Vrem, nu vrem, fiecare dintre noi ne confruntăm toamna şi iarna cu diverse infecţii bacteriene sau virale, ce ne provoacă - într-un caz fericit, un simplu guturai cu strănut, dar în cazuri mai rele, răceli şi gripe complicate, care ne reţin la pat, sleiţi de puteri. Cum în farmacii există mii de produse naturale şi medicamente recomandate pentru tratarea afecţiunilor sezoniere, i-am cerut unui specialist în medicamente, d-na farmacist primar Angela Ilina, de la Farmacia APIFARM din Bucureşti, să ne călăuzească pe drumul cel bun, recomandându-ne cele mai eficiente produse, aflate în topul vânzărilor!
***
Toamna şi iarna, organismul este expus la numeroase boli, care pot provoca o serie de complicaţii nedorite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt: gripa, laringita, faringita, sinuzita, rinita, bronşita, traheita, pneumonia etc. În toate cazurile, combaterea răcelii presupune tratamentul simptomelor (tuse, febră, frisoane, dureri în gât, răguşeală etc.). Însă pe lângă tratamentul medicamentos clasic cu paracetamol (antipiretic şi antitermic), aspirină şi ibuprofen (antiinflamatoare), antitusive (ACC, Bromhexin, Ambroxol, Erdomed) şi diverse decongestionante nazale, simptomatologia neplăcută poate fi tratată şi cu produse apifitoterapice, ale căror efecte curative sunt fără efecte secundare şi net superioare.
TUSE
Mierea este remediul tradiţional pentru a calma tusea, durerile în gât, laringita şi faringita. Substanţele volatile din compoziţia sa îi conferă acţiune antitusivă, fluidifiantă şi expectorantă. Preventiv, lăptişorul de matcă este eficient pentru traversarea unor epidemii de gripă sau infecţii virale acute. În terapia de şoc, administrarea lăptişorului de matcă duce rapid la dispariţia simptomelor. Administrarea se face cu prudenţă la persoanele alergice şi la cele cu tulburări hormonale.
Siropuri naturale
Există în farmacii o serie de siropuri naturale (combinaţii de propolis cu muguri de pin sau muguri de brad ori amestecuri de extracte din diverse plante) care calmează tusea şi fluidifică secreţia bronşică, favorizând expectoraţia:
* Sirop Plantusin (Fares) - realizat din muguri de pin, scai vânăt, frunze de patlagină, flori de tei, cimbrişor.
* Sirop Plantusin cu miere, propolis şi vitamina C (Fares).
* Hapciu (Fares) - tinctură din creţuşcă, şovârv, cimbru, coacăze, frunze de plămânărică, rizomi de ghimbir şi ulei esenţial de ti-tree, cu proprietăţi antiinflamatoare şi antiinfecţioase. La copiii de peste 14 ani şi adulţi se administrează 40 de picături la o cană de ceai, timp de 7-10 zile. La copiii mai mici de 14 ani, se reduce numărul de picături în funcţie de vârstă.
* Sirop Revigrip (Laropharm) şi tablete efervescente Prospan (Engelhard Arzneimittel), un extract din frunze de iederă.
* Calmotusin (Dacia Plant), sub formă de sirop şi tablete, este un adevărat balsam pentru căile respiratorii. Realizat din extracte naturale din ciuboţica-cucului, lemn dulce, ghimbir, propolis, ulei de mentă, eucalipt, pin, cimbru şi roiniţă, Calmotusin este eficient atât în tusea cu expectoraţie, cât şi în cea seacă.
* Siropurile Tusifit (Steaua Divină), Tusimun (Hofigal), Podbal şi ridiche neagră (Elidor) şi Coughend (Star International Med.) - antitusiv din plante indiene, au eficienţă dovedită atât la adulţi, cât şi la copii, dozele fiind recomandate de medic sau farmacist, în funcţie de vârstă. Atenţie, siropurile sunt contraindicate la diabetici, deoarece conţin zahăr!
* Polygemma tuse (PlantExtrakt) este un extract gemoterapic din muguri de carpen, muguri de călin şi lăstari de caprifoi, care ameliorează tusea seacă sau productivă. Se administrează diluat în puţină apă, cu 20 de minute înainte de mese, doza fiind stabilită în funcţie de vârstă. În cazurile acute, se administrează cel puţin 5-7 zile. În cazuri cronice sau recidivante, se fac cure de 1-2 luni.
DURERI ÎN GÂT
Tablete de supt
Pentru tratamentul durerilor de gât (primul semn al unei răceli!), se pot folosi tablete de supt cu acţiune calmantă, antiseptică şi antiinflamatoare:
* Proposept (Natura Plant) - câte un comprimat, de 4 ori pe zi (se lasă să se topească în gură). După administrare, nu se consumă alimente sau lichide timp de 30 de minute.
* Proposept C (Natura Plant) - comprimate cu propolis, vitamina C, ulei de busuioc şi ulei de anason. Pe lângă acţiunea locală benefică, întăreşte şi capacitatea de apărare a organismului.
* Propofaringit - realizat din propolis, lăptişor de matcă şi miere de salcâm, se foloseşte pentru badijonarea gâtului sau se înghite câte un vârf de linguriţă de preparat, după fiecare masă.
* Voseptol (Plantavorel) - comprimate cu propolis şi uleiuri volatile.
* Decasept (Amniocen) - tablete cu albastru de metilen.
* "Gâtuleţ fericit" (Prisaca Transilvania) - spray cu propolis şi miere de albine.
* Tonic respirator (Institutul Apicol) - tablete cu propolis, ulei de eucalipt, ulei de pin şi vitamina C. Doza recomandată este de maximum 6 tablete pe zi la adulţi şi 3 tablete pe zi la copii. Tabletele se sug.
* Faringoplant (Dacia Plant) - comprimate cu echinacea, cătină şi propolis pentru laringite, amigdalite, faringite.
* Comprimate masticabile cu echinacea, propolis, vitamina C, ulei de lămâie (Fitterman Pharma). Se recomandă două comprimate de 3-5 ori pe zi, în cazuri de imunitate scăzută, dureri în gât, răguşeală, tuse.
Singurele contraindicaţii ale acestor produse sunt pentru diabetici, persoanele alergice la propolis şi bolnavii cu afecţiuni autoimune - numai la produsele care conţin echinacea!
RĂGUŞEALĂ
În cazul în care durerile de gât sunt însoţite de răguşeală sau afonie (pierderea vocii), se pot folosi:
* Homeogene (comprimate homeopate produse de Laboratoarele Boiron) - 1 comprimat din oră în oră, până la ameliorarea simptomelor, apoi se răreşte administrarea.
* Homeovox (Boiron) - câte două drajeuri de 5 ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor. Drajeurile se dizolvă încet în cavitatea bucală (sub limbă), nu se înghit. Produsul este eficient şi în cazul oboselii corzilor vocale.
* Biosept forte şi Biosept plus (Fares) - capsule cu ulei de cimbru, de cuişoare şi de ti-tree, au proprietăţi antibacteriene, antiinflamatoare şi antivirale. Se administrează în funcţie de vârstă, timp de 10-14 zile, la o oră după masa principală. Nu se recomandă în caz de ulcer sau gastrită!
FEBRĂ ŞI FRISOANE
În cazul în care starea gripală este însoţită de febră şi frisoane, se pot folosi următoarele produse:
* Hapciu (Fares) - ceai sudorific cu busuioc, salcie, isop, scorţişoară, rozmarin, muşeţel şi ghimbir - ajută la scăderea febrei şi potolirea frisoanelor.
* Loţiunea reconfortantă pentru corp (Fares), pe bază de mentol, camfor, ulei de eucalipt, de pin, de cimbru şi de scorţişoară, se foloseşte pentru frecţii. Reduce febra şi frisoanele şi are efect răcoritor la nivelul tegumentelor, redând confortul pacientului.
RINITĂ ALERGICĂ
Fie că se manifestă numai primăvara şi toamna sau pe tot parcursul anului, rinita alergică poate beneficia de tratamente cu plante şi produse pe bază de propolis, cu rezultate foarte bune. În farmacia noastră se prepară produsul Propoheliant, care conţine extract de propolis într-o bază uleioasă. Utilizat sub formă de instilaţii nazale, este benefic în afecţiuni ce interesează căile respiratorii superioare (rinite, sinuzite, rinosinuzite etc.).
* Proporinol este un unguent nazal pe bază de propolis, care decongestionează şi cicatrizează mucoasa nazală.
* Comprimatele homeopate Coryzalia (Boiron) dau rezultate excelente în rinitele acute, cronice sau alergice. Se administrează câte un drajeu la fiecare oră, până la ameliorarea simptomelor.
* Spray-ul Capsio - Alergie şi Sinuzită (Farma Verde). Ingredientul principal fiind extractul de capsicum, din ardei iute, îndepărtează rapid congestia asociată alergiilor şi sinuzitelor, stimulează secreţiile, curăţă sinusurile şi calmează rapid durerile de cap provocate de sinuzită.
* Spray-ul Capsio - Răceală şi Gripă (Farma Verde), în variante atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, calmează simptomele răcelii şi gripei: dureri de cap, congestii, febră şi secreţii nazale excesive. Se fac 3-12 aplicări zilnic, în funcţie de amploarea simptomelor. Spray-urile Capsio conţin sare din Marea Moartă şi nu dau dependenţă.
* Polygemma sinusuri (PlantExtrakt), extract gemoterapic glicerinic din muguri de carpen, mesteacăn pufos, arin negru şi coacăz negru, ajută la ameliorarea simptomelor neplăcute din răcelile care afectează sinusurile. Se administrează după indicaţia medicului fitoterapeut. Cura durează circa două luni.
* Polygemma plămâni (PlantExtrakt), extract gemoterapic din muguri de alun, castan comestibil, mlădiţe de mur, susţine buna funcţionare a aparatului respirator.
Este obligatoriu ca pacientul să aplice aceste tratamente încă de la apariţia primelor manifestări ale bolii. Cel mai bine este să consulte un medic apifitoterapeut, pentru stabilirea dozelor necesare în tratament şi indicaţii suplimentare, dacă este cazul.
Preţurile produselor amintite diferă de la o farmacie la alta, în funcţie de depozitele care le aprovizionează şi de adaosul comercial pe care-l aplică.
D-na farmacist ANGELA ILINA poate fi contactată la Farmacia APIFARM din Centrul Medical "APIMEDICA" - str. C. A. Rosetti nr. 31, sector 2, Bucureşti, tel. 021/317.36.77