Visul
Mai întâi a fost visul. Visul ciudat şi repetat până în cele mai mici detalii. Repetat de-a lungul unei ierni întregi, ca un refren al zilelor scurte şi cenuşii. Nu l-am înţeles decât foarte târziu, atunci când înţelegerea lui deja nu mă mai putea ajuta să schimb ceva din ceea ce s-a întâmplat în viaţa mea. De fapt, nici nu m-am gândit atunci că ar trebui să-l înţeleg sau să descifrez mesajele pe care le-ar putea avea, venite dintr-o lume ce rămâne mereu a misterelor şi-a nopţii. L-am luat ca atare, ca pe multe alte semne şi alcătuiri care au trecut pe lângă mine, fără să le bag prea mult în seamă şi, după o vreme, am uitat de el, căci pe atunci, în vâltoarea întâmplărilor, ceea ce nu avea un sens imediat şi rapid era înlăturat de nerăbdarea tinereţii.
L-am regăsit la mulţi ani după aceea, ca o notaţie fugară pe marginea unui caiet păstrat din vremea studenţiei: "Noapte grea, din nou visul cu zborul peste apa întunecată. Din capul meu cresc flori mari, care mă trag în jos cu greutatea lor, cad în apă şi, când mai am puţin până să mă înec, mă trezesc lângă o casă coborâtă parcă dintr-un desen de copil, o casă naivă, cu ochi şi gură în loc de ferestre şi uşă". Dar până să regăsesc această notiţă făcută, desigur, în timpul vreunui curs plictisitor, obligatoriu şi anost, de la facultate, mi-a fost dat să trăiesc una dintre acele clipe atât de rare, în care dintr-o dată simţi că se descâlcesc toate firele încurcate ale atâtor întrebări ce rămân de-a lungul vieţii fără răspuns.
Naşterea
Era o dimineaţă de iarnă, una dintre cele mai friguroase, mai vesele şi mai pline de speranţă de care-mi aduc aminte. Am aşteptat atunci, în dimineaţa aceea, în toată ziua aceea, aşa cum nu mai aşteptasem pe nimeni, aşa cum aşteaptă frunzele însetate şi arse curgerea molcomă a ploii, aşa cum, în deşert, nisipul aşteaptă vântul care să-l poarte călător şi să-l aşeze în forme domoale. Am aşteptat cu bucuria păsării care zăreşte în întunericul firav al dimineţii prima rază a soarelui scăpată printre creste de munte, cu nerăbdarea zăpezii de-a se aşterne peste lume, cu aceea a ierbii care cheamă paşii osteniţi... Am aşteptat dimineaţa, am aşteptat în ceasurile amiezii, până când ziua s-a scurs înspre seară. Am aşteptat minute în şir, pe care le-am numărat cu răbdare, cu încredere şi cu speranţă şi iarăşi cu răbdare. Iar când numărul lor, al acelor clipe însumate, a crescut atât de mult încât n-am mai ştiut să număr, am început să desenez. O casă, un copac, un gard, un motan, nişte flori aplecate peste o potecuţă. Şi tot atunci am învăţat să cânt, cum nu mai cântasem niciodată, un cântec de leagăn în care aveau loc şi vântul, şi pădurea, şi dealurile, şi florile, şi aerul care mă înconjura ca un balsam.
Şi-atunci minunea s-a întâmplat. Din liniile acelea firave, care brăzdau hârtia din ele, ori poate şi mai de departe, de unde încă nu mai ajunsesem nici măcar în vis, de-acolo s-au adunat toate puterile care m-au ajutat să-l pornesc în lume pe întâiul meu prunc, ca să mă pot naşte şi eu a doua oară, odată cu el.
Când l-am luat în braţe, când i-am găsit locul între mâinile mele aprinse de dor şi când el şi-a găsit mulţumit culcuşul între braţele mele, atunci am murit odată cu tot ce trăisem până în acea clipă, şi-am vrut ca timpul să stea în loc.
Era atâta de pur şi de minunat, încât n-am îndrăznit să-l ating, era atâta de firav şi de neajutorat, încât am simţit cum îmi cresc dintr-o dată ochi şi gheare de vultur ca să-l pot apăra. Era atâta lumină în ochii lui închişi, încât am rugat soarele să nu-l ardă. Era atâta aşteptare în trupul lui ghemuit în braţele mele, încât m-am rugat de ploaie şi de vânt ca niciodată, niciodată, dar niciodată să nu-l întârzie din drumurile pe care le va avea de făcut. De toţi şi de toate m-am rugat ca să-l apere şi să-l aibă în grija şi în paza lor, ca să-i fie paşii siguri, oriunde şi încotro ar porni.
Liniile vieţii
Anii unui copil se pot număra în cântecele învăţate, în poeziile recitate în faţa bunicilor, în întrebările cele mai năstruşnice care aşteaptă răspunsuri cât se poate de lămuritoare, în dimineţi şi în seri, în zile şi nopţi. Copilul meu cânta, vorbea, spunea poezii, dar, mai presus de toate, copilul meu împlinea lumi din linii, puncte şi rotocoale desenate la nesfârşit. Ţin minte şi acum povestea unui desen:
Peste câţiva ani, copilul meu mă întreba mereu dacă şi pietrele visează şi desena la fel de mult, iar eu nu înţelegeam că întrebările lui vin de tare departe, chemând şi cercetând trecerea spre altceva, presimţind şi simţind întâlnirea cu acel altceva, care încă nu avea nume, dar avea deja contururi clare. Copilul meu desena şi eu nu înţelegeam, şi nu vedeam, şi nu simţeam că desenele lui, liniile vieţii lui sunt ca o repetiţie pentru un paradis pierdut pentru totdeauna.
Ultimul desen
Casa aşezată într-un colţ al hârtiei este mică, are geamurile mici, mici, aproape de acoperiş. Dacă ai fi acolo, înăuntru, în ea, cu siguranţă n-ai putea să vezi decât cerul cenuşiu, plin de nori învolburaţi. Nu mai sunt flori lângă casă şi nu se mai vede nici motanul, plecat cine ştie în ce expediţie, curtea e goală şi, dincolo de casă, crestele ascuţite ale munţilor au crescut, acoperind cerul până aproape de un soare mare, violet. În spatele lui stă un copil care, pentru a încăpea în pagină, este desenat aplecat peste casă, ca şi cum ar înconjura-o, apărând-o cu trupul lui. Capul îi atinge aproape picioarele şi mâinile uriaşe, neajutorate în imensitatea lor, îşi găsesc loc printre zăbrelele unui gard rupt din loc în loc. Din capul lui ies flori uriaşe care-l trag, grele, într-o parte a foii.
Nu m-am gândit atunci când am văzut pentru prima oară acest desen să descifrez mesajele care ar putea fi ascunse în liniile ce se adună şi se desfac într-un joc misterios pe hârtia gălbuie. Le-am crezut rodul unei imaginaţii ieşite din comun, alcătuirile unei minţi curioase peste măsură în a descifra şi interpreta lumea înconjurătoare cu o sete şi o grabă care ar fi trebuit să-mi dea, totuşi, de gândit şi să mă scoată din curgerea banală a zilelor. Am pus desenul într-un sertar, lângă celelalte mărturii ale trecerii acelor ani.
L-am revăzut şi înţeles într-o altă dimineaţă de iarnă, cea mai friguroasă, mai tristă şi mai fără de speranţă de care-mi aduc acum aminte. În dimineaţa zilei în care copilul meu a plecat definitiv în lumea viselor, a pietrelor, a zăpezii, a vântului şi-a ploilor fără sfârşit, a norilor şi a ierbii pe care le desena în aşteptare. Ohh, dacă aş fi ştiut asta atunci, demult, dacă aş fi bănuit ce urmează să se întâmple, dacă aş fi presimţit ceva atunci când visam flori care-mi creşteau din cap, dacă aş fi descifrat desenele lui înţelepte, cu siguranţă aş fi ales să îmbătrânesc pe veci fără să mă mai nasc a doua oară, ca să nu mai trebuiască să cânt vreodată un cântec de leagăn!
Numai că, din păcate, oricâtă putere ar avea vorbele şi liniile pe care le desenăm pe hârtia proaspătă a unei vieţii, alegerile nu stau, oricât am vrea, toate, în puterea noastră.
(Reproduceri după picturi de HOREA CUCERZAN)