Toată viaţa am iubit şi-am fost iubit cu frenezie şi generozitate. Câteva femei pasionale şi puternice mi-au tăiat destinul, grăbite să-mi dăruiască prinosul lor de tandreţe, ca pe o cuminecătură. Cele mai multe m-au părăsit apoi, mutându-se, cu vieţile lor cu tot, în vieţile altora. Au plecat înstrăinate, ca şi cum nici n-ar fi trecut vreodată prin viaţa mea. În urma lor, de fiecare dată, rămânea vidul ăla cu care începusem să mă-nvăţ, vidul atotstăpânitor, apăsător. Vidul şi o senzaţie de inutilitate, de ani irosiţi. Pe atunci, nu credeam că mai poate exista şi-un alt soi de iubire, poate nu la fel de plenară şi turbată ca dragostea omenească, dar la fel de încărcată de o tandreţe nerostită; o statornicie nestrămutată şi fină. Până când, într-o iarnă, de un Moş Nicolae, un prieten mi-a dăruit un boţ de fericire. Boţul ăsta, prietenul meu şi-l rupsese, la rându-i, direct din suflet. "Vrei un căţel? Un cocker?", m-a întrebat. "Ştiu că vrei, că îmi tot vorbeşti despre câinele pe care nu l-ai avut niciodată. Chucky e gata mare, are doi ani, şi altcuiva nu-l dau". "Îl vreau!", am răspuns fără să ezit şi fără să întreb măcar cum arată...
Începutul fulgerător al iubirii mele cu Chucky a fost unul dintre micile daruri dumnezeieşti pe care mi le mai aruncă, uneori, viaţa... Gingăşia tandreţei lui de fiinţă devotată până la capăt, împreună cu frumuseţea lui de animal de rasă - mi-au umplut de atunci, clipă de clipă, casa şi clipele de melancolie. Chucky mi-a ocupat, treptat, viaţa întreagă. Şi tot el, cu ochii lui atât de inteligenţi şi de vii, pare că mă scoate la plimbare, în fiecare zi - el, şi nu eu pe el! -, forţându-mă, astfel, să descopăr frumuseţea minunilor mici ale vieţii din jur. Universul străzilor liniştite şi al parcului pe care nu l-aş fi observat niciodată.
Nostalgia
Mult timp după ce mi-a intrat prima oară în casă, m-am tot gândit cum de l-am acceptat pe Chucky atât de uşor. Căci, multă vreme, eu avusesem faţă de cockeri o aversiune a nostalgiei, un refren al amintirilor triste, rană necicatrizată, care îmi rămăsese încă din adolescenţă. Pe atunci, prin anii '70, eram coleg de bancă, în liceu, cu un viitor matematician de elită al Europei, Preda Mihăilescu. Şi Preda avea şi el un câine, un setter englezesc, de o culoare magnifică, un roşu cald ca în picturile veneţiene. Întovărăşiţi de umbra lui săltăreaţă, noi doi am colindat ani în şir munţii şi dealurile României, prinşi în bucuria fără margini a unor discuţii ce migrau febril dinspre matematici spre literatură şi înapoi. Iar când vacanţele se terminau, parcurile Bucureştiului erau neîncăpătoare pentru visele noastre incandescente. În toată vremea asta, setterul lui Preda sărea jucăuş şi agil dintr-un tufiş în altul, de parcă ar fi desenat în iarbă şirul viselor şi gândurilor noastre. Pe urmă, la sfârşitul liceului, Preda a plecat din ţară. A plecat definitiv, fără să mă prevină, în ciuda prieteniei care ne lega. Dar aşa era pe atunci, în anii aceia, când fiecare îşi salva, cum putea, viaţa. După asta, nu l-am mai văzut niciodată, de parcă s-ar fi topit într-un nor de ecuaţii şi teoreme. Plecase să-şi urmeze visul până la capăt, să facă matematici în libertate. El a fost primul din lunga mea serie de prieteni porniţi să întărească universităţile şi matematicile lumii. Şi-odată cu Preda, nici de setterul lui roşu n-am mai ştiut nimic. Dispăruse şi el, cu stăpân cu tot. Afectat de felul în care fusesem abandonat, am rămas 30 de ani cu o nostalgie neplăcută şi dureroasă, care m-a împiedicat să mă mai ataşez de câini. Până într-o zi. Era prin toamna lui 2003, când mama mi-a arătat o pagină dintr-un ziar românesc. Era dedicată unui mare matematician al Europei, "de origine română", scria acolo, un matematician care demonstrase, într-un fel spectaculos şi neaşteptat, o teoremă veche şi grea, cu aplicaţii uluitoare, negândite de nimeni până la el. "Preda Mihăilescu" - scria în ziar cu litere de-o şchioapă. Şi dedesubt, poza prietenului meu. Era schimbat. Abia l-am recunoscut. Îşi lăsase barbă şi barba îi era cam albită. Iar ochii păreau trişti, parcă, deşi avea aceeaşi privire puternică, abisală şi îndârjită, o privire de general roman victorios, aşa cum mi-l închipui pe Scipio Africanul. Într-un fel pe care nu mi l-am explicat niciodată, în clipa aceea, îndârjirea mea nostalgică împotriva amicului care plecase fără să-mi spună nici un cuvânt, s-a topit. În schimb, am simţit brusc dorinţa să-mi fac rost de-un câine, ca să pot călători mai departe, cu el, fie şi în universuri mai casnice. Aşa a intrat Chucky în viaţa mea.
Doi supravieţuitori
Când l-am văzut prima oară, era altfel decât mi-l închipuisem. Bicolor şi pătat, alb cu negru. Şi nici culorile nu-i erau obişnuite. Albul îi era intens şi pur, şi negrul-antracit. Şi era şi foarte vânjos, mai mare decât cockerii de rând. Mai târziu, m-am dus să-l arăt pe Chucky unui pictor. Voiam să-i fac o bucurie, cu un animal frumos. Şi când l-a văzut, plasticianul a încremenit: "E ca o pictură! N-am mai văzut aşa amestec frumos de culori, alb pur, pătat cu negru pur".
De cum a intrat la mine în casă, stăpânul lui Chucky a scos din buzunarul de la piept o şepcuţă cu cozoroc şi i-a prins-o pe sub botul cu urechi lungi şi negre, atârnând până în pământ. "Seamănă cu tine când îţi laşi pletele libere", mi-a zis. "Şi tot ca tine, s-a născut în Cartierul Domenii, iar strămoşul lui a aparţinut tot unui poet şi matematician, Dan Barbilian, mare iubitor de câini şi de femei".
În ce-l priveşte pe Chucky, prietenia noastră s-a dezvoltat treptat. Tocmai când începusem să cred că este un simplu câine de apartament, cuminte şi ascultător, mi-a contrazis total intuiţia. Într-o iarnă, când l-am dus pentru prima dată la ţară, pe lângă Curtea de Argeş, căţelul meu a dat un adevărat recital: s-a aruncat glonţ în apa Vâlsanului, un râu ca aghiasma de curat şi de rece. N-am putut să-l scot cu nici un chip din apa îngheţată, în care înota fericit, cu urechile pletoase fluturându-i în valuri. În schimb, când stă în casă cu tine, nici nu-l simţi. Poate să tacă şi-o zi întreagă, dacă simte că eşti supărat. Pot să-l las în casă singur şi toată ziua tace şi aşteaptă. Iar când mă întorc, dă din coada lui bearcă şi se gudură pe lângă mine, încovrigat. Iar dacă-i dai un pic de atenţie, se joacă şi se lasă mângâiat îndelung, cu lăbuţele pe genunchii mei. Şi e mort după ciocolată şi alune! Şi-i place să doarmă în pat, strâns la picioarele mele. Deseori, dimineaţa, mă trezesc cu el cu capul pe pernă, lângă mine. Doi fraţi. În clipele acelea încep să mă întreb cine e, totuşi, d-l Chucky, cu adevărat? Cel mai tare mă surprinde atunci când doarme şi începe să viseze. Uneori se tânguie-n somn, scheunând subţirel şi prelung, ca un pui. Atunci mă gândesc dacă nu cumva căţelul ăsta, cât pare el de perpetuu fericit, n-o fi, ca şi mine, un soi de supravieţuitor. Un supravieţuitor îndârjit, ce nu-şi arată decât arar adevărata faţă. Sau poate că, atunci când îl găsesc, dimineţile, dormind lângă mine, cu capul pe pernă, Chucky visează chiar visele mele. Incandescente cândva, adeseori triste, dar totuşi vii. Chucky - păpuşa mea de lumină...