
* Constipaţie, colon iritabil - băutura se administrează în doză unică, dimineaţa. Fibrele alimentare şi acizii organici din fructe sunt o adevărată "mătură" pentru colon, pe care îl vor curăţa de toxine şi îi vor regla activitatea.
* Tulburări de ritm cardiac - atât căpşunile cât şi bananele sunt o extraordinară sursă de potasiu şi magneziu biologic, două minerale esenţiale pentru prevenirea şi tratarea aritmiilor.
Limonadă cu mentă
Este vorba de băutura clasică preparată din lămâi, la care se adaugă mentă proaspătă - cel mai bun răcoritor din lumea vegetală. Dincolo de gustul extrem de plăcut al acestei combinaţii naturale, vom vedea că ea este şi un puternic remediu energizant pentru creier.
Mod de preparare
Se spală bine o lămâie cu tot cu coajă, pentru a fi siguri că am îndepărtat substanţele chimice cu care a fost tratată. Lămâia se taie apoi în felii cât mai fine şi se pune la macerat într-un litru de apă, împreună cu 1-2 tulpini verzi de mentă, de seara până dimineaţa, când se filtrează. În maceratul astfel obţinut se adaugă sucul proaspăt de la încă o lămâie şi 2-3 linguri de miere, amestecându-se pentru omogenizare. Se păstrează la rece şi se bea pe parcursul zilei.
Efecte terapeutice
* Insolaţie, lipsă de rezistenţă la căldură - un litru de limonadă, răcit cu 2-3 cuburi de gheaţă şi consumat pe parcursul zilelor călduroase de vară, reprezintă un ajutor preţios deopotrivă pentru organism şi pentru psihic. Băutura stimulează respiraţia, măreşte rezistenţa aparatului cardiovascular la efort şi înlătură simptomele neplăcute ale insolaţiilor uşoare.
* Digestie dificilă - se administrează câte 1-2 pahare cu limonadă, cu 30 minute înainte de fiecare masă. Substanţele amare din lămâie, împreună cu cele din mentă, stimulează secreţia de sucuri digestive şi peristaltismul gastric şi intestinal. De asemenea, această răcoritoare naturală combate eficient stările de greaţă.
* Somnolenţă, dificultăţi de concentrare - substanţele aromate din mentă şi din lămâie stimulează puternic activitatea cerebrală, în timp ce mierea previne stările de hipoglicemie. Pentru cei care învaţă pentru examene, această limonadă este un stimulent mai bun decât cafeaua şi cola.