- Este organul "obligat" să atingă performanţe excepţionale pe parcursul unei vieţi şi de aceea ar merita mai multă atenţie din partea noastră. Cum o putem ajuta, aflaţi din recomandările de mai jos -
Mai întâi, vestea proastă: între 80-90% din infarctele coronariene sunt cauzate de stilul de viaţă nesănătos. "Şi nu este vorba de factori de risc singulari, precum hipertensiunea arterială, nivelul ridicat al colesterolului sau surplusul de greutate, ci de stilul de viaţă - în totalitatea lui - al fiecărui om", spun specialiştii.
Dar iată şi vestea bună: putem face foarte multe pentru sănătatea inimii noastre şi pentru o viaţă lungă. "Numărul infarctelor miocardice s-ar putea reduce la jumătate dacă oamenii s-ar mişca mai mult, n-ar fuma şi ar mânca mai puţin, dar mai sănătos", susţin cardiologii.
Ca orice drum, şi drumul spre un stil de viaţă adecvat începe cu un prim pas. Care este acesta şi care sunt următorii 15, citiţi în cele ce urmează:
1. Fiţi mai activi
Faptul că antrenamentul de rezistenţă practicat în mod regulat pune în mişcare sistemul cardiovascular nu mai reprezintă o noutate. Sporturi precum mersul pe jos sau cu bicicleta şi alergatul ajută sistemul cardiovascular să lucreze mai cu economie: pulsul şi tensiunea arterială scad, inima bate mai încet, iar micile vase coronariene sunt mai bine irigate cu sânge. Studii tot mai numeroase din ultima vreme arată, de asemenea, efectul pozitiv al antrenamentului de forţă, pentru că puterea musculară sporeşte calitatea vieţii. "Orice «plus» de mişcare este benefic, indiferent că este vorba de antrenament de rezistenţă ori de forţă", confirmă medicii. Şi nu este nevoie de vreun program special, amănunţit: plimbarea, grădinăritul şi urcatul scărilor sunt, deja, un prim pas spre succes. Un studiu efectuat în Taiwan, pe 400.000 de subiecţi, arată că oamenii care se mişcă zilnic un sfert de oră trăiesc cu 3 ani mai mult decât sedentarii.
2. Adoptaţi un câine
Câinii reduc riscul îmbolnăvirilor cardio-vasculare - este concluzia cercetătorilor americani. Şi nu doar datorită activităţii fizice sporite, prin plimbatul lor zilnic, ci şi datorită legăturii emoţionale care se stabileşte, care are un efect protector asupra sistemului cardio-vascular.
3. Renunţaţi la tutun
Fumătorii prezintă un risc de infarct miocardic de 5-6 ori mai mare decât nefumătorii. De aceea, consumul de nicotină se numără printre cei mai importanţi factori de risc în ceea ce priveşte infarctul. "Fumatul are multe influenţe dăunătoare asupra inimii", explică experţii. "Cea mai importantă este favorizarea arteriosclerozei, prin producerea, în organism, a unor reacţii inflamatorii, dar şi influenţarea coagulării sângelui, care poate duce la formarea unor cheaguri periculoase", spun experţii.
Renunţarea la tutun este "răsplătită" din belşug: după doi ani, organismul s-a regenerat şi riscul de infarct este la fel de redus ca la persoanele care n-au fumat niciodată.
4. Rămâneţi optimişti
"Cei care au o atitudine pozitivă şi abordează viaţa cu optimism prezintă un risc de infarct miocardic mai scăzut decât cei veşnic nemulţumiţi", este, pe scurt, concluzia unui important număr de studii. În plus, cercetătorii danezi au descoperit faptul că la pacienţii care devin depresivi după ce-au suferit un infarct riscul de a-l face şi pe al doilea este mai ridicat.
5. Faceţi yoga
Yoga protejează inima, reducând stresul şi micşorând tensiunea arterială. Cercetătorii de la Universitatea din California au constatat că yoga acţionează pozitiv asupra vitalităţii şi că exerciţiile - aşa-numitele asane - diminuează agresivitatea, starea depresivă şi încordarea mai mult decât aerobicul.
Analizând un număr de 12 studii, cercetătorii de la Universitatea Yale au constatat că yoga reduce tensiunea arterială, astfel că pacienţii care practicau yoga în mod regulat au reuşit să-şi normalizeze în aşa măsură tensiunea, încât să nu mai aibă nevoie de medicamente hipotensoare.
6. Descoperiţi bucătăria mediteraneană
7. Mâncaţi banane
Magneziul are o influenţă pozitivă asupra tensiunii arteriale şi a sănătăţii inimii. Un studiu efectuat pe 88.000 de americance ("Nurses' Health Study"), arată că riscul de a muri, brusc, de inimă, este mai redus cu 33% la femeile cu o alimentaţie bogată în magneziu decât la cele care nu consumă suficient. Bananele, nucile, migdalele, fulgii de ovăz şi fasolea albă sunt deosebit de bogate în magneziu. Experţii le recomandă femeilor, diabeticilor şi persoanelor deosebit de active sau celor mai în vârstă să ia, în plus, preparate pe bază de magneziu.
8. Râdeţi cu poftă cât mai des
Cardiologii recomandă circa 15 minute de râs zilnic. Un studiu efectuat la Universitatea Maryland arată că râsul cu poftă accelerează circulaţia sângelui cu 20%, iar efectul durează 45 de minute. Râsul dilată endoteliul, ţesutul care "îmbracă" pe dinăuntru vasele sanguine şi joacă un rol important în combaterea arteriosclerozei.
9. Atenţie la grăsime!
Supragreutatea este considerată un factor de risc în ceea ce priveşte infarctul miocardic. "Important este, însă, nu cât cântăreşti, ci cum este repartizată grăsimea", afirmă cardiologii. Bărbaţii cu braţe şi coapse puternice şi femeile cu rotunjimi au, ce-i drept, câteva kilograme în plus, dar nu sunt ameninţaţi, neapărat, de un infarct. Riscul cel mai important de infarct miocardic îl reprezintă grăsimea de pe abdomen. "Aceasta, spre deosebire de cea depusă în alte zone ale corpului, este activă hormonal: produce tot felul de hormoni dăunători care sporesc cantitatea de grăsimi şi de zahăr din sânge, fac să crească tensiunea arterială şi pulsul şi influenţează sistemul de coagulare şi sistemul imunitar".
După cum arată un studiu efectuat în SUA, persoanele cu grăsime multă pe abdomen, care au trecut deja peste un infarct, prezintă un risc de deces mai ridicat decât cele suple. Metoda cea mai bună de a scăpa de grăsimea periculoasă este mişcarea.
10. Îngrijiţi-vă dinţii
"Există nenumărate studii care arată că persoanele cu parodontoză fac mai frecvent afecţiuni cardiace", spun specialiştii. Motivul: din gingiile inflamate pătrund în sânge, afectând vasele, nu doar bacterii, ci şi substanţe transmiţătoare care provoacă infecţii. Vasele de sânge îşi pierd din elasticitate, nu se mai pot dilata la fel de bine şi riscul de infarct miocardic sporeşte. Din cercetările efectuate rezultă, însă, că în cazul persoanelor cu parodontoză gravă, care se supun tratamentului dentar, funcţia vaselor de sânge se ameliorează, după circa 6 luni.
11. Apelaţi la plantele medicinale
Cercetările experimentale arată că Păducelul (mai ales în combinaţie cu Talpa-gâştei) dilată vasele coronariene, putând
ameliora, astfel, irigarea cu sânge a miocardului (muşchiul cardiac). Şi un extract din frunze de Ginkgo-Biloba poate, pare-se, să prevină apariţia arteriosclerozei.
12. Ascultaţi muzică
Oamenii cu afecţiuni coronariene ar trebui să asculte cât mai des muzica preferată. Cercetătorii sârbi de la Universitatea din Nisa au descoperit, într-un studiu efectuat pe 74 de subiecţi, că la persoanele care au ascultat muzică zilnic, câte 30 de minute, vreme de trei săptămâni, funcţia vaselor şi rezistenţa organismului s-au ameliorat în mod evident. Muzica "provoacă" organismul să producă mai multe endorfine, presupun oamenii de ştiinţă.
13. Luaţi corect medicamentele hipotensoare
Există numeroşi pacienţi care de frica efectelor secundare evită să mai ia medicamente hipotensoare. "Este o decizie riscantă, pentru că în felul acesta renunţă să mai oprească procesul care duce la infarct miocardic sau la atac cerebral", avertizează experţii. Şi îşi sfătuiesc pacienţii să-şi schimbe stilul de viaţă. "Cei ce se lasă de fumat, fac sport, slăbesc şi se hrănesc sănătos au şanse reale să reducă dozele sau numărul medicamentelor".
Cu cât e mai mică doza de hipotensoare, cu-atât sunt mai reduse efectele secundare. Dar, de regulă, hipertensiunea arterială nu poate fi stopată fără medicamente. Acest lucru se poate realiza printr-un stil de viaţă sănătos, cu condiţia ca el să fie de lungă durată.
14. Consumaţi cu curaj ciocolată neagră
Există numeroase studii care arată că ciocolata amăruie este bună pentru inimă. Varietăţile cu procent ridicat de cacao conţin multe flavonoide, care acţionează cu succes asupra elasticităţii vaselor sanguine şi a tensiunii arteriale, prevenind, astfel, infarctul.
15. Reduceţi stresul
Faptul că stresul provoacă tensiune arterială, putând duce chiar la infarct miocardic, este dovedit de un număr mare de studii. "Riscul de infarct este mai mare la cei care se ceartă tot timpul cu partenerii de viaţă, care au probleme la serviciu şi care nu-şi pot achita la timp facturile", conchid specialiştii. Decisiv este modul cum se percepe stresul: managerii care-l consideră o provocare, de pildă, suferă mai rar un infarct mortal decât cei care se simt ameninţaţi.
16. Mergeţi la control
Cu cât sunt depistaţi mai din vreme factorii de risc, cu atât este mai uşor de prevenit infarctul miocardic. De aceea, persoanele de la 35 de ani în sus trebuie să meargă anual la un consult general, prin care medicul să măsoare nivelul colesterolului şi al glicemiei şi să controleze urina. La 40 de ani, cel mai târziu, fiecare trebuie să-şi urmărească valorile tensiunii arteriale - recomandă cardiologii.