De la 1 ianuarie 2014, pământul ţărănesc şi pământul comunal sunt în pericol. Guvernanţii se află sub talpa "noroioasă" a latifundiarilor, dirijând subvenţiile europene exclusiv către terenurile întinse, şi nu către micii proprietari. A apărut fenomenul numit, ca un scârţâit de şenilă de tanc, "land grabbing" (apucătorii de pământ). Ţăranii sunt confuzi, obosiţi, bătrâni. România rurală este scoasă la mezat. Puţini sunt luptătorii tineri care să tragă semnalul de alarmă. Printre ei, spre marea mea surprindere, un britanic: Luke Dale-Harris, editorialist pentru prestigioasele cotidiene "The Guardian" şi "Der Spiegel" şi editor media pentru "Milvus Group", o organizaţie din Târgu Mureş pentru protejarea vieţii sălbatice. În prezent, locuieşte în România. Scrie despre ecologie şi drepturile omului, luând apărarea ţăranului român. Este, în acelaşi timp, un apărător viguros al românilor în scandalurile de presă din tabloidele britanice.
"În presa occidentală există multă isterie privind România"
- Se pare că numărul britanicilor care iubesc România creşte. Asemenea conaţionalului dvs., Rupert Murray, care ne-a acordat, de asemenea, un interviu, aţi publicat o serie de eseuri şi articole în apărarea românilor, în prestigioase cotidiene britanice şi germane. Credeţi că cititorul occidental este interesat de problemele româneşti?
- Există multă isterie în presa occidentală privind România, iar mare parte din aceasta este complet nefondată. Pe de altă parte, mulţi occidentali sunt interesaţi de înţelegerea mai adâncă a vecinilor lor est-europeni. UE dă iluzia unei omogenităţi culturale şi politice în Europa, dar realitatea e alta. Cititorii occidentali vor să afle adevărul despre mitul acesta al omogenităţii, în care numai economiştii şi birocraţii de la Bruxelles au crezut vreodată. La rândul ei, România le arată tuturor ce se întâmplă când politicile ei economice sunt concepute după liniile ideologice occidentale, cu ignorarea disparităţilor istorice, culturale şi sociale locale.
- Vă referiţi la "apucătorii de pământ", care şi-au mutat, discret, după 1 ianuarie 2014, interesul în România şi Bulgaria? Cum apreciaţi că au negociat autorităţile române această problemă?
- Rezoluţia de la 1 ianuarie a fost prea exagerată ca importanţă. În realitate, vânzarea de pământ către străini s-a practicat nestingherită, de ani de zile, cu sprijinul integral al guvernului român şi al Comisiei Europene. S-a vorbit de invazia "apucătorilor de pământ" străini în România, aşa cum s-a vorbit de invazia românilor în Marea Britanie, deşi nimic nu s-a întâmplat. În ultimul minut, guvernul a pus pe masă o nouă lege care să reglementeze, chipurile, vânzarea pământului, pretinzând că va da mai multă siguranţă deţinătorilor locali de terenuri. De fapt, această lege nu face decât să mărească birocraţia, să îngreuneze cumpărarea pământului de către cei interesaţi, fără a descuraja însă, în vreun fel, marile companii să-şi atingă ţelul. Bruxelles-ul nu poate fi blamat pentru asta, ci numai Bucureştiul; guvernul român a ştiut perfect ce face. Spre exemplu, Bulgaria şi Ungaria, confruntate cu aceeaşi problemă, au emis legi care cu adevărat îi protejează pe deţinătorii lor de pământ în faţa invaziei occidentale. Poate că raţiunile lor au fost populiste şi naţionaliste, dar rezultatul este că cele două ţări au pus o piedică fermă politicii hegemoniste a UE şi au contribuit la salvarea ţăranilor unguri şi bulgari. Din păcate, guvernul României nu a avut un astfel de plan; aici, planul este în perfectă şi cuminte linie cu directivele UE, o politică plină de "corectitudine", care-i face pe bogaţii şi puternicii României şi mai bogaţi, şi mai puternici.
- Ce se va întâmpla cu ţăranii vârstnici care locuiesc în sate? Nu mai sunt doriţi în UE? Suntem noi ultimii "spectatori" ai dispariţiei celui mai ecologic şi bogat mod de viaţă din Europa?
- Nu e vorba că ţăranii nu mai sunt necesari dar, pur şi simplu, ei nu mai încap, din punct de vedere ideologic, în paradigma economică de azi. În fapt, ţăranii sunt doriţi cu disperare pentru diversitatea culturală care moare pretutindeni în lume, ca rezultat al omogenizării economice. România este, fără îndoială, una dintre cele mai ecologice şi frumoase ţări din UE, tocmai ca un rezultat al tipului ţărănesc de fermă care domină aici satele de secole. Aveţi animale care, în occident, nu mai pot supravieţui, din cauza fermelor intensive, care au tranformat pământul într-un deşert nelocuibil pentru multe specii.
- S-a spus că ţăranii nu fac faţă globalizării. Având 35% ţărani, cum vedeţi România de mâine, viitorul gospodăriei ţărăneşti de supravieţuire?
- Globalizarea este condusă de piaţă, cu politici care acţionează ca un facilitator şi, ocazional, ca un mediator al celor mai distructive impulsuri ale acesteia. Bogăţia este principiul fundamental al globalizării. Normal că ţăranii sunt un obstacol, de vreme ce ei nu sunt producători de bogăţie. Luaţi împreună, şi nu individual, ţăranii devin însă interesanţi, deoarece deţin o resursă mult căutată de investitori: pământul, cu tot ce zace sub el şi pe el. Antipatia contra ţăranilor este alimentată de acest fapt: ei stau în calea unui mic grup de oameni care vor să facă foarte mulţi bani. Ideea fermei de subzistenţă nu mai e atât de importantă pentru România. Este mai degrabă un concept american, îmbrăţişat de cei care se retrag la fermă, în mijlocul naturii, unde, ca mici agricultori, sunt complet excluşi de la accesul la o piaţă, trăind exclusiv din producţia agricolă proprie. În România, s-au schimbat lucrurile, piaţa este aproape de ţărani, pentru că încă avem 4 milioane de oameni legaţi de glie. E foarte posibil să creezi o piaţă alimentară eficientă şi sigură, avându-i pe ţărani ca fundaţie.
"51% din subvenţiile europene merg la 0,9% dintre fermierii români. Practic, ţăranii sunt storşi de vlagă"
- Ar putea supravieţui piaţa ţărănească în paralel cu hipermarketurile?
- Da, dar cu condiţia ca ţăranii să nu dispară. Or, tocmai aici este problema: "apucătorii de pământ" doresc dispariţia acestora, aruncându-i într-o concurenţă ostilă modului lor de viaţă. Când unii cumpără, ţăranii nu au de ales, decât să vândă. Ei intră în concurenţă cu multinaţionalele care vând alimente importate, la preţuri care-i scot pe ţărani de pe piaţă. În acelaşi timp, Politica Agricolă Comună (PAC) a UE îi susţine prin subvenţii tot pe marii fermieri şi pe latifundiari: 51% din subvenţiile europene merg la 0,9% dintre fermierii români. Practic, ţăranii sunt storşi de vlagă, aruncaţi din gospodării şi obligaţi să-şi vândă pământul şi să se mute la oraş.
- Aţi publicat materiale pline de revoltă faţă de autorităţile locale din România, care vând păşunile din sate investitorilor străini. Cine sunt cei care consideră păşunile comunale drept un anacronism?
- Mulţi primari, mulţi consilieri locali, mulţi agenţi din direcţiile judeţene. Pământul comunal, aşa cum încă mai este în multe locuri din România, a fost cândva un loc al tuturor, în întreaga Europă. În Anglia, aceste proprietăţi au început a fi desfiinţate încă din secolul al XVI-lea, printr-un proces numit "închidere". Cei mai bogaţi dintre deţinătorii de pământ au înţeles că pot face mulţi bani cumpărând cu lăcomie "pământul comunal", înconjurându-l cu gard, iar pe urmă punându-i pe ţăranii deposedaţi să muncească pentru ei. Este aceeaşi mentalitate economică existentă astăzi în România! Altfel spus, România trece prin acelaşi proces prin care Anglia a trecut acum 500 de ani! Dar ceea ce s-a petrecut acolo în primele trei sute de ani (secolele al XVII-lea, al XVIII-lea şi al XIX-lea), guvernul român şi autorităţile locale vor să reducă la trei decade. Vânzarea pământului comunal este o uriaşă ameninţare pentru micii producători. Din punct de vedere ecologic, fenomenul este devastator. Aceste păşuni publice au capacitatea de a susţine o mare parte dintre animalele şi plantele din ţară. Dacă ele dispar, biodiversitatea va deveni o amintire, fiind ameninţate nenumărate animale, de la bivoli la veveriţe. Multe dintre ele au dispărut deja în Europa, România fiind ultimul lor spaţiu salvator.
"După mine, peisajul rural românesc va mai dura doar câţiva ani"
- În aceste condiţii vitrege, cum vedeţi viitorul satului românesc? Vor mai exista tradiţii, va mai exista biodiversitate şi viaţă ecologică?
- După mine, peisajul rural românesc va mai dura doar câţiva ani. În ciuda protestelor de la Bruxelles, România nu va deveni Marea Britanie, cu un peisaj rural deţinut în majoritate de o aristocraţie străveche şi populat de pensionari bogaţi şi programatori IT. Dacă îşi va continua cursul actual, de lipsă de respect faţă de ţărani, generând schimbări sociale şi politici de piaţă rapide, de frânt gâtul, România va sfârşi prin a semăna cu Uruguaiul, unde satele sunt virtual goale, peisajul sterp şi pământul împărţit în ferme uriaşe, deţinute de multinaţionale. Revenind la România, constatăm că ONG-urile, singure, pot face prea puţin. Ele nu pot fi decât o oglindă a cărei putere depinde de valorile societăţii civile. Românii au nevoie să fie informaţi despre politica pământului lor, şi nici guvernul, nici televiziunile nu pot fi crezute că spun întreg adevărul aşa cum e. Dacă, înarmată cu informaţiile necesare, populaţia alege o economie de tip tradiţional, respingând politica pieţei deschise, atunci ONG-urile vor reprezenta această voinţă, iar politica guvernului se poate schimba. Acesta este singurul mod în care văd un viitor puternic şi durabil pentru agricultura ţărănească şi pentru viaţa sălbatică din România.