Remedii rapide contra intoxicațiilor de tot felul

Elena Josan
Sfaturi de prim ajutor

Acum, vara, cele mai frecvente sunt intoxicațiile cu alimente expirate, cu fructe nespălate sufi­cient, cu plan­­te și cu ciuperci otrăvitoare. Re­no­­vările casnice, frecvente și ele în perioada estivală, pre­zintă, de asemenea, riscul otrăvirilor cu produse chi­mice, care pe căldură se evaporă mai ușor, cu metale otră­vitoare, prezente în diferite substanțe, și, nu în ulti­mul rând, cu substanțe etnobotanice (droguri) care va­ra, în vacanță, devin o modă pentru adolescenți. E­fec­tele sunt diferite, în funcție de cauza intoxicării: grea­ță, văr­sături, durere abdominală acută, diaree, pal­pita­ții, ame­țeli, paloare a feței, leșin.

Intoxicații alimentare
* Se prepară un amestec din următoarele ingre­dien­te: câte 3 linguri semințe de in și rădăcini de pir tâ­râtor, câte 2 linguri muguri de mesteacăn și dentiță. Se infuzează 3 linguri de amestec, într-un litru de apă clo­cotită, până la răcire. Se beau câte 50 ml, la fiecare 30 de minute.
* O lingură de cicoare uscată (cu flori) opărită cu o cană de apă se infuzează, pe timp de noapte, în ter­mos. A doua zi se strecoară și se bea în 3 reprize, cu 30 minute înainte de mesele principale.
* Dacă otrăvirea nu este gravă, se fierb în 250 ml de apă o lingură de frunze verzi sau uscate de mărar, sau 1/2 linguriță de semințe. Când decoctul se răcește până la temperatura camerei, se adaugă o lingură de miere de albine. Se bea dimineața, pe stomacul gol, sau la ora 12, cu 30-40 minute înainte de masă.
* Ca un antidot pentru eliminarea toxinelor, este necesar ca omul să bea lapte în cantități mari, până apare necesitatea de a voma.
* Se prepară un decoct de anason. În funcție de gradul de otrăvire, se pun 6-15 fructe de anason în 350 ml de apă clocotită și se fierb timp de 15 minute. După administrarea lichidului, este de dorit să fie provocată voma, apoi se bea, din nou, aceeași cantitate de decoct.

Intoxicație cu tutun, cafea sau etnobotanice
Se pune pe foc un litru de frișcă proaspătă, natu­rală, sau smântână, amestecată cu 7 linguri de flori de mușe­țel. Se lasă compoziția până la primul clocot și se fierbe timp de 5 minute. Se infuzează o oră. Se con­su­mă imediat, o primă cantitate de 300 ml. În timpul zilei, se mai consumă câte 200 ml, de 3 ori, între mese.

Intoxicații cu ciuperci, săruri de cupru sau de plumb
Se amestecă câte 5 linguri flori și frunze de trifoi roșu și coada-calului, 2 linguri scoarță de stejar. În­tr-un litru de apă se fierb 3 linguri de amestec timp de 15 minute. Se infuzează 45 de minute. Se beau câte 100 ml, de 7 ori pe zi.

Intoxicații cronice cu mercur
Se pune pe foc 1,2 litru de apă, cu 2 linguri de coa­da-calului, o lingură frunze de nuc și o lingură de nuci verzi, necoapte, tocate mărunt. Se pun pe foc până încep să fiarbă, se lasă încă 5 minute pe flacără mică și se infuzează acoperit, timp de o oră. Se beau câte 100 ml, de 6 ori pe zi.

Intoxicație cu monoxid de carbon
Se pisează sau se râșnesc 100 g afine și 200 g merișoare de munte (fructe uscate), se adaugă 300 ml de apă clocotită și se infuzează timp de 2 ore. Se beau câte 50 ml, de 6 ori pe zi, timp de 3 zile.

Rețete universale pentru toate tipurile de intoxicare
* Dacă voma nu se oprește, se dizolvă o jumătate linguriță de sare în 150 ml de țuică și se bea. După un sfert de oră, se bea sucul stors dintr-o portocală. Proce­dura se repetă de câteva ori, în funcție de reacțiile orga­nis­mului.
* O lingură rasă de urzică uscată se infuzează 15-20 de minute, în 200 ml apă fierbinte. Se strecoară și se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi.
* O linguriță de rădăcini de păpădie se pune pe foc cu 200 ml apă rece și se lasă la fiert 15 minute după pri­­mul clocot. Se acoperă vasul cu capac, se infuzează 30 de minute. După strecurare, se completează volu­mul decoctului până la 200 ml. Se bea câte o lingură de 3 ori pe zi, înainte de masă, ca un remediu antitoxic.
* Cărbunele de lemn de tei, de mesteacăn sau pas­tilele de cărbune medicinal, precum și merele coapte în cuptor sunt remedii cunoscute pentru eliminarea toxi­nelor din organism. Se pisează 7-10 pastile sau 3 lin­guri de cărbune de lemn și se înghit cu un pahar de apă sau ceai, din rețetele precedente.