Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Preparate farmaceutice din muguri

Redactia
Încă din Antichitate, medicul și filosoful Gale­nus și, mai apoi, medicul și alchimistul Para­celsus, au folosit ca remedii pentru sănă­tate extractele din muguri.

Galenus a fost și un mare preparator de medicamente, de unde și denumirea purtată de preparatele făcute în far­macie (preparate galenice), iar Para­celsus poate fi consi­derat părintele ceaiurilor din diverse plante medi­cinale, pe care le-a numit "fierturi". Mugurii au o energie vitală excepțio­nală, sunt țesuturi embrionare care conțin principii active precum: glu­ci­de, uleiuri vegetale și volatile, rezine, aminoacizi, enzime, vita­mine, săruri minerale, oligo și micro elemente, fac­tori de creștere (auxine) și toată infor­mația genetică necesară creării unui nou ciclu de viață. Mugurii au atâta forță vitală, încât din aceștia se poate dezvolta o în­trea­gă plantă. Este cunoscută perpetua­rea diferi­telor specii de plante prin altoire, când se pleacă de la un singur mu­gur vegetativ.
În gemoterapie, se folosesc două feluri de produse farma­ceu­tice: unele obținute din materie primă aflată în stare proaspătă (gemoderi­vate), alte­le, din materie primă uscată (ge­mopreparate). Far­­­macia Faltis procesează mu­gurii di­fe­ritelor specii de plan­te medi­cinale sub formă us­cată, un mod de procesare pe care îl recomand și celor inte­resați să o practice în gospodărie.

Mugurii de plop
(Gemmae populi)


Arborele devenit celebru prin poezia lui Emi­nes­cu ("Pe lângă plopii fără soț") are un loc bine deter­minat în fitoterapie, prin folosirea mu­gurilor (foliari și floriferi), din care se obțin diferite prepa­rate, reco­mandate în tratarea anumitor boli. Datorită compo­ziției asemănă­toare cu a propolisului, mugurii de plop sunt cunos­cuți și sub numele de "propolis ve­getal".

Identificare și recoltare

Trebuie acordată o mare atenție identificării spe­ciei de plop negru (cu cea mai mare valoare me­dici­nală) având în vedere că la plop se cunosc mai multe specii, ca de ex. Plopul alb (Populus alba) sau Plopul tremurător (Populus trimula). Plopul negru este foar­te răspândit în lunca și Delta Dunării și în luncile și albiile principalelor râuri din țară, pe marginea șose­lelor, mai puțin în orașe, unde, de obicei, sunt mai întâlnite celelalte două specii, plopul alb și plopul tremurător sau diverși hibrizi rezultați din acestea.
Principala deosebire dintre mugurii de plop negru și celelalte varietăți este forma și lungimea lor: la plopul negru, mugurii sunt alungiți și as­cuțiți, au lungimea între 2-3 cm, la celelalte specii de plop sunt ovoizi și mult mai mici, sub 1 cm. În plus, scoarța plopului negru este negricioasă, brăzdată sub formă de crăpături, iar celelalte specii au scoarța netedă, de culoare alb-cenușie. De aseme­nea, coroana plopului negru e mai răsfirată decât la celelalte specii.
Recoltarea se face primăvara, tim­puriu, înainte de dezvoltarea frunzelor (luna martie). Se culeg atât mugurii foliari (din care se vor dezvolta frunze și lăstari) cât și cei florali, din mugurii florali urmând a se dezvolta amenții (mâțișorii). Aceștia se pot recolta se­pa­rat, după desfacerea lor, și se pot prelucra la fel ca mugurii foliari (infu­zie, decoct, tinctură sau vin). Mugurii de plop se usucă cât mai repede, pen­tru a se evita desfacerea lor. Se folo­sește uscarea naturală pe rame, rogo­jini, hârtie, în strat subțire, pentru a nu se lipi, în spații bine aerisite.

Gemopreparate din muguri de plop

Pulberea
Mugurii uscați se macină într-o râșniță de măcinat cafea. Se fo­lo­sește pulberea ca atare, luată cu pu­țină miere și apă, un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, după masă, timp de cel puțin 20 de zile.

Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de muguri uscați și mărunțiți groscior se opăresc cu o ceașcă de 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndul­cește după gust, cu miere sau extract fluid de lemn-dulce, acesta fiind un îndulcitor natural de excepție. (Se prepară la Farmacia Faltis)

Decoctul
Mod de preparare: 4 lin­guri de muguri uscați și mă­runțiți groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se com­ple­teze la final apa eva­porată. Se filtrează lichidul încă fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu pu­țină apă, înaintea fil­trării. Se îndulcește ca și in­fuzia.

Tinctura
Mod de preparare: 20 g de muguri de plop negru us­cați și mărunțiți groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agi­tându-se de 3-4 ori pe zi. Se fil­trează prin tifon, după care se lasă la decan­tat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpe­zire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtân­du-se even­tua­­lul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păs­trează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de vala­bilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se ob­servă depuneri pe perioada păstrării, se agită fla­conul înainte de utilizare.

Vinul medicinal
Mod de preparare: 100 g muguri uscați și mărun­țiți groscior se pun în 500 ml vin alb și se dau într-un clocot. După răcire, se adaugă încă 500 ml vin și se lasă timp de 30 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Du­pă 30 de zile, vinul se filtrează și se pune la păstrat în flacoane, de preferat de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade.

Tratamente cu muguri de plop negru

Uz intern
* Boli ale aparatului respirator (laringite, bronșite, bronhopneumonii). Se administrează 3 căni din infuzie pe zi; din decoct se administrează câte 3 cești pe zi; tinctura - câte 50 picături, de 3 ori pe zi, dizolvate într-o cană de ceai de tei călduț; din vin se administrează 2 linguri, de trei ori pe zi.
* Boli ale aparatului urogenital (cistite, metroragii). Se administrează 3 căni de infuzie pe zi sau 3 cești de decoct pe zi sau câte 30 picături de tinctură, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie; din vin se administrează 3 linguri, de 3 ori pe zi, după masă.
* Boli de natură inflamatorie (reumatism, artroze, gută). Doze terapeutice recomandate: infu­zie - 3 căni pe zi, decoct - 3 cești pe zi; vin: 50 ml, de 2 ori pe zi. Pentru a evita eventualele reacții adverse la nivelul tubului digestiv, se recomandă folosirea remediilor după masă.
* Boli de origine virală (răceală, gripă, ră­gușeli). Se administrează infuzie sau decoct fier­binte, de trei ori pe zi, câte o cană, după masă.
* Infertilitate, frigiditate, tulburări de me­no­pauză, impotență sexuală, astenie se­xuală. Gemopreparatele din plante, pe lângă efectele terapeutice de vindecare a anumitor boli, au și efecte trofice generale, ele fiind folosite și în reglarea secreției hormonilor sexuali, la femei și bărbați. În acest scop, se folosește tinctura din amenți (mâțișori) câte 30 picături diluate în puțină apă sau în 50 ml vin, administrate seara, înainte de culcare. Tinctura și vinul din mâțișori se obțin după tehnica generală, prezentată mai sus.

Uz extern
* Boli ale cavității bucale și ORL (micoze bu­cale, glosite, faringite, amigdalite) - se folo­sește infuzia sau decoctul, sub formă de gargară, de 3 ori pe zi. Tot sub formă de gargară se folosește și tinc­­tura de plop, 30 de picături, de 3 ori pe zi, di­zol­vate în ceai de mușețel sau coada-șoricelului. Tra­ta­mentul poate continua cu badijonări locale, speci­fice bolilor respective.
* Băi pentru stări febrile. Se fierb 100 g mu­guri zdrobiți de plop, în doi litri de apă, timp de câte­va minute. Fiertura se pune în lighean sau cadă cu apă caldă și se face baie la picioare sau la tot corpul, câteva minute. Intern, se administrează după baie o cană cu ceai de muguri.
* Afecțiuni ale pielii (dermatite, dermatoze, infecții micotice, stafi­lo­cocice sau streptoco­cice, der­ma­titele seboreice ale pielii capu­lui). Se fac tamponări sau masaje cu tinctură sau decoct de muguri de plop, pe zona afectată, o dată pe zi, seara.
* Unguent pentru hemoroizi. Prepararea unguentului din muguri de plop se poate realiza ușor, în casă, dacă se respectă următoarea tehnică: 50 g muguri uscați și 100 ml alcool alimentar de 80° se lasă la macerat, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După cele 10 zile, se stoarce lichidul și se filtrează prin pânză de tifon, bine împăturită. Plantele strecurate se evaporă pe baie de apă, într-un vas de porțelan sau email, până se obține un extract moale, de consistență siropoasă. Extractul astfel obținut se amestecă la cald cu 90 g untură de porc (osânză) și 10 g lanolină. După ră­cire, dacă unguentul este prea tare, se poate înmuia cu puțin ulei de floarea-soarelui, până la o consis­tență potrivită.
Notă: Pentru cei interesați în obținerea de diferite unguente la domiciliu, Farmacia Faltis poate expedia lanolină anhidră în cutii de 20, 30 sau 50 g. Folosi­rea lanolinei în obținerea cremelor este obliga­torie, mai ales dacă acestea conțin apă, alt­fel ungu­entul nu se formează, "se brânzește", "se taie" cum se spune popular.
Acest unguent este recomandat extern, pe leziuni ale pielii, degerături și hemoroizi, aplicându-se de 2 ori pe zi.
(Pentru hemoroizii micști (interni și externi) se pot folosi, pe lângă acest unguent, și supozitoarele pen­tru hemoroizi, preparate la Farmacia Faltis.)

Mugurii de PIN
(Gemmae pini)


Pentru recoltarea și uscarea mugurilor de pin se repetă principiile descrise în amănunt la mugurii de plop. Mugurii de pin se culeg, și ei, primăvara. Pot fi folosiți proaspeți sau uscați. Pentru prepararea infuziei, decoctului, tincturii și vinului se folosește tehnica prezentată la mugurii de plop. În rândurile următoare, descriem un nou preparat:

Extractul fluid de pin
100 g muguri de pin uscați și mărunțiți groscior se pun în 150 ml alcool alimentar de 70° și se lasă la macerat 5 zile. Se stoarce prin tifon împăturit, până se obțin 50 ml extract. Reziduul nu se aruncă, ci se lasă la macerat, cu 200 ml alcool de 70°, încă 5 zile, după care se stoarce și se presează foarte bine, printr-un tifon împătu­rit. Soluția rezultată se pune la evaporat pe baia de apă, până când mai rămân 50 ml (aproxi­mativ 4 linguri). Acest ultim extract se ames­tecă cu primul reziduu, rezultând în final 100 ml extract fluid, din 100 g plantă.

Tratamente cu muguri de pin

* Bolile apara­tu­lui respirator (bron­și­te, pneu­monii) - infuzie sau decoct - se administrează câte o cană de ceai călduț, de două ori pe zi după masă; tinctură - 30 picături, de 2 ori pe zi; extractul fluid - 6 picături, de 2 ori pe zi, dizolvate în ceai de tei.
* Bolile aparatului urinar (pielite, cistite ca­tarale, nisip la rinichi). Eficacitatea unei terapii în afecțiunile aparatului urogenital este influențată de un aport mare de lichide, de aceea sunt de preferat ceaiurile din muguri de pin (infuzia sau decoctul). Se administrează câte o cană, de 2 ori pe zi, după masă.
* Trofice generale pentru cei suferinzi, cașectici, epuizați după boli consumptive etc. - la adulți, doza uzuală este de 2 ori, câte 2 linguri de vin pe zi, după masă, la prânz și seara.

Mugurii de BRAD
(Gemmae abietis)


Pentru recoltare, uscare și pre­lu­crare se folosesc tehnicile prezentate la plop și pin.
Ca forme farmaceutice, și din brad se prepară ceai, tinctură, vin, si­rop, tehnica fiind explicată mai sus. Acțiunea farmacologică este asemănă­toare cu cea a prepara­telor din pin, poate ușor mai slabă, din punct de vedere te­rapeutic.
Dar cel mai important ge­mo­preparat din muguri de brad este siropul, recomandat co­piilor, în profilaxia și trata­men­tul principalelor boli meta­bo­lice specifice acestei vârste: ra­hitism, dureri de oase la crește­re, carii dentare, întârzieri și tulburări de creștere în înălțime, fiind și ușor de ac­cep­tat, datorită gustului plăcut.

Siropul de brad
100 g muguri de brad uscați și măcinați sau 200 g muguri de brad proaspeți și zdrobiți se infuzează 30 minute, cu 500 ml apă clocotită. Infuzia rezultată se amestecă cu 500 g zahăr tos și se dă în 2-3 clocote. Se filtrează, înainte de a se răci complet. Se admi­nistrează 2 lingurițe pe zi, după masă, cel puțin 20 de zile pe lună, cura putându-se repeta și trei luni de zile.

Mugurii de MESTEACĂN
(Gemmae betulae)


Mesteacănul este un arbore ușor de recunoscut, având scoarța albă și ne­tedă și care se exfoliază în fâșii circu­lare. Mugurii se recol­tează primăvara devreme, când plan­ta trece din starea de ve­getație latentă în stare de vege­ta­ție activă.
Forme farmaceutice cu mu­guri de mesteacăn: ceaiuri (infu­zie și decoct), tinctură, vin (teh­nica de preparare a fost descrisă mai sus).

Tratamente cu muguri de mesteacăn

Uz intern
* Bolile apara­tului urinar (cistite, pielite, nefrite): sub formă de ceai călduț - se bea de 2 ori pe zi câte o cană, după masă. Tinctura, 30 picături, de 2 ori pe zi. E bine ca aceasta să fie pusă la o cană de ceai de păpă­die, călduț.
* Calculoză renală - este indicat următorul preparat: 3 lingurițe de muguri de mesteacăn zdrobiți se infuzează după metoda clasică, cu 500 ml apă. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile, cura ținându-se timp de minimum 2 luni.
* Hipertensiune arterială (datorită efectului diuretic creat de flavonoidele conținute). Doza recomandată este de 20 picături, de 2 ori pe zi, după masă, în puțină apă.
* Boli ale aparatului digestiv și biliar - tinctură, câte 30 picături, de 3 ori pe zi, înainte de masă; vin, o lingură de 3 ori pe zi, tot înainte de ma­să.
* Energizant general - vin - se iau câte 2 linguri, înainte de fiecare masă.

Uz extern
Decoctul sau tinctura din muguri de mesteacăn se poate întrebuința pentru masaj, înaintea aplicării loțiunilor de păr folosite contra alopeciei.

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Far­macia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com pen­tru informații despre procesarea plantelor medi­cinale sau alte preparate produse în laboratorul pro­priu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro
Farmacia sa deține "Certificat de bu­nă practică far­maceutică pentru pre­pararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.